Ohňostroj

Letenkové akce roku, nejlepší cestopisci a Pour féliciter 2020

6 komentářů
2019-12-31T18:34:38+01:00

Již tradičně se s uplynulým rokem rozloučíme naší menší cestovatelskou rekapitulací a shrneme, co vše se nám podařilo, nevyvedlo, jaké akce jsme pro vás našli a nově i představíme nejlepší z vás, kteří se rozhodli inspirovat okolí tím, že budou sepisovat své zážitky z cest a veřejně je publikovat na portálu Cestujlevne.com, který již dávno není jen o akčních letenkách, ale především o inspiraci a pomoci.

Letenkové akce roku

Akční letenky přestaly být tím, na co jsme byli z předchozích let zvyklí. Chybné tarify střídají low–cost ceny letenek a pojem „levná letenka“ pozbyl významu. Proč tomu tak je a jaké jsou aktuální trendy si nechme na později a vystřídejme negativní pozitivním. Jaké akční letenky byly v roce 2019 těmi nejpopulárnějšími a měli pro cestovatele největší význam?

Hned 2. ledna jste mohli zakoupit letenky z Vídně do San Francisca za 7 793 Kč, ale pozor, tehdy ještě včetně odbaveného zavazadla!

Jediným zástupcem typických akčních letenek loňského roku byly přímé lety z Budapešti do Šanghaje za 4 290 Kč, které jste mohli zakoupit 22. února.

Super překvapení ke svým narozeninám nabídl LEVEL, kdy jste mohli letět z Paříže do Karibiku za 3 675 Kč a celkově z Prahy se vejít do 6 000 Kč. Narozeniny má 5. června, tak snad příští rok bude něco podobného.

Ještě jednou New York, Los Angeles a San Francisco z Vídně včetně zavazadel za 7 239 Kč jste mohli zakoupit 3. července.

Top akce s odletem z Česka do Karibiku se naskytla 31. července, kdy jste si mohli pořídit letenky z Prahy na Barbados za 8 660 Kč.

To byla samá Vídeň, Mnichov a Berlín, ale Praha nikde. No až do 9. září, kdy se objevila jediná konkurenční nabídka i z Prahy do New Yorku za 6 670 Kč, tentokrát už klasicky bez zavazadel.

Po delší době, kdy akcím vévodily jen low–cost letenky, se naskytlo též něco mimo Evropu, a to teprve včera z Prahy do Kuvajtu za 2 724 Kč.

Toto je jen náš výběr toho nejraritnějšího, kde na podobné ceny pravděpodobně v budoucnosti už jen těžko narazíme. Rok 2019 přinesl i spoustu dalších, opakujících se akcí jako Taiwan z Mnichova pod 9 tisíc, spoustu akcí do Ameriky za méně než 8 tisíc a především nekonečně mnoho low–cost letenek, kdy ty nejlevnější z nich nestály ani 300 Kč za zpáteční let a právoplatně tak pasovaly na krále akčních letenek za rok 2019 náš tip v podobě Mega ceny z Prahy do Londýna, Bruselu, Benátek a dalších za 258 Kčkterý udělal radost desítkám z vás.

Stále ale opakuji, že letenky nejsou nic v porovnání se zážitky, které na cestách prožíváte.

Nejlepší cestopisci

Na konci loňského roku jsme vám dali k dispozici jednoduchý nástroj na tvorbu cestopisů a letošní rok je tak první, kdy jste mohli od prvního dne do toho posledního publikovat vaše zážitky formou textu a fotografií. No nakonec jste již už sepsali 472!

Každý píše jinak, někdo detailně popisuje cesty den po dni, jiný vtipně sepíše historku z cest a někdo jen stručně a prakticky představí danou destinaci.

S chutí a na jeden nádech jsem přečetl desítku cestopisů a ty, ke kterým jsem se ještě nedostal, jistě pročtu, jakmile se do dané destinace budu chystat cestovat, neb právě v takovém případě mají vaše cestopisy největší přidanou hodnotu.

Letos všechny cestopisy byly přečteny více než 600 tisíckrát a vznikla nám tu tak největší komunitní platforma pro cestovatele, kteří se nebojí sdílet své kladné i záporné stránky z cest.

Ačkoliv jsem původně myslel, že by byl fajn nějaký žebříček nejčtenějších cestopisců, nedával by příliš význam. Někdo sepsal jeden cestopis, někdo desítky a čísla by tak nebyla vypovídající.

Dovolte mi ale veřejně poděkovat především Kačce, Danielovi Valchovníkovi, Tomáši Cibulkovi, Jardovi, Jaromírovi Volavému, Lence a Lukáši Bláhovi, neboť právě oni patří mezi 10 nejčtenějších autorů.

Jeden obrovský dík však patří všem, kteří do cestopisů přispěli byť jen jediným kouskem, děkujeme!

Pour féliciter 2020

Letošní rok byl pro nás ve znamení obsahu. Přidávali jsme nové průvodce a ty současné za pomocí vašich zpětných vazeb aktualizovali a rozšiřovali. Tvoříme společně místo, které bude chtít navštívit každý cestovatel před svou výpravou.

Bez vás by to nikdy nešlo. Bez té neutuchající touhy poznávat svět, objevovat nová místa a pokoušet vlastní limity, by portál Cestujlevne.com nemohl existovat.

Vážení cestovatelé, přijměte naše srdečné poděkování a přání do následujícího roku. Přejeme vám, aby vše vyšlo dle vašich představ, zdraví sloužilo a aby stále v peněžence byly nějaké ty bankovky navíc k nákupu akčních letenek.

Za celou redakci a tým Cestujlevne.com,

David Eiselt

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 31. 12. 2019

6 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.