Rodina na cestě

Vše o přestupu na letišti a jak probíhá let s mezipřistáním

614 komentářů
2020-01-22T09:12:30+01:00

Ať už plánujete cestovat po Evropě či mimo ni, je velmi pravděpodobné, že vaše cesta bude obsahovat alespoň jedno mezipřistání. Jak takový přestup probíhá, co se děje se zavazadly, kdy získáte palubní lístek na navazující let či co dělat, když máte málo času na přestup nebo naopak dlouhou pauzu? Na to vše naleznete odpovědi níže.

Garantované návazné lety a přestupy bez garance

Základním kamenem k pochopení následujících kapitol je vědět, jaký je rozdíl mezi garantovaným a negarantovaným přestupem.

Garantovaný přestup znamená, že má–li vaše letadlo zpoždění a vy nestihnete přestoupit na navazující let, musí se o vás letecká společnost postarat. Zdarma vás přesadí na nejbližší možný následující let a v mezičase případně nabídne občerstvení či ubytování. Stejně tak máte nárok na kompenzace v případě, kdy je zpoždění větší než 3 hodiny – více o zpožděných letech zde.

Garantovaný přestup získáváte tehdy, kdy kupujete celou cestu v rámci jedné rezervace.

Negarantovaný přestup naopak vzniká, když se rozhodnete koupit jednu letenku a nezávisle k ní si přikoupíte další. Tento stav vzniká například při přestupu dvou nespolupracujících aerolinek nebo při nízkonákladových letech, kde není možnost návazných letů. V takovém případě jsou veškerá rizika na vás a nestihnete–li přestoupit, musíte se sami postarat o řešení celé situace. Je proto vhodné respektovat minimální čas na přestup.

Minimální čas na přestup

Velmi často se nás cestovatelé ptají, zda jim stačí na přestup 45 minut či dokonce méně. Odpověď zní ano za předpokladu, že si kupujete lety v rámci jedné rezervace a máte tedy garantovaný přestup. V opačném případě doporučujeme vždy minimálně 2 hodiny.

Každé letiště má svůj vlastní minimální čas na přestup, tzv. „minimum connection time”, který je dostatečný k tomu, aby cestující stihli bez problémů a při běžné chůzi přestoupit z jednoho letu na druhý. Tím se musí letecké společnosti řídit a není možné jej porušit. Minimální čas je odlišný letiště od letiště – jiný bude mít Frankfurt, Amsterdam, Dubaj, Paříž či londýnský Heathrow. 

Ať je tedy při koupi letenky váš čas na přestup jakýkoliv, je vždy dostatečný a není třeba se obávat.

Palubní lístek při přestupu

Jak je to s palubním lístkem při mezipřistání? V drtivé většině obdržíte letenky po celou cestu již při prvním odbavení na letišti. Do ruky tak dostanete dva či tři palubní lístky, které si uschováte po celou vaši cestu a budete se jimi prokazovat při nástupu do dalších letů.

Pokud z jakéhokoliv důvodu není možné vydat palubní lístky na další lety hned napoprvé, musíte při přestupu vyhledat transitní přepážku, kde obdržíte další palubní lístek. Přepážky jsou dobře značené a snadno dohledatelné v transitní hale – neopouštíte letiště.

Zavazadla během přestupu

Jak je to s vaším zavazadlem, čeká–li vás jeden či více přestupů? Ve většině případech poletí zavazadlo až do cílové destinace. Toto platí tehdy, kdy máte návazné lety na jedné rezervaci a splňujete podmínky garantovaných přestupů.

V opačném případě si zavazadlo musíte vždy vyzvednout, dojít na check–in a znovu odbavit.

Ve státech jako je USA či Mexiko musíte při prvním vstupu do země zavazadlo znovu odbavit, a to i za předpokladu návazného letu. Jedná se o nutnou bezpečnostní, avšak bezproblémovou proceduru – odbavovací přepážky jsou umístěny těsně za zavazadlovým prostorem.

O tom, kde si zavazadlo vyzvednete, budete vždy informování na odbavení při odevzdávání zavazadla. Přečtěte si také náš článek Zavazadlo při přestupukterý se detailně zabývá situacemi, kdy bude zavazadlo přeloženo automaticky a kdy ne.

Vízové povinnosti při přestupu

Letiště je uznáváno jako mezinárodní prostor, proto pokud budete přestupovat v rámci tranzitního prostoru a neopustíte letištní halu, nepotřebujete vyřizovat víza.

Pozor však na lety, kdy musíte například přestoupit mezi 2 letišti, např. v Moskvě. V takovém případě vstupujete do Ruska a vízum potřebujete. Stejný problém nastane, kdy letíte např. Vídeň – Dillí – Bombaj – Colombo, jelikož podniknete vnitrostátní let, vstupujete do Indie a vízum potřebujete. V 99 % však takovéto situace nevzniknou.

Opuštění letiště při mezipřistání

Mohu opustit letiště při přestupu? Odpověď zní ano za předpokladu, splňujete–li všechny vízové povinnosti. Můžete–li do země vstoupit, letiště opusťte kdykoliv a následně se zavčasu skrze bezpečnostní kontrolu vraťte k odletu.

Některá letiště navíc nabízí organizované prohlídky měst při přestupu zdarma.

Závěr

Pro začínající cestovatele mohou přestupy vzbuzovat pocit strachu, proto doufám, že po přečtení tohoto článku znáte odpovědi na všechny důležité otázky, které vás mohly napadat. Máte–li další, neváhejte se v komentářích doptat.

K přestupům se občas pojí také bonusy formou občerstvení a letištních salónků zdarma a ubytování při přestupu zdarma.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 22. 01. 2020

614 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře