Ahoj, máme letenky s Wizzair do Tirany 24.7. - koupil jsem je s tím, že se měla 1.7. zrušit povinnost na covid test/karanténu po návratu. Bohužel se tak nestalo, teď to mohu zrušit nebo změnit pouze s poplatkem Wizzu, který je snad vyšší, než cena testu. Netuší prosím někdo, zda se to ještě bude třeba do té doby nějak aktualizovat a Albánie by přibyla na "nezávadný" seznam?  A pokud ne, tak při příletu musíme tedy postoupit test ideálně rovnou na letišti (tj. cca 1750,-/os, platí i pro 2 leté dítě?), do 72 hodin oznámit negativní výsledek na hyg. stanici a do karantény nepůjdeme? V Albánii test nejde udělat, na letišti čekat nemůžeme, do karantény taky nemůžu kvůli práci...:-( díky moc za rady   .

Let Praha - Tirana (Albánie)

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

Hodíš info na článek? Díky!

0 Citovat

Posílám odkaz na článek o rouškách:

https://exit.al/en/2020/07/15/al...f-july-15/


0 Citovat

Tak podle nového seznamu na stránce Re-open EU (https://reopen.europa.eu/cs), Albánie není. Takže je nutný test. 

0 Citovat

Díky za odkaz, no škoda... další update bude asi zase za 14 dní? Takže zatím platí alespoň do 1.8. vstup z čr do albánie ok a bez karantény, na cestě zpět do čr nutný test?

0 Citovat

Docela jsou aktuální a použitelné inforamce i zde: https://www.mzv.cz/tirana/cz/viz...virem.html

0 Citovat

Ahoj, nemá zase někdo prosím aktuální info, zda se chystají nějaké změny, případně není někdo v Albánii a jak to tam vypadá? Díky moc

0 Citovat

Tady na této mapě je Albánie zelená, aktualizace dnes, ale možná je to chyba?

https://www.novinky.cz/koronavir...u-40325031

0 Citovat

Až na to, že to není český vládní semafor, ale jen fabulace od novinek, které se snaží o něco podobného, o co CL na blogu - jen jestli jsou hranice otevřeny. Už ale neřeší, zda se dá vrátit bez testu / karantény.

0 Citovat

Zatim se pro obcany CR bohuzel stale vyzaduje po navratu z Albanie test nebo karantena. V pulce srpna mam letet do Albanie, ale z Berlina. Navrat opet do Berlina. Jak to probiha v tomto pripade? Reknu po priletu nemeckemu celnikovi, ze ihned z letiste odjizdim do CR a on me necha v klidu byt? A z Nemecka do CR nejsou kontroly, takze se testu i karantene vyhnu? Nebo to tak jednoduche neni a urady o mne budou vedet?

0 Citovat

Správně bys měl po příjezdu do ČR se sám udat hygieně. Jak se vystavuješ riziku postihu za šíření nakažlivé lidské nemoci. Tj. vězení a pokuta až 3 miliony. 

0 Citovat

Ahoj,

navazuji na diskuzi a zeptám se i cestovatelů, co tu psali a měli již odletět do Albánie - máte někdo prosím zkušenost z posledních dní/týdnů ohledně situace v Albánii? Zda li je tam vše nyní v rámci turismu ok, není požadován test/karanténa po příletu do Albánie, prostě obecné info jak to tam vypadá?

Moc děkuju.

0 Citovat

Tam ne, ale zpátky je potřeba...

0 Citovat

Do Albanie mam letet v pulce srpna. Co mam zatim info z internetu, je tam relativne vse v pohode, test nebo karantena po priletu tam v zadnem pripade nejsou potreba. Bohuzel stale plati nutnost testu po navratu do CR, kvuli cemuz mozna dovolenou s detmi zrusim, za tri osoby je cena za testy pres 5000, coz je drazsi, nez cela dovolena, letenky staly malo. I kdyz my letime z Berlina a zpet take do Berlina a Nemci pred par dny zavedli na letistich testy zdarma. Ale nevim, jestli i pro cizince a jestli by to pak v CR na hygiene uznali. Potrebuji se nejak tem testum a karantene vyhnout. Uvitam jakekoliv info, nazory a zkusenosti.

0 Citovat

Ahoj, dnes jsme letěli s wizzairem do Tirany. Na letišti v Praze nutne rousky, odstupy, ale dost lidi nedodrzovalo a nikdo neřešil.


Samotný let: před letem kontrolovali velikost zavazadel dle předepsané velikosti vložením zavazadla do stojanu, na to bacha. Let v rouskach, letadlo plne asi z půlky, mozna 2/5, jinak pohoda.


Po příletu jsme vystupovali po 20 lidech, abychom se zase před kontrolou pasu dali do kupy a promíchali s dalšími lety. :-D Služby na letišti omezené, nepočítejte s nákupem SIM karty přímo tam. Jinak pohoda, prošli jsme rámem na měření teploty a nějakým rámem s postřikem.


Po příletu jsme si půjčili auto skrze rentalcars na wizz, myslím, že auto union nebo co to je. Měli jsme mít Hyundai i10, dostali jsme Škodu Fabii, fajn výbava, motor... Snad bude dalších 14 dni sloužit.


Přejeli jsme do Sarandy dolu na jih, cesty v pohode, provoz slabý, vse OK. Máme tu v planu byt 14 dni, ze čtvrtka na pátek prespime v Tirane.


Budeme se pohybovat na jihu, auto máme, treba se můžeme s nekym potkat, kdo tu taky je. Klidně pisnete.


Zatim nemam ještě co hodnotit, ale cesta uplne v pohode a jsem zvědav na dalsi dny. Mohu tedy doporučit, nebojte se, úplně v cajku. Snad se podmínky nebudou menit k horšímu.

0 Citovat

PS: V letadle jsme vyplnili krátký formulář, kdo jsme, odkud jsme a lde budeme.

0 Citovat

Zajimave detailni info, diky! Co mam zpravy, tak pocet pripadu v Albanii je srovnatelny s Chorvatskem, stve me tedy, ze je po navratu nutny ten test, zatimco po prijezdu z Chorvatska testy byt nemusi. Budu sledovat dalsi pripadne informace a zazitky, diky, uzijte si to tam!

0 Citovat

Moc díky za detailní info! Máme letět v pátek, chceme dát hory, pak moře. Zpět letíme 17.8. Tak snad vše bude do té doby ok.

Budu ráda, pokud dáte ještě během Vaší cesty vědět, jak to probíhá :)

0 Citovat

Ahoj, přidávám info co jsme zjistili od patku. Cena benzinu cca 30 Kc/litr. Potraviny vazne levne, dneska jsme kupovali kilo pěkných zelených paprik za 8 Kč, kilo salátových okurek to samé. Mleko 1,5l 10 Kč apod. Da se tedy fakt levne.

Rousky v obchodech nosí snad jen prodavačky, jinak skoro nikdo (Saranda). Plaze v Sarande z poloviny plne, v podstatě jen místní, turisty potkáváme nahodne.

Obecne podmínky fajn a nemusíte se sem bát. Čeká nás Ksamil, Modré oko, nejake hory, města, tak určitě písnu. Jsem osobně prijemne překvapený a místní si nas hyckaji. Zatím maximální spokojenost a spis mě štve, že jsou lidi vystraseni a přitom pohoda. Nechci situaci kolem COVID-19 nijak zlehcovat, ale všeho s mírou...

0 Citovat

Neli13: to jsou dobre priznive zpravy, ja vsak obavy z Albanie vubec nemam, uz jsem tam drive i byl a verim, ze i ted v casech Covidu je tam atmosfera v pohode. Co me ale neskutecne stve je ten povinnej test na Covid po navratu. Mam letet s dcerami, letenky tam a zpet a ubytovani pro tri lidi celkove vsechno okolo 5000 Kc. A pak mam dat za testy na Covid pro tri lidi asi 5100 Kc, coz je pro mne neakceptovatelne, to je vice, nez cela dovolena komplet se vsim. Pritom Albanie nema ani tu situaci s koronavirem spatnou. Vy po navratu jdete na testy? Nebo se tomu da nejak elegantne vyhnout? Mozna u me by to slo, odletame i priletame do Berlina. Nenahlasi me pak sam od sebe mobilni operator, ze by automaticky udal me udaje na hygienu?

0 Citovat

Zatím tě nikdo nenahlásí (leda proaktivní známí či kolegové např. podle fotek z FB) , ale průser by byl, kdyby se u vás projevil covid do dvou týdnů po návratu. To by mohlo být bráno jako šíření nakažlivé lidské nemoci 😉

0 Citovat

 suomi.finland: tak seď doma, nikdo tě tam nenutí jezdit, jaký jsou podmínky víš...

Právě kvůli takovým chytrákům se možná dočkáme, že se nějaké to sledování zavede.

0 Citovat

Přijde mi neskutečný, že některý lidi jsou ochotní dopustit se trestného činu kvůli dovolený. Už v několikátým tématu na cestujlevne. 

0 Citovat

Suomi já tě vážně nechápu. Sám mám letenku do Albánie. Pak jsem koupil ještě Rumunsko, ale tam už je potřeba také test. Do toho Madeira bude taky nahovno. Takže mě to sere stejně jako tebe. Nicméně, jakej Berlin proboha?! Byl jsi v Albánii, byl. Tak pro tebe platí test. To už ani nejde mluvit o obcházení, pravidla platí jasně a na místě příletu opravdu nezáleží.

Ono to totiž nefunguje tak, že tě někdo bude cíleně vysledovavat. Je to založené na OSOBNÍ zodpovědnosti. Nikdo za to nemůže, že jsi chudý a nemáš 5tis. navíc

0 Citovat

A vzhledem k tomu, že letíte z Berlína, tak v Německu na letištích prý nově udělají zdarma test každému, kdo bude chtít. Zatím se neví moc detailů, za jakých podkínek a jestli opravdu všem nebo jen německým občanům.

0 Citovat

Slyšel jsem,že to bude jen pro německé občany,dávalo by to smysl,ale ověřeno nemám.

0