Zavazadlo přestup

Zavazadlo při přestupu

39 komentářů
2019-10-09T13:13:52+02:00

Pokud vás čeká první let v životě s přestupem, nejčastěji asi budete uvažovat o tom, jak to zařídit s odbaveným zavazadlem. Musím se o něj při přestupu postarat sám nebo mi ho aerolinka sama přeloží? A co když mě čeká dlouhý přestup a já bych rád měl zavazadlo u sebe? Odpovědi na nejčastější dotazy jsme sepsali v tomto článku. 

Pokud vás zajímají i jiné obtíže při přestupu, podívejte se také na náš článek Vše o přestupu na letišti

Kdy mi automaticky přeloží zavazadlo

Abyste se o zavazadlo nemuseli starat, musí váš přestup být garantovaný. To znamená, že všechny lety musí být koupeny naráz, na jedné letence. Nezáleží přitom na tom, jestli letíte s jednou nebo více různými společnostmi, nezáleží ani na počtu přestupů. Pokud prodají všechny lety dohromady, znamená to, že mezi sebou spolupracují a zavazadlo si předají. 

O zavazadlo se tedy ve většině případů nestaráte. Odbavíte ho na prvním letišti a vyzvednete až v cíli cesty. Obecně si zavazadlo nemusíte při přestupu vyzvedávat, pokud vás čeká: 

  • Čistě mezinárodní přestup (přiletíte z jednoho státu a odlétáte do jiného, například Praha – Frankfurt – New York)
  • Čistě vnitrostátní přestup (během celé cesty neopustíte území státu, například New York – Chicago – Los Angeles), 
  • Přestup z vnitrostátního na mezinárodní let (například Miami – New York – Praha). 

Pokud by náhodou nastal případ, kdy vám aerolinka zavazadlo nepřeloží, vždy takovou informaci dostanete už při odbavení na prvním letišti. Ve výše uvedených příkladech se to však děje naprosto výjimečně. 

Kdy si zavazadlo musím přeložit sám 

Existují však případy, kdy i při nákupu jedné letenky s garantovaným přestupem si během něj budete muset zavazadlo vyzvednout a sami ho znovu odbavit.  

Asi nejčastějším případem je přestup v USA, Kanadě. Ať už přestupujete z mezinárodního na vnitrostátní let, nebo jen přes USA či Kanadu letíte do jiné země (třeba Praha – New York – Dominikánská republika), po průchodu přes imigrační kontrolu vždy musíte zavazadlo vyzvednout na pásu, přenést ho k přepážce „Connection Flights“, která bývá umístěna hned po východu z tranzitní zóny, a zde ho znovu odevzdat. Pokud přestupujete z vnitrostátního na mezinárodní lety (např. Vancouver – Toronto – Londýn), pak se o zavazadlo starat nemusíte.  

Druhým nejčastějším případem je přestup z mezinárodního na vnitrostátní let ve většině zemí světa (s výjimkou cest po EU a Schengenském prostoru). Imigračním procházíte téměř vždy na prvním letišti v dané zemi, musíte s sebou tedy vzít i zavazadlo, projít pasovou kontrolou, vyzvednout zavazadlo, projít celní kontrolou a kufr znovu odbavit. Při cestách po EU a Schengenu bude vaše zavazadlo odbaveno až do cíle vždy. 

Třetím příkladem je transfer mezi různými letišti. I když máte všechny lety na jedné letence, zavazadlo si vždy musíte vyzvednout, přesunout se s ním na druhé letiště a tam ho znovu odbavit. Nejčastěji vás takový přestup čeká mezi letišti CDG a Orly v Paříži či Gatwick a Heahtrow v Londýně. 

Posledním příkladem můžou být přesuny mezi terminály, kdy ve výjimečných případech (například na letišti v Šanghaji) musíte zavazadlo vyzvednout a znovu ho odbavit. Podobná praxe ale ve světě není obvyklá.

Vždy si zavazadlo budete muset sami vyzvednout a odbavit při kombinování 2 různých letenek na vlastní pěst, a to i tehdy, pokud oba lety poletí stejná aerolinka. 

Při dlouhém přestupu nebo stopoveru 

Letenky v sobě často skrývají velmi dlouhé přestupy. V mnoha případech jsou vítané, protože během nich stihnete prohlídku města, často se hodí pro odpočinek na hotelu mezi 2 dlouhými lety. Co však se zavazadlem?  

Některé letecké společnosti vám při přestupu nad 12 hodin zavazadlo nepřeloží (nebo v případě USA neumožní ihned odbavit) a vám tak nezbude nic jiného než najít úschovnu nebo vyrazit do města i s kufrem.  

Jiné aerolinky vám automaticky zavazadlo přeloží i při velmi dlouhém přestupu, což vám však nemusí vyhovovat. Chcete se třeba převléct, použít léky, které máte jen v odbaveném kufru, apod. U odbavení můžete požádat o vyložení v místě přestupu. Vyhověno vám bude téměř vždy při přestupu přes noc a v naprosté většině i při dlouhém denním přestupu (nad 8 hodin).  

Někdy vám rovnou při odbavení dají na výběr a vy si můžete zvolit, jestli zavazadlo při přestupu potřebovat budete, nebo ne. 

Naopak při kratším přestupu vám požadavek na dřívější přeložení může být zamítnut. Příkladem, kdy vám toto odmítnutí může zkomplikovat život, je cílené vynechání posledního letu. Třeba z důvodu, že přestupní letiště máte blíž domovu než cílové. O této problematice se zabýváme v samostatném článku Vynechání letu

Při delších denních přestupech zkrátka neplatí jednotné pravidlo a vždy záleží na konkrétním trasování i aerolince.  

Co dělat, když kufr zapomenu vyzvednout 

Přestupy a imigrační kontroly můžou spoustu z vás vystresovat natolik, že okolo pásů na zavazadla projdete automaticky bez povšimnutí. S kufrem se přece setkám až v cíli. Až po východu ven si uvědomíte, že jste vlastně v USA a zavazadlo si musíte odbavit sami. Není třeba panikařit. 

Vyhledejte odbavovací přepážku (check-in) aerolinie, s níž budete pokračovat dál, předložte zavazadlový lístek (ústřižek, který dostanete při odbavení, většinou nalepený na palubní vstupence nebo pasu) a svěřte se se svým problémem. Zavazadlo vám zaměstnanci do několika desítek minut doručí. 

Pokud si náhodou svůj omyl uvědomíte až po příletu do cíle, vyhledejte hned u pásů přepážku Baggage Lost, Baggage Service Desk apod. Sepíšete protokol a vaše zavazadlo přiletí dalším letem, obvykle nejpozději do několika dnů. Žádných poplatků či pokut se bát nemusíte. 

Závěr 

Při komplikovanějších cestách s přestupy se ve většině případů o své zavazadlo během transferu vůbec nemusíte starat. Je však dobré počítat s obecnými výjimkami, kdy nesmíte zapomenout kufr vyzvednout a znovu odbavit. Pokud si nebudete jistí, vždy se informaci o tom, kam vaše zavazadlo poputuje, dozvíte u check-inu. 

naposledy aktualizováno 09. 10. 2019

39 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.