Ahoj,mám velké dilema, příští léto ke konci srpna by jsme rádi někam vzali rodiče letecky, jako první nás napadla Mallorca, ale nyní se mi zamlouvá i portugalsko konkrétně okolí Porta, ale nevím jak to tam je s koupáním, někde píšou že je to dobrý někde že se to nedá, že je voda moc studená. Proto prosím o radu, nějaké porovnání obou zemí, co je lepší :) Rádi by jsme se samozřejmě i vykoupali ale taky i něco viděli. .

Portugalsko nebo španělsko ( mallorca)

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

16 reakcí

Ahoj,

mám velké dilema, příští léto ke konci srpna by jsme rádi někam vzali rodiče letecky, jako první nás napadla Mallorca, ale nyní se mi zamlouvá i portugalsko konkrétně okolí Porta, ale nevím jak to tam je s koupáním, někde píšou že je to dobrý někde že se to nedá, že je voda moc studená. Proto prosím o radu, nějaké porovnání obou zemí, co je lepší :) Rádi by jsme se samozřejmě i vykoupali ale taky i něco viděli.

0

Ahoj,

Na mě to bylo v Portugalsku studené (ale mikir by se tam určitě šplouchal), Mallorca na koupání lepší, ale chce to hledat místa, která nejsou tak přístupná. Ty davy jsou tam poslední léta fakt šílené. Dobrá je taky Andalusie - Malaga nebo Valencie, těch možností je spousta.

0 Citovat

Na Andalusii jsme taky koukali, a i se mi líbí oblast mezi valencii a alicante :) letos jsme byli na konci června na kanárech a tam jsme se koupali, teplota byla tak 20-22 stupnu, myslela jsem že portugalsko by mohlo být stejné. Takže radši jih španělska? :) 

0 Citovat

Hodně hezké koupání bylo nad Valencií - Peñiscola, Vinaros, dá se tam dojet vlakem přímo z Valencie, za mě top koupačka :-) 

0 Citovat

V Portugalsku v létě jsem byl loni, oceán měl odhadem kolem 18 stupňů. Koupat se dalo, ale tak 10 minut v kuse maximálně :D

0 Citovat

To je o zvyku. Letos v dubnu měl Oslofjord +14 C a koupala se tam půlka města, včetně mě. Otužilec nejsem, chvíli to jakoby řeže a pak už je to dobré. Ovšem nevylučuji, že pokud jsou rodiče starší, tak to asi není vhodný dárek (zejména pro kardiaky, dodal by cynik...).

0 Citovat

Pěkné pláže jsou u Porta - Povóa de Varzim(spojení metrem)....i když velmi větrno a voda studená(září).

No jestli je pro někoho vhodná voda ke koupání kolem 18 st.?!   ....osobně pokud to nemá minimálně 25 tam nevlezu!

Jinak asi takto,pokud přikládáte koupání velkou váhu tak Španělsko (i když zrovna přeplněnou Mallorcu bych vynechal).

0 Citovat

Těch 18°C v Portu bude správný odhad: https://www.seatemperature.org/e...august.htm

Andalusie je na tom výrazně lépe: https://www.seatemperature.org/e...august.htm

Jinak souhlasím, že je to o zvyku. V tropech mi přijde studená voda pod 29°C, ale když bylo hezky a voda se v zálivu na severu Norska vyhřála na 14°C, koupal jsem se tam s podobnými pocity, jak popisuje Ahmad.
0 Citovat

Pokud zvažuješ Portugalsko, proč to nezkusit více na jih? Algarve je sice v srpnu také přecpané turisty, ale není to takové peklo jako v Andalusii, když zvolíš nějaké méně exponované místo na pobřeží (namátkou Burgau, Salema) a voda bude fakt teplá. Nádherné pobřeží Atlantiku je o něco severneji v provincii Alentejo kolem Sines, ale oceán je tady trochu divocejsi.

0 Citovat

Algarve obvykle čím víc na západ, tím vyšší skály na pobřeží a tím vyšší vlny v moři a silnější vítr. K plážím se chodí po mnoha schodech dolů. Díky skalám, ale bývají dost často kryty před vlnami. Voda je také tím chladnější, čím víc jdeš na západ. Na Algarve ani na vrcholu léta vodu moc teplou nemáš - se štěstím kolem 25, jinak 20.

Sines bych se vyhnul - velmi průmyslové a můžeš mít to štěstí jako já, že tam ucítíš zápach z chemiček.
0 Citovat

obojí má něco do sebe, jestli vám jde o pláže, tak bych to v Portugalsku směrovala na jih na Algarve, naprosto nádherné. Byli jsme i Andalusie, tam je to taky super, i na výletování po okolí :) Mallorca je boží, ale v srpnu bych tam rozhodně nejela, vedro k padnutí, drahé ubytko a hlava na hlavě...  každopádně tam se určitě vyplatí půjčit si auto :) třeba něco pomůže tady:

https://www.nebudvorvan.cz/2019/...garve.html

https://www.nebudvorvan.cz/2019/...alagy.html

https://www.nebudvorvan.cz/2018/...lorca.html

0 Citovat

Tak Porto bych vůbec neřešil, teploty jsou z oceánu a je to na náhodu. Když tak leťte do Faro - nejkrásnější pobřeží v Evropě, byli jsme tam minulý rok první týden v září a teploty okolo 28°C, voda 22°C. 

Jinak cenově je na tom lépe Mallorka, auto z půjčovny (můžeš mít klidně SUV za 500,- Kč na týden - v Portugalsku počítej cca 2 000,-), ceny potravin jsou o cca 20% nižší.

0 Citovat

Zajimave ,ze tentokrat to popisuji vsichni podobne  ,takze premyslim co dodat  ,na Mallorce jsem byl uz hodne davno ,ale  v srpnu bych tam nejspis nejel  Nechali jsme se jednou nachytat na levne letenky na prelomu cervence a srpna do Fara a  byla to sila ,ubytovani na tyden jsem nakonec  horko tezko nasel za 500 euro pro dva a tech lidi tam bylo dost .mozna kdyz by to bylo v druhe polovine srpna ,tak by to bylo lepsi

Spanelsko je jednoznacne teplejsi na to koupani ,ale myslim ze Portugalsko je  zajimavejsi  ( samozrejme Kanarske ostrovy to je o necem jinem ,ale tam ma smysl jet pozdeji na podzim nebo  brzo na jare ,pochopitelne i v zime )

To Porto je fajn a je tam i co videt , Povoa de Varazim je fajn na vykoupani .ovsem opravdu voda  neni nejteplejsi  (zari ) ,ale tak jak pise Marek  ,klidne jsem se tam splouchal -)

Urcite bude zajimava ta Malaga nebo Valencie  ,kde tedy pujde spojit poznavani s  koupanim .obavam se ze ten srpen tam bude  taky prilis exponovany

Mozna by stalo za uvahu  pohlidat letenky z Fara do Porta  ( nebo Lisabonu ) a rozdelit to.  Algarve je opravdu uzasne pobrezi ,chce si to pujcit auto a  projet cele . byli jsme tam vlastne 3x  jednou  jen kratce  a zbytek pak Lisabon a Porto a  dvakrat  cele pobrezi  urcite doporucuju ,  vychozi bod jsme meli Albufeiru ,je sice hodne plna  ale je tam velky vyber ubytovani ,vecer to zije a i pesky se da dostat na  hezke plaze ( nemyslim hlavni plaz v Albufeire ) 

Pokud je dost casu  tak se lze dostat do Lisabonu a Porta i busem nebo vlakem   Jinak bych volil pujcit auto jen na  pobrezi  Algarve  a pak se do Porta nebo Lisabonu presunul letecky

Nejlepe asi koupit letenky do Fara ,tam pujcit auto na letisti  a ubytovani resit  v Albufeire   a pak tedy vratit auto zase ve Faru  a prelet  bud  Porto nebo Lisabon a odlet pak  odtamtud  do Fara by slo volit let treba pres Madrid

Za me tedy spis to Portugalsko nez Spanelsko , ale s tim jihem Spanelska je to pravda  Mozna ze nejednodussi i na let ta Malaga
0 Citovat

Pokud by jste měli při jedné cestě Lisabon a Algarve, tak mezi nimi určitě ne letadlo, ale vlak či bus.

0 Citovat

Ano s tim bych souhlasil .spis jsem to myslel na Porto  letecky

0 Citovat

Často levné letenky jsou do Malagy, z ní bych popojel na Costa del Luz a vyhnul se tak největším davům,  třeba pláže mezi městy Mazagón a Matalascanas jsou luxusní- výlety se dají udělat do národního parku, z měst třeba do Sevilly. Teplota vody v srpnu bude v pohodě. Já do toho vlezl i v listopadu, ale to už bylo dost osvěžující.

Z Costa del Sol se mi líbí asi nejvíc oblast kolem Nerji.

Porto znám jen město, ale jih Portugalska- Algarve je pro mě jedno z nejkrásnějších  pobřeží v Evropě.

Mallorca je krásný ostrov, ale v srpnu bych se ji asi nevolil.

0 Citovat

Malaga v srpnu a výlety... Ona voda je tam relativně studená, ale vzduch je celkem často 38-40°C. Což jednak není moc na výlety a druhak je pak rozdíl vzduch / voda tak velký, že máte pocit, že má voda tak 12°C. 

Tam bych to pro starší rodiče nedoporučoval, pokud nechcete brzy dědit. 

A Sevilla je ve vnitrozemí, tam jsou teploty ještě o několik stupňů výš. V srpnu tam bylo jen 2 dny méně než 34 stupňů (33 a 31).

0
16 reakcí