Ak sa niekto chysta do Grecka, od 1.7. musi min. 48 hodin pred vstupom vyplnit dotaznik, pridelia mu QR kod a na letisku mu povedia, ci ho pustaju normalne alebo mu robia test a ide do domacej karanteny na max. 36 hodin. Viac info tu: https://travel.gov.gr/ https://news.gtp.gr/2020/06/27/p...ator-form/ https://www.handelsblatt.com/pol...56892.html Ak sa to naozaj zavedie, vsetky nedavne lacne vikendovky na Santorini, Kefaloniu atd. su na zvazenie.  .

Vstup do Grecka pre turistov od 1.7., QR kod

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

imdeeforever napsal(a):

Mimochodem, nemáte někdo zkušenost se sháněním ubytování až přímo po příletu na Santorini, případně přímo kontakt na nějaké ubytování, kterému by nevadilo zrušení na poslední chvíli? Přemýšlím, jestli by to nebylo nejlepší řešení. 

Tady na Zakyntosu jsme na letišti potkali skupinku, co ubytování neměla zajištěné. Nevím co měli vyplněné ve formuláři, kdyžse tam má vyplňovat místo pobytu. Před odjezdem jsem s ubytováním taky hodně lavírovala. Vysněný hotel nám po týdnu od potvrzení rezervace napsal, že si to rozmyslel a že otevřou až druhý týden v červenci, tak jsem začala poptávat hotely vedle, ale taky mají ještě zavřeno... Největší problém před cestou jsem viděla v  riziku karantény před odjezdem. Vzhledem k počtu nakažených je myslím malá pravděpodobnost, že se nakazíte, ale mnohem větší je šance, že se vyskytne někdo nemocný v vašem okolí a vy pak budete muset na 14 dní do karantény. Chtěla jsem si sjednat pojištění storna, obvolala několik pojišťoven, ale na storno z důvodu nařízené karantény zřejmě nikdo nepojišťuje. 

0 Citovat

danny napsal(a):

@mirjur španělské poznatky z Barcelony, Lanzarote, Furteventury. Pozitivní je, že mám volno a mám to tu rád, tak jsem rychle vyrazil dokud to tu nebude přecpané turisty. Mimochodem je už jich teď na FUE celkem dost, hlavně Španělé, ale je slyšet i polština, němčina a francouzština. Dokonce skupinku asiatu jsem potkal. Můj hotel otevíral 1.7. (zdaleka ne všechny jsou otevřené) a hned první den se nás tu sešlo ke stovce, dnes už má +/- 300. Zajímavý postřeh ze snídaně, včera vše velmi striktní a zaměstnanci lidem ze švédských stolů překládali jídlo na talíře, dnes byla část sortimentu přesunuta na talířky, takže si člověk bere už připravené porce no a jelikož už nestíhají, zbytek už funguje, že si každý nandava sám (před vstupem do jídelny kontrola povinné dezinfekce rukou). Ještě v týdnu od 21.6. jsem potkával mimoostrovni turisty ojediněle, ale teď už je to celkem masovka. Ale možná jsem už zhýčkanej, jsem venku od konce května a Dubrovník, Bulharsko, Slovinsko a Korfu, tam jsem byl snad opravdu sám (hlavně první a poslední jmenované). Takže po EU nic nerušit, opatření jsou sice často vostrejsi a nezvyklá, ale není to nic co by se nedalo akceptovat nebo tě to významně otravovalo. Já se vždy nejvíc bál při překračování hranic, jak si kontroly předpisy vyloží, ale teď už je (zatím) myslím všude po EU jasno. 


"...ale není to nic co by se nedalo akceptovat nebo tě to významně otravovalo." To máte recht, dokud to tedy není povinná karanténa po příjezdu do destinace. Pokud jede člověk na týden na dovolenou, těžko tam chce být 3 dny v karanténě :-D


0 Citovat

@Danny: díky. Kanáry na tom byly/jsou hůř než španělská pevnina, takže v Alicante by to nemuselo být tak ostré. Pokud nám mezitím nezmění barvu na semafóru...

0 Citovat

Otázka pro ty, kterým tak dlouho nepřicházel QR kód, až si formulář vyplnili znovu: Dostali jste nakonec kódů víc? A jsou různé? Že by si člověk na místě šikovně zjistil, který zrovna frčí a použil ten druhý. 🤣 

0 Citovat

S tímhle ho už rovnou můžeš upravit ve fotošopu... 🙄

0 Citovat

Nevím jestli to tam bylo uvedeno od počátku:

Travellers will receive the PLF with the QR code one day before their scheduled arrival in Greece and will be notified via email.

0 Citovat

Ten španělský QR kód prostě vyplnit nejde. A to máme už méně než 48 h do příletu do Španělska. Zasekne se to vždy v bodě 2 a nelze pokračovat. Už ho někdo obdržel?

0 Citovat

Miloš Machů napsal(a):

Nevím jestli to tam bylo uvedeno od počátku:

Travellers will receive the PLF with the QR code one day before their scheduled arrival in Greece and will be notified via email.


Nedával jsem u psaní pozor - myslel jsem ty, kterým nedošlo ani potvrzení o vyplnění, takže to radši vyplnili znova. 😊 

0 Citovat

J0x napsal(a):

Otázka pro ty, kterým tak dlouho nepřicházel QR kód, až si formulář vyplnili znovu: Dostali jste nakonec kódů víc? A jsou různé? Že by si člověk na místě šikovně zjistil, který zrovna frčí a použil ten druhý. 🤣 

Jo. Prisel s dvojkou a pak s jednickou. Pouzil jsem dvojku.

0 Citovat

Marci napsal(a):

Máte prosím někdo nějaké poznatky z Rhodosu, jak to tam vypadá se službami - bary, restaurace atd. ve Faliraki a přímo v Rhodosu? :) 

MHD by mělo fungovat podle jejich stránek, sice omezeně proti normálnímu stavu, ale je to dostačující. Jestli ale se dá dostat autobusem i z letiště do Rhodos City, to jsem nebyla schopna najít, napsala jsem na letištní info e-mail, ale pochybuji, že dostanu odpověď, tak kdyby měl někdo zkušenost.

Nejsem sice ve Faliraki, ale projeli jsme to tam dnes a taverny i bary tam otevrene byly, byt ne vsechno. Bylo to kolem jedne odpoledne, tak mozna, ze byla siesta, ale dovedu si podle zkusenosti z obdobnych destinaci tipnout, ze za normalni okolnosti by tam bylo ziveji.

Kdyz jsem se dival z letadla pred pristanim, bylo videt, ze spousta hotelu byla uplne zavrena (vypustene bazeny, zadna auta ani lide okolo). Pani v hotylku, kde bydlime, rikala, ze to je proto, ze vicemene do konce cervna vlada porad menila pravidla a hotely odmitaly rezervace, dokud nebyla alespon nejaka jistota. Zaroven je podle ni hodne videt propad tour operaturu a particek z Britanie a Ruska, v podstate tu vsichni cekaji, ze sezonu tu snad zachrani Nemecko.

Jinak teda v hotelu jsme aktualne jedini hoste, plaze siroko daleko uplne prazdne, jen sem tam nejaka recka rodinka. Majitelka je z nas nadsena, dokonce nas upgradovala do nejlepsiho pokoje, co maji.

0 Citovat

No a vyplňoval to někdo podruhé méně než 48 hodin před odletem?

A jak ten kód vypadá? Je na něm jen číslo, nebo i jméno atd? Můžete sem někdo poslat screenshot?

0 Citovat

Tak hlásím dnes let VIE-CFU. Půlka letadla Češi:-) Na letišti CFU 2 policisté podle vyplněných papírů s QR kódy jak na selekci v Osvětimi posílali lidí left- tedy na test nebo right, k východu. Odhaduji poměr 1:8-10...  Vypadá to, že opravdu rozhoduje ta první dvojka v čísle pod QR kódem. Jinak asi jako v dalších řeckých destinacích z pohledu turisty paráda. V půjčovně okolo mě skákali, jako bych si půjčoval Bentaygu a ne Tipo. Na plážích a v restauracích minimum lidí, aspoň tady kde nyní jsme (Agios Georgios). Na večeři jsme jeli do vnitrozemí do vesnické restaurace, která měla super hodnocení a byli jsme tam sami. Spousta hotelů a apartmánů zalígrovaná, i ty restaurace, které fungují, tak jsou téměř prázdné. Zítra se posunem severněji, tak uvidíme.

0 Citovat

@ cali 

Doporucuju  navstivit Mirtiotissa beach . nema uz dlouhou zivotnost , more ji za par let  zlikviduje .stara se o to tam, par mistnich ,krasne tam je taky videt ,jak se jeste cti  hyrarchie  ...boss je proste boss--- Je to mezi Glyfadou a  Ermones mare 

Zaparkovat se  da bud u restaurace  ,nebo pak sjet az dolu .ale tech mist dole  je dost malo ,na plaz se sejde po shodech  .pujcuji lehatka i slunecniky a maji vyborne obcerstveni za lidovou cenu ..

Samozrejme  nevim jak v soucasne dobe 

0 Citovat

Tak jsme prave prosli-prilet do athen s wizz.oba jsme meli kody zacinajici na cislo 2,tedy bez testu.

0 Citovat

Ukazka jak jsou lidi v nazorech odslisni 


https://www.seznamzpravy.cz/clan..._campaign=

0 Citovat

Dnes let Vídeň - Zakynthos. Do letištích autobusů může vstoupit max 40 lidí. Na test jdou jen lidé, kterým začíná kód číslem 1. Autobusy z letiště v neděli nejezdí, taxi do Laganas stojí 17 euro. Nikde nikdo, ale gyros a voda se dá sehnat všude

0 Citovat

Mozna pujde vymyslet jak zajistit   kod s  2 -)

0 Citovat

Když dostaneš QR kód s jedničkou, můžeš jít štěstí naproti tak, že vyplníš formulář ještě jednou a budeš doufat... 😂

0 Citovat

Já třeba formulář vyplnil 29.6., pro ostatní spolucestující 30.6. a krom potvrzení zatím stále nic. Letíme ale, až 20.7. tak snad do té doby přijde (měl by dle těch jejich upravených pravidel dojít den předem). Takže pak kdyžtak zkusit zažádat o nový formulář? 🤔🤣

0 Citovat

On přijde

0 Citovat

“Travellers will receive the PLF with the QR code one day before their scheduled arrival in Greece and will be notified via email.”

0 Citovat

To vím, sám jsem to co Mauny citoval již před pár dny zde. Každopádně spíš mi jde o to, že když dojde kód s jedničkou, tak jestli zkoušet vyplnit formulář ještě jednou i méně než 48 hodin před odletem, aby třeba přišel kód s dvojkou 😉

0 Citovat

Tak si jich udělej více a pak si vybereš ten "správný", jak to už tady někdo zmínil :-)

0 Citovat

Dnesni zkusenost z priletu do Athen: Osoby s QR kodem zacinajicim 1 sly na test. Dotazniky, ktere dosly emailem / vyplnovaly se v letadle, nikdo nechtel.

0 Citovat

Vy co jste v Řecku, je tam pocitove daleko míň turistů než v letech minulých?

Jde mi jen o váš subjektivní pocit

Chci dneska koupit Santorini na 5 dní - hlavně z toho očekávání, že tam nebude ta miliarda lidí, která mě na takových destinacích odpuzovala jak repelent 😊


Dík za odpověd

0