Zdravím všechny milovníky cestování. Pár věcí jsem toho již procestoval, každopádně jen s CK. Někde u CK jsou vyloženě šílené ceny za poznávačky nebo prodloužené víkendy. Jednou odpoledne jsem tak nechtěne narazil na Váš web a řekl jsem si, že bych také takto rád cestoval. S Angličtinou jsem na "docela dobré úrovní" = rozumím a domluvit se nějak domluvím (Teda až na nějaké skotské přízvuky, kde se musím hooooodně snažit, abych něco pochytil  .

Jak sestavit cestu od A do Z

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

12 reakcí

Zdravím všechny milovníky cestování.

Pár věcí jsem toho již procestoval, každopádně jen s CK. Někde u CK jsou vyloženě šílené ceny za poznávačky nebo prodloužené víkendy. Jednou odpoledne jsem tak nechtěne narazil na Váš web a řekl jsem si, že bych také takto rád cestoval. S Angličtinou jsem na "docela dobré úrovní" = rozumím a domluvit se nějak domluvím (Teda až na nějaké skotské přízvuky, kde se musím hooooodně snažit, abych něco pochytil smiley )

Každopádně, protože chci naplánovat svůj první trip, chtěl jsem se Vás zeptat, jak vy sestavujete své itineráře a podle čeho? Dejme tomu, že bych se pro příklad chtěl vydat na nějaký 4-5 denní trip někde severní Evropa... Předpokládám, že nějaký obecný postup tvoření takového tripu asi bude:

1) Prostudovat nějaké cestopisy
2) Určit si kam se chci podívat
3) Říct si kdy mám čas
4) Udělat podrobný itinerář? ( Děláte v nějakém programu, či jen tak Word?)
5) Zarezervovat letenky s vhodnou cenou? (Využíváte jen služby na cestujlevne, nebo taky používat např Skyscanner nebo další?)
6) Zarezervovat ubytování
7) CESTA

Trefil jsem se nějak do postupu ? Děláte něco jinak? Budu rád, když mi napíšete, jak cestu plánujete právě Vy, jestli používáte nějaký software pro itineráře, či jak to máte s náklady na cestu? Určujete si náklady na cestu předem před plánováním nebo až poté kalkulujete s vytvořeným itinerářem?

Díky moc!

0

ahoj,

kedysi, ked som bol este student a mal kopec volneho casu, tak to bolo jednoduchsie, castokrat mi stacila jednosmerna letenka niekam a domov som uz prisiel po zemi.

Ale teraz ked som uz zamestnany a mam obmedzeney pocet dovolenky to u mna prebieha inak. V hlave mam nejake preferencie, ktore krajiny by som chcel navstivit (samozrejme sa nebranim ani inemu) a potom uz iba sledujem letenky

1, uplny zaklad je najst dobru letenku a kupit ju
2, potom si spravim nejaky volny itinear, t.j. mesta a miesta, ktore by som chcel navstivit
3, nasleduje studium moznosti dopravy medzi jednotlivymi miestami a na zakladne jazdnych poriadkov zmena/reorganizacia bodu 2. toto odpada v pripade pozicania si auta
4, rezervacia ubytovania (s platenim az na mieste). V pripade, ze mam itinear volnejsi a neviem kde kedy presne budem, tak si len vytlacim nazvy ubytovania s adresou a gps suradnicami a pribliznou cenou v danom cestovnom obdobii, aby som ked tam uz budem vedel kde mam ist a zbytocne nestracal cas.
5, samotna cesta

a aby som nezabudol, na itinear pouzivam excel a naklady si kalkulujem dopredu. Pre istotu zvyknem mierne nadhodnotit a zatial som rozpocet nikdy nepresiahol a vzdy mi nieco zostalo.

0 Citovat

Pro mě je důležité si uvědomit, kolik dní chci v dané destinaci strávit. To samozřejmě závisí na tom, co kde chci navštívit. Nerad bych tedy koupil letenku na 2 dny a pak, když si uvědomím, co tam všechno chci/můžu dělat, si nadával, že jsem si měl koupit na delší dobu.

Taky se snažím před koupí letenky zvážit, zda například není v daném místě v daném termínu nějaká akce (konference, velká sportovní akce, hudební festival...), která by vyšroubovala ceny za ubytování nahoru, zatímco v jiných termínech by mohly být třeba poloviční. Nebo zda není v dané zemi nějaký státní svátek, kvůli kterému by mohla mít některá místa zavřeno. Nebo třeba v Izraeli je třeba počítat s tím, že (pokud se nemýlím) v pátek je všechno zavřeno/mimo provoz, atd.

Takže takové a podobné faktory se snažím brát v úvahu, než bych bezhlavě koupil nejlevnější letenku. Totéž platí pro předpokládané počasí v destinaci - jestli bude v Londýně pršet nebo ne, to moc neovlivníme a neodhadneme, ale u některých vzdálenějších destinací je třeba zvažovat hurikánovou sezónu, období dešťů, atd.

Co se týká financí, určitě si udělám nějaký nástřel předem. Bylo by hloupé koupit letenku např. do norského Osla za pětistovku a říkat si, jak budu mít levný výlet, a pak se divit, že jen autobus z letiště do centra města stojí dvojnásobek ceny letenky.

Někdy je fajn mít přehled o destinacích, kam chci jet, předem, a pak už jen čekat na levné letenky. smiley

0 Citovat

Tak dřív jsem každou cestu hodně plánoval do detailů, ale stejně se pak ta cesta vždycky vyvíjela jinak, takže dneska koupim letenku, zabookuju si hostel či hotel na prvních pár nocí a pak se rozhoduju na místě. Ptám se místních, co by mi doporučili, ostatních cestovatelů, taky záleží na počasí, na trek je lepší, když neprší, ale ve městě se dá zabavit i v dešti.

Finanční plán taky vždycky nějakej mám, ale většinou ho stejně překročim. Žijem jen jednou a na spoustu míst se pravděpodobně už nevrátim, tak proč si to neužít.

Takže nějaký podrobný plánování s vytištěnejma tabulkama z excelu nedoporučuju. Ale chápu, že to tak někdo má rád.

0 Citovat

Já se na začátku snažím mít všeobecný přehled o tom, co určité země nabízí, jaké je počasí, cenová úroveň apod.
Pak je postup následující:
1) pokud se vyskytne dobrá letenka do destinace o které aspoň něco trochu tuším ve vhodném termínu, tak kupuju.
2) pak si pročtu všechny detaily, často používám pro určité lokality vyhledávání "top ten" a podobně. Zjišťuju konkrétní ceny přepravy, ubytka, vstupů.
3) pak to hodím do excelu "jak by to mohlo vypadat den po dni", přihodím k tomu zjištěné údaje o penězích.
4) vyrážíme, na místě vše přeplánujeme smiley ale aspoň do rozpočtu se obvykle přibližně trefíme.

0 Citovat

Já jsem detailista a "organizátor", nevyjel bych, dokud nebudu mít předem zakoupeny všechny busy a ubytování.
1) Využít akce na letenky, nebo aspoň najít lepší cenu, než je obvyklá - nejlepší jsou po evropě měsíce jako květen, červen, září a říjen. Pokud je to aspoň trochu zajímavá země, vzít aspoň tejden - nesnáším tripy typu na všechno mám 15 minut.
2) Kontaktovat místní, číst blogy, domluvit couchsurfing - sestavení míst a předběžného itineráře
3) Koupit nejvýhodnější bydlení v těch místech - nejčastěji teda airbnb nebo couchsurfingy, v menších městech nebo přírodě zbydou jen hotely - tady se opět vyplatí měsíce, který jsem vypsal. Pořád svítí krásně sluníčko a ceny a počet turistů jsou poloviční.
4) Najít eventy v místě a čase - koncerty, disko, divadlo - jelikož půlku dobrýho výletu tvoří večerní program smiley Tady hodně pomůže FB. Nejlepší je sehnat k večernímu programu i někoho místního, nejlíp s celou partou. Stačí dovést becherovku a už budeš taky kamarád smiley
5) Najít a koupit transfery mezi místy, hledat slevy a zajímavý nabídky, např. restaurací.
Když to všechno zajistíš předem, už jedeš jen podle deníčku, o nic se nestaráš, peníze potřebuješ jen na zmrzku a hambáč smiley Jako hodně důležitou věc beru tu zmíněnou časovou rezervu - hlavně v přírodě. Ve zbývajícím čase si pak můžeš sednout, dát si pivko a kochat se. Taky člověk líp pozná líp, jak žijou místní, na vesničkách, než v metropolích.

0 Citovat

Většinou dopředu vím, kam bych chtěla letět, co zhruba tam chci dělat (moře, město, hory atd.) a jaký mám rozpočet, no a podle toho sleduju ceny letenek do vytipovaných destinací. Vzhledem k tomu, že si v práci nemůžu vzít dovolenou úplně kdykoliv, tak kolikrát nemůžu využít ty nej akce, pač jsem limitovaná termínem. Jelikož potřebuju mít vše naplánované, tak si všecko vyhledávám už před odjezdem, a to:
- podle toho, co chci na dovolené dělat, hledám (po podrobném prostudování mapy dané destinace) ubytování - já si zásadně radši připlatím za ubytování blízko centra, protože abych někam denně dojížděla místní MHD, to mi většinou přijde finančně i časově náročnější,
- zjišťuju způsoby, jak se dá dostat z letiště do centra + popř. jaká je možnost přepravy po městě,
- sepíšu si památky, které bych chtěla navštívit a zhruba si načrtnu program na každý den,
- je-li to možné, některé vstupenky a jízdenky si objednám dopředu po netu,
- zhruba si spočítám, jaké kapesné budu s sebou potřebovat v hotovosti (jídlo, vstupy, doplatek za ubytování).
Kromě toho, že si většinou kupuju průvodce v knižní podobě (kvůli mapě a jakémsi povídání o historii památek), tak hodně informací hledám na internetu - na diskuzích a hlavně na cestopisných blozích. Jelikož se nevydávám do exotických a neprobádaných lokalit, tak prostě čerpám info od těch, co už tam byli a tu zkušenost mají. Ty blogy mě asi inspirují nejvíc - vždycky obdivuju, když má někdo nejednom nádherné fotky, ale i dobře popíše postupy a fakta.

0 Citovat

Ja mam vybrane destinace kam bych rad a cekem, ale pak jsou situace jako napriklad ted Soul. Nikdy jsem netouzil do Jizni Korei a anu o ni moc nevedel, ale kdyz je letenka za 5k a podporena vetou, to musite koupit, tak kupuji smiley pak teprve zjistuji, neni to idealni, ale kdo vaha ten plati (vetsinou) smiley

0 Citovat

u mě rozhoduje jako první destinace(nejen co vidět,ale i bezpečnost,životní úroveň atd.) a až pak sháním letenky u kterých preferuji nejenom cenu ale i časy odletů/příletů a délku přestupů .....ano nějaká akce mě taky oslovila ze dne na den(Auckland,Dubai),ale třeba do některých zemí jhv. Asie či Afriky bych neletěl ani kdyby stála letenka 1 czk ve first !

když mám vybráno kam,tak mám také rád vše zajištěno tj. veškeré ubytování rezervuji(a nejraději i platím) předem....další letecké přískoky též předem a pozemní cestu (busy,vlaky) z 80% též předem! i výlety které abslovuji s nějakou místní cestovkou mám zajištěny už z ČR.

veškeré informace čerpám z netu a většinou jsem vybaven i nějakou tou mapou (měst,památek,mhd atd.) ,které jezdím "fasovat" pravidelně na veletrh cestovního ruchu ITB do Berlína.

0 Citovat

Já bych k tomu měl ještě jeden předproces, který jsem u cestujlevňáků vypozoroval smiley

1) Zjistit své časové a finanční schopnosti (Týden nebo 10 dní? A jak moc se mohu plácnout přes kapsu, abych až se vrátím mohl normálně fungovat)
2) Jaká oblast by mne asi zajímala? JV Asie ke koupání, Evropa za poznávačkou, Amerika za nákupy atd..
3) Najít spolucestovatele a předem si sladit stejné požadavky - divili byste se, kolik lidí odpadne, protože v okolí si to museli nejdřív "rozmyslet" smiley

Tedy, vím, že bych chtěl během podzimu vyrazit za teplem. Budu mít ale jen nanejvýš 14 dní volna a jsem schopen uvolnit 25 tisíc na hlavu. V tom případě odpadá Karibik a ostrovní státy v Africe a budu směřovat svůj zájem na akce do JV Asie - z názorů mě ale příliš nenadchla Indonésie, za to bych rád viděl něco z Thajka či Vietnamu.
Nyní je dobré mít představu o cenách letenek a routingů. Proto půjdu a podívám se do archivu (http://cestujlevne.com/akcni/thajsko) a vidím, že z Prahy je zajímavých 12 tisíc, jenže v případě kombinace letišť se dostanu i níže. Kolik je tedy pro mě přijatelný rozdíl k tomu, abych strávil na cestě o půl den déle? Ten se většinou odvíjí od toho, kolik vydělávám. Pokud bych čas více zúročil v práci, tak nepojedu do Berlína (pokud jej tedy nemám v plánu jako poznávačku).

A pak už jen vyčkávám na svou milenku v podobě levné letenky. smiley

0 Citovat

Taky jde ale o to, že já booknu pokoj za 700 kč a ty na místě seženeš nejmíň za 2x tolik smiley A ještě se budeš stresovat, jestli něco seženeš, hledat v mapách, kde jsou hotely... Ale máte pravdu, že tenhle přístup jde použít jen v zemích, kde jsou pevný jízdní řády a všechno jde booknout online. Taky pak přesně vím, kudy půjdu a můžu si naplánovat, jestli si do hotelu skočím dát věci apod. smiley A nestane se mi, že příjdu na nádraží a zjistím, že to jede za 5 hodin.

0 Citovat

Jak kdy, ale celkem se u mě ustálilo:

1) koupím letenku, protože je to zajímavá nabídka / někdy koupím letenku protože někam vysloveně chci
2) rámcově naplánuju ubytování a hlavní milníky
3) mrknu se, co by se dalo vidět
4) na místě se rozmyslím, co a kam se mi vlastně chce smiley

Hlavně no stress, má to být radost.

0 Citovat

Cech_ve_Vietnamu - při mé první cestě do jhv. Asie jsem Vietnam měl v užším výběru,ale po přečtení pár cestopisů,přečtení několika diskuzí na tripadvisoru jsem ho rychle vyškrtl...tam to nevypadalo tak růžově jak to prezentuješ ty a při popisování některých místních praktik jsou v porovnání pražský taxikáři poctivci .. no už jsme se dostali trošku mimo téma,takže za mě to shrnuji tím,že výběr destinace je u mě na prvním místě a jen tak někam bych nejel !

0
12 reakcí