Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Malta uspesne za mnu.

‌Pri odlete prazdny salonik, pred gatom pes na drogy co kontroloval kazdeho a ine zaujimave veci. No klavesnica cez mobil furt nejde, tak prdim na dalsi popis

0 Citovat

Jak proběhl test?

0 Citovat

zadny test, isol som cez rakusko ma svk.

v letadle nam rozdali transfer dokumenty (uz je nova verzia), no na letisku ziadna kontrola, takze bolo t ozbytocne vyplnovat

0 Citovat

jaj ale ked myslis drogy, tak nikomu nic nenasli :)

0 Citovat

Prázdný salónek? Myslíš ve Vídni nebo někde jinde? Já abych měl představu jak to v dnešní době je :D 

0 Citovat

Tak ve středu ráno ve Vídni bylo v porovnání se situací v pátek ráno před 2 týdny mrtvo. A salonek tehdy narvaný (dokonce fronta na otevření), nyní pustý a prázdný. 

0 Citovat

salonik na malte, okolo 8/00

v ponuke sendvice z pumpy, croasanty, ovocne misky...proste rozne studene jedla.

z napojov kavicky, nealko, alko.

avsak ziadna samoobsluha, bolo treba prist k ohradenym svedskym stolom, povedat sikovnej dievke (sa dost divila ked som chcel rano jedno biele) a ta to potom vsetko priniesla ku stoliku.

bohuzial som tam pobudol len pol hodinku, no kedze to bol moj posledny let tento rok, som rad, ze som vyuzil posledny vstup cez dragonpass

0 Citovat

No srovnávat obsazenost salonku ve středu s pátkem je minimálně diskutabilní. Ale je jasné, že na konci srpna je to něco jiného než na začátku školního roku. Každopádně se dá čekat, že v následujících týdnech a měsících tam moc narváno nebude. A to v případě, že zůstane otevřený.

0 Citovat

Dík za info. Maltu mám taky v plánu, pokud se to celé znovu nesesype :D 

A pes na drogy před gatem je docela zajímavé, to jsem ještě neviděl :D Co by se z Malty asi tak vyváželo? :D 

0 Citovat

malta je party ostrov, tak matrosu je tam dost  :)

0 Citovat

Coinneach napsal(a):

Jak proběhl test?


Najskor vyter z ustnej dutiny vatovou tycinkou, to je uplne v pohode. Potom sa posparaju dlhou tycinkou hlboko v nosnej dutine, to je niekde medzi bolestivym a neprijemnym, ale da sa to prezi. Cele to trva cca minutu. 

0 Citovat

Madeira:

- kombinace ranního vstávání a mála turistů kvůli covidu = člověk sám na levadach, za mě fantastický

- roušky standardně ve vnitřních prostorách, někdo i venku, někdo na to sere

- letadlo obsazené tam i zpět tak cca 70%

- bavil jsem se s místními, jejich přístup je takový, že zpočátku v březnu měli respekt jako všude jinde, nyní už "fuck covid"

- celkově parádní dovolená

0 Citovat

3.9. Katowice-Catania s Wizzair, 6.9. Catania-Katowice s Ryanair

V Katowicích na letišti roušky, jinak nic mimořádného, lidí poměrně dost. Letadlo plné, roušky, ale spousta lidí pod nosem, nikdo kvůli toho neprudil. V Catanii po příletu kontrola žádná, formulář pro cestu do Itálie nikdo nechtěl. Zpátky na letišti v Catanii roušky, každou chvíli hlásí upozornění na sociální distanc, ale všichni na to se...   V letadle podobné jako při cestě tam, akorát rozdávali k vyplnění formulář, co pak sesbírali. v Katowicích při příletu taky žádná kontrola, ani měření teploty (to ani v Catanii, prý tam jsou automatické skenery).

V Catanii roušky na ulici většinou nenosí nebo stažené, v MHD ano, v supermarketech ano, v malých obchodech většinou ne. 

Spousta obchodů zavřených, po karanténě na jaře už neotevřely.

Jinak vedro k padnutí, jak jsem i čekal. Pochybuju, že by nám ostatní státy už brzo neuzavřely hranice nebo nechtěly aspoň karanténu/test, tak jsem chtěl ještě stihnout nějaké Středomoří.

0 Citovat

Vídeň-Heraklion ve středu tam, letadlo poloprazdne, tak 30%. V neděli zpátky - skoro plné - 90%.

Na Krétě v Heraklionu všude roušky i venku. Místní to kupodivu z naprosté většiny dodržují, ačkoliv venku je 30+. V Chanii to samé. V Rethymnu uprostřed mezi nimi ta povinnost ještě není, tak venku nikdo ani  rouška. 

Pláže, co jsem navštívil, byly naprosto nebo skoro prázdné. 

0 Citovat

Bulhrasko - Varna + Zlaté písky

Cesta z Prahy s W6 na 3 dny (pátek až pondělí). Roušky povinné v letadlech i na letištích - dodržované v Praze a v letadle, ve Varně 50 % lidí má roušku pod nosem, dalších 30 % na bradě. U vstupu hlídá dodržování roušek sekuriťák, který sám roušku nemá. :D Letadlo z Prahy plné z 95 %, stejně tak i letadlo nazpátek. Hodně lidí to bere čistě jako víkendovku (co taky v Bulharsku dělat víc než 3 dny). Salonek MC před odletem na T1 (vstup na dragonpass) je dost seškrtaný co se nabídky jídla týče - dva druhy obložených (balených) kaiserek, 2 typy balených salátů a kuskus se zeleninou - vše v miskách a fóliích, v kotli pak mrkvová polévka. K tomu 2 druhy pečiva, nic sladké. Popcorn, tyčinky a brambůrky pouze celé balení, pití (alko i nealko) v původním rozsahu. Salonek ve Varně kvůli brzkému odletu nevyzkoušen. V neveřejné části letiště je nejlevnější 0,5 l voda za 2 €. 

Od Wizzu přistáli v mailu formuláře nejprve pro vstup do Bulharska a pak i "Public Health Passenger Locator Form" pro vstup do ČR. Ani jeden jsme nevyplňovali, ani jeden po nás nechtěli. Nemám pocit, že by se situace kolem Covid-19 nějak projevila na celkovém času odbavení ať už ve Varně nebo v Praze, stejně tak z letiště jsme se vždy dostali za pár minut. 

V Bulharsku jsou roušky oficiálně povinné v obchodech, mhd a na hotelech, reálně se dodržují pouze v MHD. V hotelech a restauracích je nenosí ani personál. Ubytovaní jsme byli v Kini Park Hotelu na Zlatých pískách první 2 dny s AI. Jídlo si každý nandavá sám, stejně tak i pití z postmixu nebo pivo na pípě. Používány jsou jednorázové rukavice a všude je dezinfekce a ubrousky. Příbory jsou baleny v jednorázových obalech. Rukavice při nandavání jídla všichni dodržují, roušky nikdo. 

Pláž jsme navštivili hlavní na Zlatých pískách v pátek odpoledne, kde bylo relativně volno (dopoledne ale dost pršelo); v sobotu a v neděli dopoledne jsme byli na "schovanější" pláži Čajka. V sobotu i v neděli vlny ano, ale ne tak, aby komplikovaly život - plavat se dalo. Moře vzhledem k písečným plážím překvapivě průzračné. Pláže na náš vkus vcelku volné - viz foto. Na místě bylo nejvíc Rumunů, pak Poláků a Bulhárů a několik Rusů. Čechů minimum. Na Zlatých pískách relativně draho - kopeček zmrzliny 3 LV; jídlo na ulici od 8 do 12 LV; cheesburger v McD 3,3 LV; 2 litry vody nebo 500 ml limonády v brandovaném supermarketu 2 LV. 

Ve Varně (tady jsme strávili nedělní odpoledne) ceny poloviční, luxusní dvoupatrový burger (750 g porce) v restauraci "Old Buddies Burger Bar" za 13 LV - jednoznačně doporučuji!!! Park při pobřeží hezky upraven, na hodně místech použitelné WC, dezinfekce nikde. Římské lázně v centru města zavřené, hezká je pěší zóna od Katedrály k opeře a pak k sevastopolské zahradě. 

Auto jsme nepůjčovali, jezdili jsme busem. Bus 409 nejezdí vždy až na Zlaté písky, některé končí ve Varně, některé na zastávce Журналист "Žurnalist". Cena jízdenky v první buse, kde nám průvodčí řekla, že budeme muset přestupovat, byla 1 LV na os. za úsek z letiště až k letovisku Sv. Konstantin I Elena. V druhém buse 409 jsme chtěli jet až na Zlaté písky, vyhodili nás ale na konečné Žurnalist, cena jízdenky byla 1,6 LV na os. Cestou zpět jsme sdíleli taxi do Varny za 3 LV na os. 

Přístup Bulharů k nějaké krizi takřka nulový, obecně (bez ohledu na Covid) na mě bulhaři působí asi jako nejvíce otrávený národ, který jsem měl tu čest poznat.


img-20200904-164821520.jpg
img-20200906-083526316.jpg

0 Citovat

Včera jsme se vrátili z Milána. Na letišti pouze měření teploty kamerou. Formuláře nikdo nechtěl. Roušky v hromadné dopravě, vnitřních prostorech a tam, kde není možné dodržet alespoň 1 metr rozestup (venku někdo měl, někdo ne). Na turistických místech více lidí, jinak pohoda.

0 Citovat

Vídeň - Lisabon s Wizzem 4. - 7. září.

Parádní eurovíkend. Obsazenost letu max 30% tam i zpět, každý vlastní "trojka", zpátečka za 20€. Cestou tam rozdávali formulář, který vysbíraly letušky. Asi byl trochu jinej, než ten co posílal Wizz, ale možná to byl jenom zmatek. 

Jedinej trochu opruz na místě byl, že do supermarketu se tvořili fronty, protože dovnitř pouštěli jen omezené množství lidí. A pak ten zákaz prodeje vína večer, jak psala Kačka. To nás jednou vytrestalo :D

Ve vnitřních prostorerch roušky, jinak ne. Město téměř bez turistů. Jeli jsme vlakem do Cascais i do Sintry a bylo to super:)

Po tranzitujících rakušáci nechtěli nic. Jediná bolest je objíždka Nových Mlýnu v Česku...

0 Citovat

@Zdíša

Obecně kdykoli jsem s někým mluvil, tak jsem měl pocit, že ho obtěžuji.

1) Při všech cestách autobusem byla jediná starost průvodčích mě zkasírovat a co nejdřív to bude možné mě z busu vyhodit, opravdu jsem musel v autobuse ukazovat mapu a zastávky, kam jedeme a přesvědčovat průvodčí, že vím, kam chceme jet. 2) Hned první den, když jsme mířili na ubytování jsme šli (i podle map) po zcela běžné ulici jako každá jiná. Najednou odněkud vyskočili Bulhar a Bulharka a řvali, že jsme na soukromým pozemku hotelu a že tudy jít nemůžeme - ano, nějaký hotel podél té silnice stál. Koukal jsem do mapy, ukázal jsem cestu v telefonu i na křižovatku asi 100 m od nás a že tam směřujeme, naprostý nezájem...jen na mě hrabali a otáčeli mě, ať jdu jinam. Každopádně myslím, že lze takovouto situaci řešit jinak. 3) Jakýkoli obchod vč. supermarketů s potravinami má znuděný a extrémně pomalý personál, který při placení jen rušíme od telefonu - chtěli jsme platit nákup za 11,5 LV bankovkou 50 LV, ale prý je to velká bankovka a prodejce nemá nazpátek. (obchod velký asi jako naše žabka) Můžeme ale platit kartou, kde je ale kvůli malému nákupu poplatek. Nebo si můžeme jít nakoupit jinam. 4) Mohl bych pokračovat - Otrávení řidiči v taxi; nepříjemný personál na hotelu (mimo recepce); někde podél pláže jsem si chtěl dát palačinku...nakonec nedal, protože jsem ve čtyřech stáncích nenašel nikoho, od koho bych chtěl, aby mi ji připravoval.

Za těch pár dní jsem neviděl takřka nikoho se přirozeně usmát. Nikdy jsme neslyšeli dobrý den, prosím nebo děkuji...

Nicméně beru argument, že v liduprázdných horách to může být úplně jiné než v letovisku.

Stačí takto?

0 Citovat

to Danny.709:

díky za podrobný report. Ještě prosím o zkušenosti z Kini Park Hotelu na Zlatých pískách . Nemyslím ty covidové, ale spíš jak jste byli spokojeni s ubytováním a kvalitou jídla, pití, včetně tvrdého alkoholu, pokud jste ochutnali :-) díky

0 Citovat

tbu napsal(a):

to Danny.709:

díky za podrobný report. Ještě prosím o zkušenosti z Kini Park Hotelu na Zlatých pískách . Nemyslím ty covidové, ale spíš jak jste byli spokojeni s ubytováním a kvalitou jídla, pití, včetně tvrdého alkoholu, pokud jste ochutnali :-) díky

Ubytování bylo lepší než jsme očekávali - pokoj cca 20 m2, postele pohodlné, velký balkon se šňůrou na prádlo i kolíčky - my měli orientovaný na moře a letovisko; lednice na pokoji (chladila tak na 10 °C), WiFi silná a rychlá; dostatek zásuvek (stejné jako v ČR). Někdy nás rušil večerní program od bazénu, který končil kolem půlnoci. Koupelna starší, ale alespoň s odděleným sprchovým koutem od WC a umyvadla, což v Bulharsku není úplně zvykem.

Jídlo 4x denně, ale vždy trvá cca 2,5 - 3 hodiny, takže lze do jídelny vlézt takřka kdykoli. Jídlo se ale nesmí odnášet a docela to hlídaj. Třeba snídaně byly od 7:30 do 10:30, takže jsme si v tom čase dali snídani i svačinu. Oběd i večeře nabídka cca 5 jídel + 3 příloh, dost zeleniny, jedna nedobrá polévka, kupované dezerty. Vždy se objevovaly omáčky, zeleninová jídla, smažená jídla i něco pro mladší - burgery, pizza,...; k tomu hranolky, rýže, těstoviny a brambory. V jídelně k pití kafe, čaj a džus ke snídani, od oběda do večera pak i postmix, víno tří barev a pivo. Pivo je blé, víno bylo fajn.

Kromě jídelny je od 10 do 22 u bazénu snack bar, kde by kromě výše uvedených nápojů údajně měly být nějaké koktejly, bagety nebo pizza. Vždy tam byla ale fronta tak 10 lidí, které obsluhoval jeden jediný barman, naprosto zapadající do mého popisu bulharů viz výše. :-D Nicméně viděli jsme, že tam něco tvrdého naléval.

Tak snad jsem trochu poradil. :)

0 Citovat

super, díky moc. Zvažujeme také tento hotel, vypadá to dobře :-)

0 Citovat

Mohu se zeptat, jak ses dostal do MC Lounge na T1 pri letu do Varny? Bulharsko je v EU, tudiz lety tam litaji z T2, ne?

0 Citovat

Ivo napsal(a):

Mohu se zeptat, jak ses dostal do MC Lounge na T1 pri letu do Varny? Bulharsko je v EU, tudiz lety tam litaji z T2, ne?

Terminály jsou rozděleny na lety do Schengenu a mimo Schengen. Bulharsko je součástí EU, ale ne Schengenu.

0 Citovat

Pravda, to jsem si vubec neuvedomil. Tudiz i Larnaca se lita z T1..

0 Citovat

@Danny.709  Prosímtě, jak to je s platbami kartou ve Varně. někde jsem četl, že nejsou moc ochotní je příjmat. Díky.

0