Sedadla v A320 u Qatar Airways

Jak si rezervovat sedadlo v letadle?

95 komentářů
2019-07-17T17:08:05+02:00

Milujete výhledy z okénka nebo naopak nesnášíte, když se na toaletu musíte prodírat přes dva cizí spolucestující? Cestujete s partou a chcete mít jistotu, že budete sedět pohromadě? Situací, ve kterých si budete chtít stůj co stůj vybrat předem konkrétní místo v letadle, je zkrátka hodně. Sepsali jsme proto pro vás návod, jak si vybrat sedadlo v letadle.

Pokud tápete, jaké místo si vlastně vybrat, mrkněte také na článek Nejlepší místa v letadle a které sedadlo si zvolit.

Kde a kdy si můžu vybrat místo v letadle

Výběr míst dnes provedete pouze na webových stránkách aerolinií, se kterými poletíte. Zahrnuje–li váš itinerář více dopravců, pravděpodobně budete muset učinit výběr sedadel na vícekrát. Sedadlo si již nelze vybrat prostřednictvím prodejce, leda za úplatu, která bude vždy vyšší, než když tak učiníte svépomocí.

Ihned po koupi letenky

Po koupi letenky se přihlásíte do Správy rezervace „Manage my booking“ na webu aerolinií a sami si sedadla zvolíte. K tomu budete potřebovat rezervační kód (jak jej získat najdete v článku Kontrola rezervace letenky) a po přihlášení vyhledejte možnost Výběru sedadla „Seat reservation“. Sedadla si vyberete označením, potvrdíte a uhradíte nutný poplatek. Ano, za výběr sedadla se dnes musí platit.

Cenu ovlivňuje jak konkrétní letecká společnost, tak i vzdálenost letu a samozřejmě sedadlo jako takové. Sedadla na letech po Evropě budou levnější, než ty přes oceán a místa u okýnek dražší, než ty do uličky…

Příklad cenových relací za výběr místa u jednotlivých aerolinek:

  • Ryanair: 3 – 15 €
  • Wizz Air: 1 – 50 € 
  • easyJet: 2 – 30 €
  • Volotea: 2 – 32 €
  • ČSA: 5 €
  • Lufthansa: 10 € po Evropě, 30 € u dálkových letů
  • Air France/KLM: 10 € po Evropě, 20 € u dálkových letů
  • British Airways: 11 € po Evropě, od 40 € u dálkových letů
  • Emirates: 15 – 55 $
  • TAP: 30 – 35 € u dálkových letů, 15 € u letů po Evropě
  • Turkish Airlines, Qatar Airways, Virgin Atlantic, Thai, EVA Air, Korean Air, Air New Zealand, Delta, United, Singapore Airlines, American Airlines (poslední tři jen u dálkových letů) a další: zdarma

Během on–line odbavení

Většina aerolinií umožňuje provést výběr sedadel stále zdarma, a to i u těch, které v případě včasného výběru službu zpoplatňují. Omezeni budete zpravidla na dobu 48–24 hodin před odletem, během které bude dostupný online check–in neboli odbavení přes internet. Zda a v jakém časovém horizontu vaše aerolinka tuto službu nabízí se dozvíte v našich průvodcích aerolinkami.

Bezplatný výběr sedadel provedete téměř u všech aerolinek s výjimkou nízkonákladových společností a ČSA, TAP Portugal, Brussels Airlines a několika dalších.

Během odbavení na letišti

Nejméně jistou variantou je žádost o konkrétní místo při odbavení na letišti. Jednak vám vyhoví jen u těch aerolinek, které stejně sedačku při on–line odbavení nezpoplatňují a jednak budou už všechna dobrá místa rozebrána.

Pokud si však nekoupíte samostatnou letenku, ale rovnou celý zájezd přes cestovní kancelář, pak je většinou check–in na letišti tou jedinou variantou, jak požádat o místo. Případně si lze dokoupit jako prémiovou službu místa v prvních řadách letadla nebo v uličce u nouzových východů.

Přidělení náhodné sedačky zdarma

I přesto, že mnoho aerolinek neumožňuje výběr konkrétního místa zdarma ani během check-inu, aktuálně není na světě žádná aerolinka, která by donutila konkrétní sedačku (místenku) zakoupit. S drobnou výjimkou Ryanairu při cestě s malými dětmi, kdy je nutné sedačku dokoupit.

Je–li vám jedno, kde v letadle budete sedět, nic neřešte a případné výzvy k platbě za sedačku přeskočte, aerolinky vám vždy přiřadí náhodné místo zdarma. 

Existují teorie, v jakém přesně časovém období provést online check-in, abyste zvýšili šanci náhodného přidělení místa u okna. Obvykle se traduje, že je online check-in dobré provádět až na poslední chvíli, jelikož aerolinka vždy čeká, zda si oblíbená místa někdo nekoupí a až krátce před uzavřením možnosti online odbavení (většinou 3 nebo 2 hodiny před odletem) náhodně přiřazuje i "lepší" místa u okna.

Praxe je však většinou jiná a záleží na mnoha a mnoha faktorech, především na obsazenosti letu nebo na tom, kolik lidí si vlastně sedačku zaplatilo.

Výjimkou je americká aerolinka Southwest, kde je záhodno dělat check-in naopak co nejdříve, ideálně přesně 24 hodin před od letem. Společnost nepřiděluje konkrétní místa, ale skupiny, podle nichž se do letadla nastupuje. Zde platí přímá úměra, že čím dřív se odbavíte, tím dříve budete nastupovat do letadla.

Pozor na záměrné rozsazování

Velmi častý dotaz od cestovatelů z poslední doby zní, zda budou rozsazeni nebo sedět pospolu. Automaticky vás systém aerolinek vždy usadí společně, ale existují tři výjimky, a to letecké společnosti Ryanair, Wizz Air a Volotea. Tito dopravci záměrně spolucestující rozsazují, aby vás donutili si místa vedle sebe přikoupit.

Závěr

Výběr a rezervace sedadel skutečně není žádná věda. Jen s časem se mění podmínky, kdy z bezplatného benefitu se stává zpoplatněná doplňková služba a brzy tento trend budeme vídat čím dál častěji u vícero leteckých společností.

naposledy aktualizováno 17. 07. 2019

95 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře