Gagauzsko na víkend
Návšteva autonómneho územia v južnej časti Moldavska, ktorá mi poslúžila ako malé bolestné za zrušený vojnovým konfliktom zmietaný Perzský záliv.
Cestopis z roku 2026 napsal cizy
Tento výlet pôvodne vlastne vôbec nemal existovať. Už od júla 2025 som sa totiž tešil, ako dobijem krajiny Perského zálivu a neodrádzalo ma od toho ani to, že tam v februári prebieha Ramadán. Nebudem klamať, to som si uvedomil asi tak deň po kúpe leteniek, ale povedal som si, že je to výzva, ktorú som ochotný akceptovať. Osem mesiacov som tak odpočítaval dni ako do svojho cestovateľského talóna priradím ďalšie tri krajiny (Katar, Kuvajt a Bahrajn) a prehupnem sa tak cez magickú hranicu čísla 70. Donald Trump však chcel inak a históriu už poznáte.
Pôvodne som do Dohy plánoval odletieť už v piatok, vedel som však, že po celom týždni v práci na toto nebudem mať energiu, tak som pri plánovaní jednoducho prorocky zvolil nedeľu a veľmi dobre som spravil. V piatok by som totiž ešte odletel a keby som tak spravil, s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou by som tam zostal pekne zaseknutý a buď si vyčerpal celú tohtoročnú dovolenku pri čakaní na otvorenie neba, alebo sa nejakým spôsobom snažil dostať do Ománu na jeden buď z repatriačných letov alebo solil ťažko zarobené peniaze za jeden z tých komerčných.
V každom prípade som nikam neodletel, takže tento čierny scenár sa u mňa narozdiel od mnohých neborákov nenaplnil. V pondelok ráno som sa tak namiesto Dohy zobudil doma a tesne pred ôsmou sa vybral do práce. Myseľ však už bola pripravená na nejaký ten mimopracovný oddych, tak som sa podvečer podujal popozerať, čo mi modrý alebo ružový lowcost vie ponúknuť. Kišinev s odletom už tento piatok a s príletom v nedeľu za 50 očí bol čistý no brainer. Pokoriť Gagauzsko bolo tento rok tiež na pomyselnom pláne, tak prečo to nevxbaviť teraz.
Tento “cestopis” skúsim napísať svojim starým dobrým pôvodným spôsobom. Zistil som totiž, že len popisovať fotky je oveľa náročnejšie, ako som pôvodne predpokladal a freestyle text poskytuje predsa len väčšiu pisateľskú slobodu, kde nemusím lipnúť na tom, čo presne na obrázku je.
Pokračovanie u mňa na webe: https://romanherda.com/cestopisy...kend-2026/
cizy procestoval 71 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 11 lety a napsal pro tebe 62 úžasných cestopisů.