Ak sa niekto chysta do Grecka, od 1.7. musi min. 48 hodin pred vstupom vyplnit dotaznik, pridelia mu QR kod a na letisku mu povedia, ci ho pustaju normalne alebo mu robia test a ide do domacej karanteny na max. 36 hodin. Viac info tu: https://travel.gov.gr/ https://news.gtp.gr/2020/06/27/p...ator-form/ https://www.handelsblatt.com/pol...56892.html Ak sa to naozaj zavedie, vsetky nedavne lacne vikendovky na Santorini, Kefaloniu atd. su na zvazenie.  .

Vstup do Grecka pre turistov od 1.7., QR kod

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Aluška napsal(a):

A jak toho pak chtějí dosáhnout, aby tam někoho udrželi třeba 4týdny? Zavřou ho pod zámek?  Přece nemůžou zakázat, aby se člověk vrátil domů, ne?

Naše vláda by teda měla to stejný chtít po Řekách, co přicestují do ČR, ať je to fér.

Treba pokutou za ohrozeni verejnyho zdravi? Nevim jak u reku, ale u nas ten zakon mame.

0 Citovat

Po přečtení diskuze s tím jak se blíží termín odletu do Řecka začínám litovat, že jsem se vubec do této akce pustil a nejel autem do Chorvatska.

Mrzí mě také zavádějící přístup kluků z cestujlevne, kteří pod topic s akčními letenkami napíšou, že je to bez restrikci, přitom tam nemalé problémy mohou nastat. Jasně je to moje chyba, že jsem si o karanténě nepřečetl sám ale člověk již má ke zdejší komunitě vytvořenou důvěru a bere, že co napíši určití  členové tak platí.... 


Edit : mimochodem "výše v příspěvku" se nic o karanténě a případných testech nepíše. Chápu že kluci chtějí akčne prodat ale mohli uvádět úplné info hned na strance o dane akci. 



screenshot-20200630-075856-com-android-chrome.jpg

0 Citovat

@El Zorro  Já ti nevím, vyčítat teď někomu, že nenapíšou všechno, co v současnosti při cestování platí, tak to je asi trochu moc. Určitě nikdo z CL to neudělá zámněrně. Ta situace se mění každou chvilku, přidávají se opatření, které nebyly zřetelné, takže asi každá cesta minimálně tento rok, ale asi i příští, bude trochu sázka do loterie. 

Ono tě to můžre potkat i při cestě do Chorvatska, nevíš, kdy si Slovinci zase postaví hlavu a třeba zakáží vstup z Chorvatska.

0 Citovat

Já bych nikoho z ničeho neobviňoval. Situace ve světě a v Evropě je jaká je. Všichni jsme měli nějaká plány, pořád je máme nebo měníme a přizpůsobujeme se. Chceme cestovat? Tak se musíme podřídit a přizpůsobit pravidlům a počítat s tím že se můžou vyskytnout komplikace, třeba i ze dne na den, třeba i když budeme mimo republiku. Sledovat zdroje a každý den vyhodnocovat situaci. Holt, dnes je to tak jak to je. Chceme se riziku vyhnout? Můžeme zůstat doma. Je to o každém z nás.

0 Citovat

El Zorro: cituješ něco z před 27 dny, kdy se Řecko tvářilo, že od 1.7. bude cestování bez omezení. V momentě, kdy jsme se dozvěděli o nutnosti vyplnění formuláře, jsme informaci zveřejnili jak tady (v cestovatelské mapě), tak na Facebooku. Každopádně si nakonec nemyslím, že by vyplnění formuláře mělo být nějak limitující. Je pravděpodobné, že pokud nikdo nepobýval v rizikové zemi před cestou, žádná karanténa se na něj vztahovat nebude.

0 Citovat

Mě spíše teď zaráží tohle... Jedu já s přítelkyní + rodiče od přítelkyně. Dle těchto pravidel si tedy musíme půjčit 2 auta?

Omezení pro počet osob cestujících autem:

V taxíku mohou kromě řidiče cestovat maximálně 2 osoby, pro transfery a pronájem vozidla platí:

5místné vozidlo – řidič+1 pasažéři, event. 2, jsou-li spolu,

6-7místné vozidlo – řidič + 2

8-9místné vozidlo – řidič + 3

Výjimky platí pro rodiny s dětmi.

0 Citovat

Myslim, ze mozte ist 1 autom z pozicovne, nakolko su uz novsie aktualizovane pravidla. 


snimka-obrazovky-2020-06-30-o-9-27-30.png

0 Citovat

Díky. Ta informace co jsem dával je z webu našeho MZV, asi nestíhají tak rychle aktualizovat.

0 Citovat

Milan V napsal(a):

Pro info: QR kód dorazil... 

Za jak dlouho od vyplnění? My čekáme od včerejška, máme jen e-mail s poděkováním za vyplnění...

0 Citovat

Vladka: Já čekám už od neděle a furt nic!

0 Citovat

Otázkou zůstává, zda-li to rozesílá systém a nebo ty žádosti kontrolují úředníci. Pak by čistě teoreticky už mohlo být dopředu jasné kdo půjde na test a kdo ne... To dlouhé vyřizování by tomu mohlo odpovídat.

0 Citovat

Lukáš Horák napsal(a):

Vladka: Já čekám už od neděle a furt nic!

Se nemůžeš divit, vždyt bydlíš nedaleko  CZ epicentra...

0 Citovat

Zatím nemám ověřeno, ale české CK údajně informují klienty, že bez QR kódu je v ČR nepustí do letadla. Tak nevím, jak ostatní aerolinky, ale pro jistotu šířím paniku.

Kdo letí dřív jak za 48 hodin, stejně vyplnit, kód by měl přijít hned

0 Citovat

Deny napsal(a):

Zatím nemám ověřeno, ale české CK údajně informují klienty, že bez QR kódu je v ČR nepustí do letadla. Tak nevím, jak ostatní aerolinky, ale pro jistotu šířím paniku.

Kdo letí dřív jak za 48 hodin, stejně vyplnit, kód by měl přijít hned

Něco mi říká napsat do žádosti nějakou Covidfree adresu v ČR...

0 Citovat

Vladka napsal(a):

Za jak dlouho od vyplnění? My čekáme od včerejška, máme jen e-mail s poděkováním za vyplnění...

Za cca 15 hodin po vyplnění...nicméně přílet je 1.7. Otázka tedy je, jestli to probírají manuálně a procesují spíš podle blížícího se data příletu. 

Přišel QR kód a PDF formulář obsahující vyplněná data s nic neříkajícím průvodním textem:

Dear Mr. XX

Thank you for completing the Passenger Locator Form before your trip to Greece. We appreciate your cooperation in this extraordinary circumstance. We are making every effort to accommodate your stay in Greece and keep you safe. 

Attached you will find your PLF document in PDF format. Please carry the PLF document with you when entering Greece, either electronically or in print, in order to be permitted entry.

We are looking forward to welcoming you in Greece. The Greek summer is a state of mind.

Stay safe, stay healthy, and enjoy Greece.

Co se po načtení kódu na letišti v ATH stane, netuším...jestli ten kód jen ukáže, že je vše vyplněno, jak mělo být, jsem občanem "bezpečné" země a přilétám z "bezpečné" země a nechají mě jít, nebo jestli je v tom zabudován náhodný výběr k testu, jsou v tuto chvíli jen dohady. Dám sem info, jak to proběhlo

0 Citovat

"The Greek summer is a state of mind." Tím se hodně vysvětluje. 

0 Citovat

Tak dle informací z Velvyslanectví v Athénách je nutné, aby každá osoba starší 18 let měla formulář vyplněn samostatně. Nestačí uvést do spolucestujících.

0 Citovat

T napsal(a):

@Michal a Aluška: Mně spíš přijde, že se u vás úplně vytratila sebereflexe a odpovědnost vůči lidem kolem vás.

Opravdu si myslíte, že když VY vyrazíte na dovolenou nemocní covidem, VY ohrozíte řadu dalších lidí v letadle, na letišti, v hotelu, kvůli VÁM bude muset hotel zavést pokoje se zvláštním režimem a VÁS budou muset léčit, tak že je to nespravedlivé a cizí vláda by vám měla ještě uhradit pobyt a náklady? 

Nejste to právě vy, kdo v takovém případě způsobil problémy a škody mnoha ostatním? 

PS. A nevymlouvejte se na verzi, že se nakazíte v letadle. To testy ještě nezjistí. 


No tak fakt nejsu tak blbá, abych s Covidem jezdila na dovolenou, to jsem nikde nepsala.

Myslela jsem to tak, jak nás média masírujou, že může být kde kdo nemocnej aji bez příznaků, tudíž nebudu mít ani horečku, ani kašel, ani rýmu, ani vyrážku, nic mě nebude bolet, budu úplně v pohodě a najednou na testu by zjistili, že su pozitivní, tak proč bych to pak všechno měla odskákat já, když o tom vůbec nevím, tudíž to neroznáším záměrně a kdyby nebylo testu, tak to nikdy v životě ani nezjistím.

Jenže plno lidí a dokonce i tu je totálně zblblejch, že si myslí, že uvidí někoho, kdo je nakaženej a automaticky to dostane taky, ale tak to určitě není. Aby někdo něco od někoho chytnul, tak na něj buď musí prskat, dotýkat se ho či jeho věcí, pak si strkat neumytý pracky do pusy, či si to přenášet jinýma tělníma tekutinama.... takže i kdybych teoreticky byla pozitivní a měla roušku, rukavice a na nikoho nesahala, tak to prostě nemůže nikdo chytit, to by byl zázrak. Nikdy jsem neměla ani chřipku, přijdu denně do přímýho kontaktu s x stovkama lidí, takže pokud je to opravdu tak hrozně nakažlivý, musela bych to už dávno mít.

Nenechávte si vymývat mozky, už je to fakt hrozný,choďte si v rouškách a v rukavicích i dál, ale nechte ostatní žít.... Končím, jdu si dát něco na uklidnění...

0 Citovat

A proč by to kvůli tobě měli odskákat ostatní? Tak zůstaň doma, ne? T má pravdu.


Nebo si nech před cestou udělat test. Tyhle výkřiky jsou k ničemu
0 Citovat

Proč bych si měla dělat test, když mi nic není? Taky si chodíš dělat testy jen tak třeba na žloutenky, aids a další mnohem horší nemoci, kterých se  já bojím daleko víc než nějakýho debilního viru.

Ať zpřístupní testy pro každýho zadarmo, pak s tím nemám problém, ale dotovat tohle vyděračství, nehodlám.

0 Citovat

Pani Alusko, jestlize jste nakazena a nevite o tom, protoze je to bez priznaku samozrejme Vam nikdo nemuze nic zakazat. V momente, kdy Vam ale provedou nahodny test, ktery Vam vyjde jako pozitivni,  tak jste o teto skutecnosti informovana a tudiz jste povinna byt, az do uplneho vyleceni v karatnene. To, ze Vam to zjisti treba zrovna v Recku je uz riziko, ktere by jste se sama rozhodla podstoupit. Nevim, co je na tom k nepochopeni. 

0 Citovat

To je mi jasný. Takže mám zaplacený ubytko třeba na týden a pak je apartmán plnej, tak pak půjdu pod most nebo kam?   Určitě by bylo každý další ubytování nadšený, kdyby jim někdo řekl, že je pozitivní a chce se u nich na dalších x dnů ubytovat :-D  Nevěřím tomu, že každej bude mít finance na to, aby si platil dalších třeba 30dnů ubytování v hotelu, tak co s něma řecká vláda udělá? Tak buď je budou muset pustit dom a nebo jim platit ubytko a stravu. Co když bude někdo v Řecku úplně sám a dostane se do karantény, to ho nechaj umřít hlady, když si nebude moct jít ani nakoupit? Je to trochu nedomyšlený.

Jediná logika by byla, ať tedy po nás Řekové chcou testy dopředu a kdo bude pozitivní, tam prostě ani nepoletí či nepojede a je to vyřízený, ale zkoušet na turisty něco takový, je trochu mimo mísu.

0 Citovat

Pořád nikdo nenašel informaci, zda se test platí? Já mám letět 25. července na 3 noci na Santorini, v tom jejich dotazníku délku pobytu vůbec nezohledňují (neptají se na datum odletu), takže nevím, zda má vůbec smysl odlétat :/ 

0 Citovat

letime 9/7 na zakynthos, qr code zatim nic, do locator formu jsem uvedl uk, takze po ceste do ubytka se musim stavit na nakup morovych zasob chlastu. bud aby bylo co delat v karantene a nebo abych oslavil ze nas nevyhmatli. v coz neverim.

0 Citovat

Podle oficiálních informací budou náklady na testy i 14 denní karanténu kryty řeckým státem.

V jednotlivých regionech budou vyčleněny karanténní hotely pro pozitivně testované turisty. 

https://news.gtp.gr/2020/06/16/g...ting-faqs/

https://news.gtp.gr/2020/06/26/g...-19-cases/

0