Formulář pro vstup do Španělska na vytvoření QR kódu: https://www.spth.gob.es/create  .

Vstup do Španělska pro turisty od 1.7., QR kod

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

No já tedy nevím... my si to užíváme jako každou jinou dovolenou. S rouškou do krámu to 10 min vydržím, v hospodě je to bez roušky, na ulici jak se mi zrovna chce, nemám s tím problém.  Jinak vše v letním normálu - mraky lidí, vedro... Dnes jsme si udělali výlet do La Mangy (bahenní koupele), je to tam moc hezké, moře čisté (konečně!), ale taky hodně lidí a aut. Cestou (z Alicante) spousta salin a mraky plameňáků, bohužel většinou jen z auta bez možnosti zastavit.  Byli jsme kvůli nim ve známé rezervaci v Torrevieje a tam nebyl žádný...

0 Citovat

🔝✌🤣🤣


DimikUK napsal(a):

Aspon bude vic mista pro ty kdo se neposerou.

0 Citovat

Barcelona LIVE: bez QR kódu s ručně vyplněným formulářem vstup během pár vteřin  (plus zaměření teploty, kterou vlastně ani neměří. . ).

Roušky ANO, nosí všichni. Všichni místní. Přes nos ji nemá nikdo.  Každopádně v podvečer už  ji nemá v podstatě nikdo. My je nenosíme po celou dobu, stačí mít v ruce skleničku vody (čti VÍNA)  a nikomu to nevadí.  Policie se usmívá, mává a přeje hezký večer.. 

Druhej den v Barceloně top strop, nejsou zde turisté  a v restauracích se o vás doslova perou. Ceny top strop. Místní seafood palea a sangria ➡️🔝

Kdo si zrušil dovolenou/cestu, chybu udělal.

0 Citovat

matznerovamarketa napsal(a):

Děkuji všem za názory. 

My máme objednáno od listopadu, také s wizzair ( odlet 23.7.) a let zrušen zatím není. 

Je zvláštní, že už teď ruší lety na srpen a červencové zůstávají. Pro vás výhoda, že můžete přesunout plány a nepřijdete o peníze. A určitě se nechce nikdo "posrat", jen reálně zvažujeme možnosti a případné následky... 

souhlasím s vámi byli jsme rozhodnuti letět a už jsme se velmi těšili a v úterý mi přišel mail že zrušili lety takže jsme se rozhodli přesunout to na příští rok, díky zrušenému letu jsme o žádné peníze nepřišli :) věřím že příští rok si to i více užijeme a pojedete i na dýl

0 Citovat

to mirjur - do La Mangy - mrtvého moře bych to teď nedoporučoval, na podzim tam spláchly povodně z okolních polí chemikálie.

0 Citovat

Kdybyste někdo plánoval Kanáry, tak já mám za sebou 16.7. let z Vídně na Tenerife jih. S Wizzairem ok, podobně jak někdo psal výše, cca 70-80% obsazenost A321, bez buzerace.

Na letišti ve Vídni jsem po obou halách T3 chodil jako jeden z mála bez roušky, v RailJetu z Prahy i z Hbf na letiště také ne. Ale dost lidí ano, chápu, že je to tam dobrovolnost. Na bezpečnostní kontrolu jsem si jí radši vzal, abych zbytečně neprovokoval, přišel jsem sám ke třem prázdným skenovacím branám, asi se tam dost nudí, protože jsem dostal filcunk kvůli zapalovači k doutníkům, který jsem měl vespod batohu a který prostě chtěli vidět. Ale hlavně že mi ho vrátili :- )

V letadle roušky taky v podstatě dobrovolnost, letušky tomu nechávali volný průběh. I když oficiálně jsou povinné.


Tenerife ale velké zpřísnění, rouška nutnost bez žádného oje..vání, na letišti (vylidněném - kromě nás tam na ploše stál jeden Tui a odlétala jedna Transavia, jinak prázdno), řazení do fronty s QR kódem vpravo a bez něj vlevo. Jednotky lidí šli psát formulář ručně, značná část vybavena již QR kodem. Projít místností s termokamerou, cinknout QR na čtečce a OK.

Letiště - všechny obchody zavřené, dokonce i nápojové automaty. Ověřím v úterý, kdy se vracím.

Roušky - povinné ve všech vnitřních prostorech, restauracích, na vstupu do obchodů i dezinfekce. Spousta místních nosí i venku a berou to vážně. V Adeje je to ještě celken dobrý, v Santa Cruz je to ještě o level drsnější - u vchodu do Centro Kommercial policajti hlídají rozestupy, roušky a použití dezinfekce, normálně je na vstup do obchoďáku fronta. Uvnitř rozestupy 2m ve frontách apod, eskalátory ob 4 schody. Na kasách po každým zákazníku dezinfekce pásu a karetního terminálu, pak až může další zákazník. Neexistuje si bez roušky zvednout od jídla na záchod nebo jen třeba k pultu pro příbor. MHD asi taky roušky musí být, ale tou jsem nejel.


Přes to, že tu měli historicky snad několik málo desítek případů, tak měli podle místních tři měsíce prakticky zákaz vycházení, policajti zastavovali auta a kontrolovali, jestli máš účtenku a opravdu jedeš z nákupu jakožto téměř jediné povolené aktivity. Když je pak pustili na pláž, tak policajti pouštěli lidi do vody na jedné straně pláže a na druhé směli ven...


Jinak je tu od středy Calima, což je hodně saharského písku ve vzduchu a tím je tu vše dost zaprasené, hlavně kvůli focení Teide apod. V úterý by to mělo zmizet, dnes byl sever už čistčí, jih stále zaneřáděný...

 

0 Citovat

diky Milosi za to info! Za dva tydny me kanary cekaj a porad nevim, nevim :)

Pisni pak jeste prosim, jak s tou cestou zpatky ;) 

0 Citovat

Ohledně cesty zpět dám vědět, ale tam neočekávám nic adrenalinového.

Co se týče Tenerife, tak ještě doplním, že jen nevím, jak fungují hotely, máme tu dlouhodobě pronajatý domek. Ale turisticky je to tu (Adeje) hodně vylidněné - na takových 20% sezónního objemu. Řada restaurací má zavřeno a dost obchodů osekanou pracovní dobu. V restauračních zahrádkách v Adeje, Santa Cruz nebo Puerto Santa Cruz bych to u aktuálních turistů z 90% odhadnul na Španělštinu. Moc lidí z Evropy tu není.

Zítra chceme dát na otočku trajektem Gomeru, tak jsem zvědav, jak to bude vypadat...

0 Citovat

Ahoj. V srpnu mě čeká Bilbao a Santander (pokud zase nedojde k posunutí času letu). Nebyl nebo není v této oblasti? Jaká je tam situace ohledně zalidněnosti, nošení roušek atd? Díky

0 Citovat

Ahoj, za týden letim do Bilbaa z Vídně, takže pokud se nikdo neozve dřív, dam vědět, jaká je tam situace. 

0 Citovat

Roušky v krámech, mhd a dopravních prostředcích, i v restauraci - kromě času konzumace, na pláži nebo u bazénu ji mít nemusíte, ani když děláte nějakou aktivitu - běháte, jezdíte na kole atd. + v některých oblastech i rouška venku, každá provincie si to dělá po svém

0 Citovat

Našla jsem nějaké aktuální fota z místa, livecamera či co, a roušky i venku podél nábřeží, na pláži už ne. A lidí tak akorát (nemám srovnání před covidem).


Ale za aktuální koment z místa budu ráda.
0 Citovat

Včera jsme se vrátili z Alicante a mám pár informací:

v pondělí řešili policajti i roušky i na ulici, byli jsme párkrát upozorněni, když jsme neměli na ulici nasazenou roušku. Na pláži chodili policajti a kontrolovali rozestupy. O víkendu bylo celkem plno - jak v ulicích, tak i na pláži, ale v týdnu je pláž téměř "prázdná", v ulicích je také méně lidí. Výtah na hrad Sant Barbara byl bohužel uzavřený kvuli covid, výšlap nahoru s kočárkem jsem v tom pařáku nedali, vzdali jsme to v pulce. Moře bylo bohužel dost zaplavené a špinavé od řas, bylo sice teplé, ale tak špinavé, že se ani do toho nechtělo lezt.


Co se týče cen v restauracích, dalo se najít výhodné menu, kde byly 3 chody (starter&main course&dezert + 1x pití) za 13€ osoba, nebo někde dávali k jídlu pití (víno/pivo) zdarma. Jinak mi přišli ceny stejné, o víkendu restaurace poloplné, v týdnu poloprázdné, spousta jich měla v týdnu zavřeno. 


Dezinfekce na každém rohu a v každé restauraci, roušky na ulici měla většina lidí, ale v tom vedru je to celkem nepříjemné a docela peklo. Párkrát nás i kolemjdoucí upoznoril, když jsem neměl roušku na nose. Ačkoliv si nejsem vědom, že by to bylo povinné, docela se tam roušky řešili. Byli jsemv lekárně pro krém na kůži, kde se nás lékárnice snad i bála obsloužit.


Letiště v Alicante - nikdo neřešil nic, mimo roušek.  V letadle všichni roušky, někdo i štíty a rukavice, cesta zpět s Wizzair - měli jsme relativně prázdné letadlo, kde bylo dost řad prázdných a nebyl problém se přesadit, nikdo nic neřešil. Velikost zavazadel nám taky nikdo nekontroloval a vše proběhlo v uplné pohodě. Ve Vídni pouze kontrola teploty pomocí temokamery a tím skončila veškerá kontrola. Formulář po nás nikdo nechtěl.


Nakonec to nebylo zas tak strašné, i přes výše zmíněné, to byla fajn dovolená, ale bez roušek by to bylo přece jen lepší. Ačkoliv jsme měli veliké obavy (halvně kvuli 1ročnímu dítěti), jsme rádi, že jsme jeli. Co nám asi nejvíc vadilo bylo špinavé moře, ale za to nemůže covid. :-) 

0 Citovat

Bohužel roušky už jsou povinné i v Alicante, respektive všude mimo Kanáry a Madrid:

"Last week, the most critical Spain has seen since the end of the state of alarm on June 22, a trickle of regions joined Catalonia in making masks mandatory in all public spaces even when social distancing rules can be respected. Of Spain’s 17 regions, only the Canary Islands and Madrid have not followed suit."


https://english.elpais.com/socie...urope.html

0 Citovat

Zítra chceme dát na otočku trajektem Gomeru, tak jsem zvědav, jak to bude vypadat...

[/citace]

Ahoj dej vědět jak Gomera a trajekt na ní, rád bych tam jel na konci srpna. Děkuji

0 Citovat

Jel jsem s ním před 14 dny (Armas) a žádné mimořádnosti. 

0 Citovat

Fuerteventura, Costa Calma, pusto, na pláži pár lidí, není tu ani kde zajít na kafe nebo na jídlo, všechno zavřené. Po příletu fronta na skenování QR kódů, hotovo za 5 minut. Půjčovna vyřízená taktéž během 5 minut, žádné caviky, tradičně PlusCar, plné pojištění v ceně, bez kreditky, prostě ideál. 


8f0166dc-6170-4367-b869-001e7365c6c2.jpeg

0 Citovat

Gomera: Trajekt  21.7. na jeden den z los cristianos na otočku na Gomeru. Armasem tam v 8:45 prvním a zpět jel v 17:00 poslední ze San Sebastianu. Obsazenost lidí tak maximálně 20% kapacity sedadel, možná méně. Uvnitř klasicky roušky, venku na vnějších palubách ne. Va Gomeře jsme půjčovali auto u Car Rentalu, mám pocit že kromě Budgetu to byly jediné půjčovny, co u přístavu fungovaly (na letišti mohlo být jinak). Původně jsme chtěli Mazdu od PlusCar, ale ti nám napsali emailem odpověď, že ji nemají k dispozici a jinak žádnou alternativu nenabízeli. Pravděpodobně nejsou na Gomeře vůbec v provozu, Mazdu jsme objevili na parkovišti nabouranou pod vrstvou písku na kapotě :- ). Na Gomeře jsme stihli jen klasický okruh proti směru hodinových ručiček, ve vesnicích bary a restaurace spíše  otevřené (na Tenerife je větší procento zavřených provozoven). Všude kde jsme stavěli, tak neexistovaly papírové jídelní lístky, vždy měli na každém stole přilepený QR kód, ten si naskenuj a tam jídelní lístek najdeš. Na jídlo a točené pivo do půlitru pivo výborná kafeterie přímo v přístavu. Jinak lidí a turistů pomálu jak na Tenerife. A ještě z devadesáti procent španělé.


Návrat včera Wizzair zpět z Tenerife do Vídně - obsazenost odhadem 80 lidí v A321, neřešili zavazadla, uvnitř nechali lidi si sedat, kam chtěli. Měřil jsem to a od otevření gate do odražení letadla od stojánky to bylo 21 minut.

Tenerife Jih - všechny restaurace a provozovny v odletové a příletové hale uzavřeny, našel jsem pouze jeden automat na vodu. Po odbavení otevřené dva duty free shopy a u odletových bran (ze čtyřiceti otevřené pouze 1-26) jsou otevřeny celkem asi tři obchody s baleným občerstvením).

Na druhou polovinu července v odpolední špičce nezvyklý pohled - https://ctrlv.cz/Szf9

https://ctrlv.cz/RfS3


Vídeň přílet před druhou ránou, do půl pátý do prvního vlaku do centra jsem se tam mohl v klidu válet na eFku na gaučích, kromě mě tam spali asi čtyři další.


-----------------

A zdravím Dannyho! Koukám že jsme se o pár dní minuli! :- )

0 Citovat

Taky zdravím a já tu Mazdu fakt nezbořil 😉😀... za mě AutoPlusCar fungoval normálně. 

0 Citovat

Lukáš Horák napsal(a):

Fuerteventura, Costa Calma, pusto, na pláži pár lidí, není tu ani kde zajít na kafe nebo na jídlo, všechno zavřené. Po příletu fronta na skenování QR kódů, hotovo za 5 minut. Půjčovna vyřízená taktéž během 5 minut, žádné caviky, tradičně PlusCar, plné pojištění v ceně, bez kreditky, prostě ideál. 

Díky za info! Klidně přidávej ;) Katowice bez problému? Lounge bez omezení? Já bych měl letět 5. srpna, máme to napůl Corralejo/Costa Calma.

0 Citovat

Katowice, parkoviště P2 tak se dvou třetin plné. Kvůli rekonstrukci terminálu B se všechny lety odbavují z A a nově z terminálu T (bývalý cargo terminál), ten je jen dočasně. Lounge na Áčku je strašně malé, ale měli jsme to tam celé pro sebe, nikde ani noha. K jídlu jen obložené housky a saláty! Polské walizkowe gestapo na gejtu pořád, ale už tolik neprudí :-) 

0 Citovat

Zasílám pár fotek z prázdného červencového Madridu:) Město mě nadchlo a líbilo více než "sousední" Lisabon. bit.ly/32QA1Dp

0 Citovat

Máme naplánovaný let Vídeň - Alicante v úterý 28.7. a návrat 2.8. Teď jsme ale nalomení, jestli letět či nikoliv. Máme možnost storno ubytování bez poplatku do sobotní půlnoci. Čeho se nejvíce obáváme je letiště ve Vídni, kde sice Španělsko nefiguruje zatím v rizikových zemích, ale příští týden to může být jinak.  Plánuje někdo taky cestu příští týden do Španělska?

0 Citovat

Jen pár info z Fuerty. Při příletu (22.7., KTW) jsme s QR kódem na letisti prosli za 2 minuty. U půjčoven aut nikdo nestál, v té naší byl manik evidentně rád, že má konečně nějakou práci. Cena pujcovneho na týden byla na nas termín od zhruba 35 Eur (!!!).


Zatím jsme v Morro Jable, vše funguje tak na 25% max.,obchody, ubytovani, restaurace. Večer v 9 je hlavní třída skoro mrtvá. Hlavní pláž ve městě celkem plná, jak člověk vyjede mimo, tak má pro sebe klidně 100 metrů. Cofete  - na parkovišti možná 40 aut a na kilometru pláže tak 100 lidí.


Roušky ve vnitřních prostorách striktne, personál vždy upozorňuje, venku jen někdo. Na ubytování jídlo "na směny", zcela oddělené. Španělé vše dodržují víc než turisté.

0 Citovat

Ahoj vsichni, s manzelkou mame v planu Mallorcu za cca 14 dni. Mate nekdo cerstve info jak to vypada? Letiste (z Vidne), obchody, plaze.. obecne nalada tam momentalne? Dekuju.

0