Zrušený let

Zrušili vám let? Radíme, co dělat a jak získat kompenzace za zrušený let

725 komentářů
2022-04-06T10:11:05+02:00

I přesto, že ke zrušení letu příliš často v letecké dopravě nedochází, můžete vyhrát v loterii a na odletové tabuli u vašeho letu vidět stav „cancelled“. Jak se v takovém případě zachovat a co dělat když vám zruší let?  Víte, že můžete mít také nárok na finanční odškodnění ve výši až 600 €? Vše si postupně rozebereme.

Co dělat, když mi zruší let?

V první řadě je důležité zůstat v klidu. Neděje se nic hrozného ani neřešitelného a celá situace se může obrátit ku vašemu prospěchu.

Obecně platí, že vám letecká společnost nabídne alternativní řešení v podobě jiného letu s touže aerolinkou do stejné cílové destinace, případně jiné po domluvě s vámi. Jako poslední možnost je vždy nabídnutí vrácení celé částky za letenku.

Zadat případ k posouzení zdarma.

Jakmile učiníte výběr (necháte si vrátit peníze nebo vyberete jiný let) můžete řešit, zda vám vznikl nárok na kompenzace plynoucích z nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004, kterým se stanovují společná pravidla náhrad a pomoci cestujícím v letecké dopravě v případě odepření nástupu na palubu, zrušení nebo významného zpoždění letů. Dokument si můžete přečíst zde eur-lex.europa.eu.

Kdy mi vzniká nárok na kompenzace?

Proto, abyste mohli čerpat následující kompenzace je nutné, aby váš let splňoval podmínky určené nařízením ES. Váš let musí:

  • začínat na letišti na území členského státu, nebo
  • končit na letišti na území členského státu a zároveň být operován evropskou aerolinkou

Členským státem se rozumí země Evropské Unie a Norsko, Švýcarsko a Island. Pokud toto splňujete, máte nárok na občerstvení, ubytování i finanční kompenzace za podmínek určených níže.

Nárok na občerstvení, ubytování a náhradní let

Dojde–li ke zrušení vašeho letu, máte bez ohledu na to, kdy vás dopravce o zrušení informoval, nárok na občerstvení úměrné délce čekání na nový let, ubytování za podmínky odletu alespoň o jednu noc déle než byl původní let a taktéž vám dopravce musí nabídnout alternativní dopravu.

Poukaz na občerstvení zpravidla obdržíte na letišti, pokud je váš alternativní let posunut o 2 a více hodin. Konkrétně se k této problematice rozepisuji v článku o kompenzacích při zpožděném letu.

Ubytování, plnou stravu a dopravu na letiště vám dopravce poskytne v případě, kdy je náhradní let plánován o jednu či více nocí později. Pokud vám toto dopravce sám nenabídne, můžete si vše zařídit sami a pak na základě dokladů a účtenek požadovat po dopravci proplacení.

Náhradní let s jinou leteckou společností můžete taktéž požadovat. Většinou je to o dohodě s aerolinií, ale zpravidla tak požadujte v okamžik, kdy vám je nabídnut náhradní let o 2 a více dní později.

Dochází–li tedy k hromadnému rušení letů během sněhových kalamit či stávek, letecká společnost se o vás musí postarat.

Nárok na finanční odškodnění

Při zrušeném letu můžete také čerpat finanční odškodnění. Nutnou podmínkou pro poskytnutí finančních náhrad je čas, kdy vás dopravce o zrušeném letu informoval. Nárok zaniká tehdy, kdy vás dopravce o zrušení letu informuje:

  • více jak 14 dní před plánovaným letem, nebo
  • mezi 14 a 7 dny před plánovaným letem a je vám nabídnuto alternativní spojení s odletem maximálně o 2 hodiny dříve a příletem nejpozději o 4 hodiny později, nebo
  • méně jak 7 dní před plánovaným letem a je vám nabídnuto alternativní spojení s odletem maximálně o 1 hodinu dříve a příletem nejpozději o 2 hodiny později

Pokud splňujete tuto podmínku, pak máte nárok na finanční odškodnění až do výše 600 € za osobu. Konkretní suma je rozdělena do tří kategorií dle vzdálenosti vypočtené ortodromou mezi počátečním a koncovým letištěm vaší cesty bez ohledu na to, zda a kde během cesty přestupujete.

Výše kompenzace je následující:

  • 250 € při vzdálenosti do 1.500 km
  • 400 € při vzdálenosti od 1.500 km do 3.500 km
  • 600 € při vzdálenosti nad 3.500 km

V případě, že byl let zrušen a došlo k přesměrování na jiný let, který do cíle doletí od 2 do 4 hodin později oproti původnímu času, aerolinka má nárok na snížení částky o 50%.

Letecká společnost nemusí hradit finanční kompenzaci v případě, kdy byl let opožděn z důvodu nepředvídatelných okolností jako jsou diplomatické nepokoje, nepřízeň počasí nebo stávka personálu letiště či řídících letového provozu.

Stávka zaměstnanců letecké společnosti není nepředvídatelná okolnost!

Finanční odškodnění u zrušených letů bývá naštěstí snadněji dosažitelnější, než je tomu u zpožděných letů. Jednoduše kontaktujte leteckou společnost s tím, že váš let byl zrušen a dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004 požadujete úhradu odškodnění v částce odpovídající dle vzdáleností výše. Zároveň rovnou uveďte číslo účtu včetně mezinárodního formátu IBAN a mělo by být hotovo.

Bohužel ne vždy se letecké společnosti chovají čestně a snaží se ze situace vykroutit různými lži, případně vůbec nekomunikují. Ze zkušenosti víme, že k placení je donutí pouze soud. V takovém případě vše přenechte agenturám se zaměřením na odškodnění a vyčkejte, než za vás vše vyřeší. Osobně využívám agentury Vaše Nároky, kdy za provizi 25 % z vymožené částky získám bez rizik a mého času náležící odškodnění. Zadat případ zdarma můžete zde.

Závěr

Zrušené lety bývají výsadou větších událostí jako jsou stávky zaměstnanců v letecké dopravě, nepřízeň počasí a kalamity nebo technických závad na letadle. Ačkoliv vás dopravci musí informovat o vašich právech, nebývá tomu tak a nenabídnou nic z výše uvedeného. Vy dnes víte, že můžete získat nejen peníze za zrušený let, ale také občerstvení a ubytování při čekání na náhradní let. Mějte to při svých cestách na paměti.

Pokud máte dotazy či doplňující informace k tomuto článku, napište nám do komentářů níže.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 06. 04. 2022

725 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře