Zajima me, zda berete nekdo na dovolenou (bez CK) rodice. Nasi se dnes vyjadrili, ze by se radi taky nekam podivali mimo ČR, ja tak nejak vaham, co to muze obnaset zejmena za uskali😂🤷. Preci jen oba 70+, bez cestovky nikam nikdy nejeli. No hlavne teda co s autem z pujcovny, do jednoho se nevejdem a ze by tatka pujcoval a ridil v cizine, v to vubec nedoufam. Co s nimi tam, neumi reci. Jezdime 2+2 a tohle mam dojem, ze by bylo 2+4🤦‍♀️. Jak to resite, berete rodice s sebou a jak pojimate dovolenou na miste? My jsme celkem aktivni lidi, byvame cele dny mimo ubytovani, vracime se vecer, coz by oni asi nedali.  .

Cestovani s rodičema😂

Založila ve fóru Co se nevešlo

Zajima me, zda berete nekdo na dovolenou (bez CK) rodice. Nasi se dnes vyjadrili, ze by se radi taky nekam podivali mimo ČR, ja tak nejak vaham, co to muze obnaset zejmena za uskali😂🤷. Preci jen oba 70+, bez cestovky nikam nikdy nejeli. No hlavne teda co s autem z pujcovny, do jednoho se nevejdem a ze by tatka pujcoval a ridil v cizine, v to vubec nedoufam. Co s nimi tam, neumi reci. Jezdime 2+2 a tohle mam dojem, ze by bylo 2+4🤦‍♀️. Jak to resite, berete rodice s sebou a jak pojimate dovolenou na miste? My jsme celkem aktivni lidi, byvame cele dny mimo ubytovani, vracime se vecer, coz by oni asi nedali.

0

Z vlastní zkušenosti neporadím, ale v půjčovnách mají i auta pro víc než 5 lidí. Program bude o kompromisu, ale napadá mě nechat je přes den na pláži a jet na výlet bez nich a jiný den třeba s nimi jen kratší výlet a pak buď odpočinek s nimi nebo další výlet ten den bez nich.

0 Citovat

Tak já osobně rodiče (73 a 74) min jednou za rok někam vezmu - aktuálně před týdnem jsme byli vlakem v Budapešťi letecky naposledy tři roky zpět v Athénách. 

Nevidím na tom nic "zvláštního" na místě udělám program jako bych jel sám ,akorát musím dát trošku větší časové rezervy a častěji využívám místní (městskou) dopravu. 

1 Citovat

Moje máma velmi ráda cestovala celý život. Když ovdověla, vzala jsem jí každý rok někam, někdy i 2x v roce. Byla takto se mnou, samozřejmě bez CK, asi 5x v Londýně, v Libanonu, Valencii, Las Vegas, na Floridě, 2x v New Yorku, na Havaji a 2x v Thajsku. Naposledy takto se mnou cestovala právě do Thajska a to jí bylo 70. Vše zvládala úplně v pohodě, dokonce jí i bavily mé nákupní orgie v Old Navy, ROSS, Macys atd...

1 Citovat

Já vzal takhle 7 důchodců na 3 týdny do JARu. Nejmladšímu bylo 65 a nejstarší měl myslím 75. Většinu času jsme strávili v autě + krátké pěší procházky. Večer jsme popili a druhý den to dospavali v autě, já musel bohužel řídit... Vše proběhlo v pořádku, bez žádných komplikací.

Pak jsem ještě braval mamku párkrát do Rakouska a jednou i do Brazílie. A taky v pohodě. 

0 Citovat

Ano,chodime s mojimi rodičmi pomerne často (Amsterdam, Izrael, Malta, Istanbul, Island, Cyprus, a budúci rok plánujem Jordansko). Sú pomerne mladí,tento rok obaja 60 a veľmi vitalni. Sami boli v Barcelone, Londyne, Parizi - vsetko darovane letenky odo mna.

Auto berieme klasické 5miestne,my sme traja. No a na mieste to už vyzerá tak, že ideme podľa mnou zostaveneho itineraru a robím sprievodcu 😁

0 Citovat

Tak u nas je to 73 a 76, to je oproti 60 dost rozdil, i kdyz jsou v pohode, tak si prave myslim, ze trajdani cely den nedaji. Fakt si to musim nechat projit hlavou, aby jsme si pak tu dovolenou uzili i my🤷.

0 Citovat

Ja obcas bravam otca 71. Zvlada to uplne v pohode, a ani nemam pocit, ze by sme museli nejak spomalovat. Minuly rok s nami bez problemov vyslapal Gibraltar. O mesiac ho berieme do Nice.

Asi zalezi ako su na tom rodicia zdravotne, a tomu sa prisposobit.

0 Citovat

Mandre napsal(a):

Tak u nas je to 73 a 76, to je oproti 60 dost rozdil, i kdyz jsou v pohode, tak si prave myslim, ze trajdani cely den nedaji. Fakt si to musim nechat projit hlavou, aby jsme si pak tu dovolenou uzili i my🤷.

Nevidim v tom problem.

Tak udelate program zamereny vic pro ně, ne? Uberete z aktivit, na ktere jste zvykli a prizpusobite to spis rodicum. 

Samozrejme zalezi, kam vlastne mirite. Pet dnu v Londyne je neco jineho,  nez tri tydny cestovani po Indii.

0 Citovat

Přijde mi, že to není o věku, ale o fyzické a duševní kondici (nejen) rodičů. Znám lidi, kteří umírají od 50 let a jiným je přes 90 a jsou schopni podniknout cestu kolem světa :-)

4 Citovat

tbu napsal(a):

Přijde mi, že to není o věku, ale o fyzické a duševní kondici (nejen) rodičů. Znám lidi, kteří umírají od 50 let a jiným je přes 90 a jsou schopni podniknout cestu kolem světa :-)

Presne. Mam pratetu, 81rokov,ktora stale aktivne cestuje nielen po Europe a minule si tak povzdychla, ze keby tak znova mohla mat 60 rokov 😀

1 Citovat

Asi záleží i na tom, co je baví,  a tomu přizpůsobit program. Pokud provozují  pravidelně  turistiku, můžete mít víc 'chodící' dovolenou, pokud jsou na památky,  tak autovýlet k nim. Dobrým jídlem se taky nic nezkazí, takže restaurace, kavárny, případně mít s sebou do auta připravený pořádný piknikový oběd s lahví vína třeba?

Nevím, kam chcete jet, dala bych pozor na horko, to dost starších lidí vyčerpává. A nejvíc asi bude záležet na tvém mentálním nastavení, proste ta dovolená bude víc pro ně,  lehce si prohodíte role, však jsi psala 2+4.

 

0 Citovat

Tak mi zase občas bereme děti 35 a 37. Byly s námi v Mexiku a na Bali a celkem to zvládly.

14 Citovat

nejlepší je vzít je tam, kde jste už byli... už to tam znáte, víte kde jít, nebude vás mrzet, že neuvidíte všechno, co jste chtěli... a stačí i méně než týden... já to tak dělám a všichni spokojeni..

1 Citovat

Jak píše Daniel, je fajn letět s nima někam, kde to už aspoň trochu znáš a víš jak to tam chodí. Budeš to mít jednodušší a víc v klidu.

Za mě je ideální moto-tramping, tzn. půjčení auta a poznavacka. Mezi zastavkama si v autě odpočinou, občas si schrupnou. Vlastně je to stejný jako s malýma dětma, musíš jim dát čas na odpočinek, dát jim najíst, pořád jim něco vysvětlovat a dávat pozor, aby si něco neudělali. 

1 Citovat

@puketapu jj, 2+4😂…. musim to promyslet, jestli spis vic k mori nebo poznavacka.

0 Citovat

zkus alghero - parádní písečná pláž přímo ve městě, perfektní doprava z malého letiště za euro busem přímo do města, něco málo se dá pak i objet, sympatické historické centrum, mimo sezonu i normální ceny za ubytování, často letenky za příznivé ceny, doporučuji i těm, co nikdy sami neletěli...

0 Citovat

"Preci jen oba 70+, bez cestovky nikam nikdy nejeli. No hlavne teda co s autem z pujcovny, do jednoho se nevejdem a ze by tatka pujcoval a ridil v cizine, v to vubec nedoufam. Co s nimi tam, neumi reci. Jezdime 2+2 a tohle mam dojem, ze by bylo 2+4🤦‍♀️. Jak to resite, berete rodice s sebou a jak pojimate dovolenou na miste? My jsme celkem aktivni lidi, byvame cele dny mimo ubytovani, vracime se vecer, coz by oni asi nedali."

Bude to vyžadovat především empatii a přizpůsobení se jejich tempu. 

0 Citovat

příští rok je chci vzít do New Yorku ať se pokochají...nikdy tam nebyli

0 Citovat

Co se týče auta, řeším teď podobný problém - chceme vzít naše "děti"  (42 a 44 ) s dvěma vnoučaty  na předvánoční poznávací výlet. Zjistila jsem, že van 6+1 nestojí zase o tolik víc jako normální auto, takže super. Co se týká otázky - moře nebo poznávačka - obojí lze přece skloubit. My (69 a 70)  tak u ž léta běžně jezdíme (bez CK) - ráno vyjedeme na poznávací výlet, během dne zajedeme někam na pláž, jsme tam tak jednu až dvě hodiny, pak zase nějaký výlet a večeř vínko buď na balkoně nebo někde v pubu. Letos jsme už tak byli 5x a ještě do konce roku 3x jedeme, fakt ale je, že jako důchodci můžeme jezdit na jaře a na podzim, v létě jsme doma na chatě.

3 Citovat

Jo a doporučuju třeba Kypr , Mallorku anebo nějaký řecký ostrov, to by se rodičům mohlo líbit.

0 Citovat

Beru s sebou mámu (70+) i otce (těsně pod 70) a vždy je to v pohodě. U nás rodiče musí vědět, že se o nic nebudou starat a že je nenechám na místě něco zařizovat nebo že je někde nevysadím a nepojedu dál sám. Největší stres mají z nejistoty a z toho, že něco pokazí. 

Hlavní je opravdu maximálně přizpůsobit program jim a především nedávat najevo, že bych si to třeba sám užil víc/jinak. Z toho by pak byli opět ve stresu. 

Já to mám naštěstí docela jednoduché, oba jsou v relativně dobré fyzické kondici, ale samozřejmě žádné dlouhé pěší túry nepřipadají v úvahu. Mámu beru na delší výlety mimo Evropu stylem road-tripů s krátkými procházkami. Tátu spíš po Evropě, ten hůř snáší létání i chození, takže většinou do nějakého města s výlety vlakem po okolí.

0 Citovat

ja beru mamu i tchyni jednou rocne..obe maji okolo 65 a proste kdyz se chce tak to jde..zatim nic moc jim neprizpusobuji, jsou ve velmi dobre kondici jako 40tnik z kanclu:)delame vetsinou roadtripy autem..Maroko,Oman, Kyrgistan,Izrael, Jordansko atd. 

Za me asi mam stesti ale vlastne jejich vek vubec nepocitujeme:)

0 Citovat

Jsem měla pocit, že dotaz klade puboš, kterého rodiče nutějí jet s nimi na chatu :-))

Pěkně jsem si tu početla. Můj názor je, že je to trochu o "vracení". Prostě pokud rodiče celý život dávali bez nároku na to, jestli si to "užijí", mohli by taky něco dostat na oplátku. A pokud by chtěli vidět něco "venku" což v době jejich nejlepších let jaxi "nešlo" - mohli by od dospělých dětí dostat zpět servis jaký jim poskytovali  oni....a to je snad jejich děti nebudou muset přebalovat :-))

5 Citovat

Souhlas s Piráticí. Psala jsem něco podobného, ale pod vlivem smutných vzpomínek smazala. Je fajn, když ještě je komu vracet a když je proč vracet, i s úroky. Míněno v dobrém 💗

4