Zdravím všechny :) v létě se chystám do Japonska (poprvé) a potřeboval bych pár rad od lidí, co tam už byli a mají nějaké zkušenosti. Letím na 14 dní a můj itinerář cesty je:Tokio - Nagano - Kanazawa - Nagoya - Kjoto - Hirošima - Miyjima - Osaka - Nara - Tokio Co jsem tak koukal, tak by tato trasa měla být pokrytá JR passem. Ale radši se ptám zkušenějších. Je to opravdu tak? A dává tato trasa smysl? Je to nějak logicky za sebou poskládáné? Nemám s tím moc zkušenosti, děkuji :)A další otázka se týká JR passu. Dejme tomu, že si koupím např. týdenní. Když ho začnu používat např. 1. 7., tak mi bude platit do 8. 7. nebo pouze do 7. 7.? A když ho začnu používat 1. 7. v 9 hodin ráno, tak mi za 7 dní vyprší také v 9 ráno nebo ho budu moci používat až do konce dne? Děkuji mockrát za odpovědi!  .

Japonsko - itinerář + JR Pass

Založila ve fóru Cestujlevne.com

16 reakcí

Zdravím všechny :) v létě se chystám do Japonska (poprvé) a potřeboval bych pár rad od lidí, co tam už byli a mají nějaké zkušenosti. Letím na 14 dní a můj itinerář cesty je:

Tokio - Nagano - Kanazawa - Nagoya - Kjoto - Hirošima - Miyjima - Osaka - Nara - Tokio 

Co jsem tak koukal, tak by tato trasa měla být pokrytá JR passem. Ale radši se ptám zkušenějších. Je to opravdu tak? A dává tato trasa smysl? Je to nějak logicky za sebou poskládáné? Nemám s tím moc zkušenosti, děkuji :)

A další otázka se týká JR passu. Dejme tomu, že si koupím např. týdenní. Když ho začnu používat např. 1. 7., tak mi bude platit do 8. 7. nebo pouze do 7. 7.? A když ho začnu používat 1. 7. v 9 hodin ráno, tak mi za 7 dní vyprší také v 9 ráno nebo ho budu moci používat až do konce dne? Děkuji mockrát za odpovědi! 

0

Pokud ho aktivujes 1.7 (kdykoliv), tak muzes jezdit do 7.7 (pulnoc).

Zminujes tydenni JR pass, nicmene pri teto trase uvazuj spis 2-3 tydenni. Nevim jak planujes ubytko, ale od Nagoyi po Naru si muzes vzit hotel treba na tyden v Kyotu a jednotliva mista navstivit s navratem do Kyota.

Mozna lepsi nez sebou tahat bagl a menit kazdy den hotel

0 Citovat

omlouvam se za hloupy dotaz(jine dotazy ani nemam) , ale 14 dnu je i s cestou a v Jpn planujes 12 pobytovych dnu v 10 mistech (Tokio x 2) s tydennim pasem? Jestli me pamet neklame, tak i tokiu jsme pouzivali railpass (neplati na vsechna metra!) a dostali jsme se na vetsinu mist, jen parkrat jsme priplatili za metro. Itinerar za me velmi hekticky i s polovinou zastavek, ale kazdy cestujeme jinak a nekdo kdyz se tahne na druhou stranu sveta tak toho chce videt co nejvic....

0 Citovat

14 dní je čistý čas, bez letu a týdenní pass jsem dával pouze jako příklad (mám to tam i napsané), abych pochopil jak to funguje. Itinerářem jsem se inspiroval na stránce letimdojaponska.cz a něco jsem si tam ubral a něco přidal. Je pravda, že když letím tak daleko, chci toho vidět co nejvíc.

0 Citovat

Děkuji za odpověď ohledně passu a doporučení ubytování :) 

0 Citovat

Daniel napsal(a):

omlouvam se za hloupy dotaz(jine dotazy ani nemam) , ale 14 dnu je i s cestou a v Jpn planujes 12 pobytovych dnu v 10 mistech (Tokio x 2) s tydennim pasem? Jestli me pamet neklame, tak i tokiu jsme pouzivali railpass (neplati na vsechna metra!) a dostali jsme se na vetsinu mist, jen parkrat jsme priplatili za metro. Itinerar za me velmi hekticky i s polovinou zastavek, ale kazdy cestujeme jinak a nekdo kdyz se tahne na druhou stranu sveta tak toho chce videt co nejvic....

Asi jsi chtěl napsat "neplatí na všechny vlaky".  Na metro neplatí vůbec; platí pouze na vlaky Japan Railways, což nepřekvapí, když jde o jejich railpass.

Z vlaků v Tokiu je nejvýhodnější kruhová Yamanote line a pak ta druhá, která ji uprostřed kříží. Připadlo mi, že jsem se do různých památek v Tokiu dostával pomocí Yamanote line líp než metrem s různými zajížďkami a přestupy. Sám bych ale týdenním railpassem na Tokio neplýtval, obzvlášť při tak našlapaném itineráři. Kdybych se rozhodl jen pro týdenní railpass, tak asi škrtnu všechno pod Ósakou, dojedu s ním do Himeji nočním vlakem (posledním, na který platí railpass - dá se jet i přes noc poslední den platnosti, ale nejde po půlnoci přestupovat), pak přejedu do Ósaky už za peníze a jezdím po okolí a pak dojedu z Ósaky do Tokia nočním autobusem s v předstihu zalevno koupenou jízdenkou na webu. Nebo obráceně, nejdřív do Ósaky busem, pak kolem a nakonec na railpass směr Tokio a dál.
Pokud jde o ubytování a vhodnou základnu pro výlety do okolních měst, můžu doporučit Hotel Toyo v Ósace, ze kterého je to kousek (nejen) na několik nádraží. https://www.hotel-toyo.jp/

0 Citovat

S Tokiem neporadím, ale co se Osaky a Kansaie týče, mohu poskytnout aktuální info. Byli jsme před 2 týdny na 10 dní - 3 noci Kyoto (Hotel Karaksa Kyoto I, hned u zastávky Shijo Omiya - autobus, vlak, tramvaj do Arashiyami), 6 nocí Osaka (Hotel WBF Kitahama, 5 minut od zastávky metra Kitahama na Sakaisuji Line, cca 10 minut na Nambu i Umedu, 20 minut pěšky k Osaka-jo). Osaku jsme zvolili jako výchozí bod pro výlety okolo, byli jsme v Naře, v Kobe a Koya-sanu. Zvažoval jsem taky týdenní rail pass, ale nakonec zvítezila ICOCA, z a na letiště pak zlevněná Haruka. Veškerá doprava za 10 dní vyšla na cca 11000 JPY, což je asi 2300 CZK (MHD Kyoto, Osaka, Kobe, randen do a z Arashiyami, cesta z a na letiště v Osace, vlak Kyoto-Osaka, Osaka-Kobe-Osaka, Osaka-Nara-Osaka, Koya-san heritage pass). Byly to sice vše regionální a kromě Koya-sanu krátké vzdálenosti, ale i tak je to úspora oproti JR passu o cca 60% + cena za MHD a dopravu nad rámec JR linek. ICOCA by měla platit po celém Japonsku, takže lze ji použít i v Tokiu, tam je myslím SUICA - není zde žádné zvýhodnění, nebo nějaká sleva na jízdné, ale odpadá nutnost řešit nákup jízdenek a řešení tarifních pásem. Zároveň ti odpadá starost s platností jízdenek, oproti různým rail passům a celodenním/vícedenním jízdenkám. Doporučil bych strávit alespoň noc v Kyotu 2D/1N a případně využít Osaku pro cestu do Nary a okolí, pokud nehodláš nocovat v Hiroshimě, dá se i ta uskutečnit jako 1 denní výlet z Osaky společně s Miyajimou. Shinkansenem je to asi 85 minut podle Hyperdie - nutno však mít buď JR pass nebo existuje Kansai-Hiroshima rail pass, který pokrývá oblast od Kyota, přes Osaku až po Hiroshimu a lze ho využít na cestu shinkansenem Osaka-Hiroshima-Osaka, stejně tak platí na několik vlakových linek v regionu, autobusy JR, ferry na Miyajimu atd. viz. odkaz https://www.westjr.co.jp/global/...iroshima/. Pass stojí na 5 dní 13500 JPY, což je asi 2800CZK. Řešil jsem tuto alternativu pro Hiroshimu, ale bohužel nám nevyšel čas. Snad ti něco z toho pomůže, kdyby tě něco zajímalo z oblasti Kansai, tak klidně napiš :-).

0 Citovat

Ještě mám dotaz, zda lze v Japonsku používat klasickou debetní kartu Mastercard? Není s tím žádný problém?

0 Citovat

Tam je snad jedno, jakou máš kartu, se všemi bude trochu potíž. 😁  Japonci rádi hotovost a najít bankomat, který žere nejaponské karty, může být trošku problém.

0 Citovat

Tob89 napsal(a):

Ještě mám dotaz, zda lze v Japonsku používat klasickou debetní kartu Mastercard? Není s tím žádný problém?

Tam kde karty berou s tím není problém, což je ale relativně málokde. Japonsko funguje hlavně s hotovostí. V obchodech kartou zaplatíš, včetně 7-11, Family Martů, Don quijote atd... Ale v obyčejných restauracích ne. Často je tam třeba jen automat, kde se si sám objednáváš a ten bere jenom cash. Stejně tak i jízdenky na MHD, vstupy na památky atd... Všude jen cash. Pozor taky na to, že zahraniční karty berou jen bankomaty v 7-11 a na poštách, jinde to výběr zamítne. Naštěstí 7-11 jsou na každém kroku, vyjma Okinawy, kde není žádný, tam už pak zbývá jen ta pošta případně samostatný 7-11 bankomat bez prodejny, který je na letišti.

0 Citovat

Do Japonska je rozhodně lepší se vybavit hotovostí a kartu jen jako zálohu!

0 Citovat

lma napsal(a):

Do Japonska je rozhodně lepší se vybavit hotovostí a kartu jen jako zálohu!

A Ja si myslel, ze se ta hotovost dá z te karty vybrat. No ale treba je to v Japonsku jinak :-)

0 Citovat

niemandos napsal(a):

A Ja si myslel, ze se ta hotovost dá z te karty vybrat. No ale treba je to v Japonsku jinak :-)

Pokud někdo neřeší kurzy tak je to samozřejmě jedna z možností ..

0 Citovat

No ja bych rekl, ze se to dost zmenilo.  To, ze jde vetsinou platit jen cash platilo tak pred 10 lety. Ted uz je to jak u nas. Kamene obchody, hotely, jizdenky na shinkanzeny vsude se da platit kartou. Samozrejme u ryokanu, na trzich, mhd, vlaky na kratke vzdalenosti, tak tam to je problem. Ale to je i ju nas. Kdyz jdu do hospody, myslim do opravdu vesnicke hospody, tak je problem platit kartou i u nas. Proste vsude kde se plati male castky to je vseobecne problem. Osobne si sebou nikdy moc penez neberu. Hotely poplatim kartou, nakupy v obchodech taky a to malo co zbyde, tak 20%, doplatim cash. No stress

0 Citovat

Vůbec jsem JPY doma neměnila, ale vybírala jsem dle potřeby kartou a kde to šlo, tak jsem kartou i platila. Bylo to v roce 2016, teď se tam chystám znovu a budu mít s sebou Revolut a karty s výběrem bez poplatků. Chystám se i do horských oblastí na Shikoku nebo na Miyakojimu. Před cestou tam si raději někde vyberu, ale i na většině malých ostrovů mají poštu.

0 Citovat

Karta/hotovost bude asi o preferencích,ale Japonsko má rozhodně omezenější použití karty než Evropa!

Osobně jsem byl v Japonsku letos v březnu a kartu jsem nevytáhl z peněženky ..

0 Citovat

Z Japonska jsme se vrátili včera a navštívili jsme podobné místa co máš v itineráři tak to vezmu postupně.


Pokud nevíš jaký JP pas vzít a jestli se vyplatí tak můžeš použít tento orientační kalkulátor - https://www.japan-guide.com/railpass/ Konkrétní ceny všech spojů pak najdeš například na http://www.hyperdia.com/ a tam si můžeš i zašrtnout že chceš pouze JR bez NOZOMI vlaků.


S bankomatama jsme neměli problém nikde. Téměr v každém convience storu (7/11, Family Market, Lawson) mají ATM, který bere mezinárodní karty, jen se mi nepodařilo najít bankomat, který by mi dal peníze bez poplatku. Na každých 10.000 yenu, chtěli vždycky poplatek 108 yenů. Jinak každý hotel nebyl problém zaplatit kartou a když jsme kupovali nějaký dražší suvenýry tak jsme tady většinou platili kartou. Občas jsem si jen všimnul, že měli například minimální částku např. 2.000 yenů.


Jinak pokud pojedete někam jen na jednu noc (u nás to byl Koyasan a Miyjima), tak jsme si vždycky velký zavazadla dali na nádraží (Osaka a Hiroshima) do lockeru a pak jeli jen s malýma baťůžkama a druhý den vyzvedli velký zavazadla.

0
16 reakcí