Zdravím, mám na vás dotaz. Teď v sobotu jsme měli odlétat do Hanoje z Prahy s China Southern Airlines (provozováno čsa, air france a china southern airlines). Letenky jsme zakoupili na portálu pelikan před cca půl rokem v akci za 12tis./os. Přišli jsme k odbavení a je nám sděleno, že v systému chybí rezervace na let s ČSA Praha-Paříž. No nebyli jsme jediní, byly tam ještě dva páry se stejným problémem. Nejdříve jsme se nějak snažili dostat odpovědi od ČSA, ale ta od toho dala ruce pryč a prej si máme koupit nové letenky a reklamovat to tam, kde jsme to koupili. Dobře, co nám zbývalo, raději než propadnout dovolenou, treky, vnitrostátní letenky, hotely, tak jsme koupili na ten samý den letenky s KLM pro dva lidi za 48tis.kč, to už tak akční letenka není :) No a teď se ptám, už se tohle někomu stalo? Koho mám žádat o kompenazci, zaplatí mi tu náhradní letenku někdo? Přeci jenom dát 72tis. kč za dvě letenky do Vietnamu mi přijde trochu moc, na to, že my jsme žádnou chybu neudělali.Předem děkuji za odpověď :) .

Zrušená letenka - nepropsaná rezervace do systému

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Zdravím,

mám na vás dotaz. Teď v sobotu jsme měli odlétat do Hanoje z Prahy s China Southern Airlines (provozováno čsa, air france a china southern airlines). Letenky jsme zakoupili na portálu pelikan před cca půl rokem v akci za 12tis./os. Přišli jsme k odbavení a je nám sděleno, že v systému chybí rezervace na let s ČSA Praha-Paříž. No nebyli jsme jediní, byly tam ještě dva páry se stejným problémem. Nejdříve jsme se nějak snažili dostat odpovědi od ČSA, ale ta od toho dala ruce pryč a prej si máme koupit nové letenky a reklamovat to tam, kde jsme to koupili. Dobře, co nám zbývalo, raději než propadnout dovolenou, treky, vnitrostátní letenky, hotely, tak jsme koupili na ten samý den letenky s KLM pro dva lidi za 48tis.kč, to už tak akční letenka není :)

No a teď se ptám, už se tohle někomu stalo? Koho mám žádat o kompenazci, zaplatí mi tu náhradní letenku někdo? Přeci jenom dát 72tis. kč za dvě letenky do Vietnamu mi přijde trochu moc, na to, že my jsme žádnou chybu neudělali.

Předem děkuji za odpověď :)

0

V první fázi bych kontaktoval Pelikana a řešil to tam, což jste měli udělat už v sobotu, pokud to bylo v době, kdy jim funguje zákaznická linka. Pokud máš v mailu od nich eticket s celou cestou, tak každopádně to půjde buď za Pelikanem nebo za CSA.

0 Citovat

Především držím pěsti, ať to dobře dopadne, ideálně aby vám Pelikán refundoval náklady na dodatečně zakoupené letenky, případně si to pak sám vyřídil s ČSA, pokud vznikl problém v komunikaci mezi prodejcem a dopravcem.

Zkoušeli jste kontrolovat rezervaci v GDS nebo na webu dopravce?

Od Pelikána máte normální e-ticket a itinerář na celou trasu?

Každopádně je to vtipné, jak se tady ve vedleším vlákně varuje před levnějšími zahraničními prodejci, právě s argumentem na spolehlivost a lepší komunikaci v případě problémů.

A přitom je možné, že kdyby to koupili jinde ještě o 1000,-kč levněji, tak je letenka bez problémů.

To samozřejmě jenom spekuluju, nikde jsem se s takovou situací nesetkal, a je to samozřejmě mega-průšvih prodejce, tož teď se ukáže, jak seriozně se postaví k reklamaci.

Držím pěsti a jsem zvědavý na další vývoj.

0 Citovat

Jestli byl tuto sobotu let s ČSA do Paříže ve stejný čas jako tu příští (7:10), tak u Pelikána nikdo nebyl (jsou tam jen 10-13h). Jinak pěkně nepříjemná situace. Jen mě k ní napadá, jestli nešla vyřešit pouze koupí letenek PRG-CDG, když zbytek rezervace měl být "ólrajt"

0 Citovat

Já to pochopil tak, že za těch 48k/2 os. kupoval jen přípoj, což je běžná cena na hned.

Já o víkendu kupoval také přípoj PRG-CDG-AMS-PRG s AF/KLM v předstihu přes Tripstu a platil jsem 95 eur/os.

Ale přijde mi divné, že sis nezkontroloval status na webu dopravce (manage my trip), nebo na to nepřišel při odbavení online. Chodit na letiště takhle naslepo není moc rozumné.

0 Citovat

Tak tady má prodejce povinnost tě informovat o změnách, což jaksi neudělal a tvou rezervaci nechal být. Otázkou je, zda za to mohl skutečně prodejce. Každopádně to budeš řešit určitě soudně, jinak peníze za nové letenky neuvidíš.

0 Citovat

vcera toto bolo aj v tej legendardnej FB grupe - ale tam to mali kupene cez Mytrip. Ale tam potom pise, ze CSA zabezpecili ine trasovanie zadarmo. Takze tito tam museli byt s vami, len zaujimavy ten odlisny pristup na checkine.


vjxyzne-1.png
g7vfpkt-1.png

0 Citovat

Různí prodejci - to vypadá na chybu v rezervačním systému dopravce Skyteam.

Stát se to mě praštil bych je na tom letišti kabelkou...

0 Citovat

Mít koupenou letenku půl roku a nepodívat se týden, dva před odletem jestli se itinerář nezměnil?

0 Citovat

ponaučení z krizového vývoje. Hoď si do mobilu checkmytrip, po každé rezervaci letenky tam buchni booking code a toto se nemůže stát. Při každé změně času, zrušení letu etc ti přijde echo. A nakupuj letenky přes spolehlivé prodejce s dobrou zákaznickou podporou.

EDIT: sorry, Pelikan je myslim v pohodě

0 Citovat

Akorát že zrovna Pelikán dělá rezervace v Galileu, tzn:

https://viewtrip.com/VTHome.aspx

0 Citovat

Daniel napsal(a):

EDIT: sorry, Pelikan je myslim v pohodě

Problém na cestě jsem s nimi ještě neřešil, ale problém při nebo po nákupu ano a od té doby se jim rád vyhnu. :)

0 Citovat

Je to prostě pelikakán:-)

0 Citovat

Samozřejmě jsem si kontroloval několikrát viewtrip.com a rezervace tam byla potvrzená a v pořádku. Naslepo jsme tak na letiště určitě nešli. Pelikán mě o změnách nekontaktoval. Měl jsem k dispozici elektronickou letenku přes pelikána, tam bylo vše ok. Když jsem se pelikána ptal na online check-in dva dny před odletem, tak mi bylo sděleno, že dopravce china souther airlines nemá online check-in z čr dostupný, a že je možné se checknout až na letišti. Pelikán už to prej řeší a budou mě kontaktovat, tak jsem zvědav. Chyba tak na naší straně vzniknout nemohla, ať už nepozorností nebo blbostí, vše jsem před odletem kontroloval. Cena 48tis.kč je dohromady zpáteční s KLM Praha-Ho Chi Min. V czech airlines na přepážce na letišti nám bylo sděleno, že se nelze připojit na spoj nebo využít zpáteční let, když nenastoupíme na první. Takže nám nezbylo nic jiného, než koupit nové letenky a doufat v refundaci... :/

Přikládám aktuální screenshot z viewtrip, ten status nalétáno tam samozřejmě před odletem nebyl, jen potvrzeno jako na ostatních letech.


snimek-obrazovky-2017-11-06-v-22-08-07.png

0 Citovat

hlavne nech sa to vyriesi, moze sa stat. len ma udivuje, ze vy ste cvakli nove letenky kym tym z Mytripu to CSA zariadilo.

0 Citovat

No taky mě to udivuje. Na letišti tam personál mluvil přímo s ČSA co a jak a pak nám řekli, že se nedá nic dělat, že od toho dalo ČSA ruce pryč, ať to vyřešíme s prodejcem letenky... tak jestli se s nima dál hádali, to už nevíme, my jsme potřebovali skočit na nejbližší let, abychom byli na místě v ten samý den. To ani nemluvím, jaký byl let. Praha-Amsterdam-Singapore-Ho Chi Min, pak jsme si koupili na letišti rovnou letenku do Hanoje z Ho Chi Min za 3tis.kč dohromady. Nehledě na to, že nám propadne zpáteční let z Phu Quoc do Hanoje (zaplaceno u Vietnam Airlines) a musíme ještě koupit letenky z Phu Quoc do Ho Chi Minu, pro cestu zpět ale to už neřeším...

0 Citovat

Tohle je hodně kuriózní, ale pokud tam bylo více lidí kteří nakupovali u různých prodejců a mají stejný problémem, tak je evidentní, že chyba je na straně letecké společnosti. S výmluvami ať se obrátím na prodejce by u mě neuspěli. Já bych tak rychle nevyměknul a nechal si na check-in zavolat managera ať to řeší...když nevyřeší, máte každý nárok na 600 euro kompenzaci. Nemá cenu se s nimi hádat, ale asertivně trvat na svém a odmítnout jejich iracionální výmluvy. Řešit něco s prodejcem který není momentálně online chvíli před odletem už nemá smysl.

Nechal bych si to vyplatit a našel si v klidu jiný let tak abych maximálně využil již zaplacené pobyty a přelety. Myslím, že bys takto skončil ještě v plusu.

0 Citovat

My jsme se tam s ním hádali na tom odbavení, ať nám někoho zavolá, že to potřebujeme nutně s někým řešit. On jen, že tam je najatej, nic s tím dělat nemůže a ani neví s kým to řešit, že můžeme jít na travel ticket service... tam jsme se chvíli taky hádali a oni nám nic neřekli... prostě si to vyřešte s prodejcem, my s tím nic dělat nemůžeme. Volali do ČSA a tam se na nás taky vybodli, že to není jejich chyba. Na tom letišti to byl absolutní amatérismum, nemáš absolutně žádnou šanci to s někým řešit. Zkoušeli jsme volat všude možně i do té Číny, ale všechno offline, prostě víkend... Jen jsme je donutili, aby nám napsali potvrzení, že nám to zrušili, a že jsme nenastoupili na let kvůli tomu, pak dali razítko, toť vše. V tu chvíli nemá člověk moc na výběr. Zabalit to, jet domu a řešit to s nimi za dva dny? Nechat si propadnout všechny zajištěné aktivity, hotely, letenky atd? Dovolenou si taky člověk zařizuje nějaký ten pátek předem, takže jsme to koupili, a jak říkám, doufáme v refundaci.

0 Citovat

odpověď z pelikana:

"

Vážený klient!

Potvrdzujeme Vám, že na základe prijatia Vašej reklamácie, bolo v predmetnej veci začaté reklamačné konanie.

O výsledku konania a vybavení Vašej reklamácie Vás budeme informovať elektronickým spôsobom ihneď po jej vybavení, avšak najneskôr do 30 dní odo dňa, kedy ste reklamáciu uplatnili.

V prípade, že Vaša reklamácia smeruje voči leteckej spoločnosti, cestovnej kancelárii, ubytovaciemu zariadeniu, spoločnosti prenajímajúcej automobily alebo inej tretej osobe, si Vás dovoľujeme upozorniť, že spoločnosť pelicantravel.com s.r.o. nemôže vo významnej miere ovplyvniť dĺžku trvania reklamaného procesu.

Odpoveď na reklamáciu bude zaslaná na e-mailovú adresu, z ktorej bola Vaša reklamácia odoslaná. V prípade, že bola reklamácia uplatnená iným spôsobom, odpoveď bude zaslaná na e-mailovú adresu, ktorú ste uviedli pri objednávke služby.

Podmienky reklamačného konania sa riadia príslušnými ustanoveniami Všeobecných obchodných podmienok spoločnosti pelicantravel.com s.r.o. a tiež ustanoveniami zákona č. 250/2007 Z.z. o ochrane spotrebiteľa v znení neskorších predpisov.

"

0 Citovat

no tak to je velmi divne ze vy ste vlastne v rezervacii nemali ten let PRG - CDG avsak nastupit na let v CDG ste nemohli pretoze ste nenastupili na prvy let? tak tomu nerozumiem aky prvy let tym mysleli ked tam ziadny nebol? mozno overbooking pri ktorom sa CSA zahrala že my nič?...podla mna jasne pochybenie od ČSA alebo niektorej inej leteckej spolocnosti. Hlavne ked aj na view tripe a všade inde bolo všetko v poriadku

Mate stastie ze to mate cez pelikana pretoze toto bude asi dost komplikovana reklamacia

0 Citovat

Jsem zvědavý, jak se Pelikán předvede. A chci věřit, že dobře. Nicméně si myslím, že to bude max 2 x 12 000 Kč zpět :/ Ale je to úplně totálně laický názor.

0 Citovat

Ono je klidně i možné, že ČSA na ten první let prodalo více letenek, než bylo míst v letadle (tzv. overbooking) a někdo, místo standardního postupu vyplacení kompenzace a zajištění náhradního letu, se rozhodl to vyřešit takto "kreativně" s tím, že si vyhlídnou lidi kteří od pohledu nemají s létáním moc zkušeností... a doufají, že se tím zbaví potřeby platit kompenzaci.

Už jsem něco podobného zažil u jedné bývalé kolegyně (šlo o jinou leteckou společnost).

Pokud jste schopni prokázat, že Vám pelikán poslal platnou elektronickou letenku (předpokládám, že to bylo vystavené na China Southern - tj. mnohaciferné číslo začínající trojčíslím 784) a v rezervačních systémech viewtrip.com byly všechny segmenty potvrzené, tak se jedná o nedobrovolné odepření nástupu na palubu s kompenzací 600EUR za osobu plus náklady na novou letenku (kterou Vám měli povinnost zařídit na vlastní náklady, ale neudělali to). Zodpovědný je dopravce operující let, kde došlo k odepření nástupu, tj. ČSA. (Pokud chyba vznikla v komunikaci mezi China Southern a ČSA, tak ať si to posléze vyúčtují mezi sebou).

Vše podle předpisu EU261/2004.

Je ale docela dobře možné, že se o tuto kompenzaci budete muset soudit (s ČSA, nikoliv s pelikánem).

Pelikán je v postavení zprostředkovatele smlouvy s leteckou společností. Tj. oni tu reklamaci fakticky neřeší ale prostě přeposílají na leteckou společnost. Doporučuju zkusit získat vyjádření také letecké společnosti China Southern, která vydala elektronickou letenku.

0 Citovat

Dle znění Nařízení jste disponovali platnou rezervací a byl Vám odepřen nástup na palubu. V tom případě máte nárok na kompenzaci a přesměrování do cílového místa určení. Neobdrželi jste na místě ani jedno, proto bylo legitimní zařídit si náhradní dopravu svépomocí. Dle Nařízení odpovídá provozující dopravce, ve Vašem případě ČSA. Důsledně sbírejte podklady a po návratu uplatněte nárok na kompenzaci i vícenáklady u ČSA. Pokud nic nezaplatí, můžeme se domluvit na vymáhání přes naši AK.

0 Citovat

Dobře, díky za věcné informace. Mám ještě dotaz, mám to řešit rovnou na vlastní pěst s ČSA nebo počkat, jak se k tomu vyjádří Pelikán? Zda už to s nima třeba neřeší a jen bych tu komunikaci duplikoval...

0 Citovat

Ty to řeš teď hlavně s prodejcem. Pak postupuj dál. ČSA tu rezervačku skutečně nemuselo dostat.

0