Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli už někdo letěl letem Praha-Heathrow BA855 a potom Heathrow- New York BA177. Na přestup v Londýně máme 1:40 min. Je to reálné a nebo nemáme šanci let stihnout? Letadlo z Prahy většinou přilétá na terminál 3 ale odlet z Heathrow je z terminálu 5. Na stránkách je napsáno, že minimální doba přestupu je 90 min ale tolik času bohužel mít nebudeme. Jestli někdo letěl stejným letem, tak budeme velice rádi za info. Děkujeme.  .

Přestup Heathrow

Založil(a) ve fóru Letiště

40 reakcí

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli už někdo letěl letem Praha-Heathrow BA855 a potom Heathrow- New York BA177. Na přestup v Londýně máme 1:40 min. Je to reálné a nebo nemáme šanci let stihnout? Letadlo z Prahy většinou přilétá na terminál 3 ale odlet z Heathrow je z terminálu 5. Na stránkách je napsáno, že minimální doba přestupu je 90 min ale tolik času bohužel mít nebudeme. Jestli někdo letěl stejným letem, tak budeme velice rádi za info. Děkujeme.

0

Pokud to máte na jedné letence, tak bych to neřešil. 

Nicméně jednou jsem takhle přestupoval na LHR-MIA, 1:30 minut na přestup, taktéž přílet na T3 a když jsem přišel na T5 tak už probíhal boarding, takže stihnout to lze beze stresu, v případě že první let nemá zpoždění.

2 Citovat

Je to na jedné letence, takže bych se toho nebál. Času to je spousta.

1 Citovat

Dobrý den,

už má nekdo zkušenost jak to funguje s ETA při přestupu mám vše na jedné letence. Letím v červenci z Vídně do New Yorku přes LHR. konkrétně terminál 3 přílet a terminál 5 odlet. Na internetu jsem našel různé informace ale jestli to dobře chápu tak přejezd mezi termináli neznamená na LHR povinost ETA. 

1 Citovat

ETA potrebujes potrebovat, pokud budes prechazet pres imigracni.

Driv mezi T3 a T5 jezdil shuttle i na airside strane (tady bys ETA nepotreboval), ale nyni web letiste nabizi jen metro / vlak. 

a tady si myslim, ze eta bude potreba, protoze prochazis imigracnim. ale je to jen domnenka

0 Citovat

Jezdí bezplatné autobusy mezi terminály T3 a T5 viz link zde:

https://www.britishairways.com/c...onnections

(zkušenost z 02/2025).
Neprochází se imigračním. Není potřeba UK ETA.

Viz web letiště Heathrow:

https://www.heathrow.com/content...ctionsfaqs
Unless you’re arriving on an international flight and connecting to a domestic flight, you won’t need to go through immigration.

Web UK vlády:

https://www.gov.uk/guidance/appl...eed-an-eta

Who does not need an ETA

You do not need an ETA if:

• you have a visa
  • you have permission to live, work or study in the UK (including settled or pre-settled status or right of abode)
  • you are transiting through a UK airport and you will not pass through border control - check with your airline if you are not sure

2 Citovat

Příští měsíc mě čeká ta stejná cesta, do NYC s přestupem na LHR, terminal 5, odlet terminal 3, a tu ESTU jsem neřešil s tím že nezi terminaly pojedu autobusem. 

nicméně tedy je uveden jen vlak a metro, má tedy někdo zkušenosti z posledních dní? 

https://www.heathrow.com/at-the-...-terminals

nicméně na BA jsou ještě uvedeny 

https://www.britishairways.com/c...0is%20free,Transport%20for%20London%20Oyster%20card.

0 Citovat

jo, to je presne ten odkaz na ten form na webu heathrow, ze ktereho jsem cerpal :) 

ale jestli tam stale ten airside shuttle je (jak je uvedeny na baw), tak pak neni co resit a bude to bez ety.

0 Citovat

někde uveden autobus je nekde uveden není . Dokonce i na heatrow.com nekde v jiné sekci jsem ho viděl ale co je pravda? Dokonce jsem se snažil psát na podpory ale všude chatbot co neví co chci. Dominik_14 když dáš potom info jak jsi dopadl budu rád

1 Citovat

Tak gigo pise, ze v unoru ten shuttle jezdil - takze on asi jezdit bude :) 

nicmene - bez ohledu na tohle - pri cene ty ETY (jeden obed) bych si ji udelal. clovek nikdy nevi, kdy se mu muze hodit. Treba uletí pripojny let, a co delat treba deset hodin na letisti - bych jel radsi do mesta :)

0 Citovat

to je sice pravda ale ve skupině už to něco udělá. Už jen z principu se tomu vyhnu. A po pravdě pokud nebudou extra levné letenky přes Londýn tak příště raději jiný spoj. Ten autobus mohli změnit s návazností na ETA

2 Citovat

no, v navaznosti na eta by bo spis pustili, nez ukoncili :)

krom toho, non-eu zeme musi mit etu uz od ledna, a ze by rusili ten bus kvuli eta pro eu? to nedava smysl.

0 Citovat

to jsem nevěděl děkuji za upřesnění. Ale u anglánů nikdy nevíš :-D 

0 Citovat

Lord Pitzbudka napsal(a):

Tak gigo pise, ze v unoru ten shuttle jezdil - takze on asi jezdit bude :) 

nicmene - bez ohledu na tohle - pri cene ty ETY (jeden obed) bych si ji udelal. clovek nikdy nevi, kdy se mu muze hodit. Treba uletí pripojny let, a co delat treba deset hodin na letisti - bych jel radsi do mesta :)

Pokud někdo chce UK ETA, ještě dnes je za 10 GBP.

Od zítřka (9.4.2025) je za 16 GBP.

Formulář je relativně jednoduchý. Nedělal bych to přes mobilní aplikaci, vládní web navádí na mobilní aplikaci, ale lze to udělat online na webu. Chtějí fotografii pasu a pak sken obličeje (nebo nahrát osobní foto). Na konci se zeptají, z jaké země se přihlašujete - doporučuji zvolit UK, protože platba proběhne v GBP (pro CZK používá WorldPay šmelinářský kurz).

UK ETA platí 2 roky.

0 Citovat

vit100 napsal(a):

to je sice pravda ale ve skupině už to něco udělá. Už jen z principu se tomu vyhnu. A po pravdě pokud nebudou extra levné letenky přes Londýn tak příště raději jiný spoj. Ten autobus mohli změnit s návazností na ETA

Původně UK ETA měla být povinná při tranzitu přes LHR. Aerolinky protestovaly, nakonec UK vláda ustoupila, UK ETA není povinná pro tranzit přes LHR, pokud cestující neopustí tranzitní prostor, všechny lety jsou na jedné letence a nenavazuje na vnitrostátní let do UK nebo Irska.

Na rozdíl od kanadské TA nebo USA ESTA, kdy cestující musí vstoupit do země, ačkoliv jenom přestupuje na jiný mezinárodní let (tam nefunguje oddělený zahraniční tranzit bez pasové kontroly).

Samozřejmě je lepší přestupovat na letišti v rámci Schengenu. 

0 Citovat

Dělal jsem si ji o víkendu a přišla mi asi za 3 minuty. Při představě útraty v NY (byl jsem 2024) mi v porovnání její cena přijde fakt směšná.

0 Citovat

Mě New York příjde obecně relativně levný stejně tak i USA. Strašně ale záleží na prioritách. Pokud nepotřebuješ chodit po luxusních večeřích do klubů a nevyužívat turisticke pasti. Tak se tam týden zabavíš v podstate i bez zaplacení koruny. Stačí jízdenka na metro za 700kč a můžeš jet na pláž na památky do parku na loď. K tomu Chipotle na večeři za 10 USD a já jsem spokojen. Za to zaplatit za vstup do země kam nechci mě přijde drahé cokoli. Proto třeba nelítám přes Kanadu

2 Citovat

tak hlavně, že ESTA je zadarmo :-)

0 Citovat

není ale tam jedu :-D aź budu chtít do Anglie tak si tu jejich ETU vyřídím

0 Citovat

Co je to Chypottle?🙃

0 Citovat

Chipotle s mäkkým "i" sú údené papričky jalapenos

0 Citovat

Přestup LHR před dvěma dny. Mezi T3 a T5 jezdí klasicky shuttle busy tranzitní zónou, ETA netřeba.

2 Citovat

Moc děkuji za info

0 Citovat

Jen pro info, pokud si někdo koupí třeba NY z LHR a pak si k tomu dokoupí letenku z PRG na LHR, aby v UK nemusel měnit letiště, tak ETA potřebuje pouze tehdy, pokud má kufry, nebo vždy?

0 Citovat

Podle všeho pouze pokud má kufry. Nikde není psáno, že musí být lety na jedné rezervaci, jen že je ETA není potřeba, pokud se neprochází imigrační. Což v tomto případě není potřeba, a to i kdyby nešel provést online check-in - na LHR je v tranzitu hodně přepážek BA, kde lze boarding pass vyzvednout bez nutnosti průchodu imigrační.

0
40 reakcí