Zdravím, včera jsem se vrátila z Íránu a dělám si starosti ohledně nekontrolovatelného šíření koronaviru na území. Byla jsem zde 13. - 24. (odlet ve 4.00 ráno). Jsem z toho poslední dny dost nešťastná, sama bych ráda zašla na testy, ale všude mě dost odbývají (hygienická stanice, infekční na Bulovce) s tím, že v případě Íránu se zatím nedělají zvláštní opatření a že mám případně dalších 14 dní nechodit na hromadné akce a tak, a pokud budu mít příznaky, řešit to přes obvodní. Také mě poslali případně do jakési soukromé laboratoře na testy, ale celé se mi to moc nelíbí. Ocitám se teď docela v zapeklité situaci, kdy potřebuji nutně chodit do školy, řešit spoustu věcí a mnozí lidé se mě začínají bát, takže se já bojím kamkoli vejít, navíc jsem neustále nervózní a nemůžu se na nic soustředit, mám neustálé sklony se pozorovat, přivolala jsem si rýmu, neustále si měřím teplotu... Češi, které jsme potkali v Íránu na letišti, se na testy asi úplně nechystají. Příteli se zhoršil kašel, se kterým už jel do Íránu a trpí na něj již skoro měsíc, ale fyzicky je jinak zcela v pořádku a chodí do práce.  Jak byste danou situaci řešili vy?   .

Coronavirus - Írán

Založila ve fóru Co se nevešlo

Zdravím, včera jsem se vrátila z Íránu a dělám si starosti ohledně nekontrolovatelného šíření koronaviru na území. Byla jsem zde 13. - 24. (odlet ve 4.00 ráno). Jsem z toho poslední dny dost nešťastná, sama bych ráda zašla na testy, ale všude mě dost odbývají (hygienická stanice, infekční na Bulovce) s tím, že v případě Íránu se zatím nedělají zvláštní opatření a že mám případně dalších 14 dní nechodit na hromadné akce a tak, a pokud budu mít příznaky, řešit to přes obvodní. Také mě poslali případně do jakési soukromé laboratoře na testy, ale celé se mi to moc nelíbí. Ocitám se teď docela v zapeklité situaci, kdy potřebuji nutně chodit do školy, řešit spoustu věcí a mnozí lidé se mě začínají bát, takže se já bojím kamkoli vejít, navíc jsem neustále nervózní a nemůžu se na nic soustředit, mám neustálé sklony se pozorovat, přivolala jsem si rýmu, neustále si měřím teplotu...

Češi, které jsme potkali v Íránu na letišti, se na testy asi úplně nechystají. Příteli se zhoršil kašel, se kterým už jel do Íránu a trpí na něj již skoro měsíc, ale fyzicky je jinak zcela v pořádku a chodí do práce. 

Jak byste danou situaci řešili vy? 

0

nezavidim vam situaciu, to skor vyzera na hypochondriu ako na coronavirus. predsa v irane je oficialne ani nie 50 nakazenych medzi 80 milionmi obyvatelmi. To fakt mate vacsiu sancu vyhrat v sportke, alebo chytit zltacku v prazskom metre.  Vas skor zmoril let a aktualne pocasie, ktore len praje klasickym chripkam.

0 Citovat

Vidím to na potřebu trošku asertivity a přikrášlení historky o pár Číňanů. Doporučuji shlédnout Když Burian prášil. 

0 Citovat

No dle neoficiálních zdrojů již 50 mrtvých, takže nakažených bude mnohem víc. Říkali nám to přátelé z Íránu - že vládě v tomto nevěří, a že určitě případy tají. 

0 Citovat

Jestli mas nejaky majetky, asi bych prvne vyresil deditstvi. 

Potom asi nic extra.

Ve skole ale urcite pochopi, kdyz se zavres na 14 dni doma do karanteny. Staci to jen vhodne podat…

0 Citovat

"Vtipné" jsou některé poznámky/rady jen do chvíle, než se vás to začne bezprostředně týkat. Třeba když vám přiletí někdo, kdo se pohyboval v oblasti kde je poměrně hodně lidí koronavirem zasažených, vy přitom doma máte někoho, komu je 80+, dalšího, co prodělal náročnou léčbu a nemá imunitu... Nejsem panikář, píšu to z osobní zkušenosti.

@kacii45: My to řešili tak, že člověk co přiletěl byl 14 izolovaný v domácí karanténě (škola neškola, povinnosti nepovonosti) v místě, kde nebyli ti výše uvedení lidé, kteří by při případné nákaze měli pravděpodobně největší problémy. 

0 Citovat

Přesně tak. Mým rodičům je sice 42 a 46, ale mamka má diabetes a táta Crohnovu chorobu a to pak má člověk o to větší strach. Paradoxně ale oni strach nemají a pořád mi vyčítají, že jsem hypochondr a když takhle plaším, neměla jsem nikam jezdit. Což je částečně pravda, ale holt už nic zpětně nezměním. 10 dní v Íránu bylo úžasných, ale to nic nemění na tom, že mám teď strach...

0 Citovat

No zpětně už to nezměníte, to je pravda. Ten někdo z příspěvku je dcera, která studuje už několikátý rok v Číně. To, že půjde do karantény byl její nápad, protože měla strach, aby se něco nestalo těm ostatním pokud by byla nakažená. Ti ostatní strach neměli a říkali, ať přijede rovnou domů a na karanténu se vykašle. Takže vás zcela chápu, že máte strach. Strach vyřešíte asi jedině tím, že se někde co nejvíc na 14 dní izolujete. Jo, a na všechny "vtipné" rady a poznámky na tomto fóru i jinde se vykašlete.

0 Citovat

Mě na tom fascinuje ta laxnost naše. Zrovna jsem dočetl  článek někde na Blesku, jak kluk přiletěl z Bergáma a nikdo to neřešil. Přitom jsme v noci viděli zastavené vlaky, odstavené autobusy, problémy Alitalie na Mauriciu, ...Jasné, Kača nepíše, jestli třeba byla v Qomu, kde je min. 50 mrtvých, ale myslím, že by to nějakého zdravotníka v Česku (nebo třeba hygienika na letišti) mohlo a mělo zajímat.

Před třemi týdny nám po přistáni v Kapském Městě všem měřili teplotu, což mi třeba tehdy přislo trochu přehnané. Když se ale člověk vráti z ohniska výskytu a nikoho to nezajímá, je to podle mě opačný extrém.

0 Citovat

Byla jsem v Teheránu (před  deseti dny na cca. 1,5 dne a v sobotu až neděli na letišti bohužel asi 7 hodin - s respirátorem), Isfahánu, Yazdu, Shirazu. V Shirazu ani Teheránu na letištích absolutně nic neřeší, někteří lidé tam nosili roušky či respirátory, někteří ne a přišli mi naprosto v klidu :( V Istanbulu nám hned po příletu měřili teplotu a přišlo mi to zcela adekvátní, byla jsem za to až vděčná, v Praze na letišti opět nic neřešili...

0 Citovat

Neletěli jsme náhodou spolu zpátky? My  teda letěli 23.2., ale bylo to včera ;) Jedna koc s dvouma borcama, cca 25 let. Taky jsme se snažili zachovat po návratu zodpovědně, manželka volala na nějaký speciální linky, tam ji odkázali na KHES. Tam se s náma moc nepárali a řekli, že v chřipkovým období se se taky nezavřeme doma a jdeme k doktorovi až když jsou nějaký příznaky. Nechali jsme jim na sebe kontakt, kdyby se náhodou nějak změnil jejich liknavej přístup. Zatím se nikdo neozval, i když zveřejnili právě během dneška výraznej nárůst počet obětí v Íránu. Počítám s tím, že se budu nějakých 10 dní vyhýbat společnosti (tento týden odpískám dvě pařby a jeden koncik), do práce ale chodím (jezdím autem a pracuju sám).  


0 Citovat

@theo2: Ano, dost možná jsme spolu letěli, protože jsem taky odlétala včera a ne 24 :D S trojicí slečna a chlapi kolem 25 jsme nejspíš setkali a trošku spřátelili na letišti v Teheránu, ale já sama cestovala v páru, s přítelem...

Osobně stále váhám, zda chodit do školy - aspoň 2 dny na to nejnutnější, ale vzhledem k tomu, že studuji v jiném městě a bydlím na koleji, mi to opravdu přijde jako špatná volba. Zítra jsem školu definitivně odpískala, zajdu si k obvodní minimálně proto, že jsem nejspíš ještě ke všemu v Íránu přechodila lehčí angínu/zánět a stále mám v krku čepy, byť malé bezbolestné, a nerada bych ještě v téhle situaci měla nějaké komplikace, a pokusím se s obvodní ještě probrat otázku koronaviru, byť mi to asi nebude nijak platné . Mimochodem mi v Íránu na krk nejspíš zabral jakýsi tymiánový nápoj, který nám dával hostitel "na posilněnou" :D Pří

0 Citovat

@kacii45: pokud to nebyl respirátor třídy FFP3 (na 99% nebyl), tak jím - stejně jako rouškou - chráníte částečně své okolí, pokud byste virus náhodou měla. Opačně to nefunguje.

Z vlastní zkušenosti: jediné, co vás zbaví strachu, je na 14 dní se co možná nejvíc izolovat.

0 Citovat

https://twitter.com/MessageFromL...85125?s=08

0 Citovat

Z Ruzyně převezli do nemocnice šest cestujících, kteří přiletěli z Íránu

https://www.idnes.cz/zpravy/doma...omaci_brzy

0 Citovat

@moderátor (pokud tu nějaký je): nešlo by všechny diskuse o koronaviru sloučit do jedné? Nějak jich tu přibývá, už jsou tu minimálně tři.

0 Citovat

theo2 napsal(a):

Taky jsme se snažili zachovat po návratu zodpovědně, manželka volala na nějaký speciální linky, tam ji odkázali na KHES. Tam se s náma moc nepárali a řekli, že v chřipkovým období se se taky nezavřeme doma a jdeme k doktorovi až když jsou nějaký příznaky.

To je dost děsivé a tady myslím hrají svoji nezastupitelnou roli média (regionální zpravodajství ČT?) na které bych se obrátil a popsal svoji situaci. Dokud se u nás zatím nic neděje, tak mediální tlak je více než na místě a může přinést hmatatelnou změnu.

0 Citovat

Ano, je to děsivé. Přítel si včera večer naměřil teplotu 38.3, zhoršený kašel, takže volal na infolinku ohledně koronaviru. Dneska ráno navštívil obvodního lékaře, ten vyhodnotil, že koronavirus nemá, dal mu neschopenku a na testy se zatím jít nechystá, prý věří lékaři. Já sama mám od včerejška teplotu kolem 36.5-36.8, před chvilkou dokonce 36.9, vím, že to nic neznamená, ale obvykle mívám i pod 36. Obvolávala jsem infekční, KHES, byla u obvodní a nikdo mě nechce dát testovat. Na KHES mi před chvilkou řekli, že v současné době indikují pouze případy z ohniska - Qomu a není důvod, proč bychom se měli nechat testovat. Prý je takový vyhlášený postup, prozatím beze změny.  Připadám si už jak blázen, nicméně to nic nemění na tom, že se ČR problém evidentně dost zlehčuje a může z toho být pěkný průšvih...

0 Citovat

Přitom stačí tam zavolat znovu a uvést, že jste byla i v Qomu... 

0 Citovat

Petr76 napsal(a):

To je dost děsivé a tady myslím hrají svoji nezastupitelnou roli média (regionální zpravodajství ČT?) na které bych se obrátil a popsal svoji situaci. Dokud se u nás zatím nic neděje, tak mediální tlak je více než na místě a může přinést hmatatelnou změnu.

Taky mě to překvapuje. Na jedné straně speciální gate pro lety z Itálie, na straně druhé jakási nakvašená epidemioložka, co tě setře, ze si stejně žádný úlevy ani neschopenky nevykoleduješ.  BTW na neschopence jsem byl naposledy někdy na konci 90.let, ale paní to tam řídí jako firmu...

0 Citovat

@kacii45: Nechci situaci zlehčovat, ale jistě se to sem dříve či později dostane a nedá se tomu předejít (dá se omezit intenzita rozšíření a jeho dopady, ale je to v mnoha ohledech o kompromisech). Ohledně tvého zdraví, když píšeš v 1. příspěvku "takže se já bojím kamkoli vejít, navíc jsem neustále nervózní a nemůžu se na nic soustředit, mám neustálé sklony se pozorovat, přivolala jsem si rýmu, neustále si měřím teplotu" bych ti doporučoval přečíst si třeba tento článek a zamyslet se nad ním (ale neříkám, že by se měli lidi chovat lehkomyslně): https://www.jatodokazu.cz/vsechn...asi-hlave/

0 Citovat

Tak nezodpovedny je tady hlavne Michal a takové rady jsou opravdu k nezaplaceni. Proc by někdo mel lhát o tom ze byl kde nebyl jen aby dostal odpověď kterou chce slyšet? Na KHES vi co dělají a staví se k tomu odpovědné. Pokud chce slečna Kacii dělat něco navíc, tak at zůstane doma odpočívat dva týdny. Bylo by to hlavně lepší vuci chřipkové epidemii, chřipku by slečna mohla chytit s mnohem vetsi pravděpodobnosti než coronavirus. A vzhledem k tomu, ze slečna Kacii je mlada a zdravá, tak by pri coronaviru stejnako byla jen prenaseckou a ani by zvýšenou teplotu nemela a nepoznala by to na sobe. Samozřejmě cisla z Iranu jsou desne podhodnocena, jelikož mistni veřejné zdravotnictví je tristní, ale v poctu 90 milionu obyvatel jsou cisla umrti marginální. Ale nedeste tu lidi a hlavně nelzete zdravotníkům, to je fakt stupidní. 

0 Citovat

Ja si tiež myslím že otázka nestojí či, ale kedy sa to sem dostane. A celkom dosť pochybujem že tie hromadné karantény možno za chvíľu aj celých štátov tomu zabránia. Dnes sa presúva po celom svete také obrovské množstvo ľudí, že vždy sa može nájsť niekto kto nakazí ďaľších.

Dnes som už videl ľudí s rúškami aj v Bratislave.

Je to proste vírus ktorý nepozná nejaké hranice rovnako ako ostatné chrípky.

Týmto ale nechcem situáciu zľahčovať.


0 Citovat

Zarážející třeba je, že se někdo vrátí z Iránu v neděli očividně nemocný a nikdo ho testovat nechce. V úterý ale už 6 Čechů ve stavu:   "Žádný z cestujících podle ní přitom nevykazoval žádné známky respiračního onemocnění, neměli zvýšenou teplotu ani žádné další potíže."  jede rovnou na Bulovku. Tak ja nevím :)

0 Citovat

@Leonard: Situace se vyvíjí a od neděle se náhled na rozšiřování koronaviru znatelně změnil po celém světě. Třeba i díky poučení z Itálie, kde přenašeči taky nevykazovali známky respiračního onemocnění (i když novinka to není).

0