Istanbul (IST) - metro - platba

Založil před 22 hod Lord Pitzbudka ve fóru Letiště

10 reakcí

Jel nekdo v nedavne dobe (par mesicu) v Istanbulu metrem z/na letiste?

Je mozne v nem platit bezkontaktne kartou?

Kdyz jsem to hledak jinde, tak se informace rozchazi - nekde se pise, ze na lince metra na letiste bezkontaktni platby nejsou mozne, jinde ze ano … a v kazde diskusi na netu, kde se to resili, se diskutujici zhadali, kdy podle pulky to neslo a podle druhe pulky ano.

Nechci si kupovat IstanbulCard, bo me ceka jen jedna jizda. 

Diky

0

Áno, išli sme tak zo Sabihy pár zastávok počas prestupu. 

0 Citovat

Tohle jsou měsíc aktuální informace: https://www.cestujlevne.com/pruv...ul/doprava

- metro z IST: platba kartou nelze (linku na IST provozují turecké železnice)
- metro na SAW: platba kartou bez problémů, stejně jako u všech ostatních linek metra v Istanbulu

Z IST jedině IstanbulCard nebo tam snad by měly být dostupné i nějaké jednorázové jízdenky (před půl rokem byly, ale teď jsem je v žádném z automatů neviděl, tak nevím jestli to byla chyba nebo prostě už nejsou dostupné).

1 Citovat

prave kdyz jsem tam byl v unoru, tak se mi z automatu take nepovedlo dostat jednotlivou jizdenku.

kazdopadne diky za potvrzeni.

0 Citovat

Tady je spíš správná otázka - dá se na IST dobít Istanbulkart zahraniční kartou?

Bez Istanbulkart se v Istanbulu v MHD obejdete těžce. Na některých stanicích chybí automaty, jsou rozbité nebo ukrutně dlouhé fronty. Plus ještě je tu otázka, zda přijmou zahraniční kartu nebo ne.

Kvůli pokračující devalvaci měny je poté extra disciplínou - kolik si tam mám dobít, aby mi tam nezbylo více, než je nutné? Protože za rok dva už to bude mít cca poloviční hodnotu.

K tomu doporučuji mít pro každého člověka vlastní Istanbulkart. Při pípání za více lidí se nepočítaly slevy při přestupu do určitého limitu.

S nějakými 50 legy z/do Istanbulu si troufám tvrdit, že má moje slovo váhu. První let tam cca přes 10 lety, 1 TRY byl ještě 9 Kč.  Nyní ani 0,5 Kč.

1 Citovat

Dá, na IST jsou i dobíjecí automaty. S dobíjením Revolutkou jsem nikdy nikde neměl problém. Ani s přímou platbou kartou (jen někdy nefunguje NFC a je potřeba vytáhnout fyzickou kartu).

Jinak asi souhlas, pokud je člověk v Istanbulu víc než 2 dny a ještě navíc cestuje trajekty, kde je rozdíl IstKart vs. vlastní karta dost velký, už se vyplatí koupit.

Slevy při přestupu by už pár měsíců neměly fungovat vůbec ne? Mně tedy ani loni v září, ani letos v dubnu nefungovaly (cestoval jsem sám - zkoušel jak IstanbulKart, tak vlastní kartu a vždy se každá jízda započítala zvlášť v plné palbě).

0 Citovat

To nevím. Poslední rok dva se Istanbulu vyhýbám od zdražení památek. Za Dolmenbahce tisícovku v Kč fakt nedám.

Každopádně si pamatuji, jak na IST mi snad ani jeden automat nechtěl dobít Istanbulkart při pokusu o platbu kartou a musel jsem jet na zbytek kreditu a dobíjet pak kartou při přestupu. Podle mě je to loterie, který automat vezme zahraniční kartu a jestli vůbec na stanici bude aspoň jeden.

0 Citovat

byli jsme v istanbulu par dni dva roky zpatky a istanbulcard slo dobijet uplne normalne.

a ted v unoru taky bez problemu (istanbul karta).

ja bych ale chtel jednotlivou jizdenku … a tu se mi na IST koupit v automatu nepovedlo - zadny znautomatu ji nenabizel

1 Citovat

Jojo, s dobíjením karty (teď v dubnu) jsem taky neměl problém, automaty všude v metru/přístavech a fungovalo vždycky.

Teď si prohlížím fotky automatů z IST / SAW a fakt tam jednorázové jízdné už nikde nevidím. Na fotkách září jo, z dubna už ne. Jedině Istanbul City Card na 24 a více hodin za nesmysl ceny.

0 Citovat

Já myslím, že záleží na provozovateli - pokud je to v rámci mhd (metro na SAW, trajekty), tak lze jen přiložit platební kartu k turniketu (není potřeba kupovat jednorázové jízdenky) a pokud to provozuje železnice, je potřeba ICC.

0 Citovat

Ano, píšu výš, detaily v odkazu.

TCDD (metro na IST, vlaky Marmaray) = jen IstanbulKart
Metro Istanbul (všechny ostatní linky metra), IETT (tramvaje, lanovky, městské busy), všechny trajekty, letištní busy = i platební karta

0
10 reakcí