Zdravim vospolok. Dnes som uporne v praci rozmyslal, ci mam zalozit tuto temu. Predsa, nikto uceny z neba nespadol (alebo ziadna otazka nie je hlupa), ale to co v "cestovatelskych" skupinach na FB sa clovek docita...rozum zostava stat. Uz je nam tak dobre, ze aj Vysoka skola zivota (prip. studied at Harvard, alebo manager at Durex) moze cestovat dalej ako na pivo, takze som sa rozhodol, ze tu sem tam prispejem nejakym peknym screenshotom. Dufam, ze nikoho neurazim tuto z pritomnych a prilis si nepokazim moj biedny image :D Samozrejme vsetky mena cenzurovane. Zaciname klasickou otazkou ohladom batoziny v Ryanair...ktora sa necakane zvrtla (aj bez koleciek) :D .

Cestujeme dementne aneb dotazy z FB

Založil ve fóru Co se nevešlo

no spis to neci  vypovida o Cesich samotnych, ne?

0 Citovat

Tak já bych to opravdu takhle neviděl, z takovéto kraviny dělat nějaké zobecnění.... Já to beru čistě pro pobavení to vlákno a nic dalšího bych za tím nehledal.

Spíš bych řekl, že naše národní vlastnost je hledat na sobě pořád něco špatnýho a pomlouvat vlastní národ -  tohle neber nijak osobně, není to k tomu, co jsi psal, to opravdu myslím jako legraci, myslím to obecně.

0 Citovat

Slováci to nedělají??? Přispívá jich tady málo??

0 Citovat

eremi napsal(a): Spíš bych řekl, že naše národní vlastnost je hledat na sobě pořád něco špatnýho a pomlouvat vlastní národ
Naprostý souhlas, tohle mi velmi vadí.

0 Citovat

Když jste už narazili na tzv.  typické české vlastnosti - teď na Facebooku u Trabantů jsem narazil na zmínku, že si jeden z nich odnesl deku z letadla. K mému dementnímu dotazu - Jak je to u aerolinek s dodávanými sluchátky, dekami a jinými na první pohled ne-jednorázovými předměty? Po pravdě řeknu, že mě to nikdy nenapadlo si to odnést z paluby. Toto se běžně děje? nebo je to přímo k tomu účelu určeno a po výstupu se to likviduje? Či je to hluboce nestandardní?

0 Citovat

A to je právě ono, Tebe, jako ostatně většinu normálně smýšlejících lidí to ani nenapadne, že bys to odnesl, Ti ostatní to prostě seberou. Nedělá se to, deky nebo sluchátka v business se používají opakovaně (a jsou to často velmi drahý noise cancelling sluchátka), ale honit Tě kvůli tomu taky nebudou.

0 Citovat

V business asi jo, ale v economy? To jako ten můj polštářek mělo přede mnou X pasažérů? To asi ne ( doufám 😉)

0 Citovat

Ale když to rozdají, tak je to vždy nové, zabalené, ne? Aspoň mám ten dojem... To by nenasvědčovalo opakovanému použití. Nebo to vždy přebalují?

0 Citovat

To mas jak ty sluchatka ve SA, kde ti je da zabalene a pak si je vybere zpet.  To by me zajimalo, co s nimi delaji nadale. 

0 Citovat

No pokud vím tak deky se rozhodně nevyhazují ani v Y. Jdou klasicky do čistírny, respektive měly by jít. Polštáře jakbysmet, tam se ale obvykle perou jen povlaky, přičemž samotný polštářek nikoliv. Už proto nechápu motivaci lidí, kteří si deku z letadla vezmou. Já bych se toho občas nedotknul ani dva metry dlouhým klackem, zvlášť když třeba rozbalím deku z nového sáčku a jsou na ní  cizí vlasy... :) 

0 Citovat

A co hajzlpapír? 

0 Citovat

ten je niekedy k nezaplateniu :D

0 Citovat

Díky za odpovědi.

0 Citovat

Dříve jsem si myslela, že to všechno mění, jak deky, tak povlaky na polštářcích, pak jsem z několika zdrojů slyšela/četla, že tomu tak není. U dek stále nevím, u polštářků se mi to, bohužel, potvrdilo :/

Zhruba před 10,12 lety, tuším zrovna pro SA kompletovala a znovu balila sluchátka chráněná dílna, už si to přesně nepamatuju, ale myslím, že tam měnili i ty molitanový návleky, ale ruku do ohně za to nedám, je to opravdu dlouho.


A proč to lidé berou....asi v nás stále je - kdo nekrade, okrádá rodinu.

0 Citovat

Tak nevím, jestli bych zrovna tohle vnímala tak silně jako krádež. Já jsem dodnes žila v tom, že se to vyhazuje, že přece není možné, aby měli cestující tentýž polštářek ( byť s vypraným potahem), že na to budou nějaké hygienické směrnice nebo tak. A určitě v tom nejsem sama, takže lidi si to prostě vezmou, protože to dostali a jsou přesvědčeni, že by se to stejně vyhodilo.

0 Citovat

Většina sluchátek se recykluje právě sejmutím molitanu a nahrazením novým/vypraným.

Deky se perou, nevyhazují se. Nejsou levnou záležitostí, protože musí být nehořlavé a jsou prostě „letecké“. I proto je třeba TVS vybírá před přistáním, aby se nekradly.

Polštářky se mění potah.

Byť se to v našich očích může zdát jako zanedbatelná položka, pro aerolinky převážející miliony lidí jsou to pak sumy šplhající taktéž do milionů.

0 Citovat

Zrovna na dekách je nápis - neodnášejte z letadla...pravda, v angličtině, ale je tam.

Jinak já už teda taky deku z letadla vynesla - dítě spalo, bylo v ní zabalené, tak jsem ho vzala i s dekou, hezky kolem letušek, ani nemrkly.

K těm hygenickýcm předpisům, taky jsem si to myslela, ale na vlastní oči jsem viděla letušky, jak ty polštářky rovnaly při mezipřistání na sedačky po lidech, kteří vystoupili a na ta místa nastupovali další. Žádná výměna povlaků, natož celých polštářků se nekonala.


To okrádání jsem ale spíš myslela na věci jako mýdla, toaletní papí, příbory a pod...i to si lidé odnáší, v  zásadě odkudkoliv. Jo a kdyby jenom tyhle malé věci, když před mnoha lety začaly kolem Prahy jezdit nové vlaky a v nich byly celonerezové toaletní mísy, lidé neváhalia kradli je. Přinesli si klíč, odšroubovali je, nacpali do těch obřích tašek a nosili si je na chaty.

0 Citovat

Nakonec proč by se to mělo vyhazovat? V hotelech taky spíte na 100x použitých polštářích a pod použitými pokrývkami (samozřejmě s vypraným povlečením) a nikomu to nevadí ani se nad tím nepozastavuje...

0 Citovat

musim sa priznat, ze v zaciatkoch cestovania som deky kradol, mam doma dve od Etihadu :) skvele posluzia, ked potrebujem prespat na letisku.

v Alitalii som si raz rozbalil deku a smrdela brutalne po jetych ponozkach :D nebojte, nevyhadzuju sa, na to by v sucasnej eko dobe niekto davno prisiel a media by tu aerolinku rozniesli v zuboch.
0 Citovat

z ineho sudka:

Janka Travelhackerka je dobra dusa - zo sutaze na FB vyberie jedneho cloveka, ktoremu do jeho vysnenej destinacie zdarma najde (to nie je omyl, naozaj zdarma najde) ubytko a letenku. no neberte to :)

do sutaze som sa ako spravny turista zaciatocnik prihlasil. dufam, ze vyhram, mam zaujem o 10 dni na Kerguelenoch. nech sa s tym dievka popasuje :)
0 Citovat

@mato..drzim palce :)

len aby sa tu o par dni neobjavil novy nick s prosbou o letenku na nezname letisko na Dezolacne ostrovy :D
0 Citovat

andula napsal(a):

To okrádání jsem ale spíš myslela na věci jako mýdla, toaletní papí, příbory a pod...i to si lidé odnáší, v  zásadě odkudkoliv. Jo a kdyby jenom tyhle malé věci, když před mnoha lety začaly kolem Prahy jezdit nové vlaky a v nich byly celonerezové toaletní mísy, lidé neváhalia kradli je. Přinesli si klíč, odšroubovali je, nacpali do těch obřích tašek a nosili si je na chaty.


Známý kdysi provozoval hospodu v jednom univerzitním městě a vždy říkal, jak bylo krásně vidět, jak se mu po začátku podzimního semestru začaly výrazně více mizet sklenice a příbory. Z práce, když nám rekonstruovali sídlo, tak si pamatuji, jak jeden den nábytková firma namontovala na skříňky madla a úchytky a druhý den jich tam půlka nebyla. Obyčejné levné dřevěné úchytky. Té práce, co si s tím odmontováním někdo musel dát...

0 Citovat

Teď na tu deku koukám, je natažená na sedačce :-D Nikdy mě nenapadlo, že se nesmí vynášet z letadla. Za celý svůj život jsem nafasoval dvě deky a dva příbory. 

Za mě je teda větší hřích vynést z letadla třeba záchrannou vestu.


195e8133-ca8b-4cd2-975d-52eadbd951c6.jpeg

0 Citovat

Jinak víte, co je řádně eklhaf? Ty opoužívané, odřené a špinavé záchranné vesty, co používají v Ryanairu a spol. k bezpečnostní  instruktáži.

0 Citovat

Lukáš Horák napsal(a):

Za mě je teda větší hřích vynést z letadla třeba záchrannou vestu.


Nie je to len vetsi hriech, ale je to hlavne trestne.

Nechapem odkial maju ludia take pohnutky prisvojovat si paru centove polozky ... asi este musia vymriet posledni komunisti a snimi pojdu aj hesla typu "Kto nekradne, okrada svoju rodinu" ,ci "Co je doma to sa pocita" .



0