Jaké zkušenosti máte s Rynairem? Letím s nima poprové a nejradši bych to zrušil... Lze zrušit nějak rozumně letenku od nich, když od nákupu neuplynulo ani 24h? Jak je to s "příručníma" zavazadlama? Nikde to tam nemůžu najít. Jelikož jedu na Sardinii, tak budu mít sebou krémy apod. Nevyházejí mi to? Díky .

Ryanair - obecně

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

No pokud chces risknout  20 cm nad limit  tak ji strc do batohu , rozmaha se praxe s batohy ktere 55 cm rozhodne nesplnuji , ale dole by se mohl batoh poskodit  , tak priviraji oci , pravda tak  asi 5cm ,druha moznost  by byla vyhlastit kolobezku jako  nezbytnou pomucku pro  omezeny pohyb  hole maji prece  taky vic nez 55 cm -)  nebo se domluvit s rodinou co maji dite a buginu -)

Nezbyva nez to prihlasit realne jako sportovni zavazadlo 

 rsaf proc by low costy zacaly samy doplacet ? pokud vidim od listopady priority fronta  dvakrat tak dlouha  jako no priority  a  6 euro x tolik  pasazeru  s tim malym zavazalem  moc lidi nepoleti  

 
0 Citovat

A jsme u toho - většina lidí si prostě 6/8/10e musí připlatit aby ten produkt byl vůbec použitelný. Tak jsme vlastně skoro tam. Co je to za priority, když je tam delší fronta než pro obyčejný dobytek? 

0 Citovat

Jiste priority ztratilo svuj vyznam  ,ale rovnez tak muzes  polemizovat o mistech k sezeni  pokud ho nekoupim rozesadii dvojici  a  check-in  si mohu udelat jen par dnu pred odletem 

V podstate by mohli  zvednout ceny letenek od 10 -15 euro  a  oboje poskytnout v ramci letenky , jenze low cost je o volitelnych  sluzbach  takze to proste v cene letenky byt nemuze  

0 Citovat

Jako co nemůže být v ceně letenky? Nemůže být v ceně záměrné sraní na hlavu - rozsazování po letadle??? Za mě to jsou prostě nepřípustné praktiky a nepovažuji za argument "připlať si" nebo "leť s někým jiným". Zrovna v tomhle EU regulace na ty s***ě.

0 Citovat

Tak pokud někomu vaděj praktiky Ryanairu, není nic lehčího, než s nima neletět a letět s klasickou aerolinkou... Já osobně radši budu sedět sama jenom s malym batohem, kterej mi na víkend bohatě stačí a zaplatím za letenku 5 euro, než za letenku platit víc jak desetinásobně víc za služby, který ani nepotřebuju 

0 Citovat

temp7777 napsal(a):


Za svůj dlouhý život jsem nikdy neviděl, že by se na checkinu použila klec. Většinou tam někde je, ale dost daleko. Klec se používá většinou až na bráně.



Zuzana napsal(a):

Jo a nedavno jsem letěla z Bruselu a Ryanair měl normálně klec u check-in přepážky, takže... :D

Barcelona (BCN) taktéž. A slečna předemnou to tam cpala, po výzvě pracovnice. Důvod nevím, respektuju osobní zonu, ale bavily se docela dlouho.

Často je klec daleko (na konci fronty, na začátku pásek), nejspíš proto, aby lidi řešili, že mají něco navíc už tady a ne až na gate.

0 Citovat

rsaf  nepochopil jsi co jsem mel na mysli , jsem tu znamy  propagator a obhajce  Ryanairu  ,to rozesazovani a dalsi  nove praktiky se me taky nelibi , ale proste vseobecne   low cost nemuze  dat  do ceny letenky  zavazadlo a sezeni  ,jidlo behem letu atd ,, 

1)Letim za 5 euro   s malym batuzkem a sedim kam me prideli  check in  udelam az pred odletem 

2) Nebo zaplatim  10 euro navic   mam 1 x 10 kg sebou do letadla  + maly batuzek   ,sedadlo si vyberu sam  a check in  muzu udelat  i 30 dnu pred odjezdem 


Kdyz bude  2 ) v cene letenky  ,tak co me nabidnes  navic ?  Priority ?  Jidlo behem letu ? 

Jinak je hodne veci  taky o lidech a to jak o cestujich tak i o letistnim personalu na gate 

0 Citovat

V ceně letenky by mělo být rozumné příruční zavazadlo a systém by neměl rozsazovat v prázdném letadlem.

S priority, zavazadly a jídlem, ať si kouzlí, jak chtějí. V současnosti se snaží udělat z prdu kuličku a většina lidí jim to baští. 

0 Citovat

Souhlasim , rozumny pristup ma zatim easyJet   1 zavzadlo o rozmerech 55x 40 x 20  bez omezeni vahy , na druhou stranu ,kdyby skutecne vsichni  cestujici davali male batuzku pod  sedadlo u noh  tak se to do binu muze vejit  ,ale nesmi nikdo tocit  kufry vodorovne  a mit vetsi rozmery  a mohlo by  byt i to dalsi male ,,v tomhle by se to dalo sjednotit ,sedadla co jsou stejne by mely byt v cene letenky  a ty lepsi treba pak  za mozny priplatekj 

0 Citovat

Neni to jen o batuzku, ale tasky duty free a hlavne ted v zime kabaty/bundy, ktere sezerou vic jak polovinu mist na G.B. a pak se to zabira ve velkem....

0 Citovat

Michal napsal(a):

V ceně letenky by mělo být rozumné příruční zavazadlo a systém by neměl rozsazovat v prázdném letadlem.

S priority, zavazadly a jídlem, ať si kouzlí, jak chtějí. V současnosti se snaží udělat z prdu kuličku a většina lidí jim to baští. 

Amen.

Obávám se však, že nad rozumným přístupem se smráká i u Easyjet. Lidi, co si připlatili za sedadlo, si čím dál častěji stěžují, že si musí přesedat kvůli rodinkám, co chtějí sedět spolu, ale za sedadla si nepřiplatí. Štvalo by mě to nemálo. Přiznávám, že sedadla taky neplatím, ale řídím se jejich radou, a to udělat check-in co nejdřív. Fakt si nařizuju budíka a dělám hned, co to jde, a zatím se mi nestalo, že by kvůli nám  museli někoho přesazovat.

To měl zrovna Ryanair dřív pořešené dobře - při cestování s dítětem byla rezervace povinná.
0 Citovat

To nechápu. Proč by kvůli vám měli někoho přesazovat?

0 Citovat

Protože děti do 12 let by měly sedět s rodiči. Posaďte batole k cizím lidem...

A když si taková rodina nezarezervuje sedadla a při pozdním check-inu na ně nezbydou, zbývá jen přesazení jiných lidí
0 Citovat

Michal napsal(a): V ceně letenky by mělo být rozumné příruční zavazadlo a systém by neměl rozsazovat v prázdném letadlem.

.. V současnosti se snaží udělat z prdu kuličku a většina lidí jim to baští.


Já myslím, že tady jde především o naprosté nepochopení základních ekonomických souvislostí. Ok, mikir žije v domnění, že letenka za 20 EUR uživí let z A do B v letadle, které jen v palivu spotřebuje 2,5 tuny JET A1 za hodinu (2,500 kg = 3,165 litrů = 1266 EUR). Vysvětlovat mu opak je bezpředmětné, podobně jako že letiště může mít na papíře potenciál jaký chce a dotace horem dolem, ale pokud chybí koupěschopná poptávka, nic z toho stejně nebude. 

U ULCC jako Ryanair, Wizz, Air Asia, Spirit nebo Frontier je vše o vedlejších příjmech (ancillary revenues). Logicky se tak vše, kromě základního jízdného, stává komoditou, kterou lze zpeněžit. Chceš sedět u okýnka nebo mít více místa pro nohy? Zaplať. Chceš se držet s mámou celou cestu za ruku? Zaplať. Chceš větší zavazadlo než to zcela nejzákladnější? Zaplať. Chceš (údajně) "lepší" místo ve frontě? Zaplať. A tak dále a tak podobně. Chceš relativně civilizované cestování? Leť s Norwegian nebo easyjetem.  Obojí dost dobře nejde. Nejde hýkat blahem, že letenka je za podnákladovou cenu a současně držkovat, že je v ceně jen malý batůžek.  Tak to prostě nefunguje.


0 Citovat

Petr76 napsal(a):

U ULCC jako Ryanair, Wizz, Air Asia, Spirit nebo Frontier je vše o vedlejších příjmech (ancillary revenues). Logicky se tak vše, kromě základního jízdného, stává komoditou, kterou lze zpeněžit. Chceš sedět u okýnka nebo mít více místa pro nohy? Zaplať. Chceš větší zavazadlo než to zcela nejzákladnější? Zaplať. Chceš (údajně) "lepší" místo ve frontě? Zaplať. A tak dále a tak podobně. Chceš relativně civilizované cestování? Leť s Norwegian nebo easyjetem.  Obojí dost dobře nejde. Nejde hýkat blahem, že letenka je za podnákladovou cenu a současně držkovat, že je v ceně jen malý batůžek.  Tak to prostě nefunguje.

Petře, tady netvrdím, že LCC má dodávat nějaký luxus, ale že současné snahy o monetizaci jsou na hraně nebo už za hranou přijatelného, jinak budeme opět v situaci, že letenka bude stát -100 Kč, ale přesto díky všem možným povinně volitelným příplatkům vyjde na 3000 Kč, jinak nepůjde proletět.

Je-li letenka za 10 EUR nerentabilní, nemá ji prodávat / pokrýt z marketingového budgetu / z dotací / etc., ale ne náklady ve skryté formě přenášet na cestující ve formě, že bez příplatků se letenka pomalu nedá proletět. Pokud bude trend pokračovat, v roce 2020 budou rozměry příručního zavazadla 10x15x2 cm, prodá se dvojnásobek letenek a o místo se bude hrát kámen, nůžky, papír, mr. Spock. Ten, co prohraje, opustí letadlo bez náhrady, protože s tím souhlasil ve všeobecných podmínkách.
0 Citovat

Nikdo Tě s nimi nenutí létat, kdykoliv se můžeš rozhodnout pro jinou společnost. A pokud nejsi úplně mimo, dokážeš si spočítat, jestli se vyplatí letenku u lowcostu koupit nebo ne.

0 Citovat

Jediná věc, co je zatím opravdu za hranou, je u Ryanairu ten šmejdskej kurz schovanej. 

0 Citovat

Já osobně si žádné další služby u Ryanair nebo Wizzair ze zásady nedokupuji, a také budu raději, když letenka bude levnější, bez "služeb" navíc, než opačně. Sedět bez manžela pár hodin vydržím, u poláků jsem si za pár korun koupila kufřík na kolečkách 40x30x20cm, který se úplně krásně vejde do klece pro menší zavazadlo jak u Ryanair, tak i u Wizzair. V pohodě se do něj nabalím na 4denní výlet, možná i delší. A nemusím se "bát", že na něj dostanu žlutou pásku, a budu muset na příletu čekat, než mi vyjede na pásech. Myslím, že pro mně osobně "nejhorší časy Ryanair" byly v době, kdy se praktikoval tzv free seating, a lidé pořádali sprinty do letadel. Teď raději jsem do poslední chvíle v salonku, do letadla vcházím mezi posledními, šoupnu kufřík pod sedadlo, zapínám sluchátka a relaxuju:-)

0 Citovat

Michal napsal(a):

Petře, tady netvrdím, že LCC má dodávat nějaký luxus, ale že současné snahy o monetizaci jsou na hraně nebo už za hranou přijatelného

Co je nebo není za hranou rozhodne zákazník svou peněženkou a externí faktory jako je např. ropa, která stála ve 2015-2017 40-50 dolarů, loni už 70. Jestli ale vedlejší příjmy FR vyrostly za první polovinu 2018 o 27%, tak buď je ta hrana snesitelnosti pro drtivou většinu zákazníků ještě daleko a nebo jsou pitomí a neumí sčítat a postupné odrbávání je pro ně přijatelnější, než zaplatit vyšší částku najednou. Zřejmě to bude kombinace obojího.  Tobě konkrétně ale nikdo nedrží u hlavy pistoli, abys kupoval zrovna u Ryanairu, nebo se mýlím? 

0 Citovat

aga.endy napsal(a):

Já osobně si žádné další služby u Ryanair nebo Wizzair ze zásady nedokupuji, a také budu raději, když letenka bude levnější, bez "služeb" navíc, než opačně.

(...)

To já taky ne. Tady jde spíš o to, kde se to ořezávání služeb zastaví. To, že nás teď nenapadá způsob, jakým by to šlo ještě oříznout, neznamená, že na něj u FR nebo W6 nepřijdou. Co třeba poplatek za rezervaci v anglickém jazyce, za platbu v jiné měně nebo jinou než Ryanair kreditní kartou? Pak budeme opět jako v situaci, než se do toho vložila EU, která přinutila dopravce uvádět konečné ceny a ne tu divočinu jako předtím, kdy jsi měl letenku (promovaná cena) + taxy a palivový příplatek zvlášť.

0 Citovat

Petr76 napsal(a):

(...)

Tobě konkrétně ale nikdo nedrží u hlavy pistoli, abys kupoval zrovna u Ryanairu, nebo se mýlím?

Nenutí a spočítat, jestli se mi to vyplatí, si umím. Taky s nimi příští rok téměř nepoletím (z toho na 2 lety mi museli dodat zdarma odbavené zavazadlo). Ojebávky mě štvou ale z principu.

0 Citovat

Já s nimi letěla asi 2x a pokud nemusím, tak se jim vyhýbám. Ale je fakt, že kabinová zavazadla se stávají nástrojem pro manipulaci s cenou ve vyhledávačích a bez zásahu úřadů se trh nenarovná.

0 Citovat

Ja myslím, že bude nejlepší nízkonákladovky úplně zrušit. :) všechno bude transparentí a všichni co ted nadávají a chtěli by se asi vrátit do dob komunismu, kdy všechno řídili soudruzi, budou spokojení. Sice bude stát letenka zase pár tisíc a ne pár stovek nebo dokonce pár desetikorun, v extrému haléřů, ale to nám snad může být jedno, že jo. 

A vedlejší krásný efekt bude, že se zruší ta proletariazace létání, jak eremi pěkně psal před pár dny a já nebudu muset při každém letu koukat, nebo poslouchat nějakého blba při odbavení na letišti. 

Ne vůbec nechápu tuto diskuzi. Kdo s nimi nechce létat, at nelétá, když se mu nelíbí jejich podmínky.  To jakou mají politiku zavazadel je jen a jen jejich věc. Spoustě lidí to vyhovuje a ti ostatní si připlatí když potřebují táhnout víc zavazadel. I s těmi příplatky je to pořád hooodně levné . Nevšiml jsem si, že by Ryanair nějak krachoval, takže je asi všechno v pořádku.   Přeji dobrou noc


0 Citovat

Na to je jeden krásný anglický vtip:

Ryanair's Micheal O'Leary arrives in a hotel in Dublin, he goes to the bar and asks for a pint of draught Guinness.

The barman nodded and said, "That will be one Euro please, Mr. O'Leary." Somewhat taken aback, O'Leary replied, "That's very cheap," and handed over his money.

"Well, we try to stay ahead of the competition", said the barman. "And we are serving free pints every Wednesday evening from 6 until 8. We have the cheapest beer in Ireland"

"That is remarkable value" Michael comments. "I see you don't seem to have a glass, so you'll probably need one of ours. That will be 3 euro please.

O'Leary scowled, but paid up. He took his drink and walked towards a seat.

"Ah, you want to sit down?" said the barman. "That'll be an extra 2 euro. - You could have pre-book the seat, and it would have only cost you a Euro."

"I think you may to be too big for the seat sir, can I ask you to sit in this frame please"

Michael attempts to sit down but the frame is too small and when he can't squeeze in he complains "Nobody would fit in that little frame".

"I'm afraid if you can't fit in the frame you'll have to pay an extra surcharge of €4.00 for your seat sir".

O'Leary swore to himself, but paid up. "I see that you have brought your laptop with you" added the barman. "And since that wasn't pre-booked either, that will be another 3 euro."

O'Leary was so annoyed that he walked back to the bar, slammed his drink on the counter, and yelled, "This is ridiculous, I want to speak to the manager".

"Ah, I see you want to use the counter," says the barman, "that will be 2 euro please." O'Leary's face was red with rage.

"Do you know who I am?"

"Of course I do Mr. O'Leary,"

"I've had enough, What sort of Hotel is this? I come in for a quiet drink and you treat me like this. I insist on speaking to a manager!"

"Here is his E mail address, or if you wish, you can contact him between 9 and 9.10 every morning, Monday to Tuesday at this free phone number. Calls are free, until they are answered, then there is a talking charge of only 10 cent per second"

"I will never use this bar again".

"OK sir, but remember, we are the only hotel in Ireland selling pints for one Euro".

Nebo, hoši, viděli jste už, jak vypadá nabídka internetových balíčků v Indii? To je taky bašta a dílo nespoutané volné ruky trhy.

0 Citovat

Regulace musí být, jinak by si každý létal jak chce a byl by v tom holubník.

0