Ahoj, mám takový specifický problém, v Bukurešti mi před letadlem vzali kufr (Ryanair), protože se nevešel do letadla a měl být tedy odbaven. Při příletu do Berlína jsem marně čekal u pásu na svůj kufr, jezdil tam kufr, který byl skoro na chlup stejný, ale nebyl můj (označený Easyjetem, úplně jiný let). Na letišti jsem vše oznámil a čekám na výsledek. Vzhledem k tomu,že je to už druhý týden, předpokládám, že se kufr nikdy nevrátí. Na letišti si myslí, že si někdo vzal můj kufr místo svého, nikdo ho ale nevrátil, na můj dotaz ohledně kamerového systému už nereagovali. Jak si myslíte, že mám dál postupovat? Díky moc! David .

Ztracené zavazadlo

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

8 reakcí

Ahoj, mám takový specifický problém, v Bukurešti mi před letadlem vzali kufr (Ryanair), protože se nevešel do letadla a měl být tedy odbaven. Při příletu do Berlína jsem marně čekal u pásu na svůj kufr, jezdil tam kufr, který byl skoro na chlup stejný, ale nebyl můj (označený Easyjetem, úplně jiný let). Na letišti jsem vše oznámil a čekám na výsledek. Vzhledem k tomu,že je to už druhý týden, předpokládám, že se kufr nikdy nevrátí. Na letišti si myslí, že si někdo vzal můj kufr místo svého, nikdo ho ale nevrátil, na můj dotaz ohledně kamerového systému už nereagovali.

Jak si myslíte, že mám dál postupovat?

Díky moc!

David

0

Kup si nový kufr.

0 Citovat

Uplatni nárok na náhradu škody za ztracené zavazadlo podle Montrealské úmluvy (viz. google). Prokaž cenu zavazadla a jeho obsahu (nejlépe účtenkami - zde se obvykle lidem ztrácí značkové oblečení, ale nechci tě k ničemu nekalému navádět, samozřejmě uveď pravdu, že jsi tam měl pár starých noname triček a trenek). Nárok na odškodnění máš do výše 1.131 SDR, což je cca 27.800,- Kč (zde opět klienti většinou částku limitu dokonce přesáhnou;-).

0 Citovat

Diky za odpovedi, mam jeden maly problem.

Na letisti jsem vsechno resil s pracovnikem ztrat a nalezu letiste, ziskal od nej papir o prijeti stiznosti. Bohuzel Ryanair mi ted pise, ze se od toho distancuji, pokud jsem ten formular nevyplnil u nich. Da se s tim neco delat?

Dle ty dohody mi prijde, ze bych mel mit 21 dni na pripadny vyplneni ty stiznosti, ne? Zvlast, kdyz uz existuje jeden doklad o nahlaseni te ztraty

Diky za rady

0 Citovat

Pokud na tebe zkoušejí takové praktiky nic neřeš a dej to na vasenaroky.cz, protože sám jako osoba asi prd zmůžeš.

0 Citovat

Máme problém se ,,zpožděnými zavazadly´´. Stalo se tak při letu z Honolulu do Paříže.( děkujeme CESTUJLEVNE za akci smiley ) Při odbavení v HNL(8.1.2017, Alaska Airl.) nám řekli, že zavazadla si máme vyzvedlout až v Paříži. V Seatlu (kde byl náš první přestup) jsme zjistili, že navazujicí let do New Yorku je zrušen kvůli počasí. Na zákaznickém servisu nám řekli, že si máme vyzvednout zavazadlo a znovu ho odbavit, jenže ono tam nebylo. Při ,,odbavení´´ (Amer. A.) nám řekli, že zavazadlo zůstalo v HNL. Kdežto na info u Alaska airl. nám řekli, že je vše v pohodě, že zavazadlo budeme mít v Paříži. Poslali nás (se změnou) přes Philadelphii do Paříže. V Paříži jsme čekali na zavazadla, ale nedorazila(10.1.17 8:30)

Zašli jsme na American Airl., kterými jsme přiletěli. Říkali, že jsou zavazadla pravděpodobně v již v Seatlu. Vyplnili jsme formulř a že se mi další den ozvou.
Volali mi(11.1.17), špatně jsem jim po telefonu rozuměla (má angličtina není na dobré úrovni),ale říkali něco o Londýnském Heathrow,že by měli být asi tam, pak něco o tom že chybějí..
Podívala jsem se na jejich web, kde se dají pozorovat zavazadla a tam jsem v podstatě nic nezjistila. Píší, že zavazadla stále nelokalizovali, cože je dodnes-20.1. (11. den)

Máme pojištění na kartě( od ČS,B+), nicméně to platí asi dle podmínek jen na opačný směr- jen do destinace, takže tam asi nic očekávat nemůžem.

Máte s tím někdo zkušenosti, co dělat? Již jsme se zaregistrovali na Vasenároky.cz, nicméně to vypadá, že pokud se neztratí, nic nedostaneme.Ješte potom se bude muset pomocí lístečků dokazovat, co jsme tam měli. Můžeme si nyní zakoupit nutné věci, ale co je nezbytně nutné? boty či bunda za 500kč či za 2000? a v případě, že celková částka nepřesáhne 5000 kč, tak jako by nebyla ?? je následně problém s dokazováním nutných věcí či v případě ztraceného zavazadla, obsahu v něm? předem děkuji za za odpovědi smiley

0 Citovat

Myslím, že právník by vám s tím pomohl více, dle mě by šlo získat nějaké "bolestné".

0 Citovat

Domnívám se, že pojištění zpoždění zavazadel je platné pouze na cestu tam. Po 6 hodinách můžete každou další hodinu čerpat 3000Kč/max 15000.  Když Vám to ztratí, tak na kompenzaci nárok samozřejmě je.

0 Citovat

https://claimcloud.cz/docs/legis...ention.pdf

Podle Montrealske umluvy o mezinardoni letecke preprave se povazuje zavazadlo za ztracene po 21 dnech - clanek 17.3

Podle clanku 22.2 je odpovednost prepravce za zavazadla obvykle do vyse 1000SDR, pokud clovek prokaze zpusobenou skodu, vztahuje se i na zpozdeni.

Za zpzodeni cestujicich je aerolinka zodpovedna dokonce do 4150SDR - tj vic nez dle EU smernice, ale netusim jak se urcuje aktualni vznikla skoda

1SDR je asi 1,26EUR

Kdyz ztratili Air China znamemu kufr cestou do Vietnamu, napred druhy den volali, at si nakoupi do 200EUR a schova uctenky. Kufr nakonec nenasli a po necelem roce dostal kompenzaci neco pod 1000 EUR - chteli dolozit co v kufru bylo, takze pokud cestujete casteji letadlem, neni spatne sio schovavat uctenky.

Vzhledem k vyse uvedenemu povazuji pojisteni zavazadel na par tisic Kc jakozto soucast cestovniho pojisteni za zbytecnou. Nedivil bych se, kdyby v podminkach pojisteni, ktere nikdo necte, bylo i vzdani se prav vuci aerolince ve prospech pojistovny.

0
8 reakcí