Ahoj, čistě teoreticky. Když si koupím v Praze v duty freeshopu lahev alkoholu, zabalí mi ji do tý igelitky, a pak poletím Ryanem (pouze příruční zavazadlo) s přestupem, např. Praha-> Miláno -> Athény, projdu s tím v Miláně při odbavení do Athén? Dám to normálně do tý šedý krabičky a nechám projet rentgenem? Musím předložit účtenku? A vadí něčemu, když je první let v pondělí a ten druhý ve čtvrtek?  .

Alkohol z duty free jako příručák přes více letišť?

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

21 reakcí

Ahoj, čistě teoreticky. Když si koupím v Praze v duty freeshopu lahev alkoholu, zabalí mi ji do tý igelitky, a pak poletím Ryanem (pouze příruční zavazadlo) s přestupem, např. Praha-> Miláno -> Athény, projdu s tím v Miláně při odbavení do Athén? Dám to normálně do tý šedý krabičky a nechám projet rentgenem? Musím předložit účtenku? A vadí něčemu, když je první let v pondělí a ten druhý ve čtvrtek? smiley Tedy chci svoji láhev-suvenýr darovat až někomu v Athénách?
Díky za zkušenosti

0

Jasne ze to neprejde smiley

0 Citovat

ja takhle nakoupila v Praze a prestup sem mela CPH a DUS smer NY a v pohode.

0 Citovat

Např. linka Praha - Frankfurt - Porto, Lisabon - Frankfurt - Praha je bez problémů, absolutně žádné kontroly zavazadel. Pokud by to byly transkontinentální spoje např. Praha-Heathrow-Singapur nebo Manila-Amsterdam-Praha, přímé zkušenosti s přepravou duty free alkoholu sice nemám, ale asi bych to neriskoval, kontroly jsou docela přísné.

0 Citovat

Z toho čo píšeš tomu rozumiem tak, že v pondelok letíš do Milána a vo štvrtok do Atén, takže predpokladám, že opustíš letisko. V tomto prípade ti to určite neprejde. Ja keď som letela Praha -> Benátky, Benátky -> Santander, tak mi v Prahe povedali, že to platí len na 24hod, ale pokiaľ neopustím letisko (resp. asi mysleli tranzitnú časť). Takže som nakoniec kúpila 100ml Becherovky a dala si to do toho sáčku smiley Keď som zasa letela Kutaisi -> Kyjev -> Praha, tak som ani nepredpokladala, že by to mohol byť problém keďže to bol to naväzujúci let a nechystala som sa opustiť tranzitnú zónu. Ale na moje prekvapenie som aj v Kyjeve musela ísť cez security check, ale to bol check len pre tých čo prestupovali, takže ma s tým nechali prejsť. Ono keď to budeš kupovať, tak sa ťa budú pýtať či letíš niekam ďalej a zabalia ti to, ale pokiaľ opustíš letisko tak si myslím, že už sa s tým vrátiť nemôžeš.

0 Citovat

I ty mezikontinentální spoje (pokud navazují/jsou na jedné letence) jsou občas OK. Záleží na zemi odletu - některá mimoevropská/mimoUSA letiště jsou pro letecké společnosti chápána jako bezpečná (tedy, dodržují odbavovací a security procedury podle doporučení TSA/EU) a s převozem na přestupu pak není problém. Bližší info mají jednotlivé aerolinky a letitě na webech např. https://www.klm.com/travel/cz_en/prepare_for_travel/at_the_airport/liquid_tax_free_purchases/index.htm nebo http://www.britishairways.com/en-gb/information/baggage-essentials/liquids-and-restrictions
BA má dokonce "You can take these items with you if you leave the airport and return later for your connecting flight, as long as they stay sealed within the security tamper evident bag with the receipt.".
Ovšem pokud se balíček znelíbí sekuriťákovi, tak smůla, já jsem takto před pár lety o jeden nákup v Amsterdamu na přestupu už taky přišel.

0 Citovat

Jestli je nekde uvedeno , ze to plati jen 24 hodin , nebo ze se nesmi opustit letiste (transitni zonu ), tak je to jasne , ale pokud to nikde neni , tak je to dost sporne , samozrejme neporuseny sacek , prelepka i uctenka , na dost letistich uz neni moznost tranzitu primo , tedy clovek musi vyjit do haly , ze ktere muze kdykoliv vyit ven ( opustit letiste ) a znovu pak prochazi kontrolou ,,,takze to celkem postrada logiku ze behem 24 hodin ano a pak uz ne ... ale osobne jsem vezl alkohol jen s kratkym casovym prestupem , nekde pak dost peclive kontrolovali uctenku i original baleni a prelepku i obsah ,, na nekterych letistich je i pristroj na kontrolu tekutin , taky mi uz lahev timto prohnali...

0 Citovat

Celkově by trochu postrádala logiku všechna bezpečnostní opatření. To by si to každý mohl vzít mimo letiště a případně s tím manipulovat. Nakupuji vždy na posledním odletovém letišti a neřeším to.

0 Citovat

Ahoj, chci se zeptat jestli se dají koupit na T2 v Praze cigarety za výhodnější cenu ''mimo EU?'' Letím PRG-FRA-JFK, mám vše na jedné letence. Mám pocit že sem tam tam ty dvojí ceny viděl. Další věc je, jestli to neplatí pouze na nadcházející let, tedy že mužu nakoupit až ve FRA. Díky za odpověď.

0 Citovat

Z Prahy letíš do Frankfurtu, nie priamo na JFK, takže platia samozrejme ceny "v EU", bez ohľadu na konečný cieľ.

0 Citovat

MoonEclipse napsal(a):

Z Prahy letíš do Frankfurtu, nie priamo na JFK, takže platia samozrejme ceny "v EU", bez ohľadu na konečný cieľ.

Díky!

0 Citovat

Dovolím si oživit toto staré téma. Nějaké osobní zkušenosti přibyly? Letíme jen s příručním a chtěl bych dovést nějaké pozornosti pro známé. Předpokládám, že na Duty free odletu budou mít i místní rum, jenže pak přesedám nejen na jiný let, ale i z jiného letiště.

Předpokládám, že byť zapečetěné v sáčcích a s účtem nebude při kontrole stačit.
0 Citovat

Neni to jednoznacne , koupil jsem na Jamajce   rum , bylo to zabalene  tak jak je predpis,  vcetne paragonu  leteli jsme do Bruselu  a z  Bruselu pak prejeli  do  Charleroi   a ten samy den  leteli do Manchestru, tam spali v hotelu a  druhy den byl let do Dublinu   a rum prosel  z letiste na Jamajce  az do Dublinu  , byly to 2 pulitrove lahve  , kazda zabalena  zvlast  ve sve tasce   ,pochopitelne  security  baleni  neposkozene  , projeli to  tim jejich  strojkem na  tekutiny  a  pustili to

Ted si vsimam ,ze jsem uz tu  reagoval na stary dotaz  ,tehdy  jsem nemel jeste tuhle  jamajskou zkusenost  vlastne s prejezdem  z Bruselu na Charleroi busem  a  pak  dokonce v Manchesteru  odjezd do hotelu  a  znovu  let  na druhy den , ale vlastne me napada , ze se  to uskutecnilo behem  24 hodin ,tedy  od priletu do Bruselu a opusteni letiste  az o  opetovny let z Manchesteru   a nakonec tam zustava  ta nelogicnost protoze  treba v Londyne  sice  prejdu jen halu  a jdu na dalsi let  , ovsem tu halu muzu klidne opustit, jak jsem uz  psal  .navic se na  odjezdovem  letisti  uvadi cilove letiste  ,coz lze  letenkama dolozit

Vzdycky je  s tim ale  zdrzovacka  na Stanstedu  jsem to takto vezl vicekrat a vzdycky to davali do toho strojku na tekutiny  a  tim me zdrzeli

0 Citovat

Já mám zkušenost asi 3 roky starou. V Rabatu v duty free neměli security sáčky (prodavačka mi to řekla až po zaplacení) a při přestupu v Paříži mi to na kontrole sami zabalili. Stačilo jim vidět papírovou duty free tašku a účtenku a zkontrolovat, že jsou lahve zavřené. Bylo to několik lahví vín.

V Paříži jsem ale viděl i jak někomu nekompromisně vyhodili skleničky s paštikou. A vůbec neměl šanci s tvrzením, že to není tekutina. Záleží na koho narazíš. 

0 Citovat

Děkuju, asi to risknu, žádná velká balení a jede nás víc, tak to rozhodíme mezi sebe, no a když to neprojde, tak bude hold veselejší cesta zpět :-D

0 Citovat

Na přestupu ti to nevyhodí přestupoval jsem taky mezi dvěma různýma letištěma ale musí to být myslím do 24 hodin od zakoupení. 

0 Citovat

Ahojte, mám takový dotaz. Budu cestovat z Petrohradu do Vídně. Poprvé letecky a poprvé mimo EU a jde mi o nákup vodky z duty free obchodu v Petrohradu jako dárky pro rodinu. Chtěl bych se zeptat, zda je to nějak omezeno množstvím. Když jsem to propočítal vyšlo mi to, že bych potřeboval koupit 4 láhve tedy 2l. Co jsem pochopil, tak pokud to koupím v duty free zóně, tak to jde se mnou jako příruční zavazadlo. A jde mi o to, zda si to vlastně mohu koupit aniž by mi to celníci zabavili. Díky za odpovědi

0 Citovat

Tekutiny nakoupené v duty free ti zabalí do zvláštního pytlíku a považují se za bezpečné, resp. se na ně nevztahuje limit 100 ml. Přes tranzit v pohodě projdeš. 

Druhá věc je dodatečné zavazadlo. Teoreticky by sis měl přikoupit další. V praxi se to většinou neřeší a navíc na většině letišť je kontrola zavazadel (aerolinkami) před duty free a před vstupem do tranzitu (nevím, jak to je v Petrohradu). EDIT: Tento odstavec není správně. 

Třetí je limit cílové země na dovoz bez daní. Pro alkohol a ČR platí 1 l alkoholu tvrdého na osobu. Někdo si to vykládá jako 1l čistého a vozí si 2-2,5l. Ale myslím, že to není správný výklad. No, podobně jako u zavazadla je nízká šance, že tě chytí. Celníci se většinou zaměřují na větší problémy nebo na vysloveně nápadné osoby. Pokud toho povezeš víc, doporučil bych to zamaskovat a dát do jiné tašky bez loga duty free nebo rozdělit. Když tě chytí, tak je lepší dělat hloupého. Občas prominou drobné překročení nebo jen doměří daň. Teoreticky to může být i přestupek až trestný čin krácení daně, podle rozsahu. 

0 Citovat

T napsal(a):

Druhá věc je dodatečné zavazadlo. Teoreticky by sis měl přikoupit další. V praxi se to většinou neřeší a navíc na většině letišť je kontrola zavazadel před duty free (nevím, jak to je v Petrohradu). 

Kontrola počtu a velikosti zavazadel vždy probíhá až před nástupem do letadla, pokud probíhá. Security nemá se zavazadlovou politikou dané aerolinky nic společného. Jedná-li se o let ČSA, pak můžou být dodatečné tašky z duty free problém. Resp. pokud kontrola zavazadel bude a tazatel plánuje letět ještě s dalším příručakem, pak se jistě poplatku nevyhne.

0 Citovat

Pravda, to jsem zmotal. 

Ale s klasickou leteckou společností jsem řešil velikost a počet zavazadel asi jen 2x v životě. Low cost je něco jiného. 

0 Citovat

A tedy stejně ve Vídni musím jít východem, kde prokazuji věci k proclení ne? Jináč letím studijně tedy budu mít i batoh v zavazadlovém prostoru. Letím se společností Aeroflot.

0 Citovat

Koupil jsem víno na letišti v Aucklandu a dovezl jsem ho v příručáku přes Doha, Oslo a Brusel až do Prahy.

0
21 reakcí