Dobrý den, máte, prosím, někdo zkušenosti se zrušenými lety v souvislosti s koronavirem? Letecká společnost nám před dvěma dny zrušila let (přes Hong Kong) na Filipíny s tím, že dostaneme plnou refundaci. Měli jsme ale ještě rezervované bydlení přes booking (bez možnosti refundace) a vnitrostátní letenky s Air Asia. Majitelé ubytování stejně jako Booking odmítá jakoukoliv kompenzaci, odkazují mě na leteckou společnost. Ta říká, že mají zodpovědnost jen za svůj let. Z Air Asia se neozvali vůbec. Řešil jste někdo teď podobnou věc s lepším výsledkem?  .

Koronavirus - kompenzace za zrušené lety a navazující služby

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

Jsem si téměř jistý, že ne. Lufthansa má limit pro significant time change 5 hodin, počítám, že stejné to bude mít celá LH group. I tak ale kromě BA (ti mají 2 hodiny) naprostá většina aerolinek začíná uznávat za významnou změnu od 3 hodin výše, takže i kdyby to Austrian měli jinak než Lufthansa, tak to stejně nebude splňovat podmínky. Proto ani nežádali akceptaci a pouze Ti změnu oznámili.

0 Citovat

trochu off topic, ale má tady někdo odkaz na maďarský web, kde každý týden aktualizují bezpečné a další země? 

0 Citovat

  • Dobrý den,má někdo zkušenost jak postupovat při zrušení letu kvůli koronaviru.Letenku jsem kupovala přes Student Agency.Let Praha-Mexico City a zpět s TK s jedním přestupem v Istanbulu.Zpáteční letenka byla na 14.5.2020 a již pětkrát mi byla posunuta.Poslední termín mám na 3.9.2020.Tedy téměř o čtyři měsíce později o proti původnímu letu.Na dotaz,zda mi nemohou letenku změnit se dvěma přestupy,kdy část letu do USA by byla s Aero Mexico a dál pokračovat s TK,mi bylo sděleno,že mohu využít pouze let,který jsem si koupila.Tudíž Mexico-Istanbul-Praha a pokud si koupím jinou letenku,které jsou teď kolem 40 000,-tak mi ji nikdo neproplatí.Tak nevím,zda mě vyjde levněji koupit novou letenku,nebo financovat nucený pobyt tady.Naštěstí jsem důchodce,tak alespoň čas nemusím řešit.Mám ale jiné problémy-léky,ubytování,cestovní pojištění.Poradí někdo,co mám dělat.Děkuji.Soňa

0 Citovat

Dobrý den,

ryanair zrušil let 22.7.2020 z Vídně do Porta, chci refund, ale když vše vyplním zobrazí se mi toto Flight has not been cancelled or delayed > 3 hours....ví někdo co s tím? 


Děkuji Dominik 

0 Citovat

Dominik napsal(a):

Dobrý den,

ryanair zrušil let 22.7.2020 z Vídně do Porta, chci refund, ale když vše vyplním zobrazí se mi toto Flight has not been cancelled or delayed > 3 hours....ví někdo co s tím? 


Děkuji Dominik 

Zkuste to za par dni 🙂. Take mi to neslo, asi to musi nekdo nekam zadat... 

0 Citovat

Easyjet nam dnes vratil penize za zrusene cervnove lety, pozadano 12.6., takze to trvalo mesic. Stacilo vyplnit formular k refundu z webu. Velka spokojenost, cekala jsem, ze to z nich budeme dolovat, ale prekvapili.

0 Citovat

matej15 napsal(a):

Tak dneska ráno mi pořádně zvýšil tlak Slevomat. ..."Nemusíte se ale bát, že byste přišli o peníze či jiné prostředky, za které jste si voucher koupili, pokud by k jeho uplatnění nedošlo. Je tu totiž možnost refundace, což je nadstandard, který zákazníkům nabízíme. Jedná se o vrácení kreditů v hodnotě voucheru po konci jeho platnosti v době 7-30 dní na slevomatí účet, ze kterého byl voucher zakoupen. Refundované kredity jsou platné šest měsíců a lze jimi zaplatit 20 % ceny vaší příští objednávky. "

No vzhledem k tomu, že pobyt stál 3,5 tisíce, tak bych jim jako měl  narvat dalších 18 tisíc během půl roku, abych dostal svoje peníze zpět? Zákaznický přístup za 1*. To se takový Smartwings má ještě co učit :D

Ahoj! Vyřešil jsi to nějak? Jsem ve stejné situaci a před pár dny jsem jim poslal doporučený dopis s dodejkou se žádostí, aby mi kredity byly vráceny podle původních podmínek, za kterých jsem voucher koupil (nákup jiných voucherů za 100% ceny objednávky) nebo aby mi případně vrátili peníze na účet. Zatím se mi neozvali, v dopise jsem je požádal, aby to vyřešili do 30 dnů, tak uvidím. Pokud to nedopadne k mé spokojenosti, tak to poženu přes ČOI a další instituce. Je to docela sprosťárna, že zákazník koupí službu za určitých podmínek, které se pak v průběhu změní no a nakonec na to má doplatit on? No tak to teda ne, Slevomate 

0 Citovat

No vyřešil jsem to tak, že jsem na poslední chvíli na ten pobyt do Polska jel (v den otevření hranic, 3 dny před koncem voucheru). Se Slevomatem nebyla vůbec řeč, furt dokola to předkládali jako jejich dobrou vůli, že mi vůbec nějaký kredit vrátí a že mohu uplatnit těch 20%. Naštěstí přišlo to otevření hranic, takže jsem se na ně vykašlal a hned tam jel, abych to už nemusel řešit. Slevomatu jsem pak poslal poslední dost ostrou zprávu. Jako odpověď přišlo, že vidí v systému, že jsem voucher uplatnil a že doufají, že jsem si pobyt užil :)

0 Citovat

My jsme se rozhodli, že než se s nimi zbytečně dohadovat a rozčilovat se, tak raději ten pobyt vybereme místo tchyně a tchána a hotel nám vyšel vstříc ohledně prodloužení termínu, takže pojedeme v září.

0 Citovat

Ahoj, ráda bych si nechala poradit. Se společností AirCanada jsem zakoupila letenky, které mi byly díky covid19 stornovány. Letenky byly zpáteční Praha - Toronto - Punta Cana. Nyní máme možnost si za zrušené lety vybrat ze dvou možností: 

A) Convert your ticket or travel credit to an Air Canada Travel Voucher that is fully transfrable with no expiration date.

B) Convert your ticket or travel credit to Aeroplan Miles with an additional 65% bonus miles.


Poradíte mi prosím, která možnost je lepší (výhodnější)? Peníze nám bohužel vráceny být nemohou. Máte s tím někdo prosím zkušenost?


Předem moc děkuju za rady. 

0 Citovat

Samozřejmě a)

0 Citovat

Zdravím, mám koupené lety do Bodo na srpen z Norwegian a tam i zpět cancelled. Kupoval jsem to u MyTrip (úspora 3k, plus dvě zavazadla v ceně navíc, tak jsem to risknul, bohužel).

Má právo mytrip účtovat si poplatky za zrušení, i když let zrušila letecká společnost a ne zákazník? Mužu kontaktoktovat případně Norwegian a řešit s nimi např refund formou kreditu nebo rebookingu nebo se se mnou nebudou vůbec bavit a lze to jen přes agenturu? Budu to řešit telefonicky, ale rád bych věděl jaké jsou možnosti pro vyjednávání v tomto případě.

0 Citovat

Michael napsal(a):

Zkuste to za par dni 🙂. Take mi to neslo, asi to musi nekdo nekam zadat... 


Let má být za dva dny a pořád to samé :-(

0 Citovat

Požádal jsem u TAPu o voucher za let do Miami a místo celé částky +20% mi přišel voucher odpovídající do koruny pouze letištním poplatkům bez fare a YQ a bez 20% navíc. To si ze mě snad dělají prdel. Psal jsem jim přes Facebook chat i přes kontaktní formulář na webu, oboje bez odezvy. Má cenu volat na českou pobočku nebo mě tam pošlou do háje? Případně na portugalský číslo? Podařilo se někomu uplatnit kvůli covid pojištění storna u ČSOB premium? Tím, jak teď snížili spoluúčast na 10% a zároveň díky kurzovnímu rozdílu bych prakticky nebyl tratný a asi to bude jednoduší než se natahovat s Tapem o zbytek a hlavně bych měl prachy v kapse a ne ve voucheru.

0 Citovat

@matej15. Koli covidu s poistenim storna u CSOB premium nepochodis. Z mailu od CSOB co mi poslali este v polke marca: "Pro pojištění stornopoplatků u ČSOB Pojišťovny platí, že se vždy řídí důvody pro uplatnění storna dle pojistných podmínek, kde tato příčina uvedena není, tj. storno zájezdu z důvodu koronaviru není možné uplatnit."

0 Citovat

to matej15, já jsem uplatnil cestovní pojištění u premier Erste i ČSOB,  ale šlo pouze  o částky ke spoluúčasti - letenky u Bravofly, a servisní poplatek u Airbnb.

0 Citovat

Co je spoluúčast u bravofly? Jakože poplatek, co si vzali za vrácení peněz? Jako mě TAP taky část vrátil, takže tomu zbytku můžeme říkat spoluúčast. Jen to dělá 2x7 tisíc :D Budu to samozřejmě chtít po TAPu, jen sonduju nějaký zadní vrátka. Jinak TAP má praktiky scammera, aktivně nabízejí možnost vrácení letenky ve formě voucheru i když let zatím zrušený nebyl, takže jsem to tak využil, ale o tom, že vrátí jen letištní poplatky a ne celou částku, nebylo nikde ani slovo. Doufám tedy, že to byl omyl a ne záměr.

0 Citovat

Ano Bravofly si za storno, které provedla BA vzal 30,- eur z ceny letenek (580,- eur).

Narokoval jsem ten storno poplatek 30,- eur a dostal zpět se spoluúčasti 20%.

Protože koruna spadla, tak jsem to celé pokryl rozdílem kurzu.

Jinak pojišťovna ani nezkoumala jakým způsobem bylo provedeno storno.

Jenom jsem tam napsal z důvodu Covid19. 

Možná jsem měl štěstí, že to bylo jenom 30,- eur, ale zkusit bys to mohl.

0 Citovat

. Dobrý den, u e-sky jsem koupil 4 letenky do BCN s ČSA. Zaplatil jsem 17.000 Kč, let by zrušen a e-sky mi poslalo voucher na 2.500 Kč, chyba to prý není. Víc mi prý nedají. Co s tím mám dělat? Díky Martin

0 Citovat

Nejrealističtější rada je smířit se se ztrátou a poučit se pro příště. Případně si pročíst pár vláken tady na fóru. Např.

https://www.cestujlevne.com/disk...na-letence

https://www.cestujlevne.com/disk...zkusenosti

https://www.cestujlevne.com/disk...m-kiwi-com

https://www.cestujlevne.com/disk...vek-121223

https://www.cestujlevne.com/disk...zkusenosti

A spousta dalších. 

0 Citovat

Pokud není údajně jiná možnost, nezbývá než použít cestovní pojištění, nebo chargeback u banky.

0 Citovat

Dnes po 4 měsících 4 vouchery od TAP. Někdo prosím zkušenost jestli jde na jednu rezervaci uplatnit víc než jeden voucher ? Technicky mi to nějak nejde jak dokliknout další :-/. Dík

0 Citovat

Ahojte, poprosím znalejší o radu.

17.4 jsem úspěšně požádal Wizz o 100% refundaci formou vrácení peněz na účet (let zrušen z jejich strany).
29.4 mi do mailu od nich přistála faktura, ale peníze na účtu stále nemám. Má smysl psát stížnost přes jejich formulář nebo je jediná cesta prudit přes telefon? Nemám nejlepší angličtinu, na druhou stranu upřednostním efektivnější metodu.

Díky za info.

PS: Měli jsme ještě jeden let do stejné destinace, taky ho Wizz stornoval a peníze vrátil do měsíce, takže vím, že to jde.

0 Citovat

danny napsal(a):

Dnes po 4 měsících 4 vouchery od TAP. Někdo prosím zkušenost jestli jde na jednu rezervaci uplatnit víc než jeden voucher ? Technicky mi to nějak nejde jak dokliknout další :-/. Dík

Nejde zkoušela jsem to, musíš doplatit rozdíl,  dalším vouchrem to nedoplatis. 

0 Citovat

Podle jejich T&C jdou použít dva vouchery na jeden nákup, ale nelze online, takže jedině asi volat, možná si s tím poradí i české zastoupení. 

0