Ahój, v rámci témat "Vstup do Španělska" "Vstup do Řecka" a "Vstup do Itálie" zakládám i toto nové téma, jakožto jedné z mála posledních možností turistiky bez testů/větších omezení. Ryanair se pomalu z Vídně rozlétává do Lisabonu, Fara i Porta a vzhedem k tomu, že mám u nich zrušené lety, jsem podlehl a přebookoval na Lisabon/Faro 25-28.10. Chci se tedy zeptat a rozjet diskuzi na Portugalsko v době covidí. Byl někdo v posledních týdnech/měsících a jak to probíhalo a chystá se ještě někdo v blízké budoucnosti ?  .

Vstup do Portugalska pro turisty

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Ahój,

v rámci témat "Vstup do Španělska" "Vstup do Řecka" a "Vstup do Itálie" zakládám i toto nové téma, jakožto jedné z mála posledních možností turistiky bez testů/větších omezení. Ryanair se pomalu z Vídně rozlétává do Lisabonu, Fara i Porta a vzhedem k tomu, že mám u nich zrušené lety, jsem podlehl a přebookoval na Lisabon/Faro 25-28.10.

Chci se tedy zeptat a rozjet diskuzi na Portugalsko v době covidí. Byl někdo v posledních týdnech/měsících a jak to probíhalo a chystá se ještě někdo v blízké budoucnosti ?

0

Přes Vánoce se chystáme na pár dnů do Lisabonu a potom na Madeiru a Porto Santo (s testem), zatím to osobně vidím tak na 20%. Držím palce ať Tobě ten konec listopadu vyjde.

0 Citovat

V neděli 25.10. mám taktéž v plánu let z Vídně do Lisabonu, zatím tomu dávám volný průběh. Rozhodnu se na poslední chvíli (jaký bude počasí, co zase ti naší velitelé dneska za opatření vymyslí atd.). Jinak ubytko v Lisabonu a okolí je teď za pár peněz, takže také nechávám na poslední chvíli. 

0 Citovat

PLF do Portugalska zde

https://portugalcleanandsafe.pt/...cator-card

0 Citovat

Na listopad z Vídně do Lisabonu jsou letenky za 20E. Lisabon - Madeira s testem zdarma, lety 25 - 35E. Zpět za stejné peníze. Mě fakt připadá blbí, když je teď ČR nejvíc nemocná, líst někomu do baráku nebo do restaurací a obchodů v zahraničí. Moc jsem se těšil, že na Madeiře u griluju Eespadu, Halibuta, Krevety a tatarák bude z Tuńáka. Úžasný výlety okolo levád. Místo toho si nechám poslat dobré víno z Valtického středního učiliště a u griluju žebra.

0 Citovat

Milan V napsal(a):

PLF do Portugalska zde

https://portugalcleanandsafe.pt/...cator-card

A jak dlouho před odletem se to musí vyplnit? A kdy by měl přijít kód do mobilu? Mám letět s Ryanair 28.10.-1.11. Vídeň-Faro a zpět (pokud to nezruší), doteď jsem měl za to, že nic podobného se vyplňovat nemusí. Jak dlouho nejpozději před odletem je reálné, že by let mohl být zrušen, nechci řešit rušení ubytování, pokud se musí adresa uvést do PLF a odlet z Vídně by zrušili.

0 Citovat

Zřejmě ani nic nepřijde, je to pouze informace PT ministerstvu zdravotnictví... všude se jen píše, že se to má před odletem vyplnit online. Asi bych si to vytiskl a tahal s sebou, kdyby mě nutili v letadle vyplňovat to samé ručně..

0 Citovat

Předevčírem návrat z Porta, PLF lze vyplnit kdykoliv a přijde QRkod do mejlu pralticky hned,ale nikdo ho vidět ani nechtěl. Roušky povinně v mhd a obchodech, dost lidí ji mělo i na ulici..my bez :D Město celkem vylidněný, takže za nás v této době ideál. Při příletu do vídně stačilo ukázat českou občanku a nebylo potřeba ani nic vyplnit.

0 Citovat

My byli v Portugalsku (Lisabon + Porto) před 14 dny a taktéž vstup i návrat naprosto bez problémů. PLC jsme měli vytištěn a vyplněný předem, ale v Lisabonu na letišti nikdo nic vidět nechtěl, naprostá pohoda. Po příletu do Prahy pouze dotaz od celníka z jaké země jsme se vrátili a bez nějakého ověřování a se zjevným nezájmem něco řešit nás pustil do domoviny. :D

Jinak oproti předchozím návštěvám bylo Porto opravdu vylidněné (hrubým odhadem třeba desetina lidí na Cais da Ribeira) a spousta podniků také zavřená, vypadalo to trochu smutně. Ale jinak naprosto super, nikde žádné fronty a místní byli vděční za každého turistu co v této době dorazil a podle toho se k vám i chovali. :) 

0 Citovat

Ahoj :) přemýšlím o koupi letenek do Portugalska na příští týden a ráda bych letěla z Prahy, lze ale pouze s přestupem. Nemáte náhodou zkušenost, zda je při těchto přestupech potřeba test? Londýn-Stansted, Bristol, Brusel-Charleroi, Barcelona... nedaří se mi tyto informace moc dohledat, proto budu ráda za jakékoli zkušenosti :) 

0 Citovat

Ahoj, řešil jsem stejnou věc u Bergama, Stanstedu a Charleroi.

U Bergama jsem byl ujištěn přímo na call centru letiště, že pokud se jedná o lety v jeden den, tak nebude problém. 

Ohledně Standstedu jsem psal na GK v Londýně, přikládám úryvek z emailu "Dobrý den, K Vašemu dotazu v souladu s informacemi uvedenými na webových stránkách našeho úřadů uvádíme, že " Čtrnáctidenní karanténu je možné přerušit předčasně pouze při cestě do místa, odkud cestující opustí Spojené království (tj. např. je možné zemi opustit z jiného letiště, než na které cestující přiletěl. Pokud odlétá v jiný den, musí se do doby odletu izolovat)." Pokud tedy tranzitujete přes Velkou Británii s tím, že zemi opustíte ve stejný den, nevstoupíte tímto do režimu karantény. Pokud odlétáte ze Spojeného království v jiný den, musíte se do té doby izolovat."

K Charleroi jsem hledal informace a Belgie přestup povoluje, v PLF se jen vyplní, že člověk přestupuje na linku pryč z Belgie. 

0 Citovat

@ Patrik Cerny, diky za info o Londynu i dalsich letistich ,v te Italii  jeste jedna otazka ,nekde proskakuje info ze s normalni obycejnou rouskou nepousteji do letadla ..,,ze je treba mit tu s filtrem 

0 Citovat

Dva týdny zpět jsme v Itálii byli a některé lidi do letadla nechtěli pustit s obyčejnou látkovou rouškou a museli si jít koupit roušku "lékařskou"

0 Citovat

Patrik Černý napsal(a):

Dva týdny zpět jsme v Itálii byli a některé lidi do letadla nechtěli pustit s obyčejnou látkovou rouškou a museli si jít koupit roušku "lékařskou"

Asi záleží i na letišti, 30.9. jsem letel z Catanie do Katowic s Ryanair, měl jsem chirurgickou, ale někteří látkovou a v pohodě, někdo jenom šátek. I na letišti mi připadalo, že na COVID se..., neustále z rozhlasu upozornění na distanc, ale všichni to měli na háku, u občerstvení fronty. Formuláře nikdo žádné nechtěl (to ani 26.9. v Katowicich), OP kontrolovali akorát z Ryanairu před nástupem. Ale jiná italská letiště asi budou tvrdší (a dnes už možná i Catania). 

0 Citovat

Moje zkušenost je z Bergama, lidi si vystáli frontu a na gatu, když už chtěli skenovat letenku, tak je personál vyhnal ať si zaběhnou koupit chirurgickou roušku

0 Citovat

Vskutku, tyhle problémy nechápu. V době, kdy se už měsíce dají roušky objednat od Alíka v ceně 0,05-0,1 € za kus při balení 50-100 ks. Někteří prodejce je dokonce v rámci free shipping posílají kurýrem a jsou v ČR do 2-3 týdnů. A na trajdání po Evropě fakt beru balík jednorázových roušek a pár respirátorů. Počítám 2-3 ks na den. Fakt se mi nechce řešit látkové roušky, jestli jsem je zpotil, jestli nejsou potřeba vyprat nebo jinak vyčistit na hotelovém pokoji bez pračky a žehličky. Vyjde to na pár korun a ušetří to spoustu starostí.

0 Citovat

No ja zase nevim ,proc bych mel Italy  podporovat v jejich zrejme nezakonem pozadavku ,rousku si nasadim a nevim co bych delal s 50 rouskama  a jeste abych si porizoval nejakou chirurgickou

Zadnou jinou jsem od zacatku toho viroveho onemocneni nemel,nez tu jednorazovku  a i tech jsem, za 8 mesicu pouzil  sotva 5 z toho asi 2 naharadni  kdyz bych ztratil ,pochopitelne jen kvuli pripadne pokute nebo  otravovani ,posledni dukaz o rouskach predvedl Hamacek

I kdyz u nej neni jiste jestli to chytnul od Tomana  pres rousku  ,nebo je nemeli ,kdyz byli sami .nebo se nakazil ve stabu s policajtama  kdyz  s nima sledoval demonstraci  v Praze  

 

0 Citovat

Mikire, protoze jedna jednorazova je tak maximalne na den? Navic to stoji asi 5 kc/kus, to cloveka fakt nezabije... 

0 Citovat

Mikire, těch 50 máš mít doma a na cestu si jich pár odebrat. Za půl roku spotřebovat jen 5 jednorázových roušek může jen prase nebo člověk, co chodí ven jednou za měsíc. 

0 Citovat

Marku nejde o  5 Kc  ,jde o princip a kdyz vidim proste nesmysly kolem sebe tak to nechci podporovat  

Michale , nebo taky je to tim ze ten clovek rousky odmita nosit ,nebo je pouzije jen s donuceni a vyjimecne ..pak logicky  zustanou   celkem ciste ,ano ti lide jsou v mensine .ale jsou  a ja patrim mezi ne a netajim se tim  

Jinak jsem spis reagoval na ty Italy , kdyz si v letadle dam jidlo a piti  a nebudu pospichat  tak mi to vydrzi  na  znacnou cast letu ,kdy nebudu mit rousku vubec ,..

0 Citovat

Tak mě látková rouška vydrží tak 14 dní nosím jí kolem krku a nasazuji opravdu výjmečně,to už musí silně přihořívat !

0 Citovat

mikir napsal(a):

Marku nejde o  5 Kc  ,jde o princip a kdyz vidim proste nesmysly kolem sebe tak to nechci podporovat  

Michale , nebo taky je to tim ze ten clovek rousky odmita nosit ,nebo je pouzije jen s donuceni a vyjimecne ..pak logicky  zustanou   celkem ciste ,ano ti lide jsou v mensine .ale jsou  a ja patrim mezi ne a netajim se tim  

Jinak jsem spis reagoval na ty Italy , kdyz si v letadle dam jidlo a piti  a nebudu pospichat  tak mi to vydrzi  na  znacnou cast letu ,kdy nebudu mit rousku vubec ,..

No, vidíš. Místo roušky si dáš během svých letů palubní občerstvení. Ty u Ryanairu nejsou moc levné a jedna objednávka určitě nepůjde pod 3 €. A už za nějakých 12 € objednáš od čongů přes pade dvojkových respirátorů. Co se příjemně nosí a dá se v nich dýchat. Každého volba... ;)

0 Citovat

Jasne  kazdeho volba ,ja  si dam radeji ten kus zvance  a pivko . nez sebeprijemnejsi  hadr na hube , navic pri mem stale rostoucim plnovousu  ( holic zavreny i v Irsku -))  )  nejspis zadna rouska nebude tesnit  

0 Citovat

V tom případě už při letu ve dvou vyjde líp si objednat pajsku respíků z Číny. Na to by spořivý Ir mohl slyšet ;)

Jinak v Izraeli je prý vyvíjeli. Třeba už mají něco použitelného.

https://www.novinky.cz/koronavir...m-40319617

0 Citovat

Tak obnovuji a shrnuji

Vídeň-Lisabon, Faro-Vídeň

- Qr kód, měření teploty, formuláře - nic se nekoná/nekontroluje

- bezproblémová cesta obousměrně (vzpomněl jsem si na ty jarní řeči, jak termokamery budou na každém rohu a místě - to určitě)

- opatření mírnější než u nás - roušky venku (čím jste víc na jih, tím míň se nosí, rozestupy, spešl vchody a východy, omezený počet lidí na obchod, ...)

- ve Faru koupání ještě pro otužilce (voda 21, vzduch 22)

- jinak ohraná Covid písnička - minimum turistů, nepřeberný výběr ubytka, dobré ceny

*zpáteční let příjemná obsazenost kolem 60%

*noční přejezd Brno-HK, 1x kontrola PČR, ale jen doklady/alkohol, za celou cestu 7 osobáků ...

*bohužel FR opět omezil lety, Faro jen do půlky listopadu - pak prozatím měsíc pauza, Lisabon 2x týdně. Bohužel asi má poslední cesta na hodně dlouhou dobu. 

 

 

 

 

0