Rodina na cestě

Lety s přestupem u nízkonákladových aerolinek

7 komentářů
2018-03-23T15:18:14+01:00

V minulém článku jsme si představili, co vše obnáší let s přestupem obecně a jaký je rozdíl mezi garantovaným a negarantovaným transferem. Dnes se zaměříme konkrétně na přestupy u nízkonákladových aerolinek. V posledních měsících až letech totiž postupně boří mýty o tom, že přestupy s low-costy můžeme kombinovat pouze na vlastní riziko a začínají nabízet rovněž garantované přestupy z bodu A do bodu B přes bod C. V případě zpoždění prvního letu se o nás musí postarat.

Low-cost vs. klasické letecké společnosti

Přesto se však ve větší či menší míře přestupní lety nízkonákladovek a klasických aerolinií liší. Low-costy typicky nabízejí:

  • Přestupy výhradně na vlastní linky, případně kombinace pouze dvou dopravců,
  • Neumí nabídnout složitější itineráře a open-jaw lety, v nabídce bude vždy maximálně jeden přestup
  • Při uletění návazného spoje se značně snižují možnosti úspěšného dosažení destinace ještě týž den – nízkonákladová aerolinka neumožní přebookování na jiného dopravce
  • U některých low-costů je garantovaný přestup výrazně dražší než kombinace stejných letů zakoupených separátně

Ryanair

Typickou ukázkou posledního bodu je právě Ryanair. U něj jsou garantované přestupy relativní novinkou, spustily se na jaře roku 2017 a zatím se testují na vybraných linkách.

Problém je v tom, že přestupní let (například Praha – Bergamo – Porto) je vždy dražší zhruba o 20 až 25%, než ty samé lety zakoupené zvlášť jako Praha – Bergamo a Bergamo – Porto.

Odbavené zavazadlo se sice započítá jen za směr, zatímco u negarantovaného přestupu za každý let, nicméně ani tato úspora nevyrovná celkovou cenu. Při letu s odbaveným kufrem vyjde garantovaný přestup zhruba o 15% dráž.

Asi největším argumentem proti kupování garantovaných přestupů je fakt, že Ryanair nikdy nenabídne spojení s transferem kratším než 150 minut. A to je dostatečně dlouhá doba pro eliminaci rizika. Ryanair navíc patří mezi aerolinky s největším procentem letů načas.

Další novinkou je nabídka dálkových letů do Severní a Jižní Ameriky ve spolupráci s aerolinkou Air Europa, ceny jsou však zcela mimo rámec, ve kterém by se daly označit za výhodné.

EasyJet

EasyJet vstoupil na pole garantovaných přestupů teprve nedávno. Zatím nabízí spolupráci s dálkovými linkami Norwegian a kanadských Westjet a několika dalšími málo významnými aerolinkami po Evropě. Platí však, že zakoupení takového spojení vyjde vždy dráž než koupě separátních letenek.

Další vychytávku, kterou společnost umožní, je možnost rezervace několika různých letů v jednom kroku. Tím se ušetří administrativní poplatek (cca 270 Kč), který se platí za jednu rezervaci.

Ale pozor, takto zakoupené lety v žádném případě nejsou garantované, stále se jedná o dvě separátní letenky! Pokud kvůli zpoždění prvního spoje nestihnete navazující, máte smůlu a musíte se do destinace dostat na vlastní náklady.

Norwegian

Jednu z nejkvalitnějších služeb nabídne skandinávský Norwegian. Jeho přestupní lety připomínají klasické aerolinky, umožňují totiž i velmi krátké transfery kolem 40 minut na svých kmenových letištích v Kodani, Stockholmu Oslu nebo Londýně. I u Norwegianu však někdy může platit, že separátně zakoupené lety jsou levnější než na jedné letence, pravidlo však není plošné jako u Ryanairu. Většinou se dotýká linek do Skandinávie.

Naopak pro cesty mimo Evropu je zakoupení jedné letenky téměř vždy výhodnější než dvou oddělených.

Vueling

Největší jihoevropský low-cost přestupní lety nabízí již od počátku existence. Není třeba hledat nějaké záludnosti, přestupy fungují klasicky jako u standardních aerolinek. Vueling si žádné přirážky za garanci neúčtuje, stejně tak umí nabídnout i kombinace s omezeným počtem jiných leteckých společností (především mateřské Iberie a British Airways).

Eurowings

I Eurowings se řadí mezi low-costy se seriozní nabídkou garantovaných přestupů. Letenky nejsou dražší, přestupovat lze i při krátkých časech a v případě problémů jsou Eurowings schopní dopravit zákazníka na palubě jakéhokoliv letadla ze skupiny Lufthansa.

Low-cost aerolinky mimo Evropu

Poněkud odlišná situace je mimo Evropu. Většina významných aerolinek (Air Asia, Southwest Airlines, Spirit Airlines, Air Arabia, Jetstar, Cebu Pacific a další) totiž standardní přestupní lety i s krátkými transferovými časy nabízí už od počátků své existence.

naposledy aktualizováno 23. 03. 2018

7 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.