Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti s finanční náhradou u letecké společnosti TAP u mezikontinentálního létání? Čtyři dny před odletem mi změnili navazující odlet z Lisabonu. Vše je v rámci jednoho tarifu, jen místo 5h strávím v Lisabonu 16h. Když si tedy zajistím ubytování v Lisabonu, tak mi to bude hradit TAP, plus nějakou finanční kompenzaci? Předem moc děkuji odpověď. S pozdravem Michal .

Kompenzace

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

hmm, akoze uplna nahodicka, ale vcera som poslal len tak predbezne nejake info na vasenaroky o nasom pripade a oni sa sice este neozvali, ale ozval sa priamo TAP (neviem ci na zaklade tych telefonátov, alebo sa nejak zapojil ten urad) :) ze nam teda uznavaju poziadavku a davaju na vyber peniaze, alebo kredit (+25%). Akurát teda v maily sa pise ze 400e, tak neviem ci navrhuju nizsiu sumu, alebo sa berie podanie len za jednu osobu, aj ked v popise som pisal ze sme boli dvaja a vypisal som aj cisla eticketov atd.

Cize otazka mozno aj do buducna, pri podavani naroku na kompenzaciu treba davat kazdu osobu ako samostatne podanie?

0 Citovat

Dobrý den, Turkish Airlines změnili čas letu, díky tomu mi zbývá na přestup v Istanbulu 45 min. Když jsem se na pražské pobočce dotazoval, zda je to OK, jak v případě nestihnutí postupovat, tak mi bylo řečeno, že bych to mohl risknout, v případě nestihnutí, že mám nárok na kompenzaci. Za chvíli mi ale přišel e-mail, že se o tom bavili z kolegou a že by bylo lepší si let posunout na ten následující. Dotázal jsem se, zda když si let teď nepřesunu a risknu to, jestli v případě zpoždění mám nárok na kompenzaci. Odpověď zněla, že nárok ztrácím, protože mi byla nabídnuta změna. Chci se zeptat vás zkušenějších cestovatelů, zda je to pravda, nebo zda to na mě jen zkouší. Díky za pomoc!

0 Citovat

Jde o to, jakou "kompenzaci" myslíš. Pokud máš v rámci jedné rezervace, tak aerolinka Ti ani nenabídne přestup, který nesplňuje jejich minimum connection time. Takže stihnutelné to být musí. Pokud to nestihneš, tak Tě přehodí na následující let s nimi/případně jinou aerolinkou.

0 Citovat

Dobrý den, jsem nováček, a nevím kde se na tuto věc poptat.

Při letu z Amsterdamu do Singapuru mám na přestup jen 1Hodinu při velikosti letiště v Singapuru je nemožné další let přeci stihnout. Jak se mám s tímto porvat ? Je možné aby aerolinka se kterou letím udělala při příletu do Singapuru nějakou kompenzaci letu? Děkuju moc D.

0 Citovat

to ze je velke, neznamena ze je neorganizovane. nemusis hned rozmyslat o kompenzaciach :)

A halvne kam letis? lebo podla toho co pises, tak ak letis z amsterdamu do singapuru, neprestpupujes predsa v Singapure :D

0 Citovat

Dobrý den,

Pokud máte oba lety na jedné letence tak vás posadí na další let.

Pokud ne, tak se s vámi nejspíš nikdo bavit nebude a je to "váš problém".

0 Citovat

1h v Singapuru by měla stačit. V případě zpoždění prvního letu a nestihnutí navazujícího letu by vás měla letecká společnost, která zpoždění způsobila zdarma přehodit na pozdější let. Kompenzace by pak závisela na délce zdržení a důvodu zpoždění.

Pokud by však 1h na přestup nestačila z důvodu např. vašeho delšího nákupu v duty free shopu, tak přijdete o celý zbytek letenky bez náhrady...

0 Citovat

letím na ko samui ano přestupuji tam , a už sem tam byla ( Singapur - letiště )

a když si spočtu než se dostaneš z letiště uff hodinka je fakt málo Já se ptám jen abych věděla kdyžtak co dělat. Neříkám že to rozhodně nestihnu.

0 Citovat

Dobře děkuji Vám všem za cenné rady. nakupovat se nechystám chci jen co nejdříve vystoupit z letadla a utíkat na další let. A ano letenku samozřejmě na další let mám .

0 Citovat

Zřejmě jste nepochopila dotaz ohledně letenky. Jde o to, jestli máte přestup v SIN v rámci jednoho itineráře/rezervace nebo jde o dvě samostatné letenky.

0 Citovat

Pavel napsal(a):

Dobrý den, Turkish Airlines změnili čas letu, díky tomu mi zbývá na přestup v Istanbulu 45 min. Když jsem se na pražské pobočce dotazoval, zda je to OK, jak v případě nestihnutí postupovat, tak mi bylo řečeno, že bych to mohl risknout, v případě nestihnutí, že mám nárok na kompenzaci. Za chvíli mi ale přišel e-mail, že se o tom bavili z kolegou a že by bylo lepší si let posunout na ten následující. Dotázal jsem se, zda když si let teď nepřesunu a risknu to, jestli v případě zpoždění mám nárok na kompenzaci. Odpověď zněla, že nárok ztrácím, protože mi byla nabídnuta změna. Chci se zeptat vás zkušenějších cestovatelů, zda je to pravda, nebo zda to na mě jen zkouší. Díky za pomoc!

Bacha na to, že kompenzácia pri takomto krátkom prestupe by bola dosť nereálna. Stačí ak prvý let bude meškať 20 minút a druhý už nestihneš. A je dosť veľká šanca, že to krátke meškanie nespôsobilo niečo v moci aerolinky (porucha) ale skôr čakanie na odletový slot, zmena trasy letu kvôli počasiu, krúženie nad letiskom kvôli vysokej premávke, neskoré pristavenie schodíkov zo strany letiska... atď atď. Niečo si už určite nájdu.

Takže stráviš pol dňa na letisku a dostaneš akurát občerstvenie, prípadne hotel, na kompenzáciu v rámci Európskeho práva nárok mať nebudeš aj keď do cieľovej destinácie prídeš o 12 hodín neskôr (ak meškanie na prvom segmente nebolo chybou Turkishu). Vykašlal by som sa na to a rovno by som ten prestup predĺžil - napríklad aj tak, aby ti vyšla prehliadka Istanbulu od Turkish zdarma (vrátane jedla).

0 Citovat

Tak len pre info, dnes nam prislo na ucty 2x 400e od TAP Portugal za zruseny let 4. 9. 2017 LIS - PRG. Oznamenie o zruseni 4 hodiny pred odletom, nasledne sme dostali let o 12 hodin neskor. Podnet sme podali 6.9.2017 a neskor som posielal par "pripomienok". Dva krat som volal na support linku, vzdy bola odpoved len v zmysle ze sa "vyjadria v stanovenej lehote". Poslal som aj mail na "urad pre civilne letectvo" v Portugalsku a v kopii na TAP. Bez odozvy. V podstate aj na zaklade skusenosti s TAPom odtialto ale aj tak rozne po nete som cakal ze to klasicky odignoruju aj nadalej a ze to skusim max este cez 3. stranu potlacit, ale moc som tomu sance nedaval.

20.10.2017 ale prisiel mail ze uznavaju narok na kompenzaciu, este sme si vymenili par mailov ohladom uctov atd a dnes teda prisli mne aj priatelke peniaze uz na ucet. Takze v tomto smere celkom prekvapenie z pristupu TAP a v podstate aj rychlosti vybavenia, ked citam kolko to vacsinou trva dostat nieco od leteckých spolocnosti.

0 Citovat

Mám nějaký let s TAP, kde mám nárok na kompenzaci dle EC 261/2004, ale na letišti jsem místo pozdějšího letu do cílové destinace požádal a přijal divert na jiné letiště (bez divertu dle jimi navrženého itineráře bych doletěl o 12 hodin později, tako o 5, takže nárok vzniká v obou případech). Otázka je, jestli mi změnou trasování na vlastní žádost zaniká nárok na kompenzaci či nikoli.

0 Citovat

Nezaniká

0 Citovat

Dostal někdo něco z Volotea? Budu s nima řešit zpožděný let 3 a půl hodiny z Bordeaux na Tenerife. Zkušenosti s vasenaroky.cz? Nebo spíše využít refund.me?

0 Citovat

Volotea je drsná, zkus rovnou něco ze zahraničí, vasenaroky se do soudu mimo CZ/SK nepouštějí.

0 Citovat

Ahojte. Stala sa nam taka vec s Easyjetom. Letela sme Londyn -> La Palma. Uz sme pristavali na La Palme ked sme zrazu zacali znova stupat a nas let kvoli pocasiu re-routli na Tenerife. Na Tenerife sme dotankovali, riesili sa nejake formality a podla slov pilota nam tenerifske (a asi aj lapalmske) letisko dalo zelenu, ale nejake operations Easyjetu to stale zdrzovalo. Nakoniec sme neodleteli a zostali na noc na Tenerife. Je v tomto pripade narok na kompenzaciu? Viem, ze pocasie je medzi vynimkami, ale vo vysledku to cele zdrzal Easyjet. Je nutne ziskat nejake vyjadrenie letisk alebo to uz riesia tie agentury? Dik :)

0 Citovat

hlavne nech easyet posle vyjadrenie co sa stalo - ak to oni poplietli, tak nevidim preco by nebol narok na kompenzaciu

0 Citovat

Pokud situace vznikla kvůli počasí, je jedno jakým způsobem se dál vyvíjí a nárok je max na ubytování + jídlo k proplacení.

To máš jako stávky ve Francii. Polovina letů odletí normálně a na zemi zůstanou jen ty nerentabilní, protože můžou.

0 Citovat

Ach jo. My na to pocasie mame stastie. Teraz sme v Bordeaux a uz posuvaju let do Prahy kvoli pocasiu. Zatial len o 30 minut. Ked sme zasa leteli vo februari prvykrat s Easyjetom tak v Amstre bola vichrica a let nam zrusili. Kedze to bol pripoj na Kubu, tak sme druhy den museli ist autobusom. A narok na kompenzaciu ani raz :D

0 Citovat

No pak je potřeba si ověřit, jestli skutečně počasí je příčina a aerolinky nekecají :) třeba teď v Bordeaux to nevypadá, že by byl nějaký problém a v Praze už vůbec není.

0 Citovat

Tiez mi to pride zvlastne. Lebo ine lietadla sa boarduju a v Prahe tiez pristavaju lietadla. A ako teda zistim pravu pricinu?

Tak podla nejakeho Cecha, co sedi vedla mna prislo lietadlo zo Strasbourgu s hodinovym meskanim a cakame kym sa uprace. Pravdepodobne prislo neskoro kvoli pocasiu, minimalne to nam urcite povedia. Tu je narok na kompenzaciu? :D

0 Citovat

Okej. 1. dovod je hodinove meskanie lietadla zo Strasburgu a 2. dovod ze ochorel steward a stale cakame na noveho.

0 Citovat

Jen bych se podelil o zkusenost s vymahanim kompenzace od WOW air za vice jak 3 hod zpozdeni a letu KEF AMS, z duvodu pozdniho priletu letadla na SFO-KEF. Letel jsem v prosinci 2016. Standartne mi neodpovidali vubec na nic a veskerou komunikaci co jsme s nim mel sla do ztracena. Tak jsem kontaktoval Islandsky urad Civilniho letectvi a 3.1. 2018, tedy skoro po roce mi prislo vyjadreni ze mam narok na kompenzaci 400 eur za me zpozdeni a ze budou informovat WOW air. WOW air ma 3 mesice na podani komentaru proti tomotu rozhodnuti a pokud je nepoda, tak by me meli vyplatit ty penize, neli driv. Psal jsem WOW air ohledne tohoto rozhodnuti a opet delaji mrtveho brouka. UCL Islandu mi rekl, nech pockam jeste ty 3 mesice a pak je donuti zaplatit. Tak jsem zvedavy jak to nakonec dopadne.

0 Citovat

A proč to píšete do vlákna o kompenzacích?  Stačí si zadat Turkish Airlines do vyhledávání: https://www.cestujlevne.com/lete...h-airlines

0