Zdravím, plánujem kúpu letenky AMS-WAW-SIN so spoločnosťou Lot, naspat tiež SIN-WAW-AMS. Otázka je či možem posledný segment vynechať  WAW-AMS a vystúpiť vo Varšave a domov prísť autobusom na SVK. Normálne by to nemal byť problém, ale čítal som nedávno článok, kde Lufthansa pokutovala pasažiera za to, že nedokončil celý segment letu a vystúpil predčasne. Vďaka za odpoveď   .

Dá sa vypustiť posledný segment letu bez penalizácie leteckou spoločnosťou??

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

18 reakcí

Zdravím, plánujem kúpu letenky AMS-WAW-SIN so spoločnosťou Lot, naspat tiež SIN-WAW-AMS. Otázka je či možem posledný segment vynechať  WAW-AMS a vystúpiť vo Varšave a domov prísť autobusom na SVK. Normálne by to nemal byť problém, ale čítal som nedávno článok, kde Lufthansa pokutovala pasažiera za to, že nedokončil celý segment letu a vystúpil predčasne.

Vďaka za odpoveď 

0

pokud letite s prirucnim zavazadlem tak ok, odbaveny kufr poleti do ams

0 Citovat

Vynechani posledniho segmentu je vzdy problem, zel... Da se to obejit, treba kdyz se cestuje s prirucakem, nebo je stop-over delsi dobu (moje zkusenost s BA pri ceste zpatky Male-London-Madrid, kdy jsem na prestup mel 11 hodin a vynechal jsem segment LHR-MAD), ale rozhodne to nebude lehke a kufr ti pujde az do cilove destinace. 

0 Citovat

Ta Lufthansa dělala problém, protože člověk měl u ní letenku A, kterou nevyužil celou, a hned další letenku B z místa, kde vystoupil.

Pokud si tedy s Lotem nekoupíš ve stejný den další letenku např. Varšava - Ostrava, mělo by to být s příruční zavazadlem OK. 

0 Citovat

No já už jsem se taky setkal s tím, že dopravce claimoval po zákazníkovi náhradu škody za nevyužitý poslední segment (i ve VOPkách na tuto situaci pamatovali v nějakém ustanovení). Náklady na vymáhání by ale převýšily vymáhanou částku, takže si myslím, že pošlou výzvu a pokud se nechytneš, vymáhat soudně to nebudou.

0 Citovat

To je uplnej nesmysl, pravne naprosto nevymahatelné.

0 Citovat

Libor napsal(a):

To je uplnej nesmysl, pravne naprosto nevymahatelné.

LH jasně ukázala, že to vymahatelné je. Skončilo to u místního soudu, pokud to půjde k zemskému a ten učiní rozhodnutí, pak to bude mít nějakou váhu a ukáže možný trend. Prozatím do toho bohudík/bohužel přišly jiné události...

0 Citovat

ďakujem všetkým za rady, tak to teda risknem, budem mať len príručnú batožinu, tak žiaden odbavený kufor nebude, inak tá cenová politika je fakt divná, spiatočná letenka AMS-WAW-SIN je skoro o polovicu lacnejšia ako WAW-SIN

0 Citovat

U long-haul letů jsou přímé lety téměř vždy dražší než jejich varianta s pokračováním dále. Z vlastní zkušenosti potvrzuji, že nic neriskuješ, pokud máš jenom příruční. Přiletěl jsem do WAW ze SIN, na navazující let jsem nenastoupil a místo toho letěl do Prahy s ČSA. Je to rok zpátky a (pochopitelně) žádný problém. Lidí, kteří vynechají poslední leg jsou každý den tisíce.

LH si toho chlápka vybrala, protože z něj chtěla udělat odstrašující případ, ale nevyšlo jim to. Pokud vím, případ skončil loni na podzim. Berlínský okresní soud zamítl žalobu pro formální nedostatky a zároveň vyjádřil skepticismus, že by LH mohla po svých zákaznících požadovat příplatek za již zakoupenou službu, která nebyla plně využita. LH stáhla odvolání. 

Pokud má někdo aktuálnější informace, nechť se s námi podělí. 

0 Citovat

@Breathe

Tak podle mě si ho LH vybrala hlavně proto, že vynechal poslední segment, ale měl tu drzost, že letěl jinam rovněž LH. To, že to nevyšlo u okresního soudu dle mého ještě nic neznamená. Ale nejsem právník. Jen selský rozum, Přece jen to je sousto, které určitě nerozhodne nějaký okresní soud.

0 Citovat

cali napsal(a):

LH jasně ukázala, že to vymahatelné je. Skončilo to u místního soudu, pokud to půjde k zemskému a ten učiní rozhodnutí, pak to bude mít nějakou váhu a ukáže možný trend. Prozatím do toho bohudík/bohužel přišly jiné události...

Ale já jsem reagoval na ten poslední příspěvek. Ne na toho cestujícího u LH, který si u stejné společnosti koupil jiný let, tam je to jasně prokazatelné. Ale pokud jen nenastoupim na poslední segment z mnoha důvodu, i vymyšlených, tak jen to samotné nenastoupeni rozhodně nestačí k uplatnění nějakých sankcí. 

0 Citovat

S dobrým příběhem a trochou opatrnosti je to bez odbaveného zavazadla na 99,999999% v pohodě.

S odbaveným to při delším přestupu taky většinou projde. U normálních aerolinek se mě běžně ptají, kam chci kufr odbavit, a několikrát jsem si jej výslovně nechal odbavit jen do přestupní destinace. Mám tam schůzku, na kterou potřebuji dokumenty z kufru, ve volném čase se chystám mimo letiště a zavazadlo si znovu odbavím, apod. Nikdy jsem s tím neměl problém, ale nechci tvrdit, že nemůžeš narazit na vola. 

0 Citovat

které jsou obecně "ty normální" aerolinky, které to většinou neřeší?

já mám zatím osobní zkušenost se SATA, kde nebyl problém (ale měl jsem tam stopover přes noc)

0 Citovat

Aby to některá aerolinka vůbec řešila, tak potřebuje mít nějaké důkazy (jako třeba ta Lufthansa). Pokud cestuješ jen s příručním zavazadlem a nedostavíš se, tak to nikdo řešit nebude, protože kdyby ano, tak mu každý řekne, že mu bylo nevolno a hotovo...někdy tomu brání tím, že má handling zákaz odbavit zavazadlo jen do přestupního letiště.

Jiná věc je cenová politika aerolinek na jednotlivých linkách.

u vlaků byla kdysi hodně promovaná trasa Praha - Ostrava, která vycházela levněji než jen Praha - Brno, nebo levněji než jen Brno - Ostrava. 

0 Citovat

Já jsem si několikrát nechal kufr odbavit jen na část cesty do Istanbulu (Turkish) a do Paříže (Air France). U long haulů se 2 přestupy se mne často ptají, jestli odbavit až do cíle. Tak předpokládám, že je možnost říct ne.

0 Citovat

To je možné. Já jsem byl zase u Turkish v BKK na letišti svědkem situace, kdy cestující (rodina) chtěli odbavit zavazadla jenom to Istanbulu (měli letenku do Minsku) a na přepážce po nich chtěli doplatit rozdíl v ceně letenek. 

Edit: Teď jak jsem nad tím přemýšlel, tak mi došlo, že to byla speciální záležitost a ty lidi možná neměli vízum do Běloruska. 

0 Citovat

Rozhodně na to nelze spoléhat a pokud cestuješ s odbaveným zavazadlem, je to vždy risk. Slyšel jsem i případy, kdy se lidé vymlouvali na nevolnost a vydání zavazadla při přestupu a byly požadavky na lékařské vyšetření a doplacení rozdílu ceny.  

0 Citovat

Mám myslím v tomto bohatou zkušenost, ale nikdy bych se neodvažoval svojí zkušenost nějak zobecňovat. Je tam vždy halda proměnných, které  to individuálně ovlivňují a jediná jistota je prostě příručák.

0 Citovat

@cali

Pěkně jsi to shrnul. Líp bych to nenapsal :-)

0
18 reakcí