PRŮLOM! Vláda zrušila hanebný a ve světě unikátní zákaz vycestovat vlastním občanům. Využijete této možnosti a navštívíte třeba Vídeň?  " Po zrušení zákazu volného pohybu osob bude možné opět cestovat do zahraničí, dosud to bylo až na výjimky zakázáno. Podle Vojtěcha přitom budou platit stejná pravidla jako pro pohyb po Česku. „Pokud se člověk vrací, tak buď musí být covid negativní prokázaným testem, nebo musí absolvovat čtrnáctidenní karanténu, “ uvedl Vojtěch. Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/doma...omaci_aug" Snad v tomto vlákně budou dobré zprávy rychle přibývat :-)  .

UVOLŇOVÁNÍ restrikcí a cesta k normálu

Založil ve fóru Co se nevešlo

Coinneach napsal(a):

To Norsko je úlet :D Jakoby házeli šipkami na mapu a dle toho dělali barvičky.


To samé Finsko. Belgie, Holandsko mohou a my ne.
0 Citovat

Tak Belgie a Nizozemsko mají výrazně lepší křivku nových nákaz než my. Některé země hledí především na tato čísla (Finsko, Pobaltí...)

Podobně to má vlastně i Norsko, takže to rozhodně není házení špendlíků do mapy. Jen má zkrátka každou země jinou metodiku.

0 Citovat

Leonard napsal(a):

každé pondělí ;)


Takze ked sa to zmeni v pondelok 20.7, platnost to nabere az 27.7. ?

0 Citovat

Máte prosím někdo zkušenost, jaký je aktuální situace na Sardinii? Vím, že je povinná online registrace. Ale na stránkách MZV se také uvádí, že jsou povinné roušky na všech veřejných prostranství, a to i na pláži. Jaká je realita na místě?

0 Citovat

"Podle ministra zahraničí Tomáše Petříček (ČSSD) by na seznam bezpečných zemí mohlo brzy přibýt Tunisko a Gruzie . (...) Červená barva na českém cestovním semaforu naopak podle něj hrozí Bulharsku, Rumunsku a Portugalsku ."


Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/do...ru-jde-i-o

0 Citovat

Kryštof Hájek napsal(a):

Tak Belgie a Nizozemsko mají výrazně lepší křivku nových nákaz než my. Některé země hledí především na tato čísla (Finsko, Pobaltí...)

Podobně to má vlastně i Norsko, takže to rozhodně není házení špendlíků do mapy. Jen má zkrátka každou země jinou metodiku.

Jak se zohledni pocet testu? Kez by se na to uz vysrali...

0 Citovat

Aktuálně ze Slovenska - Štrbské Pleso - lidí jsou,ale že by se tu nedalo hnout to zase ne,ceny v restauracích přiměřené,hlavní jídlo i za 4,9o euro jinak průměrně 7-1o euro.

 Bydlím v 3 hv. hotelu přímo ve Štrbském Plese a plný rozhodně není..můj typ sotva z poloviny(cena nebyla zrovna za hubičku). Bufet v hotelu funguje normálně.

Jinak mě překvapilo že v SK jsou roušky stále povinné ve veškerých vnitřních prostorech včetně restaurací a hromadné dopravě...já žil v domění,že ten nesmysl byl zrušen stejně jako u nás a lidi to celkem dodržují je vidět i několik šílenců co nosí roušky i venku ..

Bude to znít arogantně,ale já se zařekl,že s hadrem na hubě dovolenou trávit nebudu,takže se pohybuji všude bez...zatím jsem byl jen upozorněn v jednom marketu a kasy což jsem vyřešil symbolickým vytáhnutím trika pod nos ..

0 Citovat

Z osobních zkušeností můžu říct, že i dost záleží, jaký kus hadru máš na hubě. Pod bavlněnou rouškou mám do 15 minut krápníkovou jeskyni. Nicméně na letišti jsem měl v neděli čínský FFP2 respirátor za pár korun a byl to diametrálně opačný pocit. Mlžno se nedělalo a bez potíží se dýchalo. Ale ať pod tímto nebo tamtím se mi extrémně mastí kůže a vždycky to skončí nějakým ucpaným pórem a pupínkem a zpocenými popruhy na hlavě nebo za ušima.

Na liduprázdných místech bez, mezi lidmi s, protože jak říká můj kolega, lidé jsou idioti. Kašle to, kýchá to a i dnes to musí jet autobusem, nakupovat a ani to nemá tu blbou roušku a když jí má, tak pod nosem.

0 Citovat

Ahojte, ako často sa aktualizuje rakusky semafor?

Ďakujem.

0 Citovat

jlomnicka napsal(a):

Ahojte, ako často sa aktualizuje rakusky semafor?

Ďakujem.




Myslim, že to majú nepravidelne podla momentalnej situacie, najcastejsie zmeny co som si vsimol vyhlasuju pondelok/stredu/piatok, tu mapu menia s oneskorenim, najlepsie sledovat priamo online https://www.oesterreich.gv.at/

 v sekcii Reisebeschränkungen durch das Coronavirus

0 Citovat

Postřehy z víkendové cesty do Švýcarska a Francie. Tam let s Lufthansou do Frankurtu a pak Swiss Frankfurt - Ženeva. Na obou letech povinné roušky na palubě, v Německu navíc i na letišti, ve Švýcarsku ne. Kontroly nebyly žádné ani na jednom letišti a to ani pasové ani žádné zdravotní kontroly. Jen při letu FRA-GVA v letadle rozdávali papír, kde se vyplňovalo jméno a kontaktní údaje pro případ, že by letěl v letadle nakažený. Na konci letu ho stewardi vybírali zpět. Ve Švýcarsku roušky povinné jen v dopravě (vlaky, MHD...) jinak nikde jinde ne. V Ženevě pro návštěvníky do odvolání uzavřen CERN a palác OSN. Město celkově málo zalidněné, nefrancouzsky mluvící turisty jsem neviděl nikde. Mezi Švýcarskem a Francií kontroly žádné, klasický Schengen.

Ve Francii nošení roušky trochu přísnější, mimo dopravní prostředky se musí nosit i třeba na nádražích a v některých obchodech (vypadalo to, že si to každý obchod určuje sám, někde ji nikdo neměl a ani nebyla žádná cedule o nošení a někde ochranka nekompromisně po každém roušku vyžadovala). V Annecy byla hromada lidí, ulice totálně plné, jezero plné, restaurace plné k prasknutí, fronty na zmrzlinu na 15 minut. To jsem byl trošku překvapený, tolik lidí bych tam nečekal. Rouška byla povinná i na otevřeném parníku na jezeře, kvůli čemuž jsem na něj ani nešel. Pravdou je, že opět jiný jazyk, než francouzština, nebyl slyšet, takže nejspíše domácí turisté.

Let GVA-PRG, opět roušky, žádné formuláře, na letišti v Praze u Baggage claim je postavená provizorní pasovka, kde se ale kontroluje stylem ukaž občanku nebo pas z dvou metrový dálky a běž. To jsem fakt nepochopil, jen to dělalo frontu, protože tam byl jen jeden policajt a ve výsledku se stejně nezkontroluje nic.

0 Citovat

Vo Francúzsku sú od tohto týždňa povinné rúška vo všetkých verejných uzavretých priestoroch (doteraz to záviselo od miesta, obchodu). A Francúzi dostali viackrát inštrukcie, že majú cestovať iba po Francúzsku toto leto, takže je ich dosť veľa všade (snáď okrem Paríža, ten sa teraz oplatí navštíviť 😊). My sme boli tento týždeň v Bretonsku a kopa turistov tiež (ale stretli sme aj zahraničných, hlavne Nemcov).

0 Citovat

Kamarád Slovák mi teď říkal, že nemůže jet domů na svatbu, protože by jako člověk, co byl v Praze, rizikovém regionu, musel na 14 dní do samokarantény. To mi něco ušlo? 

0 Citovat

Blbosť, CZ je bezpečná krajina:


 Od 20. júla od 7. hodiny neobmedzený hraničný režim s 33 krajinami, pribudlo Anglicko


Slovensko má aktuálne otvorené hranice s týmito krajinami:


    Austrálske spoločenstvo

    Belgické kráľovstvo

    Cyperská republika

    Česká republika

    Čínska ľudová republika

    Dánske kráľovstvo

    Estónska republika

    Faerské ostrovy (samosprávne územie Dánskeho kráľovstva)

    Fínska republika

    Francúzska republika

    Grécka republika

    Chorvátska republika

    Holandsko

    Írska republika

    Island

    Japonsko

    Kórejská republika

    Lichtenštajnské kniežatstvo

    Litovská republika

    Lotyšská republika

    Maďarsko

    Maltská republika

    Monako

    Nemecká spolková republika

    Nórske kráľovstvo

    Nový Zéland

    Poľská republika

    Rakúska republika

    Slovinská republika

    Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska

    Španielske kráľovstvo

    Švajčiarska konfederácia

    Talianska republika.


Iná otázka je, že sú možno nejaké ohniská so zvýšením výskytom C-19, ale to sa rieši lokálne


0 Citovat

Ještě tam schází nějaké knížectví, království, republika, dokonce i císařství. Snad to není seznam ze slovenského MZV nebo?

0 Citovat

Michal napsal(a):

Kamarád Slovák mi teď říkal, že nemůže jet domů na svatbu, protože by jako člověk, co byl v Praze, rizikovém regionu, musel na 14 dní do samokarantény. To mi něco ušlo? 

tak asi je to zenich nie? :D

0 Citovat

K 30. júlu 2020 za predpokladu potvrdenia reciprocity sa majú otvoriť:


1. Alžírsko, 2. Kanada, 3. Gruzínsko, 4. Čierna Hora, 5. Maroko, 6. Rwanda, 7. Srbsko, 8. Thajsko, 9. Tunisko, 10. Uruguaj


za predpokladu, že:


    incidencia prípadov blízka úrovni priemeru EÚ,
    stabilný alebo klesajúci trend,
    celková reakcia krajiny v boji s pandémiou,
    spoľahlivosť/dôveryhodnosť dát z tretích krajín.


Vybrať krajiny, voči ktorým budú zrušené cestovné obmedzenia, je v kompetencii každého členského štátu. Rozhodnutie, voči ktorým tretím krajinám sa otvorí Slovenská republika, bude prijaté na základe odporúčaní ústredného krízového štábu a konzília epidemiológov.


Takže si počkáme, aktualizujú to každé 2 týždne, takže je to s tým otváraním zatiaľ ruská ruleta

0 Citovat

Ano zdroj Ministerstvo vnútra SK

0 Citovat

matej15 napsal(a):

Postřehy z víkendové cesty do Švýcarska a Francie. Tam let s Lufthansou do Frankurtu a pak Swiss Frankfurt - Ženeva. Na obou letech povinné roušky na palubě, v Německu navíc i na letišti, ve Švýcarsku ne.



ad LH - jak to vypadá se zavazadly? V info mailu je upozornění na 1ks příručáku. Mám přestup ve Frankf., tak snad mi ho vezmou už v Praze jako odbavené, ale jde mi o batůžek nebo minikabelku s sebou. Byl to problém? Díky
0 Citovat

Vůbec to neřešili. Ve FRA se na gatu procházelo jen samoobslužnou branou a pracovník stál 5 metrů daleko aby nemusel s nikým přijít do kontaktu.

0 Citovat

Tak aktualni info z dnesniho letu  Praha -Dublin , letiste v 7 rano pusto prazdno ,, odbaveni  misto  na terminalu 1 na terminalu 2 ,ovsem odlet z 1 ,,,asi by bylo moc prace  uvest ze odlet je z 1  a kdo nema zavazadlo k odbaveni nemusi jit na 2,,,Na plose 4 letadla Ryanairu  1 Smartwings  .pri odletu v 8.25 jeste dalsi letadlo s oznacenim travel servisu 

V letadle do Dublinu  asi 80 lidi  tedy vic jak polovina letadla prazdna

Na letisti v Dublinu  celkem dost letadel  pred pasovkou lidi houfne vyplnovali povinny formular , kde budou naslednych  14 dnu v karantene . Vcera meli zverejnit  11 zelenych zemi ,odlozili to  ,maji to udajne zverejnit koncem tydne ,vypada to ze CR mezi nimi nebude .. Z naprosto nepochopitelnych duvodu  ,kdyz celou dobu nebyla povinnost rousek.. nove povinnost v obhodech  a ve verejne  doprave  

Pres pasovku pruchod bez  vyptavani  , ( mozna  irsky pas )  formular skoncil na hromade mezi ostatnimi ...opet bez nejake dukladne kontroly  

0 Citovat

Prosím jaká je situace v Teremolinos Španělsko odlétám i s rodinou 11.8.a nevím zda odjet msm trochu obavy.

Prosim poraďte Silva 

0 Citovat

Ukazka naprosteho nesmyslu  schvaleni zelenych zemi v Irsku     Malta, Finsko, Norsko, Itálie, Maďarsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Kypr, Slovensko, Řecko, Grónsko, Gibraltar, Monako a San Marino. .

Priste asi odletim z Bratislavy ,  mozna i  z Gronska  -))  Formular  pry ale musi  vyplnit vsichni  a s vysoce rizikovych zemi bude nahodny test  Podle jakeho klice se urci vysoce rizikova zeme neni  uvedeno

A co kdyz si koupim  Kosice -Praha-Dublin  ... nebo si taky muzu koupit letenku  odkudkoliv  napr, Italie , Madarsko ,Norsko ,,,a prvni cestu do te zeme neuvedu...

A to jeste neni podzim ...lidi by se uz meli vzeprit  temhhle vsem politickym buzeracim 

0 Citovat

Ryanair nabízí možnost změny letu do týdne před odletem jen za rozdíl v ceně. Je možné změnit i místo odletu? Původně z Vídně a po změně z Prahy? 

0 Citovat

Lze změnit místa i data. Jen pozor na to, že změnit to jde jen jednou, pak už se musí platit. To jsem takhle neprozíravě změnil srpnový Bari na červencový Madrid a po zjištění, jaká je tam vůbec v těchto dnech teplota, bych to nejraději změnil zase zpět, ale smůla :D

0