Zatial tu citam temy vacsinou o tom ako prebiehaju lety a pripadne dovolenky v ramci EU. Kedze sa vsak pomaly zacinaju otvarat hranice aj mimo EU a letecke spolocnosti obnovuju postupne linky ( uvidime dokedy ) mozno by nezaskodilo zalozit temu o cestovani mimo EU a podelit sa o skusenosti s tym spojene... Osobne mam zatial uz "zarez" v podobe zrusenej pracovnej cesty do Ciny ktoru som mal obsolvovat zaciatkom septembra. Rovnako tu mam uz rok kupene letenky v C s katarcami na Seychelly ( aktualne posunute na koniec oktobra ), ale cim viac sa to blizi, tym viac mam pocit ze najlepsia volba bude poziadat o refund a mat s tym pokoj. Predsa len to mala byt rodinna dovolenka aj s dvoma malymi detmi a veru nemam chut aj pred cestou tam a aj po navrate davat nam vsetkym robit PCR testy a ako bonus po navrate si dat aj domacu karantenu. To ze by clovek mal mat pocas celej cesty lietadlom na tvari minimalne rusku by som nejakom prezil, ale na druhu stranu sa mi to nespaja s pozitkom a pohodlnou cestou v C... A ake su momentalne vase "skusenosti"?  .

Cestovanie mimo EU v koronakrizovej dobe

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

matej15 napsal(a):

Nezrušili náhodou v dubnu platnost všech ESTA? Raději bych si na webu ověřil, že skutečně platí. 

V Březnu už 😏

0 Citovat

Letěl jsem z Budpešti do Prahy nejjednoduší cestou, tedy KLM přes Amsterdam a tam koukám, kam že to odlétá charter 787 TUIfly.... na Curacao a dle zjištění je otevřené zatím s negative testem pro ĆR, docela fajn, zatím nikam moc mimo EU nemůžeme

0 Citovat

Dovolím si sem dát zajímavý článek z facebooku od jendý slečny o současným leteckém cestování:

 Letecká doprava začíná být nesnesitelná..

Všichni jsme si zvykli na security systém po 11. září, to mi ještě dávalo smysl.. ovšem covidí cestování je dokonalá fraška! Před odletem strávíte několik dní a hodin hledáním toho správného letu, abyste zjistili, že ten který dříve trval 3 hodiny, nyní obnáší celý den.. Ok, nikdo mě nenutí.. Když vyberete nejkratší spojení s několika přestupy, aby odpovídal vaší cenové relaci, pravděpodobně pár dní před odletem zjistíte, že některý z nich byl zrušen . Ok.. jedeme dál.. Pokud se stane, že dva dny před odletem vás aerolinky vyzvou abyste provedli check-in, bouchnete a přestanete čekat na vrácení peněz za všechny ty vouchery, které jste dříve nasbírali. Před odletem si připravíte tolik formulářů pro každou zemi, kterou i jen tranzitujete, že máte pocit že byste dříve vyřídili hypotéku na TajMahal. Samozřejmostí je štětička do nosu, která na poslední chvíli rozhodne vše.. Na letišti.. všechny vchody uzavřeny, kvůli kontrole vás pouští jenom jedním, asi jsou rádi když se jim lidi u dveří mačkají.. ovšem uvnitř letiště skáčete po značkách, které vás neustále upozorňují KeepDistance, paráda, stejně nemám ráda lidi.. Pokud tedy pečlivě dodržujte dvoumetrové vzdálenosti a vydržíte dvouhodinovou šikanu, ohledně všech formulářů, QRkódů, několik postřiků dezinfekcí, přísahání že jste vživotě nepotkali nikoho pozitivního, naše oblíbené vysléct-obléct, zabavit šampón a nůžtičky z manikury.. můžete na palubu..kde se za odměnu na několika metrech čtverečních můžete hodinu a půl mačkat s další stovkou pitomců, co bez létání nemohou být..(KeepDistance se zde sníží na 5mm), závěrečná znělka Ryanairu už vás jenom rozpláče.. Následně si to při každém přestupu s malými odchylkami několikrát zopakujete.. Šťastnou cestu!!

                                                                                                                                                 

                 

0 Citovat

:-) Tak Lucie to tak nějak vtipně shrnula, co už pár měsíců všichni zažíváme. Ale, za mě osobně, díky bohu aspoň za to... Teď to vypadá, že nás čekají zase pár měsíců (ještě) horší časy.

0 Citovat

Tak já taky počítám, že přinejmenším v lednu a únoru ještě do letadla nejednu,  za současných podmínek pro let i všech omezeních v cílových destinacích to prostě (při cestování po Evropě a okolí) nestojí za to. Ale nesouhlasím, že takhle otravné podmínky pro cestování  potrvají dýl než do konce zimy. To už na všechny země dolehne ekonomická realita a budou po penězích turistů prstíčkem hrabat. Nebo jsem holt pořád ještě naivní a najde se dostatek nadšenců, co ty nedůstojnépodmínky přijmou. 

0 Citovat

Martin Vícha napsal(a):

:-) Tak Lucie to tak nějak vtipně shrnula, co už pár měsíců všichni zažíváme. Ale, za mě osobně, díky bohu aspoň za to... Teď to vypadá, že nás čekají zase pár měsíců (ještě) horší časy.

Já se nejvíc děsím toho papírování, neb neumím anglicky. Chtěl bych v březnu na Filipíny, spět přes Singapur na Langkawi a do Thajska po ostrovech a z Phuketu domů. Už to vidím, kufr papíru a rozdrápanej nos na sračky. Je to děs.

0 Citovat

mne sice tie cudzie jazyky nerobia problemy ( clovek sa prinajhorsom niekde v dzungli dohovori aj rukami/nohami ) ale s tym prispevkom vyssie sa plne ztotoznujem. Ja som momentalne lietanie uplne odpiskal a to som clovek co pomaly kazdy mesiac-dva sedel v lietadle a tesil sa do cielovej destinacie ( a rovnako sa tesil aj na samotny let ). Musel som sice v hlave trosku potlacit tu radost z lietania, ale vysledok je ten ze tohoto cirkusu sa nehodlam zucastnovat...a zatial sa mi to dari bez nejakych vedlajsich psychickych nasledkov :)

to kedy sa zacne opat "normalne" lietat si uz netrufam ani odhadovat, necham sa prekvapit a potom zacnem riesit kde chcem ist...lebo ved spomenme si aki sme tu boli optimisti ze do leta 2020 uz ideme opat naplno :)

0 Citovat

...tak to ti závidím. Já jsem seděl naposledy v letadle na začátku listopadu a už mám abstinenční příznaky... a s každým dnem a pohledem na oblohu, je to horší.

0 Citovat

tak iste abstinencne priznaky mam aj ja, ale snazim sa to obcas zahanat aspon roznymi leteckymi podcastami, videami, cestopismi ( vdaka bohu za ne ze ich je tolko :) ) atd... a ked to nepomaha, doma je v zasobe vzdy dostatocne mnozstvo kvalitneho piva

ale o to viac sa tesim na cas ked budeme moct opat "slobodne" cestovat...teda bez vsetkeho toho co bolo spomenute vyssie...teda dufam ze sa toho este dozijeme :) 

no a ten pohlad na oblohu, tam sa radsej uz nepozeram...hlavne ked mame prijemnu terasu pomaly priamo pod leteckym koridorom, ktorym teraz takmer nic nelieta :( ...za normalnych okolnosti by to bola jedna A380/B777/B787 atd za druhou

 

0 Citovat

Myslim ze tu byl pred casem prispevek tusim ze to napsal Jox , kdo nechce letet  premysli  a kdo chce letet tak nepremysli a leti  ,nebo tak nejak podobne , ja letos mam bohuzel  jen lety mezi Irskem a CR ale celkem jich uz bylo s prestupy  23 , vice z vas tu ma lety po cele Evrope a ozyvaji se i takovi co dali jiny kontinent ,osobne odmitam stetku v nose , takze jen tam kde je to bez testu a krom CR a Irska bez karanteny  pochopitelne   Spolecny EU semafor nebo PES  je  sileny nesmysl ktery jen omezil cestovani  

0 Citovat

Já mám taky trochu abstinenční příznaky, ale přes zimu je holt budu řešit výlety po Česku a snad s trochou štěstí půjdou na začátku roku dělat výlety i po střední Evropě. Po zkušenostech z tohohle roku budu všechny lety řešit maximálně tři týdny předem podle ceny letenek a situace v destinaci. I když... vlastně se na to vzrůšo docela těším (člověk na tom musí vidět něco pozitivního). 

0 Citovat

Už teď mám nakoupeno 2x víc letenek na příští rok, než mám dovolené... to budou zase přesuny :-), ale bez toho by to byla depka. Doufám ale, že do konce roku se ještě něco povede.

0 Citovat

Podle mě ten FB příspěvek je dost přehnaný, cestovat dnes není problém a ta buzerace taky není tak strašná. Kdo je trošku přizpůsobivý a tolerantní, zvládne to v klidu. Pokud ale někoho vytáčí popsané prkotiny, tak nechť opravdu raději ve vlastním zájmu sedí doma. Nejlépe celý život.

0 Citovat

mirjur napsal(a):

Podle mě ten FB příspěvek je dost přehnaný, cestovat dnes není problém a ta buzerace taky není tak strašná. Kdo je trošku přizpůsobivý a tolerantní, zvládne to v klidu. Pokud ale někoho vytáčí popsané prkotiny, tak nechť opravdu raději ve vlastním zájmu sedí doma. Nejlépe celý život.

Jo tak, skvělá rada. Podle mě by někteří zase nepovažovali za komplikaci ani anální sondu. Ono to slovíčko "tolerantní" nejde pořád používat jako prostředek pro umlčení. A ani ten test není žádná prkotina, zvlášť když by se dělal víc než jednou. A navíc pro nízkopříjmové skupiny představuje třeba deset procent příjmu. Nebudu tu rozebírat, o jak předražený byznys v případě testů jde, o tom dost uslyšíme příští rok.

0 Citovat

No ta slečna to shrnula trefně - hlavně poukázala na ten tyjátr okolo a pak sedí hlava na hlavě v uzavřeném prostoru!

Osobně dokud bude třeba test rozhodně nikam nepoletím !

0 Citovat

Tak jasne ze to je prehnane , treba z mych 23 letu jsem mel pak od prazdnin temer pokazde trojsedacku jen sam pro sebe ,vetsinou jsem odletal s temer pusteho letiste v Dublinu ,pres security  sotva 5 minut  v Praze podobne  pri zpatecni ceste jsem vyplnil on line jednoduchy formular  kde budu naslednych 14 dnu v karantene  

Jinak existuje studie ,ze v letadle je pravdepodobnost nakazy hodne mala  
No ale je to vtipne popsano  ,pisatelka asi spis chtela poukazat  na ty blbosti  co se kolem toho vseho deji  Stejne jako  kdyz v obchode musi mit dnes clovek 15 ctverecnich metru  a v tramvaji nebo v metru bude stat  namackany na sobe jak sardinka 

0 Citovat

No tak jasně, některé dopady jsou absurdní, ale že bych kvůli tomu přestal chodit do obchodu nebo přestal cestovat... když to s troškou sebezapření jde...

0 Citovat

Jasně, trocha sebezapření tu a trocha sebezapření tam. Vždyť o nic nejde. Teda vlastně jde, o dobrou věc. A tak už nám to možná i zůstane. A dobře nám tak.

0