Čaute,poprvé napíšu nějaký ten malý report, protože se jednalo o poměrně zajimavý trip, který by mohl leckomu pomoct při plánování nevšední nadprůměrné lyžovačky.Plánovali jsme s partou pár dní polyžovat. Alpy jsou drahé, Slovensko už taky :-D .. a česko je nuda.Nějak jsme se dostali k tomu, že zkusíme Bukovel na Ukrajině, že to je takové Ukrajinské pozlátko v jinak celkem bídné zemi. Sehnali jsme Van, přes booking ubytko a vzaali si jen to nejnutnější ssebou. Oblečení, lyže, pas a peníze. Pas vzhledem k nutnosti ho předložit na hranicích fakt nezapoměňte... ja se pro něj vracel z Bohumína naštěstí :-DCesta samotná až po hranice je SUPER - kompletně po dálnici (jeli jsme přes Polsko). Na hranicích ale končí komfort a pohoda. Cestou tam jsme tam strávili 4,5 hodiny a cestou zpět přes 5 hodin.Ovšem ihned za hranicemi Vás přivítají benzínové pumpy, kde 1l paliva stojí cca o 5 - 8 kč méně. Cigarety za 20 - 30kč , Vodka, řekl bych prémiové kvality na český jazýček, za 80kč láhev apod. Kvalita cest se ovšem skokově zhorší a auto chvílemi opravdu skáče. Cesta najednou přestává utíkat, ale ty 4 hoďky se nějak dají přežít ( v Thajsku jsme jednou jeli 7 hodin ve vanu, který byl asi dvojnásobně předimenzovaný a stejně to byl zážitek :D ). Ubytování stylové, čisté. Jídla v restauracích levnější a chutná.Svahy moderní, dopované dělama a osedlané sedačkama naprosto všude.Akorat nadmořská výška a tím pádem délka svahu se nedá s Alpama srovnat, ale ony ty 5 kilometrové svahy v Alpách mnohdy nejsou žádná radost pro stehna.Na svahu vodka s juicem 50kč, dobrý Boršc 50kč, celodenní skipas cca 600kč. Odpolední skipas byl neuvěřitelně levný. Myslím snad 150kč - 200kč.Ubytování stálo 400 kč /os/nocSnídaně na hotelu myslím 70kč vč. kávy.Člověk tam mnohokrát zažije lehký kulturní šok. Vesnice vybydlené, cesty jako pro tanky, některé auta jako z muzea, kanalizace vedle cesty atd...Angličtina je pro většinu Ukrajinců E-EAle jinak se jednalo o levný, zábavny a velice zajimavý výlet, který můžu jen a jen doporučit. .

Bukovel aneb lyžování s vodkou

Založil ve fóru Cestopisy

5 reakcí

Čaute,

poprvé napíšu nějaký ten malý report, protože se jednalo o poměrně zajimavý trip, který by mohl leckomu pomoct při plánování nevšední nadprůměrné lyžovačky.


Plánovali jsme s partou pár dní polyžovat. Alpy jsou drahé, Slovensko už taky :-D .. a česko je nuda.


Nějak jsme se dostali k tomu, že zkusíme Bukovel na Ukrajině, že to je takové Ukrajinské pozlátko v jinak celkem bídné zemi. 


Sehnali jsme Van, přes booking ubytko a vzaali si jen to nejnutnější ssebou. Oblečení, lyže, pas a peníze. Pas vzhledem k nutnosti ho předložit na hranicích fakt nezapoměňte... ja se pro něj vracel z Bohumína naštěstí :-D


Cesta samotná až po hranice je SUPER - kompletně po dálnici (jeli jsme přes Polsko). Na hranicích ale končí komfort a pohoda. Cestou tam jsme tam strávili 4,5 hodiny a cestou zpět přes 5 hodin.


Ovšem ihned za hranicemi Vás přivítají benzínové pumpy, kde 1l paliva stojí cca o 5 - 8 kč méně. Cigarety za 20 - 30kč , Vodka, řekl bych prémiové kvality na český jazýček, za 80kč láhev apod. Kvalita cest se ovšem skokově zhorší a auto chvílemi opravdu skáče. Cesta najednou přestává utíkat, ale ty 4 hoďky se nějak dají přežít ( v Thajsku jsme jednou jeli 7 hodin ve vanu, který byl asi dvojnásobně předimenzovaný a stejně to byl zážitek :D ). 


Ubytování stylové, čisté. Jídla v restauracích levnější a chutná.


Svahy moderní, dopované dělama a osedlané sedačkama naprosto všude.

Akorat nadmořská výška a tím pádem délka svahu se nedá s Alpama srovnat, ale ony ty 5 kilometrové svahy v Alpách mnohdy nejsou žádná radost pro stehna.

Na svahu vodka s juicem 50kč, dobrý Boršc 50kč, celodenní skipas cca 600kč. Odpolední skipas byl neuvěřitelně levný. Myslím snad 150kč - 200kč.


Ubytování stálo 400 kč /os/noc

Snídaně na hotelu myslím 70kč vč. kávy.


Člověk tam mnohokrát zažije lehký kulturní šok. Vesnice vybydlené, cesty jako pro tanky, některé auta jako z muzea, kanalizace vedle cesty atd...


Angličtina je pro většinu Ukrajinců E-E


Ale jinak se jednalo o levný, zábavny a velice zajimavý výlet, který můžu jen a jen doporučit.

0

Super, keby som lyžoval, už som tam:)

0 Citovat

Využiju tohle vlákno, ať nezakládám nový. Byl v Bukovelu lyžovat ještě někdo? Uvažujeme o lyžovačce v nejdražším termínu 26.12. - 1.1. Ubytování je darda na Ukrajinu, ale s tím si nějak poradím. Pokud má někdo tip na ubytování budu každopádně rád. Spíš by mě ale zajímalo, zda tam někdo v tomhle termínu byl. Jestli se pak na lanovku nečeká dlouho? 

0 Citovat

Čau, já tam byl přelom únor/březen 2012, takže vlastně moc neporadím... Akorát teda, že jsme spali v Jasinja, kde to bylo určitě levnější. A pak se přesunuli na pár dní do Dragobratu, kde je sice lanovek méně, bylo tam ale více sněhu, bylo to levnější a byly tam lepší freeridy. 


Ve finále to ale bylo dražší a horší než Alpy, pokud jde čistě o ježdění. Jinak samozřejmě zábavné :)

0 Citovat

Jasinja je za přijatelný ceny :) tu mám v záloze. Díky za Dragobrat na ten mrknu taky. Alpy bych preferoval, ale tohle datum je nejhorší možný a ceny šílený :) 

0 Citovat

V Bansku jsem byl před pár lety, začátkem března. Lyžování dobré, dost sněhu, dobrý freeride. Bylo tam docelo hodně lidí a ráno se čekalo na přibližovací kabinku. Celkově bych to neopakoval, hlavně dlouhá cesta...

V březnu se dá zalyžovat líp v Alpách a může se vyrazit na poslední chvíly podle počasí.

0
5 reakcí