Káva na letišti

Kde hledat nejlevnější letenky?

60 komentářů
2019-09-02T12:29:37+02:00

Žádná správná cestovatelská diskuze se neobejde bez typické otázky „Kde koupím nejlevnější letenky do…?“. Bohužel zejména ve facebookových skupinách, ale i na mnoha webových portálech se dočtete neúplné či irelevantní odpovědi a na tu správnou horko těžko narazíte. Co je horší, když úplné začátečníky lidé směřují na portály typu Gotogate, Mytrip, eSky nebo snad Kiwi…

My se letenkám věnujeme už pár let a pomohli jsme tisícům z vás k extra levným letenkám. V tomto článku vám odpovíme na to, kde kupovat či snad nekupovat letenky a odhalíme šokující fakt, že nejlevnější letenky neexistují.

Nečekejte žádné rychlé tipy, které vám stejně nikdy k ničemu nebudou, ale ukážeme vám, jak to vlastně s cenami letenek ve skutečnosti chodí a jaké všechny nástrahy si nekalí prodejci vymysleli.

Zároveň v článku neřešíme, zda je levnější v pondělí, či s tou a onou leteckou společností. Řešíme jednu konkrétní letenku, kterou byste si mohli zakoupit u různých prodejců.

Nejlevnější letenka neexistuje

Tento trochu bulvární nadpis hned rozvedeme hlouběji. K tomu, abychom věděli, kam zajít hledat nejlevnější letenky, musíme pochopit, kde se ceny berou a co se s nimi dál děje.

Kdo určuje cenu letenky? Jednoznačně letecká společnost, s níž poletíte. Buďme konkrétní a vezměme si za příklad třeba České aerolinie a linku z Prahy do Paříže. Ti se rozhodnou, že budou zpáteční letenky prodávat za 2.000 Kč.

Když chcete letenku prodat, musíte ji dostat k zákazníkům, a to něco stojí. České aerolinie provozují své vlastní webové stránky s rezervačním systémem, ale moc lidí o nich neví a nenapadne je tu hledat letenku, proto své letenky nabídnou též stovkám cestovních agentur po celém světě.

Teď přijde to hlavní. Gotogate, Mytrip, Travelgenio, eSky, Kiwi, Expedia, Pelikán, Letuška, Student Agency i zde na Cestujlevne.com najdete vždy stejnou cenu letenky, kterou určila letecká společnost!

I přesto se však ceny mohou lišit. Neliší se cena letenky, nýbrž konečná cena, kterou zaplatíte.

K samotné ceně letenky si agentury účtují různé poplatky, z nichž jsou živy. Některé účtují poplatky nižší, některé vyšší a některé dokonce vaši letenku dotují jako třeba Gotogate, Mytrip aj.

Protože provoz webu a rezervačního systému něco stojí, velmi často uvidíte i samotné letecké společnosti, jak přidávají poplatky ke svým vlastním letenkám, ať už formou poplatku za rezervaci, či nepřímo jako poplatku za platbu kartou. Pozor na to, že poplatek se velmi často objeví až ve finálním kroku u platby po vyplnění čísla platební karty.

Naše příkladová letenka z Prahy do Paříže v ceně 2.000 Kč pak může jít „vyhledat“ například takto:

Záměrně píšu vyhledat, protože „reálně koupit“ a zaplatit to půjde takto:

Ceny letenek se skutečně neliší a konkrétní letenka je všude stejně drahá. Liší se jen poplatek za službu, kterou vám agentura poskytne v podobě vystavení letenky.

Když už víme, že jedna a tatáž letenka stojí všude stejně, můžeme se věnovat problematice dál, a to, kde skutečně letenky nejlépe kupovat.

Na webu letecké společnosti

Říkáte si, že když letecká společnost cenu určuje, bude jí nabízet sama nejlevněji? Není tomu tak vždy. Např. u ČSA často narazíte na poplatek ve výši 200 Kč, což je dvakrát tolik než v našem vyhledávači (máme 95 Kč).

* Doplnění na základě vašich komentářů: Velmi zřídka také letecké společnosti nahrávají akční tarify jen k prodejcům a už ne k sobě na web. Nespoléhejte tedy jen na web aerolinky.

Platí však pravidlo, že většinou nejlevnější letenku zakoupíte právě na oficiálním webu letecké společnosti. Jen si zkontrolujte cenu hlavně ve finálním kroku před platbou, aby vám nepřiskočil poplatek za platbu. Takový poplatek u nás nikdy nenajdete.

Nákup na webu aerolinky má však pár háčků.

Nespoléhejte pouze na web konkrétní aerolinky. Většinou vám nabídne pouze vlastní lety, nikoli lety svých partnerů či snad konkurentů. Co hůř, nenabízí ani lety v kombinaci s ostatními aerolinkami, na něž můžete narazit v klasických vyhledávačích. Chybí tu jednoduše cenové srovnání a musíte tak vědět, pro co na web jdete.

Jen minimum leteckých společností nabízí platbu v českých korunách. Pokud budete platit v eurech, dejme tomu. Banka vás o několik desítek korun obere, ale dá se to přežít. Horší bude platit třeba v malajských ringitech. Tady probíhá směna dvakrát – nejprve z ringitů na eura a poté z eur na české koruny. Zejména u dražších letenek se platba v zahraniční měně vůbec nevyplatí. Můžete však směnu obejít lepší bankou, například Revolut.

Letecké společnosti nemají sídla a většinou ani pobočky v Česku. Počítejte tak s omezenou zákaznickou linkou, a to nejen kvůli jazykové bariéře, ale třeba i provozním hodinám. Přes Cestujlevne.com získáváte 24/7 českou podporu.

A ten nejzásadnější problém? Musíte vědět, se kterou aerolinkou máte letět. Nejlepší je tedy využít jakýkoli vyhledávač letenek, který srovná všechny aerolinky, abyste věděli, která letecká společnost aktuálně nabízí na váš termín nejvýhodnější lety.

Zlaté pravidlo, které si zapamatujte, zní: letenky s nízkonákladovými společnostmi vždy kupujte na webu dopravce. Jedná se především o Ryanair, easyJet, Wizz Air, Volotea, Air Asia, Southwest Airlines aj. U těch ostatních si nejprve srovnejte ceny u klasického prodejce letenek a pak můžete jít na web aerolinky. Pamatujte však na těch pár háčků viz výše.

Přes prodejce letenek

Cestovní agentury a prodejci letenek jako Letuška, Student Agency, Expedia, Ctrip a mnoho mnoho dalších jsou hlavním zdrojem, kde hledat letenky.

Díky tomu, že mají data od všech leteckých společností, vám mohou nabídnout snadné a přehledné porovnání toho, kdo ve vámi zadaná data a na konkrétní lince nabízí nejlevnější lety. Jak mezi jednotlivými aeroliniemi, tak i jejich kombinacemi.

Znovu platí, že všichni prodejci vychází ze stejných cen letenek, proto všude najdete stejné ceny letenek. Existují ale i ojedinělé případy, kdy se letenky u prodejce vyskytnou levněji, než na webu aerolinky. Vyplatí se tedy ceny porovnávat v každém případě.

Pozor si pak už jen dávejte na nástrahy, které na vás nekalí prodejci připravili.

Velmi častým neduhem jsou poplatky za platbu kartou, které jsou mimochodem v EU zakázány a prodejci je maskují za „slevy“ na platební karty jako Maestro či ViaBuy aj., na něž jen těžko dosáhnete. Navíc sleva zafunguje jen jednou za rok. U klasické Visa či MasterCard poplatek zdaleka přesáhne ten náš 95 korunový, který je již zahrnut v ceně letenky na první dobrou a nemusíme na vás hrát levotu.

A proč funguje poplatek mimo hlavní cenu letenky? Protože v případě rušení či jiné změny se nevrací, viz článek Jak jsem přišel o 44 eur na letenku u Travelgenio.

Co třeba takový doplatek 10 eur výměnou za možnost bezplatné změny letenky? To je super kauf! Jen kdyby se však jednalo o upgrade letenky do flexi tarifu a vy si letenku mohli měnit… Ve skutečnosti za tímto poplatkem prodejci schovávají „bezplatný“ úkon z jejich strany, kdy vy budete chtít letenku měnit. Nehledě na to, že letenky, které budete kupovat, v 99 % měnit nepůjdou. Je to jen hloupý trik pro vytažení vašich peněz z bankovního účtu a dostat se prodejem letenky do plusu (tito prodejci letenky jinak dotují...).

Toto a desítka dalších nástrah na vás čeká, pokud si budete chtít proklikat rezervační systém Gotogate, Mytrip a jejich další klony. Jednoduše radíme: ruce pryč od nich.

Pokud bych to měl shrnout, svěřte své peníze tomu, kdo s vámi jedná fér a nemaskuje poplatky všude možně výměnou za zlaté pozlátko.

Chcete-li mít jistotu férovosti, otevřete si náš vyhledávač letenek. Konečnou cenu vidíte hned v prvním kroku nezávisle na druhu platby (kartou, hotově, převodem). Letenkáři vám jsou k dispozici 24/7 denně a i my z redakce se věnujeme vašim dotazům ve dne i v noci a hlavně, pokud letecká společnost mění či ruší lety, zdarma vám pomáháme s výběrem jiného letu nebo navrácením peněz. Ostatní prodejci s dotovanými cenami si za toto účtují nemalé poplatky.

My versus oni?

Možná si říkáte, že se snažíme jen hanit naši konkurenci, ale to vás musím vyvést z omylu. Nejsme prodejci letenek. Ano, máme provize z letenek (ale i hotelů, zájezdů, autopůjčoven a všeho možného) a na základě nich můžeme tento portál posouvat kupředu a plnit ho dalším užitečným obsahem, ať už těmito praktickými tipy či průvodci destinacemi, letišti a aerolinkami nebo tím nejlákavějším, akčními letenkami.

A právě v akčních letenkách vás sami často odkazujeme přímo na web letecké společnosti, neb právě tam jsou letenky nejlevnější.

Nejsou pro nás důležité vaše peníze, ale vaše důvěra.

Tímto článkem vám chceme pomoci vyhnout se nebo se alespoň na nástrahy nekalých prodejců připravit...

Bezpochyby narazíte i na komentáře, které nákup u Mytrip, Gotogate aj. lidé doporučují, protože přes ně lidé letenky koupili a vše bylo v pořádku. Ano, letenku umí prodat i cvičená opice, ale už s vámi nevyřeší případné změny v rezervaci a o letenku můžete klidně přijít.

V dotazech máme těchto případů desítky, kdy nás prosíte o pomoc v řešení problémů s těmito prodejci. Stejně tak před nákupem varuje i Slovenská obchodní inspekce, a to konkrétně před portálem eSky. Stejné varování se dočtete i ze strany leteckých společností a tuzemských prodejců na odborném webu TTG.

Absurdní kolotoč díky meta vyhledávačům

Kdysi vznikly úspěšné projekty jako skyscanner.com, kayak.com nebo momondo.com, které měly za cíl porovnávat ceny jednotlivých prodejců letenek a srovnat tak desítky serverů na jedno kliknutí. Pozor, na těchto stránkách si letenky nekupujete, jak se velmi často a mylně na sociálních sítích dočtete. Zde jen porovnáváte prodejce, u kterých pak následně po prokliknutí letenku kupujete.

Pozorný čtenář už ví, že všichni prodejci mají stejně drahé letenky a jediné, s čím mohou hýbat, je poplatek za vystavení, případně ceny letenek dotovat.

A zde vzniká celý problém ohledně nefér prodejců.

Ti se snaží dotovanou cenou letenky předběhnout ve srovnání konkurenci a nalákat zákazníky k sobě, kdy mu buď cestou naúčtují další desítky eur za služby, které neexistují, nebo ho později oberou při poplatcích za změny letu, jež mohou nastat i ze strany letecké společnosti. A že minimálně 1 let z 10 je vždy nakonec změněn či zrušen…

Pokud Gotogate prodává letenku, za níž zaplatí 2.000 Kč letecké společnosti, pouze za 1.943 Kč, na čem asi tak může vydělat…?

Stačí použít selský rozum.

Závěr

Co byste si měli odnést z tohoto článku je jednoduchý fakt – letenka stojí všude stejně. Prodejci ji však mohou zdražit či zlevnit, ale na oplátku za to budou něco chtít.

Ideální postup k získání nejnižší ceny za konkrétní letenku je vyhledat si let u klasického prodejce, který vám lety porovná se všemi aeroliniemi a následně pak porovnat jeho uváděnou cenu s tou cenou, kterou najdete na webu letecké společnosti. Počítejte ale s omezeným zákaznickým servisem a nutnými poplatky při platbě v cizí měně.

Pokud letíte s nízkonákladovou společností, automaticky kupujte přímo na jejich webu a vyhněte se všem ostatním portálům (ano, i nám). Ušetříte a nebudete mít problémy s povinným online odbavením či dalšími změnami. Letenky s easyJetem, Ryanairem či Wizz Airem kupujte přímo na webu letecké společnosti.

Vykašlete se také na nejlevnější letenky pokud chodíte na Skyscanner aj. srovnávače. Pár korun nestojí za rizika, která různí a zpravidla „nejlevnější“ prodejci líčí na nezkušené cestovatele.

Vždy si kontrolujte konečnou cenu letenky před kliknutím na zaplatit!

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 02. 09. 2019

60 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.