Karta "Welcome Suica"

Suica vs. Welcome Suica: kterou IC kartou koupit v Tokiu?

4 komentáře
2026-02-13T19:07:33+01:00

Suica je nejznámější IC karta ve východním Japonsku – koupíte ji nejen v Tokiu (letiště Narita, Haneda), ale i v dalších regionech JR East, například kolem Sendai.

Vedle klasické Suicy se na některých místech prodává i turistická varianta Welcome Suica. Fungují prakticky stejně, ale liší se v pár detailech, které se hodí znát hned po příletu.

Tady jsou moje zkušenosti a doporučení, která karta se vyplatí koupit.

Čtěte také u nás na webu:

Kterou kartu koupit? Rychlé rozhodnutí pro turisty

Tady jsou 3 hlavní body, které hrají největší roli při rozhodování, jestli je lepší Suica nebo Welcome Suica.

• 📅 Budete v Japonsku méně než 28 dní? -> Welcome Suica
  • 💡 Plánujete více návštěv Japonska? -> Klasická Suica
  • 📱 Máte iPhone? -> Welcome Suica v Apple Wallet

Hlavní rozdíly

Welcome Suica Suica
Depozit 0 JPY 500 JPY
Platnost 28 dní několik let
Refundace zůstatku není možná ano*
Kde koupit Letiště Narita, Haneda
stanice JR East v Tokiu
stanice JR East Sendai
Letiště Narita, Haneda
všechny stanice JR East na Honšú

* Platí se administrativní poplatek 220 JPY. Kartu lze vrátit pouze ve stanicích JR-East, tedy jen v Tokiu, nebo ve východní/severní části Honšú.

Pro krátkodobé turisty je tedy výhodnější Welcome Suica, u níž nemusíte platit depozit 500 yenů a nemusíte řešit její vrácení.

To, že není možná refundace nevyužitého kreditu, není takový problém. Případný nevyužitý kredit můžete před odletem utratit klidně v minimarketech nebo třeba v McDonald's či Starbucksu na letištích.

10 nejlepších hotelů v Tokiu

Co mají karty společného?

Ať už koupíte jakoukoliv kartu, v praxi fungují stejně:

• dobijete kredit (pouze v hotovosti v automatech nebo u pokladny)
  • platíte v dopravě (metro, lokální vlaky, autobusy, tramvaje), minimarketech, restauracích apod.
  • podle potřeby libovolně nabíjíte kredit (v automatech v metru a na nádražích, minimarketech)
  • 👉 Jak fungují IC karty v Japonsku detailně

Kde koupit Suicu po příletu?

Kartu koupíte na všech mezinárodních letištích, která spadají pod systém Suica.

• Letiště Haneda HND
    • v automatech před nástupištěm na monorail (ne v automatech u vlaků Keikyu, avšak Suicu lze následně využít i na tyto vlaky)
    • informační centrum v příletových halách
  • Letiště Narita NRT
    • v automatech před nástupištěm na stanici vlaků Keisei
    • informační centrum v příletových halách
    • Suica, Welcome Suica
  • Stanice vlaků v Tokiu – Tokyo Station, Shibuya, Shinjuku, Ueno, Ikebukuro, Yokohama
    • informační centrum a automaty
  • Stanice vlaku Sendai
    • informační centrum a automaty
  • Všechny stanice vlaků JR-East na Honšú
    • pokladny a automaty
    • pouze Suica

Welcome Suica v mobilu

Pokud máte iPhone, můžete si Welcome Suicu přidat přímo do Apple Wallet a dobíjet ji platební kartou.

Nemusíte řešit hotovost ani automaty a můžete si Suicu nainstalovat klidně před příletem do Japonska (nezáleží na tom, kam přiletíte – platí po celém Japonsku).

Získej Revolut i s bonusem

Moje doporučení

Já jsem při krátké návštěvě zvolil Welcome Suicu, protože jsem nechtěl řešit depozit.

Pokud se ale do Japonska plánujete vrátit, klasická Suica dává větší smysl.

FAQ: nejčastější otázky

Na co se nás velmi často ptáte?

Funguje Suica / Welcome Suica i mimo Tokio?

• 💡 Ano, funguje po celém Japonsku.

Dá se Welcome Suica vrátit?

• 💡 Ne, vrátit zpět můžete jen klasickou kartu Suica

Musím dobíjet pouze v hotovosti?

• 💡 Ano, v automatech pouze hotově, přes Apple Wallet kartou.
naposledy aktualizováno 13. 02. 2026

4 komentáře