Zdravím. Pár dnů zpět jsem měl let z Pekingu do Bangkoku společnosti Air China. Původní čas odletu měl být 20:00. Když jsme však byli v letadle a už čekali na odlet, z ničeho nic jsme museli letadlo opustit a jít čekat do haly. Odlet byl odložen o 3 hodiny. Nikdo z Air China se k tomu nijak nevyjádřil. Rád bych se zeptal, zdali je z mé strany nárok na nějakou kompenzaci. Zkoušel jsem hledat na internetu, ale našel jsem jen Denied Boarding Regulation, které se vztahuje jen na Evropu. Máte někdo nějaké info ohledně Asie? Děkuji .

Kompenzace za zpožděný let?

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

Pointa je, že si máš příště koupit dvě letenky s Ryanairem, protože když bude mít tvoje letadlo zpoždení, tak více vyděláš! :)

0 Citovat

Ahoj - potreboval bych poradit od zkusenych cestaku :) situace, ktera se mi stala je trochu slozitejsi.


Cestovali jsme z Portorika pres Newark a Mnichov do Milana, letenka vystavena United, lety EWR - MUC - MXP operovany Lufthansou. Let z Newarku priletel do MUC pozde, nestihli jsme navazny let a dalsi lety do Milana byly plne, takze nabidli stanby. To jsme odmitli s tim, ze tedy ukoncime cestu v Mnichove a dopravime se sami.


Vznika v takovem pripade narok na kompenzaci? Kdyby nas prebookovali na nejblizsi let, dorazili bychom do Milana se zpozdenim 3:50 hod.


Diky za reakci :)

0 Citovat

Podle pravidel by kompenzace byt mela,  ovsem muzou ji kratit o  50 %  coz by ale  asi bylo tak jak tak  ,kdyz poskytli  nahradu , ale tim ze jste to vlastne odmitli je otazka te kompenzace vubec ,ale rekl bych ze ano  , protoze vam nenabidli  adekvatni  nahradni let ,ale takovy ktery to zpozdeni mel v limitu kompenzace

0 Citovat

Neptejte se a zkuste to. Maximalne Vam napisou, ze ne.

0 Citovat

Opravdu je nárok na kompenzaci když lístky vystavil United? 

0 Citovat

Rozhodující je, která aerolinka fyzicky (čí letadlo) daný let letěla, tj. v tomto případě LH.

0 Citovat

Aha ok. Dobré vědět 😃

0 Citovat

Zdravím Vás cestovatelé.

Před pár týdny jsme cestovali s Condorem z Frankfurtu do Cancúnu. Po zhruba 4h letu se letadlo z ničeho nic otočilo a letělo zpět směr Evropa. Spousta lidí vypadalo vyděšeně a nikdo nevěděl co se děje. Letušky jen pobíhali po letadle a s nikým se nebavili. Asi po hodině nám teprve oznámili, že problém s vysílačkou a letíme zpět do Irska. V Irsku nám zajistili ubytování se snídaní a ráno nás odvezli na letiště, ze kterého jsme, pozdě odpoledne ještě letěli dále zpátky do Manchesteru, aby se doplnili zásoby a vyměnil personál letadla který už přesluhoval. Nebylo to jen tak, protože doplňování zásob v Manchesteru se protáhlo asi na 4,5h, lidé uzavření v letadle nemohli jít ven, takže pár lidí mělo zdravotní problémy a letadlo muselo opustit s tím že, další lidé se toho chytli a řekli, že nikam nepoletí a odešli z letadla taky. Chtěli své věci, které se museli v zavazadlovém prostoru letadla najít což také trvalo dobu. Do Mexika jsme přiletěli s dvoudenní zpožděním, propadla nám rezervace na auto, 2 noci v hotelu a nabouralo nám to celý program.

Má někdo zkušenosti jak postupovat a je schopen zařídit si tyto věci člověk sám, nebo to řešit přes právníky.  Condor jako takový píše, že u dálkových letů když je zpoždění velké hradí 600 Euro ale zkušenosti nemáme žádné, tak by nás to zajímalo.

Děkuji za případné reakce.

0 Citovat

Kubino88: narok na kompenzaci je, pozadejte LH na formulari z webu EU. Jen nebude pravomoc ceskych soudu, pokud se LH bude cukat.

Slaninaz: viz. odpoved Kubinovi, jen zadost na Condor

0 Citovat

Dovolím si otravovat s hypotetickou situací.

Chceme ležet na Martinik, letenky od spol. Level, odlet Paříž Orly. 

Do Paříže letíme z Vídně, ale na CDG a taky spol. Level,ale koupeno jako 2 letenka. Rozdíl přílet /odlet 4,5h.

Máme nějaký nárok na odžkodneni za: 

a) z duvodu zpoždění prvního letu nestihneme odlet druhého (vzdálenost Vídeň Paříž je jen cca 1t km) Mysleno spíš, že je to v rámci jedné společnosti. 

B) z důvodu zrušení jednoho z letů si budeme muset pořizovat jiné letenky do Paříže nebo se tam ubytovat (myslim případ, kdy je oznámení o zrušení letu zaslané 14 dní a déle) 


Letenky koupené nejlevnější a samostatně, změnilo by se něco, pokud šlo o jednu letenku s přestupem. Lze případně letenky ještě nějak spojit případně nějak dodatečně pojistit? 


Děkuju, jsem naprostý začátečník a i díky tomu, že studuju toto fórum, tak se dozvídám x informací, ale na druhou stranu se stresuju s možnyma komplikacema a nerad bych pak něco zjišťoval na poslední chvíli. 

0 Citovat

Chce to jen nebyt líný si něco načíst sám...

https://www.cestujlevne.com/blog/zpozdeny-let

0 Citovat

Ale to jsem právě četl, proto taky uvádím s jakou leteckou spol. letíme, kolik km apod.

Ja se ptám na otázky, které tam zodpovezene nejsou,nebo jsem je z toho nevycetl. 

Tzn. třeba mesic před cestou mi spol. oznámí, že let byl zrušen, teda bych podle dalšího článku neměl mít nárok na kompenzaci, ale co dělat s další letenkou u té samé společnosti a třeba ubytováním? To mi neumožní si změnit ani třeba ten let z Vídně i když je chyba na jejich straně? 

Nebo horší varianta, let z Vídně do CDG zpozdi o 2h.je ale kratší, jen 1t km. Já nestihnu přesun přes Paříž a uleti mi let stejné spol. ale na jiné letence z jiného letiště? 

Takže mám chápat tak, že když to není uvedeno ve zmiňovaném článku, tak nemám na nic nárok? 



0 Citovat

mmksvestky napsal(a):

Ale to jsem právě četl, proto taky uvádím s jakou leteckou spol. letíme, kolik km apod.

Ja se ptám na otázky, které tam zodpovezene nejsou,nebo jsem je z toho nevycetl. 

Tzn. třeba mesic před cestou mi spol. oznámí, že let byl zrušen, teda bych podle dalšího článku neměl mít nárok na kompenzaci, ale co dělat s další letenkou u té samé společnosti a třeba ubytováním? To mi neumožní si změnit ani třeba ten let z Vídně i když je chyba na jejich straně? 

Nebo horší varianta, let z Vídně do CDG zpozdi o 2h.je ale kratší, jen 1t km. Já nestihnu přesun přes Paříž a uleti mi let stejné spol. ale na jiné letence z jiného letiště? 

Takže mám chápat tak, že když to není uvedeno ve zmiňovaném článku, tak nemám na nic nárok? 




Bohužial ak kupujete dve rôzne letenky, kľudne aj u jedného dopravcu, žiadne oficiálne pravidlá odškodnenia, prebookovania či akejkoľvek starostlivosti o vás, sa na vašu letenku nevzťahujú. Nevylučuje to dobru vôľu aerolinky, ktorá by v rámci dobrých vzťahov so zákazníkom mohla poskytnúť rebooking - najmä ak tam bol naozaj dlhý čas na prestup a meškanie / zrušenie letu spôsobili oni, ale nemáte na to žiadny právny nárok.

Ak by to bolo celé na jednej letenke, je povinnosťou dopravcu vás čo najskôr dostať do cieľovej destinácie na jeho vlastné náklady. Letenky dodatočne už ale spojiť určite nejde.

Samozrejme by ste pri dostatočne dlhom meškaní jedného z dvoch letov dostali kompenzáciu, ale v tomto prípade by asi plne nepokryla náklady na náhradnú letenku / ubytovanie.

Nuž a pri úplnom zrušení letu viac ako 14 dní pred dátumom odletu už nemáte nárok vôbec na nič.

0 Citovat

Máte nárok na všechno, ale vždy jen k té samostatné části cesty.  Takže pokud vám něco změní, tak je jen jejich dobrá vůle, že změní i druhou letenku, ale není to jejich povinnost. Pokud letadlo nestihnete z důvodu zpoždění předchozího letu, tak smůla. 


Edit: Jo teď dokonce koukám, že to je z jiného letiště... 4,5 hodiny, to nevim tedy

0 Citovat

Děkuji srozumitelné.
nechci to plevelit (proto případně smazat, nebo do SZ), ale proč vám 4,5h připadá málo? Cesta CG-Orly dle toho co jsem vše četl kolem 2h, nebudeme mít zavazadla k odbavení, Martinik je v EU, takže ani pasová kontrola. Kdyby to bylo skutečně málo, tak bych raději obětoval letenky a posunul to na dřívější den.

0 Citovat

Pri ideálnej situácii to samozrejme málo nie je, je to presne akurát. Autobusu to medzi letiskami trvá hodinu a 10 minút.  Minimálne 30 minút zaberie de-boarding, presun na zastávku a čakanie na bus na CDG. Na Orly by bolo fajn byť 1.30h pred odletom. To dáva dokopy 3:10h potrebného času, takže ostáva rezerva 1:20h.

Meškanie na intra-EU lete nie je vôbec nič nezvyčajné, skôr s tým treba rátať ako s veľmi pravdepodobným variantom. Úplne stačí meškanie 2:30h, nadväzujúci let nemáte šancu stihnúť a nedostanete ani žiadnu kompenzáciu. Ak je následný let nejaký intra-EU prískok, určite by to bol každý ochotný risknúť. Ale v prípade nestihnutia letu na Martinik sa bavíme o náhradnej letenke v cene stoviek eur - takže ja osobne by som do prestupu pod 6-8 hodín nešiel a buď to kupoval na jednej letenke, alebo si k výletu pridal noc v Paríži a nemusím sa stresovať.

0 Citovat

Ahoj, dnes nám ráno v den odletu přišel email od letecké společnosti, že odlet bude opožděn o 4,5 hodiny. Jedná se o let z Jamajky do Německa a tedy delší než 6 hodin. Mohu zažádat o finanční kompenzaci za zpoždění letu nebo se to na náš případ nevztahuje???? Děkuji za info

Dominik 

0 Citovat

https://www.cestujlevne.com/blog/zpozdeny-let

Rozhodující je zpoždění při příletu.

0 Citovat

Ahoj, chci se poradit, prosim.


Let Qatar Airways z Doha do Prahy. Zpozdeni na priletu 4h 11min. Letecka spolecnost je mimo EU a let byl operovan z letiste mimo EU do EU, tudiz zadny narok na kompenzaci neni, je to tak? Nema nekdo zkusenost, zda davaji aspon neco v "dobre vire"?

0 Citovat

kedy je letecká spoločnosť povinná vrátiť cenu letenky pri meškaní ,bol to spiatočný let s Eidenhovenu do Bratislavy v januári 2020 meškkali sme 167min , lebo to bol let na otočku a ten meškal 169min.

0 Citovat

Zpoždění musí být alespoň 3 hodiny.

0 Citovat

Kompenzácia za meškanie a zrušenie letu - https://tonzes.com/compensaircz.htm Moc užitečná služba. Stačilo poskytnout základní informace o zpožděném letu a bez námahy (pro mě) mi vyzískala kompenzaci.

0 Citovat

Za tuto úspěšnou kompenzaci si ztrhli kolik procent, prosím?

0 Citovat

Claim Cloud jsem uz  taky pouzil  s kompenzace 250 euro si strhli  69 euro ( uz vcetne DPH ) jednani je ale na urovni a rychle ,ma to smysl , kdyz selzou jine prostredky, jak ziskat kompenzaci ,,zdeli i nazor zda ma smysl se soudit nebo je vysledek nejisty ,rozhodnuti je na klientovi ,ale protoze maji celkem slusnou provizi ,tak se to da  brat jako berna  mince ,ze soud nepovede k vyhre 

0 Citovat

Wizzair odmita vyplatit kompenzaci za zpozdeni let z Tenerife do Vidne o 4 hodiny. Jak byste postupovali? Doporucite nejakou vhodnou spolecnost, ktery zadat claim?

0