Na zahranicnych forach velmi diskutovana tema, tu sa to zatial riesi kade-tade, takze zakladam prislusnu temu. Vyzera, ze tejto "pliagy" sa Cina tak skoro nezbavi ... ako ste na tom ti, co mate kupene letenky? Do Azie vycestujete, alebo vasu navstevu odlozite na "neurcito" ? Ja mam odlet 26. feb a pokial Cina nezatvori Pekingske letisko resp. Myanmar nezakaze prilety z Ciny, tak mam v plane letiet. Situaciu budem  pozorne sledovat (hlavne zahranicne zdroje) a podla toho sa samozrejme zariadim.  .

Coronavirus - zachovajte paniku

Založil ve fóru Co se nevešlo

Leoš Literák napsal(a):

Kdo zůstal v MF Dnes po koupi Babišem, tak má podíl viny. I kdyby psal nestranně nebo o sportu či technice - pomáhá tak budovat falešný dojem, že nejde o stranický plátek. 

O těch, co nepíšou o ekonomice a politice, bych tak přísný nebyl. To bys mohl v podobném duchu psát třeba o těch, co neemigrovali z Československa a o politiku se moc nestarali.
0 Citovat

eremi napsal(a):

Před měs 16. 3. 2020 11:38 (upraveno 16. 03. 2020)

                  toncek napsal(a): . A upřímně netroufnu si odhadovat jak bude vypadat za další 2 týdny.

                  Petr76 napsal(a):

                 +-3500 nemocných, 80-100 mrtvých v ČR


Myslím,že nakažených bude více a mrtvých méně. Můj tip je +- 4 500 a do 50 mrtvých.

    1. dubna 2020  6:12,  aktualizováno  17:34
    Nemoc COVID-19 si v Česku vyžádala během středy život devíti lidí, počet úmrtí tak stoupl na 39. Případů nákazy je 3 508

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/doma...omaci_elka

Eremi, zpětně výborný odhad mrtvých, Petr76 nakažených👍

0 Citovat

https://www.kurzy.cz/zpravy/5206...i-prehled/

Ještě, že si nikdo nevšiml, že u nás každý rok umírá na chřipku a zánět plic každý den průměrně 10 lidí (vzhledem k sezónnosti spíš 30) a to máme vakcínu - v roce 2018 to bylo 3709 úmrtí.

0 Citovat

cestik napsal(a):

https://www.kurzy.cz/zpravy/5206...i-prehled/

Ještě, že si nikdo nevšiml, že u nás každý rok umírá na chřipku a zánět plic každý den průměrně 10 lidí (vzhledem k sezónnosti spíš 30) a to máme vakcínu - v roce 2018 to bylo 3709 úmrtí.

To je pořád dokola tady jde ale o smrtnost, která bude minimálně 10x vyšší než u chřipky (např. SZÚ uvádí 30x-40x vyšší), takže kdyby se tady epidemie nechala rozjet (příkladů je v Evropě dost), tak mrtvých a lidí s vážným průběhem nemoci bude výrazně víc než teď a ten nápor by nemusel zvládnout zdravotnický systém. Systém je na všechna ta úmrtí na chřipku, zápaly plic, rakovinu, dopravní nehody "připraven", protože jejich počet se dá zhruba odhadnout ze statistických dat. Na pacienty s Covid systém připraven není - jsou to pacienti "navíc" a pokud by jich bylo mnoho, tak to nezvládne. Pacienti s různými, byť smrtelnými chorobami se rozloží do všech nemocnic a na různá oddělení, pacienti s Covid musí být hospitalizováni za přisných hygienických opatření  na JIP několika velkých nemocnic v zemi atd. atd.

Asi je celý svět zbytečně hysterický a tam, kde se včas nepřijala příslušná opatření kolabují zdravotnické systémy jen tak. A určitě jsi jediný, kdo si všiml těch statistických dat.

Navíc když u nás zjevně opatření zafungovala a v současnosti se už pomalu rozvolňují (k diskuzi je, jestli ne příliš pomalu).

0 Citovat

eremi napsal(a):

tady jde ale o smrtnost, která bude minimálně 10x vyšší než u chřipky (např. SZÚ uvádí 30x-40x vyšší)


Tohle je přesně ten problém, kdy nemáme dostatek dat. A vědecké studie zatím dávají úmrtnost někde do rozmezí mezi 0,1 % až po 2,3 % a vzhledem k neprotestovanosti populace, nedostatku informací o viru prostě zatím přesná čísla nejsou.

Jinak chřipka má někde okolo těch 0,1 %. 

0 Citovat

doctorex napsal(a):


Tohle je přesně ten problém, kdy nemáme dostate dat. A vědecké studie zatím dávají úmrtnost někde do rozmezí mezi 0,1 % až po 2,3 % a vzhledem k neprotestovanosti populace, nedostatku informací o viru prostě zatím přesná čísla nejsou.

Jinak chřipka má někde okolo těch 0,1 %. 

Tak smrtnost bude prakticky jistě vyšší než u chřipky (odborníci odhadují násobně vyšší), u ní taky spoustu lidí vůbec nejde k lékaři, takže její smrtnost reálně bude ještě nižší než 0,1 % a u Covid bude velmi pravděpodobně vyšší než 0,1%. A i kdyby ta smrtnost nakonec byla 0,1 %, tak pořád to je neočekávaný nápor pacientů na zdravotní systém (+ pacienti se závažným průběhem) se všemi potenciálními následky viz můj předchozí příspěvek minimálně teď v začátku - vždycky to budou stovky (v lepším případě) až tisíce (v horším případě) pacientů "navíc a najednou". Je jasné, že do příštích let na to systém bude již opět více či méně připraven, ale problém, který je třeba řešit i za cenu těch dočasných restrikcí a omezení, je to právě teď.

0 Citovat

doctorex: Smrtnost není to samé co úmrtnost.

0 Citovat

eremi:

Smrtelnost na chřipku je docela jasně prokázaný fakt, odkud bereš informaci, že by Smrtelnost na ni měla být nižší?

A já se ve zbytku nehádám. Jen bych byl opatrný s tou smrtelností, kdy vyvozujeme závěry na základě zatím naprosto nepřesných dat. Uvidíme za půl roku, pak bude nějaký odstup a asi i první rozsáhlejší studie.

0 Citovat

Kryštof Hájek napsal(a):

doctorex: Smrtnost není to samé co úmrtnost.

Teď Ti jde čistě o jazykovou terminologickou přesnost, nebo mi někde uniká nějaký důležitý fakt, co z toho vyplývá?

0 Citovat

Například jeden z předních odborníků na infekční choroby a ředitel NIAID:

Dr. Anthony Fauci, director of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases, suggested that COVID-19 is is considerably more dangerous than run-of-the-mill flu. He observed, "The flu has a mortality rate of 0.1 percent. This has a mortality rate of 10 times that. That's the reason I want to emphasize we have to stay ahead of the game in preventing this."

Nejsem odborník, ale předpokládám, že si ty odhady smrtnosti necucají takoví experti z prstu a nestřílejí do větru, takže smrtnost jako chřipka to asi mít nebude.

0 Citovat

eremi napsal(a):

Například jeden z předních odborníků na infekční choroby a ředitel NIAID:

Dr. Anthony Fauci, director of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases, suggested that COVID-19 is is considerably more dangerous than run-of-the-mill flu. He observed, "The flu has a mortality rate of 0.1 percent. This has a mortality rate of 10 times that. That's the reason I want to emphasize we have to stay ahead of the game in preventing this."


Počkej, možná si nerozumíme, psal jsi, že smrtelnost chřipky je ještě nižší než 0,1 %, odkud tuhle informaci bereš? Na to jsem se ptal. Já nerozporuji žádný názor žádného odborníka na téma úmrtnosti COVID-19, jen prostě se jejich názory jeden od druhého diametrálně liší a upodle mě vidíme až s odstupem, až budeme mít víc dat jak to skutečně bylo.

Jinak jedna z prvních studií na tohle téma odhaduje 0,66 %
https://www.thelancet.com/journa...7/fulltext

Ale jak říkám, setkal jsem se u doktorů v názorech setkal s rozmezím 0,1 až nějakých 2,3. Tedy když nepočítám naši šílenou dětskou doktorku, která vykřikovala na celou ordinaci, že je to minimálně dvacet procent a svět jak ho známe skončil.





0 Citovat

Já jsem jen psal, že s chřipkou taky nejde každý k doktorovi, záleží na chřipkové sezóně v daném roce atd. Ta smrtnost 0,1% je zprůměrované číslo se kterým právě počítají zdravotnické systémy a dlouhodobě se ukazuje jako reálné (např. v USA v letech 1997 - 2007 se pohybovala smrtnost chřipky v jednotlivých sezónách v rozmezí 0,0496 % - 0,205%, průměr byl 0,119%).  A i kdyby to bylo 0,66% tak je to skoro 7x víc než chřipka (zajímalo by mě, u kterého odborníka - doktora ses setkal s názorem 0,1%, máš nějaký zdroj?). Znovu opakuji, i kdyby to bylo 0,1 % (což si troufám říct, že jistě nebude - můj tip na který bych vsadil), tak je to pořád problém - viz výše.

0 Citovat

eremi napsal(a):

Já jsem jen psal, že s chřipkou taky nejde každý k doktorovi, záleží na chřipkové sezóně v daném roce atd. Ta smrtnost 0,1% je zprůměrované číslo se kterým právě počítají zdravotnické systémy a dlouhodobě se ukazuje jako reálné. A i kdyby to bylo 0,66% tak je to skoro 7x víc než chřipka (zajímalo by mě, u kterého odborníka - doktora ses setkal s názorem 0,1%, máš nějaký zdroj?). Znovu opakuji, i kdyby to bylo 0,1 % (což si troufám říct, že jistě nebude - můj tip na který bych vsadil), tak je to pořád problém - viz výše.

Nemusíš si ten názor pořád hájit, já s Tebou souhlasím, bylo nutné systém připravit, aby nedošlo k přetížení nemocnic.

Jediná věc, se kterou se neztotožňuji, je tohle "minimálně 10x vyšší než u chřipky" , protože podle mě na tenhle závěr ještě nemáme dostatek dat a reálná smrtelnost se ukáže až s více daty a relevantními studiemi. Navíc je problém, že každá země si to počítá trochu jinak a dokonce i odlišně od toho, jak se počítají úmrtí na chřipku (pokud to zjednoduším, tak v Itálii budeš oběť COVID i kdyby Tě po pozitivním testu před nemocnicí srazilo auto), proto je v tom ještě větší chaos. 

Těch 0,1 % jsem teď už znovu rychle nenašel, zkusím to pohledat jestli budu mít chvíli večer.








0 Citovat

Kašli na to, hlavně, že si rozumíme, čas ukáže.

0 Citovat

Něco k tématu promoření populace a jak velká je smrtnost Covid19:

"Serological tests show perhaps 2 to 3% of the population, even in heavily affected countries, may have been infected with #COVID19, says @DrTedros ".  https://twitter.com/W7VOA/status...6017518592

Podobných statusů jsem viděl již více. Teď má začít test v Česku, tak uvidíme, jak jsme na tom, kolik lidí Covid přechodilo, aniž by si toho všimli. Jestli to bude 10% a více, je to nadějné. Jestli se ukáže, že na jednoho oficiálně nakaženého člověka nepřipadá několik lidí, co prošli bez příznaků, tak na nějaké promoření můžeme zapomenout a budeme muset čekat na vakcínu.

A ještě jedna zpráva - možná je to jen korelace, ale smrtnost je výrazně vyšší v regionech s velkým znečištěním vzduchu. https://www.novinky.cz/koronavir...h-40321172

0 Citovat

Navaja napsal(a):

@eremi

Pane Eremi, jelikož jsem si s vámi psala přes sz a mám k Vám respekt, přesto mi to nedá a musím se zeptat: Vy tomu pořád všemu věříte? Já si tedy čtu i jiné zdroje, časopisy, nechci se vůbec plést do toho, jestli je smrtnost vyšší či nižší. Ale pořád tomu, co nám a Vám média podsunují, pořád tomu věříte? Ani trochu se  Vám nezdá, že to tak není? Nechci srovnávat s romány z oblasti sci-fi, ale čím dál tím víc si připadám jako v knize Silo.

Jinak mě zaujalo , jak se ted pořád víc a víc používá předpona za- zafungovat, zavnímat. To zafungovat jste použil Vy.

Tento příspěvěk je z mé strany jen jako zamyšlení, nechci se  nikým ani hádat ani něco prosazovat. Nejsem anii zdravotník, ani ekonom , ani statistik. Ale zaujaly mě i názory jiných lékařů jak českých , tak jinde ve světě.

Jelikož toto vlákno se nazývá, zachovejte paniku, tak já bych ji spíše přejmenovala na  pěstujme si strach.

Paní Navajo a z čeho jste usoudila, že si pěstujeme strach a  že jste to jen Vy, kdo si čte i "jiné" zdroje? Osobně z nákazy strach nemám, o koho se obávám jsou rodiče a poslední žijící prarodič (aktuálně se zánětem plic v nemocnici, je jí 95 let a kdyby byla v některé postižené oblasti, tak třeba zemře, protože by se jí nedostalo potřebné péče). A k tomu "zafungování", když se podívám a srovnám čísla třeba ČR a Belgie (podobně velkých zemí), kdy jsme začínali na úplně stejné startovní čáře (začátek března 1 vs 2 případy), bez ohledu na hlubší rozbor, je snad jasné, že přijatá opatření zafungovat musela (když v Belgii museli v půli března občané iniciovat petice, aby vláda začala něco dělat, tedy v době, kdy u nás již byla zavedena poměrně striktní opatření.). Aktuálně 7k vs 40k případů, 200 vs skoro 6000 mrtvých (ano v Belgii zatím zemřelo 14,5% pozitivně testovaných!!!) a 14k vs 16,6k testů na mil. obyv., takže reálně zhruba porovnatelná ta čísla jsou.

Případně je možné se taky kouknout na země s "alternativním" přístupem, jak dlouho jim vydržel a jaká je tam situace teď(VB, Švédsko např.). Možná kdyby jste byla někde v Bergamu nebo New Yorku a ne tady v ČR, kde se opravdu prakticky "nic neděje" (zásluhou čeho?), neměla by jste takový pohodový pocit, že je to všechno jedna velká světová konspirace. Nebo si myslíte, že ty vyčerpané zdravotníky, nemocné ležící kde se dá, nedostatek lékařského vybavení, hromady mrtvých, které není kam ukládat atd. si někdo taky vymýšlí? Kdyby to byla taková selanka, tak proč to tak je a není vše zcela v běžném režimu?

Není mi 20, něco jsem zažil, jsem pravicový liberál, odpůrce omezování práv, současnou vládu nepodporuji, ale za této situace se zatím pro mě neděje nic, s čím bych měl nepřekonatelný problém, ač se spoustou kroků nesouhlasím a kritizuji je, tak mám zatím pocit, že jdeme správným směrem při boji s touto epidemií.

0 Citovat

No eremi, ono to není tak jednostranné s těmi opatřeními. Abychom ochránili tvoji 95letou babičku (nic proti ní) a další potenciální mrtvé na Covid, tak musíme doslova obětovat jinou skupinu lidí. Co tím chci říct je, že ty životy zachráněných lidí nejsou "zadarmo", nebo lépe řečeno jen za ekonomické ztráty, to je velice naivní a hloupé si myslet, jejich život je reálně za životy jiných, kteří jsou "obětováni" ,jen se o tom tolik nemluví. Je to tvrdé říct takto na rovinu, ale bohužel je to tak, buďme upřímní. Reálný případ z okolí, agresivní kožní melanom. Nedostalo se mu péče, musela mu být amputována noha, kdyby se mu dostalo péče o 14 dříve, tak nohu zachrání. A to bude jen jeden z mnoha a mnoha případů.  Tento alespoň přežil

0 Citovat

Souhlas, je to složité. Lidé teď nedostávají odpovídající zdravotní péči, což se projeví. Ekonomické škody, stres, bankroty se také projeví na zdraví a sebevraždách. Těch aspektů je milion.  Úkolem vlády je najít kompromis - zajistit, aby se ji nákaza nevymkla z rukou a zároveň co nejnormálnější fungování státu. No a nám vládne banda chaotů řídící se marketinkovými průzkumy a přáními kamarádů ze svatby premiéra.

0 Citovat

Libor napsal(a):

No eremi, ono to není tak jednostranné s těmi opatřeními. Abychom ochránili tvoji 95letou babičku (nic proti ní) a další potenciální mrtvé na Covid, tak musíme doslova obětovat jinou skupinu lidí. Co tím chci říct je, že ty životy zachráněných lidí nejsou "zadarmo", nebo lépe řečeno jen za ekonomické ztráty, to je velice naivní a hloupé si myslet, jejich život je reálně za životy jiných, kteří jsou "obětováni" ,jen se o tom tolik nemluví. Je to tvrdé říct takto na rovinu, ale bohužel je to tak, buďme upřímní. Reálný případ z okolí, agresivní kožní melanom. Nedostalo se mu péče, musela mu být amputována noha, kdyby se mu dostalo péče o 14 dříve, tak nohu zachrání. A to bude jen jeden z mnoha a mnoha případů.  Tento alespoň přežil

Já s Tebou ale souhlasím, není to jednostranné. Ale tohle je teď realita každé postižené země, u nás je ta výhoda, že je ta situace výrazně lepší, nemocnice už teď přecházejí na normální režim a opatření se pomalu rozvolňují. V postiženějších zemích nemocnice na normální režim nepřejdou mnohem déle než u nás a péče potřebným nebude poskytována. 

Určitě je na místě ptát se, jestli akutní zákroky se neměly pustit už mnohem dříve a člověk z Tvého okolí nemusel přijít o nohu.... Ale takhle se ptát je vůbec možné proto, že se ty nemocnice nehroutí pod náporem covid pacientů a protože je situace u nás relativně dobrá.

0 Citovat

Leoš Literák napsal(a):

Souhlas, je to složité. Lidé teď nedostávají odpovídající zdravotní péči, což se projeví. Ekonomické škody, stres, bankroty se také projeví na zdraví a sebevraždách. Těch aspektů je milion.  Úkolem vlády je najít kompromis - zajistit, aby se ji nákaza nevymkla z rukou a zároveň co nejnormálnější fungování státu. No a nám vládne banda chaotů řídící se marketinkovými průzkumy a přáními kamarádů ze svatby premiéra.

Leoši přesně tak.

0 Citovat

https://www.e15.cz/koronahelpdes...ci-1368829

mediální masáž začíná 

ale že balení toaletního papíru bude dražší než barel ropy v květnu, to nikdo z těch odborníků nepředpovídal :-)

0 Citovat

Hlavně není řešením čekat s něčím na hypotetickou vakcínu, ta nakonec nemusí vůbec být a kvůli tomu přeci nezrušíme naší společnost.

0 Citovat

Letenky ať klidně zdraží, ale služby musí odpovídat, takhle v současné době vypadá business LHR SYD s BA, normální cena za C a žádná lounge, žádný alkohol, rozmražená pizza k snídani a posádka v galley v klidu tlačí full english breakfast:-(

https://travelupdate.com/british...rld-covid/

0 Citovat

Nuny napsal(a):

Letenky ať klidně zdraží, ale služby musí odpovídat, takhle v současné době vypadá business LHR SYD s BA, normální cena za C a žádná lounge, žádný alkohol, rozmražená pizza k snídani a posádka v galley v klidu tlačí full english breakfast:-(

https://travelupdate.com/british...rld-covid/

Aneb jak využít situace. K tomu osekání služeb na palubě nevidím žádný důvod a že nejsou schopni pro prémiovou třídu zajistit catering, to je jejich vizitka.

0 Citovat

eremi napsal(a):

Není mi 20, něco jsem zažil, jsem pravicový liberál, odpůrce omezování práv, současnou vládu nepodporuji, ale za této situace se zatím pro mě neděje nic, s čím bych měl nepřekonatelný problém, ač se spoustou kroků nesouhlasím a kritizuji je, tak mám zatím pocit, že jdeme správným směrem při boji s touto epidemií.

Kde se tomu dá dát srdíčko? :) Tak tedy aspoň +1, mám to v podstatě úplně stejně.

0