4 dny v Lotyšsku
Rychlý úprk do jarního Lotyšska
Cestopis z roku 2023 napsala Larach
Po 3 měsících na Erasmu ve Finsku byl čas vyrazit na nějaký výlet do zahraničí - letenky za 50 eur do Lotyšska z Tampere tedy byl deal, který jsem nemohla nevyužít.
31.3.2023
Ve 3 ráno jsme vyrazily z kolejí směrem do centra Tampere na autobus na letiště. Let v 5:20 sice zněl jako skvěl nápad, protože přeci budeme mít celý den na Rigu, ale možná jsme den předem měly vynechat tu hospodu a pořádně se vyspat.
Z letiště v Rize jezdí autobus 22 směrem do města, v automatu kupujeme lístek za 1,5 eur a naskakujeme do autobusu, který nás do centra doveze za 30 minut. Na nádraží necháváme ve skřínkách naše zavazadlo a vyrážíme na první zastávku dne - káva a snídaně.
Po téhle důležité zastávce vyrážíme objevovat Rigu - procházíme se centrem, navštěvujeme muzeum KGB (zdarma) a užíváme si teplejšího a slunečného počasí, které ve Finsku nemáme.
Na oběd jsme se zastavili v síti restaurací Lido, kterou vřele doporučuji! Za pár eur se opravdu dobře najíte.
1.4.2023
Ráno jsme vyrazily na autobusové nádraží, které je nově opravené a velmi přehledné. V aplikaci Mobilly jsme si koupily lístek a vyrazily do Rundale pils na zámek. Vstupné na zámek a do zahrad byl pro studenty za 9 eur a v zámku jsme si mohly projít snad každou místnost, což bylo super.
Čekání na autobus jsme si zkrátily v místním obchodě, kde jsme si koupily kávu za 1,5 eur a pěkně v teple si počkaly na bus do Jelgavy (4. největší město Lotyšska). Tam naší první zastávkou byl kebab, neboť po něm toužíme poslední 3 měsíce - ve Finsku sice kebab občas mají, ale za 10 eur a víc, což je zlodějina. My si tedy užily kebab za 5 eur. Pak jsme si ještě prošly město, než jsme vyrazily vlakem zpět - lístek jsme si opět koupily v aplikaci Mobilly.
2.4.2023
Dneska jsme si musely trochu přivstat, abychom stihly vlak v 7:46 směr Sigulda. Dneska nás totiž čekal výlet po národním parku Gauja a na hrady Sigulda a Turaida. Vstup na hrad Sigulda je 3 eura pro studenty a na hrad Turaida potom 2 eura. Po 30 nachozených kilometrech jsme se zpátky vrátily vlakem do Rigy, kde jsme zašly na večeři do naší oblíbené restaurace Lido.
3.4.2023
Dneska jsme si ráno zase vše sbalily a došly odložit bagáž do skříňky na nádraží. Odtud jsme pak vlakem vyrazily do nedalekého města Jurmala. Tam naším cílem byla procházka malebným městem a po pláži. Odpoledne jsme si pak ještě odškrtly posledních pár restů z Rigy - například muzeum okupace Lotyšska nebo nákup pár suvenýrů, než byl čas vyrazit na letiště.
Výlet do Rigy a Lotyšska hodnotím super kladně - vyšlo nám krásně počasí a my si konečně užily sluníčka. Tady je krátký přehled útrat:
- Ubytování 3 noci/2 osoby - 130 eur / 65 eur na osobu
- Doprava po Lotyšsku - 22 eur
- Vstupné - 17 eur

Larach procestovala 44 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 1 rokem a napsala pro tebe 5 úžasných cestopisů.
Jsem právě zde ,počasí nečekaně excelentní. Mám za s sebou též Siguldu i Turaidu a krátce Jurmalu plus včera NP Kemeri ,Rigu si nechávám na zítra.
Vlaky levné ,ale strašně pomalé a jízda jak na tankodromu navrch dnes do Siguldi extrémně přeplněné na druhou stranu mám za s sebou 5 jízd a všechny na čas(což je u nás skoro scifi ..)