Ryanair

Ryanair ruší papírové palubní vstupenky, nově jen v mobilu

2025-09-27T18:11:26+02:00

Cestující u Ryanairu čeká zásadní změna. Kdo byl zvyklý na papírovou palubní vstupenku, bude se muset od 12. listopadu 2025 přizpůsobit.

Konec papíru od 12. listopadu

Ryanair oficiálně potvrdil, že od tohoto data nebude možné letět s papírovou palubní vstupenkou, a to ani za poplatek. Podle vyjádření Ryanairu již nyní přes 80 % cestující využívá digitální palubní vstupenky.

"Abychom našim zákazníkům zajistili hladký přechod na 100% digitální palubní vstupenky, provedeme tuto změnu ve středu 12. listopadu, což je tradičně klidnější období pro cestování po rušném období pololetních prázdnin. Přechod společnosti Ryanair na 100% digitální palubní vstupenky bude pro naše zákazníky znamenat rychlejší, chytřejší a ekologičtější cestování, které bude zefektivněno díky naší špičkové aplikaci „myRyanair“, kde budou cestující také těžit z užitečných funkcí v aplikaci, jako je Order to Seat (objednávka sedadla) a živé informace o letech," řekl šéf marketingu Dara Brady.

Oficiální zprávu Ryanairu si můžete přečíst zde: corporate.ryanair.com.

Bez mobilní aplikace neletíte

V současné době se zdarma můžete odbavit online v mobilní aplikaci Ryanair nebo přes web.

Pokud nechcete používat mobilní aplikaci, můžete si palubní vstupenku vytisknout doma a na letišti se touto papírovou palubní vstupenkou prokázat.

Alternativně si můžete za 55 EUR zaplatit letištní odbavení a za dalších 20 EUR vytištění palubní vstupenky přímo na letišti.

To od 12.11.2025 již nebude možné.

Ryanair kompletně zruší možnost prokázat se jakoukoliv papírovou palubní vstupenkou.

Bez mobilní aplikace Ryanair prostě nepoletíte.

Co když nemám chytrý telefon?

Cestujete-li sami, pak musíte mít chytrý telefon s mobilní appkou Ryanairu.

Pokud cestuje více lidí pohromadě na jedné rezervaci, stačí, když bude mít palubní vstupenky všech cestujících v mobilní aplikaci pouze jeden ze skupiny.

Palubními vstupenkami v jednom telefonu se může prokázat i více cestujících. Všichni ale musí být odbavení přes mobilní aplikaci Ryanair.

Vedoucí cestující nicméně může palubní vstupenky stáhnout do svého telefonu a poslat je ostatním cestujícím prostřednictvím chatovacích aplikací jako je WhatsApp nebo Messenger.

Není tedy nezbytně nutné, aby všichni cestující měli mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, ale alespoň jeden ze skupiny mobilní appku Ryanairu mít musí.

Co když telefon ztratím nebo se mi vybije?

Podle několika mediálních vyjádření v případě, že vám bude telefon ukraden, vybije se vám nebo jej ztratíte, ale budete již předem odbavení přes mobilní aplikaci, vaši palubní vstupenku budu moci zaměstnanci na přepážce vytisknout zdarma.

Zatím ale tato vyjádření nejsou popsána nikde oficiálně.

Hlavní změny přehledně

• Od kdy platí nové podmínky? Od 12. listopadu 2025.
  • Jak se mohu odbavit? Jedině přes mobilní aplikaci Ryanair.
  • Můžu si palubní vstupenku vytisknout? Ne, akceptovány budou jen v digitální formě

Kam s Ryanairem vyrazit?

Teď už víte, že při cestách s Ryanairem musíte mít palubní vstupenku výhradně v digitální formě.

Na našem webu ale najdete také průvodce městy jako Londýn, Barcelona nebo Benátky, informace o aerolinkách a letištích i recenze hotelů, business class nebo first class, které vychází přímo z našich vlastních cest.

A pokud vás zajímá i konkurence Ryanairu, podívejte se na naše přehledy Wizz Air nebo easyJet.

naposledy aktualizováno 27. 09. 2025