Tak by me zajimalo nekolik informaci, koukam na letenky do jizniho Karibiku z Air France nachazi mi to cenu z Prahy pres Pariz s presunem na jine letiste pro 2 osoby necelych 27000 Kc, zadal jsem prilet na Martinique a odlet z Guadeloupe Pisou ze presun shuttle busem je v cene pokud to mam od Air France, jinak 20 euro, znamena to, kdyz bych ty letenky koupil jinde nez u Air France tak ten bus budu platit ? A ted se zeptam jeste, kdyz tam pridam let z Martinique na Guadeloupe tak mi to zvedne cenu o cca 5000 Kc pro 2 osoby, dival jsem se na lod a ta pres Dominicu vyjde jeste vic Kdyz tam ale vlozim multiple Praha- Pariz - Martinique-Dominica- Guadeloupe -Pariz -Praha tak mi to takovy ticket nechce pustit ( Martinique -Dominica -Guadaloupe operuji air Antily ale pod oznacenim AF ? No a nakonec . nejeke info o te oblasti ? A co cena letenek? da se jeste trosku snizit kdyz bych treba vybral jen Martinique, ale ten rozdil je uz minimalni, vybiral jsem dubnovy termin po velikonocich Nechat jen jeden ostrov ? nebo volit oba ? Nebo treba i tu Dominicu ? Tech lodnich prepravcu je tam zrejme vic ? meli bychom k dispozici 12 dnu i s cestou mozna 14 Dik za info .

Martinique - Guadeloupe

Založil ve fóru Tipy na levné letenky

asi najlepšia odpoveď:

https://madikeravoyages.fr/crbst_549.html




0 Citovat

od decembra do februára tam nikdy neboli. Treba ísť v sezóne.

0 Citovat

zdravim vospolok. hackeri ma na FB sprdli, ze na Guadeloupe vraj treba pas, nestaci len EU obciansky.  pri priamom lete z EU by to malo stacit nie?

0 Citovat

na Martinik kontrolovali pasy tam i zpět. Dokonce v Paříži mě to asi náhodně nepustilo přes automatickou kontrolu a musel jsem do fronty na "ruční" odbavení

0 Citovat

no a tak teda ako to je :) treba pas, alebo staci OP ?:) 

0 Citovat

Staci OP, ale nesmi se jet mimo fr. ostrovy.

https://www.lonelyplanet.com/guadeloupe/visas

https://www.routard.com/guide/gu...depart.htm

http://www.martinique.aeroport.f...lites.asp/

0 Citovat

Právě jsem na Guadeloupe a na letišti v Paříži chtěli pas, dal  v  Guadeloupe žádná kontrola nebyla. Tak asi úplně mimo nebyli 

0 Citovat

Stačí OP nicméně lety jsou odbavovany jako mezinárodní non Schengen, tudíž se prochází pasovou kontrolou. Dříve jsem si myslel, že jsou odbavovany jako domestic lety, ale není tomu tak. Osobně jsem měl pas, ale Francouzi povětšinou ukazovali jen občanku. 

0 Citovat

Ano, overseas departments nejsou v schengenu, tj. se prochází kontrolou dokladů. 


The overseas departments and collectivities of France are not part of the Schengen Area. However, when travelling by air to an overseas department from mainland France (but not from other Schengen countries, such as on the Frankfurt-Martinique flight by Condor), border checks only take place at the departure airport, not at the arrival airport (passengers walk past the passport control booths, which will be unstaffed), except at Mayotte, where there are checks on arrival. 

0 Citovat

Když na kontrole chtěli pas, tak to znamená, že výslovně řekli, že op nestačí? Anebo jen zahlásili passport control a rovnou jsi ukázal pas? 

0 Citovat

OP je naprosto dostačující, je to Evropská unie

0 Citovat

tiez si myslim ... ale nikto nema "osobnu" skusenost, lebo aj tak bud tak neletel, alebo letel s pasom :D

ide o to, ze slecna z FB skupiny ma expirovany pas a zistila to par dni pred odletom, tak som ju teda potesil, ze ak leti priamym letom z EU, tak OP staci .. a hned ma tam ukamenovali

0 Citovat

Jak říká Lukáš, Guada i Martinik jsou přímo součástí EU (byť ne Schengenu), takže ani nemají možnost neuznat běžnou občanku. Na letištích často požadují "pas", protože pasem se prostě rozumí cestovní doklad, tedy pas nebo občanka. 

Jiná situace už je u zámořských zemí a teritorií, kdy někdy OP stačí (např. Francouzská Polynésie, ale tam jen teoreticky, jelikož neexistuje přímý let z EU, takže pas potřebujete vždy) a někdy nestačí (třeba nizozemské ostrovy v Karibiku). 

Přehledná je tahle mapka. Na všechny ostrovy označené modrou hvězdičkou lze cestovat jen s OP (na přímém letu z EU), u žlutých hvězdiček si může každé území rozhodnout, co uznávat bude a co ne: https://en.wikipedia.org/wiki/Si...map_en.png

0 Citovat

takze slecna odletela na OP ... to len travelhackeri si kupili asi zle PDFko za 29 euro

0 Citovat

Kryštofe děkuji za vysvětlení, ale v tom případě by jste si mohli opravit informace u průvodce Guadeloupe, tam píšete něco jiného.

0 Citovat

tam to je dobre nie?

Pří návštěvě do tří měsíců se obejdete bez víz. Guadeloupe je součástí EU, lze proto cestovat i s občanským průkazem, pouze však za předpokladu přímého letu z EU (typicky z Francie nebo Německa). Pokud na Guadeloupe poletíte s přestupem mimo území EU (např. v USA nebo jiném karibském ostrově), pas budete potřebovat.

0 Citovat

Už jo, opravil jsem. Předtím tam byl opravdu nesmysl ;)

0 Citovat

ahaa ok :))

0 Citovat

Byl jsem v rámci akce týden na Martiniku a týden na Guadeloupe, ani nevím který ostrov je lepší:), pozor kdo má T Mobile nefungují zde data, nemá smlouvu s místním operatorem

0 Citovat

Pavel Vinkler napsal(a):

Byl jsem v rámci akce týden na Martiniku a týden na Guadeloupe, ani nevím který ostrov je lepší:), pozor kdo má T Mobile nefungují zde data, nemá smlouvu s místním operatorem




To je pravda, O2 frčí dobře na operátorovi Orange
0 Citovat

https://www.mzv.cz/paris/cz/konz...delup.html


Mít pas nebo nemit pas? To je to oc tu běží 😀😀

0 Citovat

Stačí se podívat na data, kdy byl článek na MZV vydán a aktualizován. To je to, oč tu běží! 😀😀


30.08.2007 / 09:38 | Aktualizováno: 14.02.2014 / 12:07

(Archivní článek, platnost skončena 13.09.2015.)

0 Citovat

Ta ambasáda to má špatně a navíc je tam napsaný, že ten článek už neplatí. Hlavně na ostrovech ani po příletu pasová kontrola není, rovnou se jde ven. A na Orly je jednotná pasová kontrola pro všechny D gaty, ze kterých můžete klidně letět s Transavií do Chorvatska nebo Británie, takže ani tam není důvod aby vás s OP nepustili. Navíc prostě tohle je normální EU, tam klidně můžete žít 20 let a pracovat a žádný povolení k tomu nepotřebujete, vůbec neplatí že je pobyt jen do 3 měsíců.

0 Citovat

Aha, tak jste mě uargumentovali 😀😀 moje blbost, že špatně čtu..

0 Citovat

Jiz jsem osobne zjistil oc tu běželo a po osobni zkušenosti při zpátečním letu PTP-ORY můžu konstatovat,že stačí OP. Holt se ještě musím dost učit, abych se místním borcům aspoň trochu vyrovnal. Jinak Krystofovy a spol. musím pouze poděkovat za úžasnou dovolenou za skvělou cenu. Tak tedy děkuji a další Vaší super  práci zdar.

0