Ahoj, zajímá mě váš názor.  Na FB skupině se objevil příspěvek typu “prodám letenky do Thajska za 10.000”. Podle všeho by se mělo jednat o letenky vystavené na míle a prodané dotyčnému. Na tom by nebylo nic zvláštního. Ale následná komunikace mi přijde při nejmenší podezřelá: Na skyscanner nebo expedia.com si vyberte let s datumem a aerolinkou dle Vašeho výběru. Vyplňte všechny informace co jsou potreba k dokončení rezervace a jak budete na posledni strance, kde je shrnuti tak odkaz zkopirujte a poslete mi ho, nebo pošlete printscreen. Musím vidět čísla letu, datumy, jména cestujících a jejích datum narození a váš email kam vám přijde letenka a cenu.  Email s referenčním číslem a číslem letenky vám příjde přímo od dopravce.  LETENKA NELZE PŘEBOOKOVAT NEBO ZRUŠIT. NENÍ MOŽNÁ REFUNDACE OD DOPRAVCE.  V rezervaci musí být (pokud chcete) i doplňkové služby o které máte zájem, jako více zavazadel, speficická sedadla, atd. NELZE DO CHECKINU NIC ZMĚNIT NEBO DOKOUPIT.  ptejte se pokud mate dotazy.. Jeste dodam a odpovim dopredu na pár klasických otázek: 1. Nabídka platí na letenky do celého světa v jakékoli třídě.  2. Levné to je protože spojíme nalétané míle a zaměstnaneckou slevu. 3 Já to dělám kvůli provizi. 4. Při odběru dvou a a vícet letenek budu chtít zálohu do 20%, zbytek očekávám po obdržení emailu od aerolinky a Vaší kontrole. 5. Platební metoda: převodem na účet, IBAN, Revolut ( +5% sleva navíc), BTC, XMR(+8%sleva navíc). Zajímal by mě váš názor. Co když za letenky zaplatim a následně dojde k jejich zrušení. Nevíte někdo o co se může jednat?  .

Podvod? Nebo dobrý “kup”.

Založil ve fóru Tipy na levné letenky

Kdy ma probehnout ta cesta? Celkem me zajima jak to dopadne

0 Citovat

Až v září. No nehodlám spoléhat na to, že proletim letenku, takže si raději letenku koupim sam :D. 

0 Citovat

Mna by tiez zaujimalo co by odpisal na otazku ako mas urobit checkin bez karty...

0 Citovat

floodland napsal(a):

S tou platební kartou to je urban legend. V životě se mi nestalo, že by to někdo někde kontroloval.

 

Já jsem ukazovala platební kartu před třemi týdny na vnitrostátním letu v Panamě. Týden po koupi letenek mi z aerolinky napsali, že po mně budou chtít na check-inu předložit kartu, kterou jsem zaplatila a pokud jsem kupovala pro někoho jiného a nebudu cestovat osobně, zaslat před letem potvrzení z banky. A na check-inu tu kartu skutečně zkontrolovali.

 

1 Citovat

Z jakého důvodu je toto někdy vyžadováno? Co z toho aerolinka má? 

0 Citovat

K Indii a Panamě přidávám Ázerbájdžán. Na vnitrostátním letu Baku - Nachičevan požadována platební karta, kterou jsem za letenku zaplatil. A skutečně ji na check-inu důkladně zkontroloval, prohlížel si ji snad půl minuty.

Tam to však může být tím, že pro místní jsou letenky za zhruba třetinovou cenu než pro cizince.

 

1 Citovat

Jan Vidim napsal(a):

Z jakého důvodu je toto někdy vyžadováno? Co z toho aerolinka má? 

V případě kradené kreditky předpokládám, že banka stáhne peníze zpět a aerolinka z toho má akorát problémy, takže mají nějaké skupiny množin, které budou kontrolovat.

0 Citovat

Třeba co já vím, tak nám v 2019 chodilo hrozně moc letenek z Indonésie, nevěděl jsem proč a nakonec z toho vyšlo, že to vše bylo na kradené karty.

Indonésan nějak našel náš OTA a sázel to jednu za druhou :D

2 Citovat

David Eiselt napsal(a):

V případě kradené kreditky předpokládám, že banka stáhne peníze zpět a aerolinka z toho má akorát problémy, takže mají nějaké skupiny množin, které budou kontrolovat.

Banka sama nemůže stáhnout peníze zpět.

0 Citovat

V případě kradené karty to ale není problém aerolinky, ale OTA, kde se platba prováděla ne? Ještě bych pochopil scan proti blacklistu kradených karet, ale pochybuju, že se k něčemu takovému mohou aerolinky dostat.

0 Citovat

No jsem na to zvědavej. Letenky jsou vystavené a platné. Tak uvidíme co z toho ne/bude. Ale opravdu tam vidím v rezervaci platbu platební kartou. 

Jaká je motivace prodávat letenku a nekoupit něco jiného z kradené karty? Něco co lze okamžitě zpenežit. 

1 Citovat

Dodávka fyzického zboží je snadněji dohledatelná. Když tě najde pošťák, tak tě najde i policie.

0 Citovat

chápu dobře, že on udělal rezervaci letenky (zjevně kartou) a ted tobe tu letenku prodal pres facebook? to nedává smysl.

je na ty rezervaci vidět, v jakém je tarifu a co ten tarif umožnuje? mě jen tak napadá, že pokoud je to koupený v nějakym flexibilním tarifu, který umožnuje zrušení letenky bez penalizace (nebo s malou penalizaci) .. tak aby tu rezervaci proste za par dnu / tydnu nezrušil. jemu banka vrati penize na jeho kartu, a od tebe uz ma tu desítku.

1 Citovat

No peníze zpět na kradenou kartu asi nebudou nejlepší business plán. A pokud to platil svoji kartou, tak pak se na něj dá lehce přijít. Pořád mi není jasné, jak to bude fungovat, ale asi se shodneme, že se ve finále žádný let konat nebude.

0 Citovat

No přijít... taky to může platit z nějaký anonymní prepaid karty. Navíc i kdyby to platil z kradený a nechal to na ni refundovat, tak mu furt zůstanou ty prachy, co mu pošle hejl na účet nebo v bitcoinech.

0 Citovat

Kradená karta nemusí znamenat fyzicky odcizená, ale i jen okopírované údaje. Pokud to je nějaká firemní kreditka, kde nechodí online upozornění o platbě, a platba se za pár dní po stornu na účet vrátí, mohlo by to být na nějaký čas udržitelné, než se do toho obuje policie, protože vlastník o tom ani nemusí vědět.

Nebo, když má údaje k rezervaci, může 2 dny před letem začít požadovat další platbu, jinak letenku zruší... 

0 Citovat

jinak, muze to byt i teoreticky rezervace za mile, a ty udaje  o platebni karte tam mohou byt proto, ze kartou byly hrazeny poplatky.

0 Citovat

Tak už se řeší, že spousta lidí přišla o peníze asi :D
Má se letět v březnu, některým letenky ještě nepřišly, nebo byly zrušeny.

Edit: tak zatím je to klasika dohadování "je to podvodník (bo nikdo pořádně neví, jak to dělá" versus "jste závistiví Češi (ti kteří už zaplatili, byť ještě neodletěli)"

5 Citovat

sikovne a lacno

0 Citovat

Typek si vytvari i fake profily :) aby to vypadalo, ze to "funguje"


bbbxxx.png

4 Citovat

Ta fotka v profilu je moc hezká, Google lens ji najde na spoustě webů :D

1 Citovat

Ještě mě napadlo, že může koupit flexi letenku a nechat jí měsíc, aby byl klid a pak zrušit :D

To čecháčství v sobě nezapřeme.

2 Citovat

To podle mě taky dělá, koupí flexi a pak s lidma hezky počesku vyjebe 😀

1 Citovat

Pokud někdo věnuje více než dvě vteřiny  natolik pochybnému inzerátu za nikterak zajímavou cenu, tak o ty peníze asi zaslouží přijít.

0 Citovat

Me to zas tak neprekvapuje. Jsou lidi, co se online zamiluji do "americkeho vojaka v Afghanistanu" a poslou mu par set tisic. Ale nasla se i zenska co ty prachy nekomu asi po roce poslala podruhy.

3