Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Gruzie - zákaz nočního vycházení

V Gruzii stále platí zákaz nočního vycházení od 23:00 do 5:00. Pokud se v této době potřebujete dostat např. na letiště, pak je nutná vyjímka. Tu lze (nikoliv bez potíží) zajistit na čísle 144 a následně volit 1. Všechny hlásky jsou v gruzínštině. Čekací doba je asi 15 min. A pokud nemáte štěstí na anglicky nebo rusky mluvícího oprátora riskujete, že to zavěsí, místo aby přepojil/a. A můžete čekat dalších 15 min. Služba funguje od 12:00 do 17:00. Během výslechu se kromě čísla pasu a mobilky ptají na SPZ auta, provozovatele auta (rent a car company nestačí, potřebují konkrétní jméno z techničáku), kdy letíte, kam, v kolik musíte být na letišti. Kdo jede dále v autě, řidič,...Je toho hodně co chtějí vědět. Pokuta za porušení zákazu je 600 USD na osobu. Policie údajně toleruje cesty z letiště do hotelu (u nořních příletů), nikoliv však např. z hotelu na letiště.

Jinak tím covidová omezení v podstatě končí. V Gruzii vše funguje, lidé jsou v pohodě, roušky pod bradou a policie to přehlíží. Pouze o víkendech jsou otevřeny pouze zahrádky.

Cena PCR testu je od 85 GEL do 130 GEL. Pro neočkované je povinnost do 72 hod po příletu do Gruzie pořídit PCR test, což kontrolují na letišti při odletu.

0 Citovat

Eva napsal(a):

[citace="Daniel"]

Ještě jsem se nevrátil ale dnes Vídeň ciampino,  Vídeň Sky lounge minimum lidí, už otevřeno pro sezení.. chtěli vidět očkování nebo test..zběžně prohlédli..pak vyplnit kontaktní údaje...do letadla Ryanair chtěli vidět registraci online do Itálie,  ciampino chtěli vidět test, ale byl tam i stůl na testování..ale nemám tušení jestli se to platí a jak to probíhá...asi nejlepší volba dopravy- koupit si na informacích před výstupem z haly (jestli vyjdete ven tak už se těžko dostáváte zpět) lístek za 1,50 ( u řidiče to nejde..) na autobus 520 ( stanoviště 7) ..jedete na Cinecitta a tam přestup na metro...lístek platí jak na autobus tak na metro 100 minut (METRO ale jen jednu cestu..po vystoupení už neplatí..), takže za 1,50 až na termini..v Římě minimum turistů..zahrádky celkem plné, většina nosí roušky pořád..měl jsem ji napůl zerdi a v pohodě..Dost ji tak nosí...ale do uzavřených prostor jsem ji měl poctivě...

 

Díky za report, to zní dobře. Testem je myšlen antigen? Chtějí ho vidět i v ubytování nebo je jim to jedno? Díky a užij si Řím. 

[/citace]

Antigen stačil..měl jsem ho i v angličtině.. na úbytku už nikoho nezajímal...

0 Citovat

Ma niekto cerstvu skusenost s tranzitom cez Polsko? Pustia nas na let do Polska bez negativneho test? Nikde v ich pravidlach neviem najst vynimku pre cestujucich ktori Polskom iba tranzituju.

0 Citovat

Ahoj cestovatelé?.

Můžu se zde poinformovat ohledně cest do Itálie, kde je nyní povinnost (podle MZV) test - PLF formulář - ASL.

Nějak nechápu, co znamená to ASL, co to má vlastně obnášet? Přijdu tam a řeknu: tak jsem tady :)?
Dřív stačilo mít jen formulář, tak jen spíš, jestli s tím nemá někdo zkušenost nebo o tom neví něco víc.

Díky

0 Citovat

Přijdete na ASL, pak musíte najít „Dipartimento prevenzioni“ a tam řeknete - jsem tady :-).

Také bych po pravdě o tom něco bližšího rád věděl.    

0 Citovat

jan.drevo napsal(a):

Přijdete na ASL, pak musíte najít „Dipartimento prevenzioni“ a tam řeknete - jsem tady :-).

Také bych po pravdě o tom něco bližšího rád věděl.    

 

 Po příjezdu do Itálie se mají cestující nahlásit na místní zdravotnické zařízení ASL (ZÚ Řím dne 1.6. tuto povinnost prověřoval). Stačí se na ASL nahlásit, že jste přijeli, dokumenty k testu či PLF se jim nezasílají.
Jak najít "své" ASL:  do google vyhledávače zadejte "ASL " a místo, kde jste se ubytovali (ve velkých městech ulici) . Můžete se hlásit telefonicky, nebo se nahlásit prostřednictvím e-mailu. ZÚ Řím si je vědom potíží s tímto hlášením, jako "důkaz snahy" se můžete prokázat neuskutečněným hovorem v seznamu mobilního telefonu nebo odeslaným e-mailem.

více na: Informace k cestování Česká republika - Itálie | Velvyslanectví České republiky v Římě (mzv.cz)

0 Citovat

Zdravím, měl bych dotaz ohledně letu z Vídně do Porta, především cesty zpět, musím provést antigenní test před návratem z Porta do Vídně? Dle Rakušáku v případě transitu nic nevyžadují. Já pokračuji do ČR individuální dopravou, takže ČR po mě z Rakouska taky nic nevyžaduje. Nicméně pro cestu z Portugalska je obecně požadován antigenní test do 24 hodin před odletem. Jak se to řeší, když je tam ten transit? Případně má někdo zkušenosti s wizzairem, zda kontroluje nějaký test/formulář na cestě zpět do ČR?

Díky!

0 Citovat

Žádný test před letem zpět nepotřebuješ a Wizz ani letiště Vídeň nic nekontroluje.

0 Citovat

Takže přistání v Bergamu. Kontroly čistá 0. Jako za starých časů, volný průchod z letiště. Pouze termokamera. Ve Vídni "kontrola" testů stylem "máte test?" Odpověď "ano" byla dostačující. Na gate se nekontroloval ani pas nebo jiný doklad, jen se pípla letenka. Jedině kde kontrolovali test, byl salónek. To vytištěné z ocka stačilo.

0 Citovat

Vratil sem se z Brazilie a bylo to tezke ale povedlo se.Jestli nekdo potrebuje podrobnejsi informace at se ozve 

0 Citovat

Ahoj všem, nezkoušel teď někdo Maroko? vím, že pro cestující z ČR je vstup zapovězen, ale raději se zeptám. Informace na MZV občas neříkají pravdu.

0 Citovat

JanoB napsal(a):

Vratil sem se z Brazilie a bylo to tezke ale povedlo se.Jestli nekdo potrebuje podrobnejsi informace at se ozve 

Můžeš to rozvést? Určitě je tu víc lidí co by chtěli vědět jaká je teď situace v Brazílii... Díky 

0 Citovat

Ok,takze v Brazilii mne nechteli pustit do letadla protoze sem mel prestup ve Spanelsku a moje cilova destinace byla schengenska krajina,tak sem koupil letenku na Ukrajinu a bylo to vyrizeny.Nejlepsi evropska krajina pro tranzit je momentalne Svycarsko,ti povoluji i prestupy s konecnou v schengenu.

0 Citovat

Jen takový detail. Švýcarsko je samozřejmě schengen taky. :-)

0 Citovat

Ano to je v poradku,tranzitovat v schengenu muzes ale posledni let musi koncit mimo schengen.Ja pres to Spanelsko taky letel ale misto do Kodane jak sem mel puvodne v planu sem musel koupit listek z Madridu na Ukrajinu.

0 Citovat

Připojím se s letem VIE-CIA a zpět. 30.5-5.6

Do Vídně jsme jeli flixbusem, nikoho nic nezajímalo, nikdo nás nestavěl. Ve Vídni na letišti kontrola dPLF a negativního testu, ta ale byla tak zběžná, že i kdybych jim ukázal na telefonu výstřek z novin, pustili by mě dál. Kontrolu teploty jsem ve Vídni ani nepostřehl. Ryanair sice na všechny boarding passy natiskl že jsme nenahráli COVID dokumentaci, ale to bylo všem úplně fuk. Po příletu na CIA proběhla ještě rychlejší kontrola dPLF než ve Vídni, a test už je ani nezajímal, stačilo se tvářit že vsechno máme (měli jsme). To jestli byl požadovaný test provedený výtěrem se na testu jednak nepíše a ani to nikoho nazajímalo. Druhá kontrola tepoty při opuštění AirZone, která až tak zběžná nebyla.. Jak říkal kolega výše, lístky na MHD do centra se dají koupit v arrival hale za 1.5Eur, do které se tváří, že vás po opuštění zpět nepustí, ale ve skutečnosti pustí. Do departure haly vás pustí jen s Boarding ticketem. V italii platí nošení roušek všude, ale osobně jsem se setkal s rouškami tak u 40ti procent lidí. Bezpečnostní složky vůbec neřešily, zda jí někdo nosí, nebo ne. V MHD jsem  ale z vlastní vůle nasadil respirátor. Úplně jsem nevěřil tomu, že bych v tomhle safari dojel bez úhony. Před cestou zpět byla zrušená podmínka testu po příjezdu kuli přesunu na oranžový seznam (my měli potvrzení o prodělání před 180 dny, takže nás to stejnak nezajímalo). Na letišti nikdo před odletem nic nekontroloval, pouze měření teploty (obecně se snad v italii bere limit 37.5). domu jsme díky protiřečícím si dokumentům od MZV vyrazili bez AG testu. Po příletu do Vídně ještě v Airside proběhla kontrola formulářů u VŠECH přijíždějících.Troufám si říci že důkladná, ale po tom co jsme u okénka řekli jen "From Rome To Czech by bus" a ukázali občanky (na které se snad ani nedívali), jsme byli se slovy "Thank you, Bye" posláni dál. Při nástupu do Flixbusu pak řidič chtěl vidět i občanku a ptal se jestli máme test (kterej ale vidět nechtěl)... Dle opatření jsem pochopil že, nemusíme vyplňovat ani příjezdový formulář do ČR, a tak jsme se dostali domu s prázdnýma rukama. Test si ale stejně ještě nejakej udělám, chci mít čistý svědomí kuli kolegům...

Jen pár tipů pro ty, co se chystají do Itálie. Seznam míst kde vám udělají AG před odjezdem (i s mapou) 

https://www.salutelazio.it/elenc...ierologici

Platí se snad 22Eur. Pro Čechy je údajně nejlepší testovat se v některých Lékárnách, protože jinde vyžadují Italské identifikační číslo,které je obdobou našeho rodného čísla.

Kromě vyplnění online dPLF se po cestovatelích chce i kontaktování příslušného ASL, což by mělo stačit i jen emailem informovat o příjezdu. Nikdo to ale nekontroluje a po pravdě, pokud se to neudělá, asi se nic nestane.. Konec konců je všechno už uvedeno v dPLF

0 Citovat

Vrátil jsem se z Korfu (let z Bratislavy Ryanairem) 3.6. - 6.6. Cestou tam PCR test a řecký příjezdový formulář, oba kontrolované v Bratislavě i Korfu (tam to byl dost zmatek, vyplatilo se se z letadla dostat brzo).

Na Korfu se roušky nosí vevnitř, venku v letoviscích moc ne, v hlavním městě hodně (celkově určitě o dost víc než u nás), většina hotelů, restaurací i obchodů zavřených, ale všude aspoň něco fungovalo (a nevím, jak to tam vypadá obvykle na začátku června). Moře ještě celkem studený.

Při cestě zpátky jsem měl slovenský formulář o tom, kterým letadlem přilítám a český příjezdový formulář. Slovenský příjezdový formulář jsem nevyplňoval, pokud to chápu dobře, tak při tranzitu se nevyplňuje. U brány po mně chtěli vidět PLF, ukázal jsem český QR kód, nijak to nevysvětloval a ženské to stačilo (taky se na něj podívala tak půl sekundy). V Bratislavě kontrolovali, ale stačila česká občanka a pustili mě. Na SK CZ hranicích na D2 byli čeští policisté, ale nikoho zrovna nestavěli.

0 Citovat

Sice to může být pokaždé jinak ale let Praha - Pisa prakticky bez kontroly, znuděná paní po příletu snad nikoho ani nechtěla vidět, soudě dle jejího výrazu. Test na letišti směrem zpět je k smíchu. Bella ragazza zaskrtne negative na dokumentu ještě před samotným testováním.

 

0 Citovat

Vlastimil B. napsal(a):

Bella ragazza zaskrtne negative na dokumentu ještě před samotným testováním.

Asi podle hesla "ať si ho doma vykurýrují sami" :-)

0 Citovat

Tak včera jsem po více jak devíti měsících vyrazil za hranice - na otočku z Budějovic do Lince vlakem - dal jsem si oběd ,zmrzlinový pohár a zajel jsem si tramvají na Pöstlingberg a zpět na nádraží pěšky.

Cíleně  jsem si nevzal respirátor ani roušku a bez jediného problému.

Jinak v Linci hadr na hubě nosí poctivě co jsem zahlédl v obchodech pak v tramvaji.....ve vlaku už to bylo tak 50/50 jinak normální život.

Před odjezdem jsem měl snahu vyplnit ten jejich registrační nesmysl ,ale dál mě nepustila povinná položka "adresa pobytu v Rakousku",tak jsem se na to vyflákl naštěstí nikdo nikde nic nekontroloval.

0 Citovat

Cíleně  jsem si nevzal respirátor ani roušku a bez jediného problému.

 


mask.jpg

0 Citovat

@tonic: Já myslel, že ten ruky nemyjící se idiot je chlap, takže ne Karen, ale Ken :D

0 Citovat

 

Před odjezdem jsem měl snahu vyplnit ten jejich registrační nesmysl ,ale dál mě nepustila povinná položka "adresa pobytu v Rakousku",tak jsem se na to vyflákl naštěstí nikdo nikde nic nekontroloval.

[/citace]

Na jednodnove vylety staci napisat adresu hranicneho prechodu. Alebo nejaku adresu v meste kam ides. Ja pisem adresu radnice, a v pohode.

0 Citovat

Vlastimil B. napsal(a):

Sice to může být pokaždé jinak ale let Praha - Pisa prakticky bez kontroly, znuděná paní po příletu snad nikoho ani nechtěla vidět, soudě dle jejího výrazu. Test na letišti směrem zpět je k smíchu. Bella ragazza zaskrtne negative na dokumentu ještě před samotným testováním.

 

 

s jakou společností si prosim tě letěl? letíme s ryanairem, stačej respirátory? někde jsem narazil, že lety do/z itálie chtěj s chirurgickejma štítama. podle mě je to zbytečný, ale abychom pak na letišti nebyli překvapeni :)

0 Citovat

Ahoj. Platí pořád povinnost vyplnit příjezdový formulář a kontroluje ho někdo na letišti při příletu? Letím do Prahy z Ukrajiny. Díky.

0