Dobrý den, máte, prosím, někdo zkušenosti se zrušenými lety v souvislosti s koronavirem? Letecká společnost nám před dvěma dny zrušila let (přes Hong Kong) na Filipíny s tím, že dostaneme plnou refundaci. Měli jsme ale ještě rezervované bydlení přes booking (bez možnosti refundace) a vnitrostátní letenky s Air Asia. Majitelé ubytování stejně jako Booking odmítá jakoukoliv kompenzaci, odkazují mě na leteckou společnost. Ta říká, že mají zodpovědnost jen za svůj let. Z Air Asia se neozvali vůbec. Řešil jste někdo teď podobnou věc s lepším výsledkem?  .

Koronavirus - kompenzace za zrušené lety a navazující služby

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

matej15 napsal(a):

Tak dneska ráno mi pořádně zvýšil tlak Slevomat. Měl jsem přes ně hotel v Polsku na prodloužený víkend v květnu.  Ještě v dubnu změněno na otevřený voucher s platností do 19.6. s tím, že pokud nebudou otevřený hranice, opět se platnost prodlouží. Vzhledem k tomu, že s Polskem to moc nadějně nevypadá, napsal jsem na Slevomat, aby prodloužili o další měsíc s tím, že udělám v hotelu rezervaci na červenec. Dnes mi přišla odpověď, že platnost už se prodlužovat nebude, vzhledem k otevření hranic od 15.6. (což nevím, kde vzali, otevření Polska a nutnost testu při návratu jsou 2 rozdílný věci) a že tedy mám 4 dny na využití :D

Nicméně mohu být rád, že mi Slevomat nabízí takové nadstandardní řešení:

"Nemusíte se ale bát, že byste přišli o peníze či jiné prostředky, za které jste si voucher koupili, pokud by k jeho uplatnění nedošlo. Je tu totiž možnost refundace, což je nadstandard, který zákazníkům nabízíme. Jedná se o vrácení kreditů v hodnotě voucheru po konci jeho platnosti v době 7-30 dní na slevomatí účet, ze kterého byl voucher zakoupen. Refundované kredity jsou platné šest měsíců a lze jimi zaplatit 20 % ceny vaší příští objednávky. "

No vzhledem k tomu, že pobyt stál 3,5 tisíce, tak bych jim jako měl  narvat dalších 18 tisíc během půl roku, abych dostal svoje peníze zpět? Zákaznický přístup za 1*. To se takový Smartwings má ještě co učit :D


My tuhle super nabídku taky dostali, takže jsem byla rozhodnutá voucher raději nechat propadnout, ale nakonec se nám ozvali přímo z hotelu a nabídli možnost využít voucher ještě na podzim, případně při doplacení rozdílu v létě. Ale přístup Slevomatu byl směšný.

0 Citovat

Očividně i Slevomat si upravil podmínky. Ještě před COVID šlo vrátit voucher bez omezení a využít libovolně na cokoliv jiného. Sám jsem musel využít a bylo to bez problémů. Teď to upravili na těch 20%. Zkusil bych zjistit, kdy došlo ke změně podmínek. Jestli náhodou nebyl voucher koupený ještě před změnou.

0 Citovat

Ještě bych to chápal, pokud by těch 20% bylo při zrušení z důvodů na mé straně, ale v tomhle případě já prostě nejsem schopný čerpat službu z důvodu zavřených hranic, což nemohu nijak ovlivnit a tedy jsem nucený nechat voucher propadnout. Ještě můžu zkusit kontaktovat hotel ať tedy stáhne slevomat o prachy do toho 19.6. s tím, že bych pak přijel později. To pak ale musím doufat, že mě nepodrazí ten hotel a nebo, že do té doby nekrachne.

Voucher byl koupený 23.2. tedy 100% ještě před změnou podmínek.

 edit:

Tak aktuální podmínky s využitím pouze 20% platí od 31.3.2020, tím pádem nevím co na mě zkouší. Kupoval jsem za jiných podmínek, kde o tom není ani zmínka.

Konkrétně je v nových podmínkách stanoveno:

"Neurčí-li Slevomat.cz jinak, pak veškeré Kredity z refundace může Uživatel uplatnit vždy nejvýše do 20% hodnoty každé objednávky zboží a/nebo služeb Dodavatelů, kterou učiní prostřednictvím Portálu Slevomat.cz a/nebo Aplikace Slevomat.cz (tj. pokud bude mít Uživatel zájem uzavřít Zprostředkované smlouvy na konkrétní zboží a/nebo služby Dodavatele(ů) v hodnotě 1.000,- Kč, může k úhradě tohoto zboží a/nebo služeb použít nejvíce 200 Kreditů)."

0 Citovat

Poskytovatel služby má povinnost při ukončení smlouvy vyúčtovat Slevomatu všechny obdržené vouchery,

za které poté obdrží domluvenou částku.  Moje informace s praxí Slevomatu jsou sice už historické, nicméně myslím, že jejich principy zůstávají- tzn např rozdělení tržby  za neuskutečněné pobyty podle klíče mezi poskytovatele a Slevomat. Každopádně doporučuju kontaktovat hotel s přáním pozdějšího příjezdu, pokud vyhoví , nahlásit číslo voucheru, aby si hotel mohl voucher v extranetu Slevomatu uplatnit a tím ,,zajistit" peníze. Pak jen obdržet od hotelu  potvrzení ubytování na nový termín. To s těma kreditama je pěkná lumpárna.



0 Citovat

V lednu to fungovalo ještě normálně. Poslední refundaci mám ze 7. dubna a tam už je to jen na použití na 20% nové objednávky.

Vtipné je, že kredity z kolotoče můžu uplatnit i na objednávku za 9 Kč. 

0 Citovat

Zmenily podminky. Jsou to svina.. taky jsem na to cumel jak puk..

0 Citovat

Dneska mi Ryanair vrátil peníze za let zrušený v půlce března. Šlo jenom o pár korun, takže jsem to nijak neurgoval. Nečekal jsem každopádně, že se Ryanair ve výsledku zachová lépe než některé tradiční aerolinky.

0 Citovat

Tak mě dnes konečně po skoro 2 měsících dorazil voucher +20% od TAP.

0 Citovat

Dnes mi přišla od TAP Portugal zpráva: ...as requested the refund will be made to the original form of payment. You will receive a confirmation email in the next week...  Jsem zvědavý, jak to bude probíhat dál a jestli mi opravdu peníze v rozumném čase  pošlou.

0 Citovat

Ahoj lidi, může mi někdo prosím vysvětlit, jestli byl můj let do Portugalska zrušen, nebo ne? Přišel mi včera mail od Wizz Airu o zrušení letu Vídeň - Porto 24.6 . , ale když see přihlásím tak v itineráři vidím "new outbound flight details". Ten "novej" let je úplně stejnej jako ten starej...

Screenshot zde: https://imgur.com/YG204I5

Je to můj první let z Wizz Airem, tak v tom mám trošku guláš.

Děkuju.

0 Citovat

nestačil by ten dotaz do jednoho vlákna?

0 Citovat

divan napsal(a):

nestačil by ten dotaz do jednoho vlákna?

No děkuji za odpověď :-) Měl jsem za to, že se hodí do obou, snad to není takový problém. 

0 Citovat

Dnes mi dorazil email od British ohledně letu v srpnu, let ještě zrušen nebyl,ale mohu zdarma zrušit nebo prebooknout,  nevíte zda u ba musím počkat až zruší sami a pak žádat kompenzaci, chci peníze ne voucher.Diky

0 Citovat

V srpnu už budou létat. Kompenzaci za co ? Neplést s vrácením ceny letenky. Pokud si nevytelefonujete peníze, dostanete zřejmě voucher.


0 Citovat

Pavel Planespotter napsal(a):

V srpnu už budou létat. Kompenzaci za co ? Neplést s vrácením ceny letenky. Pokud si nevytelefonujete peníze, dostanete zřejmě voucher.


Létají, ale jelikož nikdo z Shengenu do USA nesmí ( zatím) nevzali by nás v Londýně do letadla. Kompenzaci jsem myslela pokud by zrušili sami let ba.

0 Citovat

Kompenzaci v souvislosti s covidem nedostanete. V ceně letenky dostanete voucher nebo možná peníze zpět. Žádná kompenzace.

0 Citovat

V případě British počkat. Ty peníze vracely.

0 Citovat

A kdy už se nebude jednat o Covid? Až oficiálně skončí pandemie?

0 Citovat

@Mandarinka: zajimava otazka s nejednoznacnou odpovedi. Osobne to budu drzet tak, ze pokud budou otevrene hranice a let mezi otevrenymi staty bude zrusen (obvykle z duvodu nenaplneni kapacity) mene nez 14 dnu pred odletem, budu vymahat refund+kompenzaci. Pak bude otazka tzv. retezeni pricinnych souvislosti. Zase uznavam, ze k nenaplneni kapacity dojde v dusledku mimoradne okolnosti. Zalezi na tom, jak se k tomu soudy postavi. Kdyz mi to budou chtit zamitat, navrhnu podani predbezne otazky k SDEU. A pak uz bude 100% jasno.

0 Citovat

Tak TAP po x-urgencích konečně poslal voucher za zrušený let z 18.3.

Platnost až do 6/22 což je velmi příjemné překvapení.

0 Citovat

Libor napsal(a):

V případě British počkat. Ty peníze vracely.

Díky a nevíš jakým způsobem,  v nabídce mám pouze voucher, prebookovani, a v případě jiné varianty je tam tel.cislo. 

0 Citovat

@lma: jaké jsou podmínky, pokud se nevyužije celý voucher nebo jeho část do 6/22?

0 Citovat

Je tam poznámka,že přijetím voucheru se vzdávám částečné/úplné finanční refundace.

Jinak voucher můžu použít nejen na nákup letenky,ale i na uhrazení jiných služeb (jídlo,sedadlo a pod.)

0 Citovat

Taková zajímavost - podle ČOI si OTA může nechat rezervační poplatek při vracení refundu. V ČR je to 100% legální. Aspoň podle ČOI. Takže mimosoudní řešení sporu přes ně nic neřeší.

0 Citovat

@lma:  ...Je tam poznámka,že přijetím voucheru se vzdávám částečné/úplné finanční refundace...  To je od TAP velký faul.

0