PRŮLOM! Vláda zrušila hanebný a ve světě unikátní zákaz vycestovat vlastním občanům. Využijete této možnosti a navštívíte třeba Vídeň?  " Po zrušení zákazu volného pohybu osob bude možné opět cestovat do zahraničí, dosud to bylo až na výjimky zakázáno. Podle Vojtěcha přitom budou platit stejná pravidla jako pro pohyb po Česku. „Pokud se člověk vrací, tak buď musí být covid negativní prokázaným testem, nebo musí absolvovat čtrnáctidenní karanténu, “ uvedl Vojtěch. Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/doma...omaci_aug" Snad v tomto vlákně budou dobré zprávy rychle přibývat :-)  .

UVOLŇOVÁNÍ restrikcí a cesta k normálu

Založil ve fóru Co se nevešlo

V tomhle směru je podle mě víc problémů:

  • Cestující např. z Německa, co se před pár dny vrátil z Anglie. Při příjezdu k nám nepotřebuje test ani karanténu, ale je celkem rizikový.
  • Někdo přijíždějící z Anglie přes třetí zemí a ani netuší, že by měl jít do karantény nebo mít test (neznalost neomlouvá, ale po rozkašlání nové vlny bude už pozdě).
  • Ti, co straší §152 a §153 TZ, ale těm lidem musí dokázat, že se nakazili během nenahlášené cesty v zahraničí, ne? A to nebude snadné, když je to všude kolem nás. Jinak ty paragrafy hrozí každému, u koho se prokáže nakažení nezávisle kde byl a jak se choval.
  • Při přejetí hranic, obzvlášť při obnovení bezkontrolového Schengenu, není šance na nějaké zjišťování, kde kdo kdy byl. Na letišti se zmůžou tak na slovní otázku. Jedině letět na několikasegmentovou/přímou letenku ze země červené zóny. Jakmile  byl někde negarantovaný přestup, už se stopa ztrácí.
  • Systémy pravděpodobně nebudou propojené. Nečekám, že by podle pasu bylo možné hledat v rezervacích letenek (po Schengenu v nich obvykle chybí číslo dokladu) nebo že by se logovalo, kdo s jakým dokladem vstoupil do dané země a mezinárodně se to sdílelo. Natož třeba prolustrování telefonního čísla na roamingové záznamy. I kdyby se to technicky dalo, bude do toho házet vidle ochrana soukromí a GDPR. Tyhle věci se budou prověřovat až na podnět.
A pro některé osočovatele extra - není to návod k obcházení ani to osobně neplánuji, ale jsou to díry, kvůli kterým si myslím, že představený systém nemůže fungovat a přinese další vlnu ještě v létě.

0 Citovat

Michale neřeš to z právního hlediska. Dokázat někomu, že vědomě šířil nakažlivou nemoc by opravdu bylo složité, to nikdo nepopírá. Navíc představa, že se budou lidé stopovat, jestli někde v rizikové zemi náhodou neplatili kartou je asi naivní. Ale o to přece vůbec nejde. Jak píše Deny, je to vše založeno hlavně na morálce jednotlivce. Já také nejsem nadšen z kroků vlády a nadavam na ně, kde můžu. Ale jednou je to demokraticky zvolená vláda, tak to budu respektovat

0 Citovat

Hezký den,

tuší již někdo v jakém rozsahu začne lítat Ryanair (po zrušení Laudamotin) z Vídně ? Zajímají mě zejména lety do Brindisi a do Bejrútu…

Jarek

0 Citovat

Libor: přesně

0 Citovat

Ahoj,


Přečetl jsem si pár stránek ale nenarazil jsem na Barcelonu, rád bych využil kredit, který mi zustál u Vuelingu.
Neměl jsem čas si to zde celé procházet, doporučíte zda si mám už nyní koupit letenky na srpen/září? Vim že bude Španělsko dostupné ale se zpáteční karanténou, tak bych rád slyšel Váš názor.


Děkuji

0 Citovat

Adam Rymarczyk napsal(a):

Ahoj,


Přečetl jsem si pár stránek ale nenarazil jsem na Barcelonu, rád bych využil kredit, který mi zustál u Vuelingu.
Neměl jsem čas si to zde celé procházet, doporučíte zda si mám už nyní koupit letenky na srpen/září? Vim že bude Španělsko dostupné ale se zpáteční karanténou, tak bych rád slyšel Váš názor.


Děkuji

Dle posledních informací bude karanténa/test požadován poubze po cizincích vracejících se ze Španělska.

Tudíž na základě AKTUÁLNÍCH INFORMACÍ klidně srpen/září brát.

0 Citovat

Dobrý den, když poletím z Vídně do Atén a zpět, budu muset mít testy před vstupem do Rakouska před odletem, popř.  po příletu? Děkuji 

0 Citovat

Těhotenské? Ty potom doma:-)

0 Citovat

Ok, koupím:-)

A teď prosím vážně 

0 Citovat

DimikUK napsal(a):

Takze kdokoliv KDYKOLIV navstivil non EU country tak musi do karanteny? Tomu sam neveris.

Ty neumíš číst? Nebo nechápeš psaný text? 

" kteří se vrátili z pobytu pouze v členských státech Evropské unie a další státech schengenské prostoru s nízkým rizikem a středním rizikem nákazy" 

Pokud jsi byl loni v Japonsku a vrátil se od té doby do ČR, tak se nyní nevracíš z pobytu v Japonsku, ale třeba z pobytu v Německu a Lucembursku. 

Pokud jsi na Vánoce odjel z ČR do UK a potom jsi byl v Thajsku, Maroku, USA, zpět v UK a letíš do Německa a z Německa po zemi do ČR, tak se vracíš z pobytu ze všech těchto zemí, nikoliv pouze z Německa. 


0 Citovat

Má prosím někdo info o průjezdu tranzitními zeměmi při cestě do Řecka? Přes Makedonii to nejde, ale přes Srbsko a Bulharsko by se dalo. Jde mi o to, Srbsko je na seznamu zemí, u kterých je při návratu vyžadována karanténa nebo test. Pokud touto zemí pouze projedeme, bude se to na nás vztahovat? Popř. jak je zvykem zde při cestě přespat? Myslíte, že to bude někdo studovat? Díky moc za rady.

0 Citovat

Tak se taky pridam  nebudu resit Dimika UK  ,ale je to proste paskvil ,ale budme radi ze aspon neco . pro vetsimu to znamena ,ze budou moct na dovolenou  do Chorvatska  ,Bulharska , jeste pred zacatkem prazdnin  a budou se moct vratit bez testu a bez karanteny   dalsi zeme pak budou stejne az o prazdninach .protoze tam nebude  rozumne spojeni   

A proc paslvi;  ? Protoze kdyz poletim z Irska  tak jsem v oranzovych  a  budu mit v UK jen transfer  tak o tom se nepise jak se na to nahlizi   Pochopitelne pro klid a ciste svedomi se UK vyhnu a poletim pokud nebude jeste primy let  pres  Holandsko nebo  Nemecko   pripadne neco jineho co bude jen v zelenych nebo oranzovych a  ne v cervenych

Pochopitelne kdo to bude chtit obejit tak to  obejde  bez vetsich rizik  Navic ty zeme ktere ma CR zarazeny v oranzovych  k sobe  bez restrikci  Cechy nepusti a  to je dasi blbost  a  cizince z oranzovychch zemi nepusti bez testu a bez karanteny a Cechy ano ?

Napriklad ja jsem momentale  3 mesice v Irsku  ,ale prliletim  do CR jako Cech  na cesky pas  ale de fakto jsem Ir ..-) kdyz mam obe obcanstvi   ,podle ceho se mam chovat  ?   A kdyz vidim jak se chova Mynar ,Novotny  dalisi z Hradu ,Zeman atd ,, tak mi asi bude nejaka  serioznost lhostejna 

Meli otevrit vsichni pro vsechny cela  EU mezi sebou a  nevymyslet nejake semafory  ale to je opet typicka ceska  klasika ...,ale nestydim se chovat se stejne  

Hlavne ze ty restrikce pomalu konci

0 Citovat

@ Dimik UK ale  slo, jen jsem tim chtel poukazat na to , ze takove pripady  ten jejich semafor neresi , do CR je jen bus  zatim, ale  tam je ten klasicky priklad   Irsko-oranzove  -UK -cervene -Nemecko  zelene  .V UK  nebude nic jineho nez cekani na letisti  ( ciste teorie protoze takove spojeni neni  v cervnu  ) Do Berlina muzu letetet primo a pak to dojet po zemi

Ale konkretne jsem tim chtel ukazat  ze nechapu rozdil mezi Irskym obcanem  ktery se bude muset prokazat testem nebo jit do karanteny a mnou ktery to nebude muset absolvovat, jen proto,  ze mam i ceske obcanstvi  ?  Ale prevaznou vetsinu roku ziju v Irsku ,,Neni to nahodou trochu na hlavu ?  ( ted neresim cestu pres UK )

0 Citovat

Trochu mě děsí, jak rychle utichly zvěsti o otevření hranic s Rakouskem a Německem 15. 6. :D Snad se kluci rakouští rozhoupou.

0 Citovat

Netuší někdo, jak to vypadá v Libanonu s uvolňováním? Nejspíš se mi otevírá prostor pro rebook letů s FR ze začátku července. Je to reálné v tom jejich 90 denním oknu? Díky :)

Jinak zkusím vymyslet nějaký pohodový letní homeoffice. Ne lowcost, ale ideálně aby bylo aspoň ubytko (pro 1 os.) pokryté homeofficováním. To se bojím, že v létě můžu škrtnout většinu Středomoří, kam létá FR :D

0 Citovat

Ahoj, chci se s dvěma kamarády vydat 12. 6. 2020 autem na otočku do Utrechtu. Tuší někdo, jak to aktuálně probíhá na hranici Německo - Nizozemsko a zpět.


Díky za info.

0 Citovat

Ahoj, zajímalo by mě jaká je/bude situace v Rakousku. Řekněme, že cizinec ze zelené zóny bude chtít do ČR. Kdyby letěl přímo do ČR, není problém. Do Vídně jsou ale letenky levnější, tak to  vezme přes Rakousko. Bude po něm Rakousko chtít negativní test po příletu? E.
0 Citovat

Doufám, že má pravdu: https://www.novinky.cz/koronavir...i-40326320

0 Citovat

To, že má pravdu, je jasný už skoro měsíc jenom ze situace u nás, i po té, co pár týdnů valná část populace peče na jakékoliv formy sociálního distancování, zvýšené hygieny a dalších věci, se žádná katastrofa nekoná, počty nakažených a vážně nemocných se postupně snižují atd...

0 Citovat

 Peková mj. tvrdila, že COVID byl uměle upraven.

Z jejího vyjádření není ani patrné, jak se vymizení COVIDu slučuje s jeho přenosem v inkubační době (a ani potom žádné příznaky mnoho nakažených nemá). SARS a MERS, které zmiňuje, nebyly bezpříznakové přenosné, a proto bylo možné izolovat zdroje nákazy, což u COVIDu nejde. COVID určitě v populaci zůstane, časem možná bude méně agresivní. Ani s tím uvolňováním to není tak jednoduché, třeba v Izraeli počty nakažených rostou.




0 Citovat

tak Ceskoslovensko od zajtra bez obmedzeni

0 Citovat

Tak hento je ten slúbovaný darček od premiéra bratrôv Slovakôv 😉. Vďaka! Čo do Dolných Uhrier, staľe iba na 48 hodín?!

0 Citovat

tonic napsal(a):

tak Ceskoslovensko od zajtra bez obmedzeni

Konečně se dá plánovat i vlaková a busová doprava, hurá.
0 Citovat

Už to padá:) Rakousko od čtvrtka free.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahr...anicni_jhr

0 Citovat

Na druhú stranu mi príde ľúto, že 15-minút slávy pre Slovensko na domácej travelblog scéne týmto pádom končí. Teraz sa internet zaplní radami kde v Přahe na dobré Starobrno, či sa dohovoríte po anglicky a čí platí vaša Visa Electron:( 

0