Je dosť možné, že môj parťák na error fare s PAL do HKG nebude môcť letieť. Otázka je, či sa tá biznis letenka dá teoreticky ešte nejak využiť / zneužiť. Je to samozrejme non-refundable, no changes permitted, no name change.Zaujímalo by ma, či by bol realizovateľný taký menší odrb alebo s tým rátajú a majú to ošetrené :) - ak by letel niekto iný, kúpil si letenku do economy a na drzovku si sadol na to zaplatené miesto v biznise. Samozrejme by sa spravil online check-in a "náhradník" by mal online boarding pass na toto miesto a cudzie meno (pohlavie bude sedieť :)).Majú letušky aktuálny zoznam a počet no-show pasažierov? Ak by na to došli, myslíte že hrozí niečo viac ako len potupné presadenie naspäť do economy? Hlavne mi ide o to, či má niekto insight do toho, ako sa počitajú cestujúci na palube a ako sa to kontroluje so záznamami z gate-u. Či to majú rozdelené na triedy, alebo im stačí, že celkový počet ľudí sedí. Nerád by som vyvolal akékoľvek zdržanie alebo poplach kvôli stratenému pasažierovi v economy ;), na druhej strane by bola tej biznis letenky celkom sakra škoda. Alternatíva s kúpou economy letenky je prakticky rozhodnutá, otázka už je len to, či to s letuškami riešiť proaktívne a skúsiť ich ukecať s mizernou šancou na úspech, alebo sa tváriť že nič a možno to prejde?  .

Ako využiť nerefundovateľnú biznis letenku

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

K čachrům s BP jsme se dostali skrze počty PAX v monkey a PAX v C. Jestliže použije svůj monkey BP, pak bude matematicky přebývat v C. To, že bude zároveň chybět v eco, asi nebude na první pohled zřejmé, přeci jen okem neodhadneš, jestli tam sedí 199 nebo 200 PAX. Každopádně jestli je tohle myšleno alespoň trochu vážně, pak jedině svůj pas a svůj BP a až na místě řešit a doufat v dobrou náladu personálu.

0 Citovat

Jinak do května máš ještě dost času, třeba si to mezitím ten původní spolujezdec rozmyslí a nebudeš muset vymýšlet magické konstrukce  :-)

0 Citovat

floodland: Upřímně letuškám se nevěnuju, takže jsem jsi nějakého cvakání nevšiml. Mají moji pozornost pouze v době krmení :-)

0 Citovat

Ale dlouho jsem se tak nepobavila.

0 Citovat

floodland napsal(a):


jojo, letusky urcite nebudou skolene na pripady ze se nekdo prokaze boardingem nekoho jineho. V lepsim pripade vas vykaze primo kapitam letadla, v horsim pripade si pro vas prijde security.  Naivita nekterych me neprestane prekvapovat. 


Keď poletím z Viedne intra-schengen tak sa do lietadla dostanem aj na BP s menom Nadežda Konstantinovna Krupskaja, takže by som to zas nedramatizoval, že ma na každom kroku niekto sleduje, skenuje a okamžite ma pošle do gulagu keď sa mu znepáčim. ;) 


Ale áno, je to bullshit, nesedeli by počty. Zazvonil zvonec a sprostému nápadu je koniec ;)

0 Citovat

Kdo bude bookmaker?  :)

0 Citovat

Ries to uz na gate ako som ti napisal, letusky si nechaj ako zalohu :) ( ved ani na gate s tym nemoze mat nikto problem, traja ludia zaplatili tri letenky, no dostavili sa iba dvaja a jedno sedadlo v biznis zostava volne )...a ako si pisal, kedze normalne pojdete s jednym BP v eco + spravny pas/clovek a s jednym biz + spravny pas/clovek, predsa ziaden problem v tom nemoze byt. Ten online check in tu spominam kvoli tomu aby mohla byt ta jedna letenka vytlacena ako "dokaz" ze je to zaplatene ale znamy sa nedostavi nakolko napr zmeskal svoj let na LHR...

A este jedna rada pre vsetkych ktory letia do Hong Kongu ale aj na Filipiny...celkom na danych ( hlavne nocnych ) letoch sa realizuje cinska mafia s tym ze tam posiela svojich pesiakov vyberat penazenky spiacich cestujucich, tak si hlavne bankovky a vsetky cenne veci drzte na bezpecnych miestach ( urcite nie v prirucaku ktory bude hore v bine :) )...uz mam osobne aj vlastnu skusenost z letu DOH-HKG v biz ked sme takehoto dobraka cakali pred dverami toalety kde si so sebou zobral kufrik jedneho cestujuceho ktory akurat spal a robil mu v nom inventuru.   

0 Citovat

Ale ved ziaden biznis navyse im neprejde security, nikdy som take nic nepisal. Stale pisem ze na tu jednu biz letenku ktora asi nebude vyuzita urobit iba online check in, vytlacit ju a prvy krat ukazat az na gate este pred tym ako zacne boarding a skusit to uprosit :) ( cez security a podobne stale pojdu s tymi letenkami co zakupili a ktore podla vsetkeho preletia, teda 1x biz a 1x eco )

0 Citovat

Ale ved tu jednu biz letenku ( na ktoru som radil urobit online check-in ) ktoru nikde predtym nebude skenovat ako pride ku gate, sa nebude pokusat skenovat ani na gate pri boardingu...proste som radil nech sa s nou iba pride opytat na gate este pred zahajenim boardingu nejakej tety sposobom..."ze ci nevedia nejako prizmurit oci, ze maju kamarata ktory mal letiet s nimi v biz ale napr zmeskal let z PRG, tu je jeho letenka a ci by si na jeho miesto nemohol sadnut tuto tento druhy spolucestujuci ktory ma kupenu letenku v eco". Ak to nezaberie, rovnaku proceduru zopakujem v lietadle s letuskami :) ...samozrejme do lietadla idem s tym ze na gate, security atd skenujem to co som kupil...jeden pan svoju biz letenku, druhy pan svoju eco letenku 

0 Citovat

floodland napsal(a):

jenze ta biz na gate bude mit problem v tom, ze neni evidovana pred security...pokud zkusite oskenovat jak biz tak eco pred security, tak ocekavejte ze si vas nekdo odchyti. 

To není pravda, pípnutí na security rozhodně není nutnou prerekvizitou k úspěšnému použití boarding passu, protože:
1) transfery, které s danou palubkou vůbec security neprocházejí

2) stále ještě na mnoha letištích žádné pípání na security neprobíhá (pouze fyzická oční kontrola zaměstnancem). Nemluvím o LHR, ale obecně.

To ale samozřejmě nemění nic na tom, že zamýšlená operace se s úspěchem nesetká :D

0 Citovat

Letenku ponukni menovcovi alebo to spravte ako jeden mladik z UK , kt. sa kvôli ryanu nechal premenovat :D Podla mna, by to mohlo v sucte dvoch zmien mena stat menej ako nova economy letenka :) 

0 Citovat

sonic napsal(a):

Ale ved ziaden biznis navyse im neprejde security, nikdy som take nic nepisal. Stale pisem ze na tu jednu biz letenku ktora asi nebude vyuzita urobit iba online check in, vytlacit ju a prvy krat ukazat az na gate este pred tym ako zacne boarding a skusit to uprosit :) ( cez security a podobne stale pojdu s tymi letenkami co zakupili a ktore podla vsetkeho preletia, teda 1x biz a 1x eco )


Presne tak, neviem prečo má floodland stále potrebu sa k tomu vyjadrovať, keď ani po 15-tom pokuse o vysvetlenie nepochopil môj prvý post. Letenky budú 3, 2x biznis, 1x economy, ľudia budú dvaja. Nikto nebude nikde skenovať žiadny cudzí BP ani ukazovať cudzí pas. 


Celý čas mi išlo len o to, či nemá niekto insider info k počítaniu ľudí na palube - či to vôbec niekto na long distance letoch rieši, keďže tam sa akosi ľudia medzi gate-om a lietadlom nemajú kde stratiť a ak áno, či to počítajú dokopy za celé lietadlo a keď im výjde 15 + 210 = 225, tak je všetko OK, alebo budú riešiť prečo je to 16 + 209 = 225.


Keďže to zrejme nikto netuší, tak skúsim slušne poprosiť na gate a potom skúsim slušne poprosiť letušky. Je mi jasné, že môžu na to miesto niekoho upgradnuť na gate, alebo to proste z princípu odmietnuť - ale prišlo mi podľa videí na Youtube, že ten biznis PAL aj tak lieta poloprázdny, takže by to výjsť mohlo. Ak to nevýjde, absolútne nič sa nedeje. 

0 Citovat

Hele určitě budou řešit počet C pax na palubě, už jen proto, že v C se snaží o osobní přístup k cestujícím, u některých aerolinek Tě oslovují jménem, který si samozřejmě najdou ve svém seznamu cestujících a seatingu atd., navíc Philippine patří mezi ty "lepší" aerolinky. Velmi pochybuju, že nechají někoho s Y letenkou přesednout do C, jen proto, že někdo jiný (třeba jeho kámoš) měl letenku v C a je no-show. Hlavně celkem obdivuju, že se s Tebou někdo dobrovolně vydá v Y na poslední chvíli (pochopil jsem, že letíš už brzo?) do HKG, pouze s naprosto nejistou vidinou toho, že se nasáčkuje do C.... Ale líná huba, holý neštěstí, ale mně to přijde trošku trapné...

0 Citovat

Ještě můžeš zkusit telefon/fb/email a říct jim tam to stejný, co bys jim říkal na letišti. Samozřejmě anonymně a teprve kdyby souhlasili, tak uvést jména. Asi to nevyjde, ale nemáš co ztratit. Každopádně GL

0 Citovat

eremi napsal(a):

Hele určitě budou řešit počet C pax na palubě, už jen proto, že v C se snaží o osobní přístup k cestujícím, u některých aerolinek Tě oslovují jménem, který si samozřejmě najdou ve svém seznamu cestujících a seatingu atd., navíc Philippine patří mezi ty "lepší" aerolinky. Velmi pochybuju, že nechají někoho s Y přesednout do C, jen proto, že někdo jiný (třeba jeho kámoš) měl letenku v C a je no-show. Hlavně celkem obdivuju, že se s Tebou někdo dobrovolně vydá v Y na poslední chvíli (pochopil jsem, že letíš už brzo?) do HKG, pouze s naprosto nejistou vidinou toho, že se nasáčkuje do C.... Ale líná huba, holý neštěstí, ale mně to přijde trošku trapné...


Tak tu ide o ten výlet a cieľovu destináciu. C za cenu Y je len príjemný bonus naviac. Naozaj tam neletím len kvôli C a kamoša to C vlastne ani nezaujíma. Doteraz som C ešte neletel a som zvyknutý na Y do Japonska / Kalifornie / Thajska a nikdy som pri tom nezomrel ;) A letí sa až v máji, teraz to riešim len zo zvedavosti, možno sa dovtedy zmení situácia (ten čo zrejme nebude môcť letieť je otec zo zdravotných dôvodov) a bude to celé bezpredmetné.

0 Citovat

Ok, rozumím, osobně si myslím, že Ty si to užiješ, Filipínci určitě nebudou špatní a pokud to je takhle daleko, tak se situace ještě může změnit (někdo tu psal, že letí teď někdy, tak jsem si to spletl). Přeju Ti, aby se otec dal do pořádku a mohl letět s Tebou!

0 Citovat

Tak jestli je to otec kdo nepojede a kupoval letenky MoonEclipse, tak na slušném zeptání se na gatu nebo v letadle není dle mého nic trapného. Jestli to vyjde nebo ne je věc druhá.

0 Citovat

MoonEclipse napsal(a): (ten čo zrejme nebude môcť letieť je otec zo zdravotných dôvodov) a bude to celé bezpredmetné.
Pokud mě paměť neklame, některé lepší aerolinky umožňují ze zdravotních důvodů odložit / přesunout let / refund i u tzv. nerefundovatelných letenek. Díval ses i na tohle?

0 Citovat

Vše už bylo řečeno; já se jen přidám k těm, kteří drží palce a budu rád, když se s náma podělíš o výsledek  :-)

0 Citovat

Já tedy také nechápu proč floodland reaguje na něco, o čem evidentně nemá informace. Šance na to, že plán vyjde je poměrně velká. To, že nebude business palubní vstupenka evidovaná na security přece nevadí. Vždy se dá vymluvit na to že došlo k poškození toho qr/čárového kódu  (schválně si na palubní vstupenku zkuste někde v duty free stříknout parfém a uvidíte co to udělá) a na security vás prostě pustili bez načtení.  V PRG na odletu z T1 vás taky security pustí kolem těch vrátek když nejde načíst palubní vstupenka. Securiťák jen pohledem zkontroluje palubní vstupenku a pošle vás bokem.

A zaměstnancům v gate už je to pak jedno, nevím proč by to měli řešit. Opačně vám taky přece nebude nikdo bránit v tom když vy máte letenku v C a váš kamarád v Y a vy s ním v tom Y chcete letět. Počet lidí na palubě bude sedět a je jedno jestli to je 15 + 225, nebo 16+224. A jídlo v tom C tak jako tak bude, protože s tím člověkem  (co nakonec neletí) počítali. To že tam místo něj bude někdo jiný opravdu řešit nebudou.

0 Citovat

MoonEclipse napsal(a):

 prišlo mi podľa videí na Youtube, že ten biznis PAL aj tak lieta poloprázdny, takže by to výjsť mohlo.

Minulý týden ve středu (LHR-MNL) nebylo jediné volné místo v C. V neděli MNL-LHR byl LF tak 70%.

Na všech letech vč. MNL-HKG mě letuška přivítala mým jménem.

0 Citovat

Oživím vlákno, protože mě náramně zajímá, jak tahle akce dopadla. Nuže..?  :-)  :-)

0 Citovat

muf2muf napsal(a):

Oživím vlákno, protože mě náramně zajímá, jak tahle akce dopadla. Nuže..?  :-)  :-)

Nepoteším napínavou story, letí nakoniec pôvodný majiteľ letenky. ;)

0 Citovat

Skoro se mi chce říct  "škoda"   :-))

no nevadí, ať se vám výlet vydaří  ;-)
0