Ahoj, teď mě Smartwings "příjemně" překvapil změnou dne odletu do Dubaje a bylo mi řečeno, že to mohou v podstatě udělat kdykoliv a prý se to stává relativně běžně. Jak v tomto případě řešíte ubytování? Letíme na týden a ubytování řešíme už teď a v případě těchto posunů to neznamená jen kratší/delší dovolenou, ale ztrátu 1-2 nocí v hotelu a případnou škodu okolo 5 - 10 tisíc v závislostí na hotelu.. Máme nějakou šanci na kompenzaci ubytování nebo existuje nějaké pojištění? Někde jsem se dočetl, že by toto dopravci měli kompenzovat pokud změna nastane 14 a míň dnů před odletem. Řešení zabookovat si ubytování s možností zrušit rezervaci není většinou řešení, protože to stojí řádově daleko víc, než bez této možnosti. Máte s tím někdo nějaké konkrétní zkušenosti nebo jak to běžně řešíte? Díky .

Kompenzace ubytovani pri zmene odletu

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

Ahoj,

teď mě Smartwings "příjemně" překvapil změnou dne odletu do Dubaje a bylo mi řečeno, že to mohou v podstatě udělat kdykoliv a prý se to stává relativně běžně.

Jak v tomto případě řešíte ubytování? Letíme na týden a ubytování řešíme už teď a v případě těchto posunů to neznamená jen kratší/delší dovolenou, ale ztrátu 1-2 nocí v hotelu a případnou škodu okolo 5 - 10 tisíc v závislostí na hotelu..

Máme nějakou šanci na kompenzaci ubytování nebo existuje nějaké pojištění? Někde jsem se dočetl, že by toto dopravci měli kompenzovat pokud změna nastane 14 a míň dnů před odletem.

Řešení zabookovat si ubytování s možností zrušit rezervaci není většinou řešení, protože to stojí řádově daleko víc, než bez této možnosti.

Máte s tím někdo nějaké konkrétní zkušenosti nebo jak to běžně řešíte?

Díky

0

Ahoj,
nejspíš jsem měla sedět v tom stejném letu do Dubaje. Bohužel mi to ale nedal nikdo vědět, zjistila jsem to naprostou náhodou. Letenky ale nemám zakoupené přímo přes smartwings ale přes agenturu. Veliká chyba. Peníze doted nikde. Zítra měl být odlet. Každopádně mi bylo řečeno, že kompenzace ostatních nákladů není možná a to právě proto, že tyhle jejich zrušené lety jsou běžná věc. Létají přece 6x týdně na zrušení mají právo. :/
Jak jste nakonec dopadli? Máte peníze zpět?
Díky Míša

0 Citovat

Hohou. Tak to tedy prr. Pokud váme let zrušili méně jak 14 dní před odletem, vysolí vám 600€ za osobu jako kompenzaci! Pokud by se cukali, jděte rovnou za odborníky http://cestujlevne.com/go-vasenaroky

0 Citovat

Nene je to tak, že let byl zrušen měsíc před odletem. Ale nikdo mě o tom neinformoval. Zjistila jsem to úplnou náhodou, když jsem do smartwingsu posílala dotaz ohledně checkinu. Let byl zakoupen přes ebookers. Takže odškodnit mě musí oni. Bohužel zatím se nic neděje smiley

0 Citovat

Ahoj, změnili mi na 2.4.  (méně než 14 dní) let z 16:05 na 9:00 ráno odlet z Vídně s eurowings do Faro. Chtěl jsem zeptat zda je nárok na kompenzaci? Docela mi to překazilo plán a musím hledat jiné možnosti jak se dostat do Vídně :)

0 Citovat

https://www.cestujlevne.com/blog/zpozdeny-let


Přečíst si to budete muset už sám. 

0 Citovat

Super, to jsem taky našel. Nicméně se nejedná o zpožděný let ani o zrušený. Jedná se že mi změnili čas odlet na dřívější čas a to o více než 7 hodin. Z 16:05 na 9:00 ráno. 

Dalo by se to slovíčkařit že je to zrušený let ale číslo letu zůstává stejné.  Eurowings EW5938 z VIE do FAO.

0 Citovat

Na žádnou kompenzaci nárok není, maximálně si nechat zrušit letenku, vrátit peníze a koupit si jinou.

0 Citovat

Takže Eurowings se tak vyhli tomu aby museli něco platit, že nezrušili let ale dali jen dřívější odlet se stejným číslem letu.?

To je skoro stejné jako zrušit let a dát let dřívější. Minimálně výsledek pro mě stejný. V tom případě by nárok by asi byl. 

0 Citovat

Tohle je úplně standardní změna letového řádu, předokládám, že do budoucna další lety už budou taky létat v ten nový čas.

0 Citovat

Úplně standardní změna letového plánu to není, ta bývá v rámci jednotek minut. Upřímně, tady to asi bude chtít kvalifikovanější názor. Dovedu si představit obě možnosti.

0 Citovat

Pamatuju si, že padly nějaké rozsudky na téma, že let zpožděný o více než 3-4h (podle vzdálenosti) se má posuzovat z hlediska kompenzací stejně, jako let zrušený (pokud je to pro cestujícího příznivější), jelikož to má pro cestujícího často stejný účinek. Myslím, že v tomto případě (změna letového řádu o více než 3-4h) se dá argumentovat analogicky. Pokud tedy cestující byl o podobné změně informován méně než 14 dní před odletem, mohl by se u soudu domoct kompenzace stejné jako v případě zrušeného letu. Pochybuju, že ale Eurowings budou ochotné kompenzaci zaplatit bez soudu.

V každém případě bych doporučoval se zkusit s Eurowings domluvit po dobrém: - Sdělit jim, že nový čas mi nevyhovuje a ať mi nabídnou alternativní letenku s jinou leteckou společností. Mohli by být ochotni něco najít v rámci LH group, pod kterou patří. Pomůže, když si vhodné itineráře vyhledáš sám a připravíš. Pokud s tím budou souhlasit a najdou něco, co akceptuješ jako časově přijatelné, tak nárok na kompenzaci (nad rámec náhradní letenky) určitě nebude, ale budeš mít let v přijatelném čase.

- Pokud nebudou souhlasit, tak si rozmyslet, zda je pro Tebe lepší akceptovat nový čas odletu, nebo si od nich nechat vrátit peníze a zařídit si novou letenku sám. Můžeš jim pohrozit, že budeš vymáhat kompenzaci a případné dodatečně vzniklé náklady. Obávám se ale, že případného vymáhání se určitě neujme žádná agentura typu vašenároky, jelikož nepůjde o zcela jasný případ bez rizika prohry.

0 Citovat

vasenaroky.cz jsem napsal hned včera večer dotaz zda se na to vztahuje... 


Nicméně asi poletím o pár dní později, rebook mám zdarma a celkově mi to vyhovuje si zkrátit pobyt.  Nicméně ještě nevím zda to tak půjde z moji strany změnit. V tom horším případě letím 2.4. v 9:00 ale budu muset do Vídně den předem a objednat ubytování ve Vídni což jsou výdaje navíc. Rezervoval jsem ten let s tím že 16:05 je fajn čas na to abych do Vídně pohodlně dojel vlakem z Ostravy. Jinak bych ten let nevolil.

0 Citovat

ja si tiez myslim ze pri takomto zmene casu je narok na rerouting, ktory by mohol vyjst, kedze je to v LH group.

0 Citovat

Jen upřesním, rebook mužu udělat online a mám zdarma pokud se jedná o let ve stejné ceně,  rozdíl v ceně si platím.

0 Citovat

Rebooking musí udělat dopravce, jak psal tonic, mohou tě zdarma reroutovat třeba přes Frankfurt nebo Mnichov apod., aby bylo dodržen alespoň původní čas odletu. Hlavně s tou rezervací nic nedělej, tím jen potvrdíš, že souhlasíš se změnou, kterou učinili oni!

0 Citovat

Píšu si teď s Eurowings na chatu, napsal jsem jim že nesouhlasím se změnou. Zda tam mají nějaký rerouting v podobném času.

Nicméně asi si to zkrátím odletím tam až 7.4. což by mi vyhovovalo.

0 Citovat

Napsali mi... 

 At 02.APR we have no alternative- flights. The next flight is at Wednesday 04.APR possible


Nicméně zažádám o změnu na 7.4. budu mít pak nárok na kompenzaci za změnu?

0 Citovat

Konečně nějaký zajímavý dotaz na kompenzace:-) Formálně vzato nebyl let zrušen ani nebude zpožděn. Účelem nařízení (tak, jak je vykládá ESD) je zajištění maximální ochrany spotřebitele a kompenzovat nepohodlí způsobené nepravidelnostmi letu. Dřívější odlet o 7 hodin určitě nepohodlí způsobuje a dokážu si představit, že by ESD mohl rozhodnout tak, že se v daném případě má na let hledt jako na zrušený a kompenzace náleží. Tedy musel bys podat žalobu k národnímu soudu, který sám toto dovodit nesmí a musel by podat předběžnou otázku k ESD, který jako jediný toto dovodit může. Být to z Prahy, tak pro tu srandu bych do toho šel a zastupoval tě, jenže odlet Víděň, takže není dána pravomoc českých soudů, ale rakouských.

0 Citovat

Jo a při dobrovolné změně rezervace na 7.4. samozřejmě žádný nárok na kompenzaci mít nebudeš. Leda by pak ten let zrušili nebo byl zpožděn.

0 Citovat

Jako pro mě je to Win-Win situace si zkrátit pobyt o necelý týden na 2 týdny celkově a mít rebook zdarma, takže mi to tak nevadí. Jen mi vadilo že bych musel do Vídně cestovat o den dříve a to ještě o víkendu/svátku, který můžu využít jinak., než cestováním vlakem do Vídně a následným nákladem navíc za hotel ve Vídni. 

0 Citovat

tak vzdy mozes spat na letisku :D

0 Citovat

Já už jsem zhýčkanej asi... jako kdybych chtěl spát na letišti tak si nevybírám ten let který měl letět původně v 16:05 :-D Jinak bych volil jiný let, třeba z Prahy přes Lisabon. 


Nicméně díky všem za rady. Vyřešeno, mám to přebookováno na 7.4. sice 5:05 ráno ale pojedu s kolegy autem takže dobrý :)

0 Citovat

LukasAK napsal(a):

Konečně nějaký zajímavý dotaz na kompenzace:-) Formálně vzato nebyl let zrušen ani nebude zpožděn. Účelem nařízení (tak, jak je vykládá ESD) je zajištění maximální ochrany spotřebitele a kompenzovat nepohodlí způsobené nepravidelnostmi letu. Dřívější odlet o 7 hodin určitě nepohodlí způsobuje a dokážu si představit, že by ESD mohl rozhodnout tak, že se v daném případě má na let hledt jako na zrušený a kompenzace náleží. Tedy musel bys podat žalobu k národnímu soudu, který sám toto dovodit nesmí a musel by podat předběžnou otázku k ESD, který jako jediný toto dovodit může. Být to z Prahy, tak pro tu srandu bych do toho šel a zastupoval tě, jenže odlet Víděň, takže není dána pravomoc českých soudů, ale rakouských.

Změnu v letovém řádu určitě nepodřadíš pod zrušený ani zpožděný let a nepohodlí musí být způsobeno opět zrušením nebo zpožděním, což není změna letového řádu a odlet dříve, ve stejný den.

Naopak v čl. 5 při zrušení letu se dopravce zbaví povinnosti hradit kompenzace, pokud cestujícími nabídne dřívější let a je tam jen kdy nejpozději před původně plánovaným čase odletu musí odletět. Tedy analogicky je žádoucí, pokud to bude i dříve.

Myslím, že v tomto případě už je to snaha napasovat Nařízení na případy, na který vůbec nemíří a i selskou logikou změna letového řádu tak, že odlet je o několik hodin dřív je určitě nepříjemná, ale rozhodně ne něco jako zrušení letu nebo odepření nástupu na palubu. Tady je zcela standardní postup nesouhlasit se změnou a požádat o rerouting nebo odstoupit od smlouvy a nechat si vráti peníze.

0 Citovat

@eremi: právě že čl. 5 dává základ pro argumentaci o vzniku nároku na kompenzaci v předmětném případě, kdy by nárok nakompenzaci při zrušení letu nevznikl při kumulativním splnění dvou podmínek: náhradní odlet méně než 2 hodiny před plánovaným odletem a přílet do 4 hodin po plánovém příletu. V daném případě by byl náhradní odlet 7 hodin před plánovaným odletem. Pokud by tedy let v 16:05 zrušili a nabídli jiný let v 7:00, nárok na kompenzaci by vznikl. Pokud let nezruší, ale změní čas odletu na 7:00, nárok na kompenzaci nevzniká. Nepohodlí cestujícího je v obou případech totožné. A tady se dostáváme k jádru mého předchozího příspěvku, tedy že si dokážu představit, že by se ESD přiklonil k závěru o vzniku nároku na kompenzaci. Osobně si myslím, že by v daném případě nárok na kompenzaci být neměl, ale dokážu si představit argumentaci na podporu opačného závěru a dokážu si představit, že by se ESD s touto argumentací mohl ztotožnit. Nic víc, nic míň.

0