Zatím se o očkovacích průkazkách jako o způsobu, jak se vyhnout testům či karanténě, moc nemluví. Respektive pouze teoreticky. Budu rád, když sem budeme shromažďovat aktuality.  .

OČKOVACÍ průkaz jako propustka k cestování

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Zatím se o očkovacích průkazkách jako o způsobu, jak se vyhnout testům či karanténě, moc nemluví. Respektive pouze teoreticky. Budu rád, když sem budeme shromažďovat aktuality.

0

Polsko už tohle pravidlo zavedlo. Cesty bez omezení.

Trochu mě ale trápí to, že se vymýšlí očkovací průkaz pro Covid, přitom stačí tohle očkování zaznamenat do existujících mezinárodních očkovacích průkazů a ne přidělávat další byrokracii.

0 Citovat

No myslím, že už chtěji něco modernějšího, co obsluha na letišti načte čtečkou a hned vidí, jestli je to OK. Předpokládám, že to mezinárodní nemá. Teda já mám 23 let starý, tak možná jsou novější vychytanější :-)) 

A samozřejmě otázka nějakých bezpečnostních prvků. Jinak by se spousta místních hned dala do tisku :-)

0 Citovat

Stačila by samolepka s QR kódem nalepená do pasu jako to dělají Japonci místo razítka.

0 Citovat

padrino11 napsal(a):

Stačila by samolepka s QR kódem nalepená do pasu jako to dělají Japonci místo razítka.

To by bylo ideální.

0 Citovat

Podle mého, bude největší problém s tím, aby mhla být provedena okamžitá verifikace platnosti. Bez ní to postrádá smysl a dává prostor podvodům. Ale provázat všechny systémy bude nějakou dobu trvat (jestli vůbec).

0 Citovat

Neni nutné to extra provazovat - prostě úředník načte QR kód a přesměruje ho to na web kde bude tvoje fotka a základní údaje co jsou v pasu. a ověří to vizuálně. Každý stát může mít vlastní databázi stejně jako u cestovních pasů.

0 Citovat

Tak mě tohle taky zajímá. Protože pracuju ve zdravotnictví, byť v administrativě, tak mám možnost se jít očkovat už teď. Když vidím tu nejistotu, co se bude dít a co kdo bude chtít, tak jsem se rozhodla, že do toho půjdu a budu mít klid. Po druhé várce bych měla dostat QR kód. Kdyžtak napíšu, jakou formu nakonec to potvrzení očkování má.

0 Citovat

Taky doufám, že očkováním dojde k usnadnění cestování, to byl jeden z důvodů proč jsem se taky rozhodl naočkovat už teď. A i kdyby ne, tak si myslím že plno aerolinek postupně zavede totéž co australský Qantas, že na palubu pustí jenom cestující co jsou očkovaní...🤷‍♂️

0 Citovat

Pořád ale není známa forma potvrzení. Zatím zde jen spekulujeme - viz výše návrh QR kódu.

0 Citovat

Z jednoho rozhovoru na tohle tema 

Byl byste zastáncem vakcínových bonusů, které by pro očkované lidi znamenaly třeba návštěvu restaurací, kina či divadel bez roušky, neomezené cestování a podobně?

To bych byl a priori proti. Dramaticky by to rozdělilo společnost. Připomínalo by to apartheid, čáru mezi „bílými“ a „černými“. Je to nesmírně nebezpečná myšlenka, jež by vyvolala hněv na obou stranách. Která by byla ohroženější? Ta, která se nechá očkovat a kvůli získaným bonusům bude terčem nenávistných útoků druhých, nebo ta neočkovaná, jež bude rizikem pro společnost? To se nesmí stát, protože by to způsobilo obrovský hněv a polarizaci společnosti. Z toho bychom se hrabali ven hodně dlouho.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Naprosto s timhle vyjadrenim souhlasim a doufam ze snaha  letecke spolecnosti  Qantas  nikdy nebude predmetem masoveho rozsireni u ostatni aerolinek  a jakekoliv snahy  zvyhodnovat cimkoliv  ockovane,  povede k soudim sporum 

Covid neni mor, ani  dalsi svinstvo, co nekdy v drivejsku kosilo lidstvo  Nenaockovany clovek nesmi byt jakkoliv znevyhodnen ,alespon urcite ne takhle prekotne jak se k tomu pristupuje 

Porad se hlasa jak je to dobrovolne  asi dobrovolne povinne jako za komancu  ze ? 

0 Citovat

Dobrovolné to je, ale každý stát má vlastní režim vstupu. Někde chtějí vízum, někde chtějí potvrzení o očkování, někde chtějí povinné pojištění, někde je povinná karanténa a někam pustí jen muslimy a někam se nedostaneš vůbec.

0 Citovat

Tak já třeba tak nějak automaticky počítala, že se informace o očkování nahraje na čip do biometrického pasu :)

0 Citovat

Padrino souhlas ,ale v EU takove snahy nemaji co delat  uz dost na tom , ze kazdy stat ma  jine podminky pro  napriklad oranzove  zeme  a jak pise David  Polsko uz zacina zvyhodnovat  naockovane  a treba Madarsko  nechce  pustit nikoho nez  sve obyvatele , Kypr se taky nechova jako clenska zeme EU 

0 Citovat

na lítání po EU bych jako alternativu zavedla povinný antigenní test. Ten ti už i ve Vídni udělaj do 30 min. za 35e, nebo si ho uděláš doma den předtím gráťo :)

0 Citovat

Na čip pasu se nic nahrát nedá, lze (podobně jako u psů) pouze číst. Bylo by nutné měnit všechny pasy.

Mikire, zkus navštívit třeba takový Turkmenistán.

0 Citovat

Podmínku očkování pro cestování bych akceptoval,ale až budou vakciny dostupné pro všechny!

Test v jakékoliv formě rozhodně ne !!

0 Citovat

fakt nejsou schopni na úřadě nahrát na čip do pasu dodatečně žádnou informaci, resp informaci "vac: Y/N"? 

To jsem teda zklamaná :D

lma se bojí testů? :D

0 Citovat

AlejandraS   s 50 % spolehlivosti ? I kdyby 70 % a co tech 30 % co bude pozitivnich a pritom to bude jen chyba testu a jim nic nebude ,ale o testech je zbytecne psat  ,je to jen tahani  penez  lidem s kapsy  i ty PCR  a neni to k nicemu ,pozitivni muzes byt hned po odchodu s testovaciho strediska a vesele to budes sirit ,po 72 hodinach   co chce  valna cast statu ani nemluvim  Testy slouzi jen jako zasterka pro schvalovani nouzoveho stavu , bez testu by to cislo nebylo tak vysoke a nemohly by se  narizovat  takova opatreni ,,ale uz mlcim jen me tohle oblbovani lidi rozciluje 

0 Citovat

:D většinu z nás tady zase rozčiluje, že se někdo s iq houpacího koně má tendenci vyjadřovat ke všemu, ale nerozumět ničemu...  

0 Citovat

Tak se houpej dal ty chytroline  a nezapomen se naockovat

0 Citovat

padrino11 napsal(a):

Stačila by samolepka s QR kódem nalepená do pasu jako to dělají Japonci místo razítka.

Přesně toto mě napadlo při čtení úvodního příspěvku. Sice by přestala fungovat občanka po Evropě, ale mně osobně by to nevadilo.

S ohledem na absolutní neznámo, jak dlouho bude ta která vakcína chránit před rozvinutím nemoci, předpokládám trochu delší informaci než jenom Y or N. Datum očkování, druh vakcíny, provázanost na údaje konkrétního cestovního pasu, apod. Třeba očkování proti tetanu je každých deset let, pokud připomenu to nejznámější, a proti C-19 vakcina asi také nebude Life Time.

0 Citovat

Pro začátek by stačil očkovací průkaz a v historicky krátké době by tato informace spolu s dalšími mohla být v centrálním registru, dostupná po naskenování ID či pasu. Anebo to průběžně dohrávat na čip v rámci běžné výměny. To mi přijde jako nejrychlejší, nejlevnější a technicky nejdostupnější řešení.

0 Citovat

Já nevím, vidím to bledě, už jen z toho pohledu, že naočkovanej člověk může být stále infekční a šířit virus dál, takže nám budou nutit očkování a pro jistotu ještě testy, to bude teprv kocourkov.

0 Citovat

A k tomu i karanténu. Přece se můžeš nakazit i kdykoliv po testech. Pro jistotu i povinné pojištění proti nákladům spojeným s covidem od té jediné správné státní pojišťovny (myšleno na Thajsko a spol.). Hlava 22 v praxi.

K tomu možnost ubytování jen v těch prověřených hotelech zaměřených na cizince, cestování výhradně taxi a turistickými vany (tj. žádná MHD) a jídlo v pověřených restauracích, kde personál nosí respirátory.

0