Ahoj, otázka je jednoduchá, jaké jsou Vaše "pojistky" v případě, že cestujete na zapadlých místech v Asii? Mám teď před cestou s přítelkyní a nerad nechávám věci náhodě. Můj záložní plán: - CASH na přibližně polovinu cesty v EURech - platební karta VISA, kde je dostatek prostředků na ubytování i letenku do ČR - funkční telefon - notebook ->> otázkou je zda to k bezproblémovému návratu do ČR v případě krádeže či jiných problémů stačí? Představte si scénář, že se Vám ukradnou notebook, mobil i kartu. Ok, mě napadá jen prosba hotelu o volání do ČR (třeba umět telefonní čísla svých známých) s tím, že do konce pobytu jim to uhradíte. Svému kontaktu v ČR řeknete ať vám do města kde se nacházíte pošle peníze přes western union nebo american express. Možná to zní dementně, vím že existuje i volání na účet volaného, ale jelikož jsem to v životě nevyužil tak moc nevím co a jak  .

Bez peněz v cizině - záložní plán?

Založil ve fóru Co se nevešlo

Ahoj,

otázka je jednoduchá, jaké jsou Vaše "pojistky" v případě, že cestujete na zapadlých místech v Asii? Mám teď před cestou s přítelkyní a nerad nechávám věci náhodě.

Můj záložní plán:

- CASH na přibližně polovinu cesty v EURech
- platební karta VISA, kde je dostatek prostředků na ubytování i letenku do ČR
- funkční telefon
- notebook

->> otázkou je zda to k bezproblémovému návratu do ČR v případě krádeže či jiných problémů stačí? Představte si scénář, že se Vám ukradnou notebook, mobil i kartu. Ok, mě napadá jen prosba hotelu o volání do ČR (třeba umět telefonní čísla svých známých) s tím, že do konce pobytu jim to uhradíte. Svému kontaktu v ČR řeknete ať vám do města kde se nacházíte pošle peníze přes western union nebo american express.

Možná to zní dementně, vím že existuje i volání na účet volaného, ale jelikož jsem to v životě nevyužil tak moc nevím co a jak smiley Je mi jasné že se to na cestách vždy nějak vyřeší, jde mi o to jak tomu nejlépe předejít a mít vždy plán B + vyřešit to co nejvíce efektivně a cenově nejméně bolestně.

Díky za případné rady, zkušenosti či návody.
Ondra

0

tak pre istotu este dalsiu platobnu kartu v zalohe (kludne aj dve, vsak tych zadarmo je kopec) a nejaky stary mobil, toto kludne moze byt niekde schovane a nemusi sa vytahovat pocas celej cesty. Notebook mi pride hlupost brat, vsak mobil, tablet zvladne to iste. A mozno teda kontakt na ambasadu. Ak by ma uz okradli (uplne ze vsetko), asi by som kontaktoval policiu a ti by mi asi mali dovolit zavolat si od nich smiley

0 Citovat

sice to nedělám, ale neni od věci si hodit scan všech důležitejch dokumentů někam na cloud, ke kterýmu se dostaneš z každýho počítače...můžeš tam mít klidně i ty platební karty, nebo jen virtuální kartu, ať si zaplatíš aspoň ubytování...

0 Citovat

Kámoš na telefonu, Western Union a heslo smiley

http://www.intercash.cz/western-union-prevody-penez.asp

0 Citovat

Jop, jasné že přítelkyně má také vše... Jde mi o princip kdybych napříkald příště chtěl cestovat sám atd... smiley

Notebook mám z pracovních důvodů.

hajnej: díky za tip! To je fajn ... hodim si na do zipu na svůj ftp server pod url co si budu pamatovat jen já a tím pádem se k tomu dostanu odevšad s internetem.

Číslo své karty i CVV atd. si pamatuju nazpaměť takže pro platby online mohu platit kdekoliv na internetu aniž bych ji musel mít (vřele doporučuju smiley naučit se 16 čísel je easy a pak už se člověk nemusí starat o kartu a platí přes internet kdykoliv chce... smiley

Díky!!! jdu pročíst ten western union smiley

0 Citovat

jedine si zapamatat cislo tej, ktora zostala doma smiley

0 Citovat

Existují také služby Emergency Cash Advance nebo Emergency Card u skoro každé banky. Pravda, není to moc levné, ale když je člověk ve sračkách, tak to přehlídne.

0 Citovat

Sice jsem (musím zaklepat smiley) neměl důvod to využít, ale zdá se mi dobrý ten Western Union. Pobočky jsem viděl na cestách i v docela neuvěřitelných prde*ích a má to jednu výhodu - když příjdeš zcela o vše (peníze, karty, doklady atd.), stačí Ti jen mít s někým doma to předem dohodnuté heslo, po jeho sdělení Ti peníze vydají. Problém je asi ten telefon, kterým se musíš dovolat a třeba jej taky nemáš, to by se ale snad dal buď někdo ukecat alespoň na poslání maila zdarma.

0 Citovat

ja mam jednu kopiu pasu dakde v ruksaku a kreditku.

volakedy som mal este v batohu prachy na letenku z najvzdialenejsieho bodu cesty, tak ako keby som ju kupoval len den vopred.

lenze som zlenivel a zaloznu kartu aj vsetok cash (zvyknem cestovat s hotovostou) nosim pri sebe smiley

ale do penazenky si davam vzdy iba maly obnos a jednu expirovanu kartu.

a s mobilom som zacal cestovat asi len posledne dva roky, predtym som ho vzdy nechaval vypnuty doma smiley

0 Citovat

no,představit si že přijdu úplně o vše.....mi připadá už jako paranoia tedy ..

ono záleží také jak kdo,kam a jak cestuje....já jsem hotelový typ a do míst s pochybnou bezpečností jako třeba brazilské Sao Paulo a pod nejezdím!

osobně vozím dostatečnou hotovost v bezpečnostní ledvince na těle a část v bezpečnostním opasku,kartu jako zálohu,kopii pasu,notebook,telefon....ubytování na hotelu nejlépe s trezorem na pokoji

0 Citovat

Občas jezdím úplně nadoraz, že poslední den utratím posledních pár babek a všechny účty mám vyčištěný až na nulu. Vím, že je to nezodpovědný a hrozný, ale prostě to tak zatím mám - když něco vydělám, tak to procestuji. Kdyby se něco stalo, počítám se službami Western Union. V každém případě prachy dávám na více míst a většinu mám v moneybeltu, takže se obvykle neobávám, že bych o všechno přišla (akorát je teda dobrý ten moneybelt nezapomínat pod matrací v guesthousu po checkoutu smiley). Jinak vyfocený pasy a víza, stejně jako pořádné pojištění, to je samozřejmost.

0 Citovat

Všechny dokumenty naskenovat a hodit na Dropbox.
A přeci taky máme služby ambasády v zahraničí, ti se o tebe postarají. Půjčí ti peníze a i na letenku smiley


Sent from my iPhone using Tapatalk

0 Citovat

Když jsem byl v Bolívii, tak nejbližší naše ambasáda byla ve vedlejším státě (Peru - Lima), musel bych asi pro pomoc přes hranice na černocha smiley Jinak přepadnout a obrat vás totálně o vše můžou kdekoliv a může se stát, že nepomůže ani moneybelt a jiné skrýše. Taky to mám, ale je dobré mít někoho, kdo pošle kdykoliv peníze.
A protože mi došlo, že stále nemám vyřízen druhý pas, tak se hodí mít i dva pasy smiley

0 Citovat

Ještě k těm dvěma pasům - berete s sebou na cesty oba s tím, že jeden máte někde zašitý pro případ, že byste o ten první nějakým způsobem přišli? Nebo máte dva pasy víceméně jen kvůli razítkům různých zemí, která by vám v jednom pasu komplikovala život, a necháváte druhý pas doma?

0 Citovat

Druhý pas mám "doma", tj. u bráchy, který je v případě potřeby schopen mi jej prakticky obratem poslat UPS, FedExem nebo DHL.

0 Citovat

Vdaka za poucnu temu smiley

Ja sa snazim mat pas (mam len jeden. Vdaka za podnet na rozmyslanie smiley ) vzdy pri sebe na krku. V takej tej cestovatelskej tasticke. Citim sa s tym ako debil a je to trochu neprakticke, ale ked tam nemam nic viac tak sa to da prezit.

Jedna bankovka vacsej hodnoty v moneybelte uplne niekde vzadu, plus rezervne 2-3 mensie vpredu pre pripad nudze.
Kopie vsetkych zakladnych dokumentov zavesene niekde bezpecne virtualne na internete. Tiez viem naspamat cislo karty, plus mam prelepene na vsetkych kartach CVV nepriesvitnou paskou. Na kartach vytvorene paralelne dva ucty - jeden s ktorym su spojene bezne vydaje a druhy virtualny, s ktoreho podla potreby presuvam na ten prvy.

smiley Ked to tak po sebe teraz citam tak viem, ano, som asi paranoik.. smiley

0 Citovat

nie si smiley

0 Citovat

Ahoj, a jak řešíte pobyt na pláži a koupání? Vždycky někdo zůstane u věcí nebo existuje nějaká vychytávka pro plavky?

0 Citovat

na plaz nebrat nic, pas nechat niekde v bezpeci a so sebou len to najnutnejsie. Mobil, fotak - ten moze ist do vodotesneho puzdra za par euro.

0 Citovat

mozno ak ju dava v obchode, alebo v restuaracii, ani nevies ako, a hned ti ju za sekundu pod pultom odfotia, alebo oskenuju, prip. miestny rainman si to zapamata cele

0 Citovat

Je rano, takze jsem trochu zpomaleny jeste, nicmene cislo karty v kombinaci s CVV jeste nic neresi, ne? Porad je tu nutnost zadat SMS kod.

0 Citovat

Tak teď jsem objevil Ameriku. To znamená, že ke zneužití karty ji stačí "pouze" ztratit. Sice si teď přijdu opravdu blbě, ale přiznám se, že jsem opravdu za celou dobu placení kartou neplatil nikde, kde bych to nemusel potvrdit SMS kódem... Takže 100% seškrábat onen CVV kód asi, že?

0 Citovat

Viem ze napr z niektorých UK eshopov slo objednavat aj bez potvrdenia, tzn stacilo vyplnit cislo, expiraciu a cvv. A napr aj siet multiplexov na SR to tak mala, neviem ci este stale ma. Takze niekedy fakt staci stratit kartu a clovek moze prist aj o peniaze

0 Citovat

Třeba v Australii není nikde potvrzení SMS kódem


Sent from my iPhone using Tapatalk

0 Citovat

Ja som sa tiez vo vacsine pripadov nestretol s potvrdzovanim cez SMS kod, toto ma iba minimum predajcov.

Este ku kopii pasu v cloude: ma to realne vyznam? Urychli to nejako vydanie nahradnych dokladov, ked donesiem kopiu strateneho/ukradnuteho? Alebo sa tym mozem aspon "ciastocne" preukazat, t.j. lepsie ako nic?

0