Ahoj,minulý týden strávený na Ukrajině a v Moldavsku mě dovedl k myšlence, jestli vůbec existují v tuhle době levnější země, než je Ukrajina? (Když nepočítám Venezuelu. :D )Jaké jsou tedy nejlevnější země, které jste doposud navštívili? U mě zatím vede Moldavsko(v závěsu Ukrajina), kde za předkrm, hlavní chod, dezert, domácí limonádu a 2dcl vína jsem zaplatil v jedné z nejlépe hodnocených restaurací na TripAdvisoru v centru měata v přepočtu asi 130-150Kč, což mám tušení, že jen tak nic netrumfne. .

Nejlevnější destinace, kterou jste navštívili?

Založil ve fóru Co se nevešlo

no cena piva je strasne zly benchmark. U nas je fakt najlacnejsie v Europe (v podnikoch). Co si pamatam, tak v Cine najlacnejsie stalo tak 30 centov a to prebije aj akcia v Lidli :D

Najlepsie hodnotit podla dopravy na kilometer (vlaky, busy, taxi), cena fastfoodu/obedu a cena ubytka (hostel/dvojka na hoteli)

0 Citovat

Za mě Kambodža ..

Překvapením byla Malajsie celkově levnější než Thajsko či Indonésie.

A protipól : Austrálie ..

0 Citovat

tonic napsal(a):

no cena piva je strasne zly benchmark. U nas je fakt najlacnejsie v Europe (v podnikoch). Co si pamatam, tak v Cine najlacnejsie stalo tak 30 centov a to prebije aj akcia v Lidli :D

Najlepsie hodnotit podla dopravy na kilometer (vlaky, busy, taxi), cena fastfoodu/obedu a cena ubytka (hostel/dvojka na hoteli)

Tak i tyto meritka jsou trochu relativni. Na zadnou vylozene levnou zemi jsem zatim nemel stesti. Ale treba

Japonsko: doprava draha, ubytovani pomerne drahe, potraviny a jidlo v bezne hospode srovnatelne s CR.

USA: doprava levna(da se najit i draha), ubytovani pomerne drahe, jidlo ve fastfoodech stejne jako u nas.

Je fakt, ze pro ceske cestovatele by stacila jednoducha tabulka s par sloupci: jidlo v supermarketu, jidlo v restauraci, ubytovani, doprava, pivo. Vic toho potrebuje malokdo :)

0 Citovat

USA jídlo ve fastfoodech stejné jako u nás?? Tak teda za 3 USD jsem se nenajedl ani omylem, to minimálně za trojnásobek... mluvím o západě USA. Za 3$ koupíš chleba v supermarketu. Nebo pivo. Jedno.

0 Citovat

Tak ve fastfoodech v USA se do 5$ najíš naprosto s přehledem. Subway má základní footlongy okolo 5.50$ (to se s ČR nedá vůbec srovnat), v In-N-Out stál cheeseburger s hranolkami jestli se nepletu 4$ (a je to celkem gastronomický zážitek na fast foody), no a v Taco Bell se dá pořádně najíst i za ty 3$ pokud se omezíš na ty menší burrita co stojí okolo 1$ (to jsem praktikoval když jsem cílil na maximální budget, je to výrazně levnější než nakupovat v supermarketech apod.).

Podobně bych nesouhlasil s tím, že ubytování v USA je drahé - bydleli jsme v pár motelech za cca 35-40$ se snídaní pro 4 lidi. Dá se skvěle zneužít hlavně to, že většina pokojů má 2x double bed za cenu běžných evropských dvoulůžáků ;).

0 Citovat

superweb . napsal(a):

Japonsko: doprava draha, ubytovani pomerne drahe, potraviny a jidlo v bezne hospode srovnatelne s CR.

S tímhle bych si dovolil aspoň částečně nesouhlasit. Vlaková doprava je sice relativně drahá, ale bez railpassu by byla ještě výrazně dražší a ten komfort a rychlost se s levnou českou vůbec nedá srovnat. (Krom toho jsou tu ještě poslední dva noční vlaky, kde člověk ušetří za ubytování. :) ) Autobusová doprava taky nemusí být drahá, když se lístek koupí včas (jeli jsme 500 km z Tokia do Ósaky za +-550 Kč a myslím, že by to šlo i o kousek levněji). Viz www.vipliner.biz. Komfort zase těžko srovnatelný s českým. Lety s nízkonákladovkami se taky dají koupit v akci. Ubytování: slušný single private room v japonském stylu bez AC v hostelu Ósace 1700 JPY, v Tokiu 2900 JPY (semi-double 5200). V různých akcích nebo last minute apod. se dá i v hotelu pobýt za slušný peníz. Např. nedávno jsme na poslední chvíli rezervovali prý 4* hotel v Nagasaki, 1x 4lůžkový a 1x 3lůžkový pokoj za 16000 JPY, nakonec jsme kvůli nějaké chybě nevím v čem dostali jeden 3lůžkový a dva 2lůžkové se slevou za +- 13000 JPY, což bylo míň, než jsme platili za předchozí noc v hostelu ve společném pokoji (17000 JPY). Jednou jsme v Ósace spali v děsném hotelu, ale s last minute slevou na 1000 JPY, což se dalo vydržet. :) Některá ubytování v okolí měla za tuto cenu běžně "pokoj" 2m čtvereční, ale to jsem se neodvážil zbytku výpravy naordinovat. :D V Japonsku se taky dá přespat na různých pro nás méně obvyklých místech, jako je např. internetová kavárna (většina má sprchy, některé i nápoje a zmrzlinu zdarma, sem tam je v ceně i malá snídaně, cena za osobu a noc kolem 400 Kč) nebo karaoke. Taky existují Riders Houses, levné ubytování pro motorkáře/cyklisty.

Potraviny opravdu nemusí být drahé, hezkým příkladem je např. síť supermarketů v Ósace Super Tamade a taky stojenové obchody, ve kterých se dá koupit i jídlo. Nevím, co si představut pod "běžnou hospodou", ale ve všemožných fastfoodových řetězcích, které se těm našim až tak nepodobají, se opravdu dá levně a dobře najíst. Stejně tak i v jídelnách různých veřejných institucí (doporučuji např. jídelnu Ministerstva zemědělství, lesnictví a rybářství kousek od Císařského paláce v Tokiu).

Stručně řečeno: jak si to člověk v Japonsku zařídí, tak to má (třeba i levně :) ).

0 Citovat

souhlas, že to Japonsko není až tak drahé - jasně ten týdenní railpass je pecka, ale když na něj pak jedeš víc než 4x , tak ti to rychlost přesunu vynahradí i letecký spoj :-) ale v restauracích jsem se vždycky najedla relativně levně a v candy storech si pamatuju čokolády i za 5 Kč :-) slušný 2lůžák kolem 400-500/Kč/os považuju na normální cenu, srovnatelnou s ČR - i když je fakt, že ČR považuju za levnou zemi, což asi už dávno není :-D :-D :-D

Jinak , co se levných zemí týká , tak kromě Thajska, kde bývalo tenkrát levné všechno, tak za mě vede jednoznačně Ukrajina a to i Kyjev, oběd přímo na Majdanu za 70 Kč byl fakt příjemnej.

Naopak Filipíny mě fakt překvapily, když i ve špinavé restauraci na maximálně odlehlé pláži pro domorodce s asi 3 turistama nasadili ceny jak v Praze.

0 Citovat

Zdravim z Japonska. Pokud mate stan a vybaveni na kempovani, je to jedna z nejlevnejsich zemi, idealni v lete na Hokkaido, navic s krasnou prirodou. Spousta kempu je zdarma (WC, pitna voda, pristresek s osvetlenim, na Hokkaidu jsou casto dosazitelne pesky od busu ci vlaku) a ty placene stoji 80, 100 ci max. 160 Kc. Sprchy tam vetsinou nejsou, ale nedaleko je vzdy nejaky onsen (male termaly) za 80-160 Kc vcetne mydla, samponu a zasuvky.

Navic z vodovodu tece pitna voda a neplatite vstupy do NP na rozdil od vetsiny Asie, ciste zachody jsou vsude a zdarma (krome hor) a je tu velmi bezpecno. Mimo NP se pry muze prespat i jinde nez na vyhrazenych mistech, napr. ve vetsine mestskych parku, pokud clovek postavi stan vecer a brzy rano se sbali. Nebo nekde v prirode. To jsem ale osobne nezkousel.

Jezdim lokalnimi a rychlymi vlaky (ne expresy) za 480 Kc denne (jen ty dny, pokud by to stalo vic, plati jen o prazdninach, Seishun 18 pass). Da se jezdit i stopem (ja 5x kratsi useky, vetsinou, kdyz nebyla jina moznost, ale potkal jsem i ty, co jezdi temer vzdy). Japonci autostop neznaji, ale jsou casto velmi ochotni.

Busy jsou u kratsich cest drazsi na km (i 10 Kc na km, ale jezdi temer vsude, casto jen pro par lidi v odlehlejsich oblastech),. Na delsi trasy napr. z Tokia jsou nejvyhodnejsi. Mel jsem zpatecni kombo ticket s moznosti zmen a stopoveru vcetne vlaku a dalsiho busu do Kamikochi v 1500 m n.m. za 1640 Kc (plati mimo nejvyssi sezonu).

Na Hokkaido jsem letel s Jetstarem za 7000 jenu i s batohem, coz je v dnesnim kurzu 1400 Kc. Z H. do Osaky asi za 7500 jenu.

Hokkaido je idealni na cyklistiku. V hlavni sezone pritom jen malo turistu, vetsinou Japonci. V mnohem podobne jako Zeland pred 20 lety.

V Kjotu ted neni sezona (i kdyz Evropanu plno) a ceny hostelu na booking.com zacinaji na 210 Kc na ten samy den, bezne 400-500 Kc, coz je na zemi s vysokymi platy nizke, i kdyz mimo vetsi mesta jsou az za 800 Kc.

Jidlo je nejlevnejsi ve vetsich supermarketech, kde maji navic vecer az 50% slevy na varena jidla v krabickach, sushi, salaty zeleninove a bramborove ci smazena jidla (kolem 8 h., pokud zaviraji v 9). Prodavaci jsou navic extremne slusni, neustale zdravi, dekuji, ne ty otravene pohledy jako v CR. I bez slev mi prijde levne na tu kvalitu, zvlast sushi nigiri s velkymi kusy syrovych ryb cca 22 Kc za 1 sushi nebo ryze s lehce uzenym lososem a dalsimi prisadami za 86 Kc (vetsi porce). Spagety v omackou a trochou neceho dalsiho jsou i v malych obchodech za 22 Kc (mala porce) a ohrejou je v mikrovlnce. Ta je v supermarketech vzdy k dispozici a obvykle si tam clovek s jidlem sedne u stolu. Kupuju si ve sleve i na dalsi den. Lhuta spotreby je vzdy na dalsi den, prodavaji jen zbozi z toho dne.

Naklicene mungo stoji casto cca 4-5 Kc, mel jsem i za 2 Kc za 180 g bez slevy (v CR asi 25 Kc). Pivo 350 ml je od 17 Kc, ale i pres 60 Kc za 0,5 l. Syry a ovoce (krome obcas levnych bananu) je drahe. Jogurt 400 g jako Hollandia jen za asi 27 Kc. Dobre nanuky v supermarketu za 20-28 Kc a zmrzlina v McDonaldu (jinak tam nejim) za 20 Kc.

3 Citovat

Hokkaidó v létě super, doporučuji navštívit park Shiretoko. Večerní slevy v supermarketech potvrzuji. :) Mikrovlnky mají často i ve večerkách (conbini), které jsou často otevřené 24 hodin denně a v některých taky mají stoly, takže není problém si ve dvě ráno sednout a dát si třeba teplé jídlo a navrch 3 zmrzliny. :D

0 Citovat

Jeste k dalsim zminenym destinacim. V Cine je casto mestsky autobus za 1 juan (asi 3,30 Kc) i dnes a na velkou vzdalenost, nekde 2 juany. Vlaky bez pismena v nazvu (jen cislo) jsou stale velmi levne, ale moc jich neni. Jidlo pod euro, kterym bych se najedl, jsem ale videl jen 1x (nudle v Guilinu v restauraci). Streetfood jsem za mesic po Cine videl malo a bylo to same smazene, coz me nelakalo. Cina ale urcite neni levna destinace, protoze ma asi nejdrazsi vstupy do NP na svete a velmi drahe vstupy na pamatky. Nicmene bez vstupu a pri malych vzdalenostech se da cestovat velmi levne vcetne kvalitnich hostelu.

Filipiny jsou pobliz plazi casto predrazene a to i v mistech, kam jezdi spise jen domaci turisti. Vyjimkou byla Anda, kde mi v baru zdarma (za dysko) ugrilovali rybu, kterou jsem si koupil na trhu pres ulici. Podobne v resortu na Camiguinu velmi levne upekli rybu koupenou na ulici (sami meli jen mrazenou a ja chtel u more cerstvou). V Makati v Manile bylo drahe jidlo, asi nejdrazsi supermarket (7-Eleven), co jsem kdy videl. V chudych castech turisticky nezajimavych mest (coz je vetsina, ale co by tam kdo delal dele nez jen prenocovani napr. u letiste v Cebu) je jidlo extremne levne. Filipiny bych ale ohledne jidla nechvalil ani kdyby bylo zadarmo. Vetsinou nebylo snadne najit nejake chutove zajimave a zdravejsi.

V severni Evrope muze byt se stanem levneji nez ve vetsine zapadni a jizni Evropy. A s vlastnim autem obzvlast.

I v Australii se da za urcitych okolnosti cestovat celkem levne. Drive jsem ji procestoval velkou cast jen za podil na benzinu s vice lidmi v aute, kdyz nekdo, kdo si tam starsi auto koupil, hledal spolucestujici. Samozrejme take jidlo ze supermarketu, vlastni vareni, kempy ci zdarma na taboristich a nejake vstupne. Ale i ted jsem v hlavni sezone projel busem (a vlakem Sydney - Katoomba) nejturistictejsi casti za rozumne naklady.

0 Citovat

Pro mě jednoznačně nejlevnější destinace byla u kamaráda na chatě na Lipně. Udělal jsem si výlet na motorce a stálo mě to jen lahev tequily co jsem mu tam přivezl. Láhev jsme vypili a to jsem mu tam ještě přefiknul ségru, která projevila zájem projet se nejen na motorce...

2 Citovat

aj tak sa da Padrino :D K tej Cine som chcel dodat, ze ako vravi Libor_S, vstupy do chramov a parkov su predrazene. Ale vsak staci vidiet jeden chram a ostatne su uz rovnake :D Tym cenam sa ani necudujem, 99% navstevnikov su Cinania, vacsina na tie miesta prvy a posledny krat v zivote a tak uz aj zaplatia. Hlavne ked ich je miliarda a pol, tych par percent lahko vsetko zacvaka.

S Filipinami sme nemali nikdy problem...najdrahsi je taxik na manilskom letisku, tam hadzu ceny ake sa im prisnili, ale Uber/Grab to nastastie vyriesi za par minut a dolarov. Inak zranica vsade lacno, na tych plazach sme sa nestravovali, stacilo ist par stoviek metrov opodial.

0 Citovat

Zrovna ty chramy byly v Shangri-La (ty ve meste) zdarma, mesita v Sianu take a obrovsky lezici Buddha v chramu v Zhangye za prijatelnou cenu. Chramy vytesane do skal v provincii Gansu jsou natolik unikatni a krasne, ze se i vyssi vstupne vyplati. Jinak si nepamatuju, ze by byly cestou dalsi drahe. Cestuju ale hlavne kvuli navsteve NP a vetsina lidi, co jsem potkal, take. 1 NP urcite nestaci. Je dobre, ze stejne ceny plati i pro Cinany. Aspon to zmensi davy lidi. Cinanu je v parcich spise 99,99%.

Na Filipinach mozna nekde staci jit kus dal od plaze na levne jidlo, ale v mnoha pripadech napr. na Palawanu se tim snizi cena treba jen na polovinu, ale stale je to mnohem drazsi nez jinde v JV Asii.

0 Citovat

Filipiny boli hodne zaujimave co sa cien tyka. Kto uhadne kolko stalo jedlo na obrazku vyhrava know how ako jazdit flixbusom na niektorych trasach so zlavou 75% ;)


jedlo.jpg

0 Citovat

tak na Madagaskare napr. 2ryzove "polievky" so zeleninou a masom, 5 kav a nejake miestne pecivo za 2400 ariary , co je cca 0,70eur. Ale samozrejme, toto bolo v miestnej vyvarovni. V turistických restikach tie ceny boli vyssie, ale stale dost pohode, napr hovadzi steak s hranolkami nejakých 5e atd.

0 Citovat

voughne napsal(a):

Filipiny boli hodne zaujimave co sa cien tyka. Kto uhadne kolko stalo jedlo na obrazku vyhrava know how ako jazdit flixbusom na niektorych trasach so zlavou 75% ;)

750PHP?

0 Citovat

Taky nás pozitivně překvapila Malajsie ( i Borneo), je fajn, že si člověk může dopřát luxusní ubytování v KL s výhledem na Petronas za ceny, o kterých si v Evropě může nechat jen zdát. Malajsie byla z našeho pohledu- nejvíc utratíme za ubytování, dopravu a jídlo- určitě levnější než Thajsko (ale nebyli jsme v neturistických částech země).

V Evropě potom Srbsko a Makedonie. Na jinak drahém jihu Evropy je překvapivě cenově přívětivé Portugalsko.

Jo a taky Severní Kypr- to je hodně muziky za málo peněz (nikde jsme nezažili takové žranice, neb jejich kultura mezes zdarma je nesmírně pohostinná. Objednáte si jedno hlavní jídlo, třeba nějakou rybu, a na stole vám ihned přistane chléb, salát, voda a potom začnou nosit teplá i studená mezes, jednou jsme jich zažili i 11! Někdy následuje i moučník, zpravidla ovoce zdarma a coffee, tea on the house. No a vy zaplatíte jen tu rybu- šílené!).

Souhlasím také s tím, že mě Japonsko cenově překvapilo- pokud se vám podaří ubytovat se za rozumnou cenu, pak jídlo a vstupy vás určitě nezruinují.

Naopak Tchaiwan mě v tomto směru překvapil spíš nepříjemně- je skutečně dost drahý, za jídlo jsme určitě utratili víc než v Japonsku.

0 Citovat

Já jsem si asi nejvíc za pár šupů užil na Sinaji - levná doprava z Káhiry, ubytování i jídlo, super moře a super hory. Teď to bude asi spíše pro dobrodruhy, na druhou stranu to bude ještě levnější (a to nejen díky slabé egyptské libře).

V Evropě mě hodně překvapil jih Kréty, mimo turistická centra. Působilo to podobně jako psala výše mandarinka o Severním Kypru.

Kuba se dá dělat levně, cenu nám nahoru hnalo hlavně ubytování, kde se prostě ušetřit nedá. Jídlo jsme kupovali většinou ráno v pekárně za místní pesa, k tomu nějaké ovoce a zeleninu na trhu. Ale pokud jsme chtěli něco víc než pizzu queso/perro caliente/pollo frito, tak nezbylo, než platit CUCem. Na karnevalu v Havaně a Sandiagu jsem pil pivo půl litru za necelou korunu. Sice hnusné, ale za ty prachy :-D Naštěstí to kompenzovaly úžasné levné rumy.

0 Citovat

@Jakob "tesne" vedla o paru stoviek :D Ale ako jedinemu sutaziacemu cakaj PM, teda ak to CL rozbeha. Inac jeden ten sacok stal od 15-20 PHP (30 centov), po tretom som bol plny na prasknutie. Zapijalo sa rumom za 40 PHP a cela dovolenka (13 dni so stopoverom v Dubai) aj s letenkami ma stala rovnako ako 9 dni na Cypre.

0 Citovat

@voughne, nejaka pekne carenderia ze :D

0 Citovat

Az som si to slovo musel vygooglit :D Bolo to priamo na trhu v centre Tagbilaranu, deva mala na stole asi 30 nerezovych nadob a v kazdom nejake ine jedlo. Domaci to kupovali vo velkom ,tak som sa pridal. Bolo to aj s vykladom, kedze rozpravala anglicky. V carenderiach to stalo 2x tolko, ale viac ako 50 PHP to nikdy nebolo, avsak tym som sa vyhybal lebo casto sa mi nedali najest vydajachtive slecny :D

0 Citovat

:D hej Filipiny ma najma teraz na Bohole prijemne prevapili cenami jedla. na Corone sme to nejak prehliadli.

0 Citovat

voughne napsal(a):

@Jakob "tesne" vedla o paru stoviek :D Ale ako jedinemu sutaziacemu cakaj PM, teda ak to CL rozbeha.

OK čekám na PM ;-)

0 Citovat

[citace="inutihar"]Já jsem si asi nejvíc za pár šupů užil na Sinaji - levná doprava z Káhiry, ubytování i jídlo, super moře a super hory. Teď to bude asi spíše pro dobrodruhy, na druhou stranu to bude ještě levnější (a to nejen díky slabé egyptské libře).

Navíc se dá na Sinaj levně a pohodlně dostat z Izraele (Blava - Eilat s Ryanem od nějakých 60 EUR + hraniční taxy cca 1000). Hotely tam zejí prázdnotou, takže krásný místa jako Nuweiba nebo Taba jsou nejenže za hodně levný peníze, ale je tam i božskej klid (Tabu trochu zachraňují Jordánci)

0 Citovat

Kolik je podle vás "ideální" budget do Thajska, cca na 10-12 dní? Jde mi o to kolik tak cca(ubytování, jídlo apod, bez letenky) pokud to chce člověk pojmout lowcost, ale zase ne tak, aby se nějak výrazně omezoval. A abych to ještě trochu upřesnil, jde mi o koupání, snorchlovani, tripy po okolí.... Snad si rozumíme na co se ptám. Díky

0