Včera jsem si tak projížděl videa na YT a skončil na videích, kde ukazují různé podvodníky.Konkrétně mě zaujalo, že  třeba náramkový scam je popisován, jako něco problematického k odolání. Že není opora pro podvedeného, aby nemusel platit, atd. Tak prostě když mi někdo cpe náramek a já ho nechci, tak ho hodím na zem, prodejce pošlu od plic do pípy a jdu dál, no ne?  At si tam někde po mě pořvává klidně. Prostě jsem nepochopil, že jsou z toho cestovatelé tak vyplašení.Edit: pokud někdo máte zkušenosti se scamem, klidně napište kde, kdy, jaké, co s tím dělat, at se obohatíme.  .

Scamy, heloumajfrendi, aneb radosti cestování

Založil ve fóru Co se nevešlo

Ja musím říct, ze me zatím nikdy nikdo neokradl/nescamnul. Ale za to můžu vdecit tomu, ze nikomu neverim a nemám rád lidi..:D 

teda až na tu cikorku, co mi “pomohla” koupit jizdenku v Budapesti, ale to bylo par korun..

0 Citovat

Kartáč v Istanbulu je legendární, dokonce snad i "tradiční" by se dalo říct. Když se nám to stalo kousek od bazaru, přítelkyně mu ho chtěla podat a pak byla ještě na mě hnusná, že jsem jí to nedovolil :)

Jinak s tou češtinou to zabírá, ale není to úplně stoprocentní. V Amsterdamu na nádraží se nějakej žebrák docela agresivně dožadoval peněz, tak mu říkám, že nerozumím a on: "ti nerozůmiš? " Úplně mě odzbrojil, tak jsme utíkali pryč :D

0 Citovat

Richard napsal(a):

Ja musím říct, ze me zatím nikdy nikdo neokradl/nescamnul. Ale za to můžu vdecit tomu, ze nikomu neverim a nemám rád lidi..:D 

teda až na tu cikorku, co mi “pomohla” koupit jizdenku v Budapesti, ale to bylo par korun..

Přesně tak. Obecně nikomu nevěřím a nemám rád lidi :D Porot taky jezdím na vlastní pěst a ne přes cestovky, protože ani jim nevěřím :D
0 Citovat

Jo mate pravdu z tou cestinou😅, Vzpomenul jsem si na story na krasnem namesti ve Florencii. Kocham se a proti me se blizi vyzrana cigana s kelimkem a brebenti cosik, a ukazuje kelimek. Dostala odpoved s usmevem" Cigany nepodporuji" zjistil jsem, ze se nespise Italsky rekne stejne cigan, je ta se vztekala jak ti nasi statem chraneni, . Jsem se smal a doplnil bacha na infarkt. BTW v zahranici mam modifikovanou cestinu at nejde porozumet v jinem jazyce.


Sikmoocko - Asiat

Bacutka, bachron - tlusta postava

Kofola - cigan

Kakao - cernoch ("hledam lepsi termin") 

Bubak, aladin - arab

Cestina je prekrasny jazyk na nove slova, z posledni doby velice popularni u piva Vlnovia - Eurovia 😉

Atd.. 

0 Citovat

Na první sólo cestě v Římě nám borec "pomohl" koupit lístek.

Netušil jsem že bych mu měl něco dávat, tak taky ani nic nedostal :)

Loni v Boloni cikánka u automatu na lístek. Říkám ji, že si lístek koupím sám ale nedala se přesvědčit. Nakonec to tam namačkala, hodil jsem tam přesně a když mi lístek podávala čekala že něco dostane. Marně. Proklínala mě než autobus na letiště odjel :)

Jinak jindy nic, nebo o tom nevím :)

(trochu podezření jsem měl na Vánoce v Izraeli, na tržnici totiž nikde nebyly ceny a když byly tak se údajně týkaly něčeho jiného, tak to mě trochu na*ralo) 

0 Citovat

No já jsem zažil scamy hlavně v Íránu a to především v Teheránu.

Začalo to už na letišti, kdy jsme po brutálním 10 hodinovém zpoždění a nocí strávené na letišti v Baku, přiletěli místo ve 21:00 až v 7:00 následujícího dne. Hned v hale si nás odchytil taxikář, že nás vezme za 700 tisíc riálů. Věděl jsem že 700 tisíc je standardní fixní cena z letiště, tak jsem to unavenej nechtěl řešit a vzali jsme to. Už to, že jsme šli k neoznačenýmu autu někam úplně mimo terminál (k tehdejší stavbě stanice metra) a neskrývaná radost taxikáře z velkýho rita mě mělo zastavit. Nakonec po příjezdu na hotel začal taxikář s tím, že 700 tisíc je přece za jednu osobu a to je přece úplně jasný a v Íránu to takhle chodí a ať mu teda dám za 2 lidi 1,4 milionu. Nasranej jsem mu dal jenom těch 700 tisíc a šel jsem do hotelu, taxikář vystartoval za mnou a zkoušel hučet do recepčního ať mi řekne že, že se platí za osobu a že se šábnou o ty prachy. Recepční se naštěstí zachoval solidně, s taxikářem vyrazil dveře a mě pak říkal, že tohle tady mají denně :D.

Další scam hned ten den odpoledne po cestě od lanovky k metru, kdy jsme s taxikářem dohodli sdílené taxi za už tak dosti předraženou cenu na osobu. Vzal nás 2 plus ještě jednoho Číňana. Zastavil na nějakým náměstí asi kilometr od toho metra že dál už nemůže, že tam auto nesmí (což byla blbost protože v obraceným směru jsme takhle jeli). A teď nastala ta vtipná část. Cena co jsme si dohodli prý nebyla za osobu, ale za sedačku, takže máme zaplatit i za to jedno volný místo co tam bylo a nikoho na něj nenabral. To mě zase vytočilo, tak jsem se s ním začal hádat. Číňan už to nevydržel, zaplatil za všechny 4 sedačky (tedy včetně nás 2) a vystoupil. Nato, jsem začal vystupovat taky a taxikář na mě, že Číňan zaplatil jenom za sebe a zbytek peněz je dýško, a že teda když už jsou tam teď volný 2 sedačky tak mám zaplatit za nás 2 plus za ty 2 volný. :D Vystoupil jsem a šel jsem rovnou k policajtovi co tam stál narohu a taxikář zmizel rychle jak pára nad hrncem.

Těch scamů v týhle zemi pak bylo dalších milion, počínaje cenami v restauracích, prodejem lístků na vlak i autobus, kde na samotném lístku je pak nižší cena než kterou jsem zaplatil, 10 násobná cena vstupného pro turisty všude. Obvyklá výmluva bylo to, že já jsem bohatý a oni chudí a že mám platit tolik kolik bych platil doma. Načež mě vždycky tipli na Němce a začali přepočítávat cestu taxíkem na 2 eura za kilometr :D I v solidním hostelu si za jedno použití pračky nakonec řekli v přepočtu kolem 20 eur.


Obyčejní lidi jsou v téhle zemi strašně hodní a snaží se nezištně pomoc, ale každý co v něčem podniká nebo něco prodává se vás snaží neskutečně natáhnout.

Jinak Bangkok klasika scam se zavřeným chrámem i  dotovaným tuk-tukem za 10 bahtů, ale to jsem věděl o co se jedná, tak jsem se jim jenom vysmál.
0 Citovat

no pozeram, ze ten iran sa pekne pokazil za tie roky, ale to sa da cakat asi vsade

0 Citovat

iransky taxikari su taki ako vsade inde, vyriesili sme to stiahnutim appky Snapp,

inak sme sa tiez nechali v Irane natiahnut, ale takym debilnym sposobom az sa hanbim to sem napisat :)  na letisku za nami prisiel nejaky typek, ze nam zmeni prachy, bola s nami nejaka random Ceska z lietadla, co vedela aky je kurz (mala asi sto A4 informacii o Irane, takze sme si mysleli, ze ma vsetko pozistovane), ten typek nam daval lepsi kurz ako vedela ona, tak s nim priatel isiel nabok a zmenil skoro vsetky nase prachy (!!), myslela som si, ze ho zabijem a to som este ani nevedela, ze existuje neoficialny kurz, ktory je dostupny v zmenarni a je 3x lepsi, Iran mohol byt ultra lacny, miesto toho bol len lacny :)

a potom nas natiahli este v buse z Teheranu do Kasanu, dobiehali sme rovno do busu a typek si potom v buse vypytal asi 3x viac za listok nez mal stat (ja som mala nejake info z LP kolko by mal listok stat, ale povedala som si, ze je to asi neaktualne, v hosteli sme zistili, ze nas fakt natiahol)

potom sa priatel naucil po farsi vetu Alah vidi tvoje hriechy a hovoril ju potencialnym oj*bavacom, odvtedy nas nikto nikde v Irane nenatiahol :)

a este sme sa nechali nachytat v Guatemale, kupili sme si v hosteli listok na shuttle z Flores do Semuc Champey, rano pre nas prisla dodavka s vodicom a typkom, co sa tvaril, ze je za ten odvoz zodpovedny, mal aj tricko s nejakym napisom typu guide, travel advisor.... po ceste nam ponukol listky na shuttle zo Semucu do Antiguii, ze je to lacnejsie u neho nez cez hostely, ktore si nechavaju nejaku proviziu, listky sme si kupili, dal nam kontakt nech mu napiseme kedy chceme vyuzit listok, v priebehu cesty vystupil a uz sme o nom nepoculi :) miesto usetrenych par korun sme museli kupovat nove a drahsie listky :) 

0 Citovat

Osobně bych řekl, že Irán je hodně scam free země, a jak píše Andrea, problémy s taxíky jednoduše vyřeší Snapp, jinak pokud člověk kupuje v solidní agentuře, tak ceny busů a letenek naprosto fér a předpokládám, že nikdo si nemyslí, že to ty agentury dělají zadarmo, takže nějakou menší provizi na tom mají, ale jsou to tak směšné peníze, že to za ten ušetřený čas stojí. Kdekoliv jinde ve službách jsem se v Iránu nesetkal s jedinou snahou o ojeb (naopak jsme se opakovaně setkali s tím, že nám někdo nabízel něco jen tak zadarmo), dost se hodí naučit se číslovky (občas jsem si jen tak zkontroloval ceny na anglickým menu s cenami na perském, ale vždy sedělo) a asi je dobře možná si ty místa (restaurace, ubytka, agentury) vybírat i podle recenzí. Vstupy do památek pro cizince a místní za různou cenu mají i jinde v Asii a opět, ty ceny jsou tak nízké (plošně 200 000 IRR, tedy cca 1,3 eura, že mě to vůbec netrápilo.

0 Citovat

Tak ono ty scamy v mém případě byly hlavně v Teheránu a taky tím, že nějakou dobu trvá než se člověk naučí smlouvat atd... Ke konci v Yazdu už jsme jezdili taxíkama za dosti levno (byť stále za více než místní). Nicméně vstupy za 200 000 v době před 2 lety odpovídaly neoficiálním kurzem cca 5 eurům a co si pamatuju, nebylo to plošně 200 tisíc, ale někde bylo i 300 a 350 tisíc, takže přes 8 eur (mešity v Šírazu a Esfahánu, naopak Persepolis za ty peníze OK).

0 Citovat

Tak to teda čumím, aké máte zážitky z Iránu. Nám sa naopak nestal ani jeden problém a aj keď niekedy mali pocit, že nás borec unesie alebo zabije tak nakoniec nám ešte ďakoval, že sa s nami mohol pobaviť a cena jak sme sa dohodli. Jediný problém bol so zamieňaním rialov za neoficiálny kurz kedy sme bývali u chalana čo akurát pracoval jak policajt počas povinnej vojenskej služby a ten to strašne začal riešiť, že kto nám to predáva, kde sa to deje a jak to možeme tak robiť. To síce nie je scam, ale trochu nás to rozhodilo :D 

Najvačší ojeb od taxikára sme zažili v Guatemala City kedy chcel borec z autobusovej stanici na letisko cca 30 eur. Pritom cesta tuším 6 km. Tak dostal 10 eur, že to je aj tak dosť veľa a čau. Chvíľu niečo nadával, ale nezmohol nič.

0 Citovat

matej15 napsal(a):

Tak ono ty scamy v mém případě byly hlavně v Teheránu a taky tím, že nějakou dobu trvá než se člověk naučí smlouvat atd... Ke konci v Yazdu už jsme jezdili taxíkama za dosti levno (byť stále za více než místní). Nicméně vstupy za 200 000 v době před 2 lety odpovídaly neoficiálním kurzem cca 5 eurům a co si pamatuju, nebylo to plošně 200 tisíc, ale někde bylo i 300 a 350 tisíc, takže přes 8 eur (mešity v Šírazu a Esfahánu, naopak Persepolis za ty peníze OK).


Těch 200 000 IRR je plošná cena v celém Iránu prakticky do všech památek (občas něco stojí míň), byli jsme letos v březnu a myslím, že oproti době před 2 lety těžko zlevnili :) Je fakt škoda, jak něco dokáže vytvořit někomu tak negativní obrázek o zemi, kterou osobně považuji za jednu z top ve vstřícnosti k cestovatelům.
0 Citovat

Tiez suhlasim, ze Iran ma uplne top ludi. Ked sme beznym ludom povedali co sa nam stalo, tak boli hrozne nastvani a strasne sa ospravedlnovali. Ti dvaja vychcanci vobec neovplyvnili nasu mienku o Irane. Mozno sme sa tam naleteli prave preto, ze sme poculi aky su tam ludia skveli a nenapadlo by nas, ze nas niekto chce natiahnut. Na druhu stranu na Kube kde boli vsetci extremne dotieravi nas nenatiahol nikto, lebo sme nikomu neverili. A inak 200.000 IRR za vstup mi vobec neprislo ako nejake okradanie, a uz vobec by ma nenapadlo im vycitat ze domaci to maju lacnejsie.

0 Citovat

Máte teda zajímavé zážitky z Íránu, já tam skoro nic z toho, co se tady popisuje, nezažil. Jak psal eremi, základ je nastudovat číslovky, tam se pozná hodně. Jinak ty taxíky, to je kapitola sama o sobě, ale měl jsem dopředu zjištěno, kolik berou za kilometr a podle toho jsem potom domlouval s taxikářem cenu, když jsem natrefil na nějakého ojebávače, šel jsem o vůz dál. 

Máme jeden oblíbeny termín pro zahalené ženské, říkáme jim jednoduše “bouchačky” 😂

0 Citovat

Co ti pomoze poznat cislovky ked ostatek je v necitelnej podobe :)

0 Citovat

Nahodou je fine si neco naucit a vedet alespon cislice, v Aqabe se mi hodily.


aqaba.jpg

0 Citovat

baca12 napsal(a):

Co ti pomoze poznat cislovky ked ostatek je v necitelnej podobe :)

Takhle jsme dopadli s kamarády v Japonsku - věděli jsme, co KOLIK stojí, ale ne CO. Vždycky jsme se na sebe podívali a podle jednoho známého vtipu si řekli: "Dva litry čeho??". 😁

0 Citovat

Aktuálně z pláže na Paphosu. Tohle jsem myslel, že už také dávno skončilo 🙄


img-20190906-135025-877x629.jpg

0 Citovat

chyba vysvetlenie po turecky

0 Citovat

Nevím, jestli jste to už někdo nezmínili, ale sám jsem už několikrát narazil na tzv. "deaf scam", je rozšířený napříč Evropou, zažil jsem ho i v Portu. 

https://www.youtube.com/watch?v=5NzIm0JxjOM

0 Citovat

na deaf scam staci povedat ze volam policiu a hned sa uzdravia

0 Citovat

tohle si pamatuju i u nás v Brně už asi před 10 lety, taky to na mě zkoušeli, a to jsem tehdy byl ještě v podstatě dítě...

0 Citovat

Kdysi bylo populární obcházet třeba hosty u stolů v obsazených hospodách  a pokládat na stůl nesmyslný cetky s papírkem, že dotyčná/ý jsou hluchoněmí a že si máme tu blbost koupit... teď je holt moderní podepisovat petice, tak se taktika změnila..

0 Citovat

V Maroku se mnou vydrbali taxikáři, jeden ze shared taxi, chtěl za 80km tak 20kč nebo hrozně málo, jelo nás tam 6 v tom autě, a nějaký spolucestující marokánec se mě ptal kolik jsem za to řidičovi zaplatila, že se tam turisti docela ojebávají, tak jsem řekla částku co po mně chtěl, a prej je to v pohodě, tak to bylo fajn od něj.

No ale na začátku cesty jsem se toho taxikáře ptala, jestli jede přímo k Legzira beach, a on že jo jede, ještě jsem mu ukázala konkrétní místo na mapce a 3x mě ujistil že jo.

No vyhodil mě v Sidi Ifni, asi 8km od místa kam jsem potřebovala, že dál mám jet jiným taxikem, tak na něj hledím jakože co to mele, ale otočil to a jel zppátky. No tak jsem obešla odvozy v Sidi Ifni, ale chtěli za těch 8km fakt nekřesťanské prachy, a byl večer, takže žádný bus už okolo nejel. No tak jsem jim řekla že za ty prachy prostě nepojedu, no a chodila jsem po městečku a koumala jestli nepotkám ještě nekoho jiného, a do toho mě začal sledovat nějaký kluk tak 14 let, že jestli mám ráda porno.. říkám mu ne nemám a šla jsem dál. Jenže on furt za mnou, a pak na mě začal předbíhat z růůzných zastrčených uliček, až na mě zas někde vytáhl se svým dotazem o pornu i svoje péro... tak jsem mu nadala a připomněla mu že je Ramadán :D ale i tak jsem už lehce znejistěla a přidala do kroku. V tom se objevil onen drahý taxikář, tak prostě jsem k němu sedla i za ty prachy a nechala se odvézt :D

A myslím si, že s tím malým úchylem byl prostě domluvený!!! :D :D

0 Citovat

a cudujes sa tomu chalanovy, sak dost samotnych turistiek si chodi na dovolenku hlavne zatrtkat s domacimi , tak chlapec myslel, ze si jedna z nich :)

0