Lisabon - co lze navstivit a jestli to za to stoji
Seznam mist, ktera lze navstivit a jejich hodnoceni
Cestopis z roku 2024 napsala Evuna
1) Belemska vez – jestli chcete jit dovnitř, chce to vyrazit rano. My tam prisli po 12 a ve fronte jsme stali hodinu a pul.
2) Muzeum Combatentes – je to hned vedle veze, probiha tam vymena strazi. Uvnitr muzea byla pro me zajimava jen jedna expozice
3) Descobrimentos – kousek od veze, da se vyjit nahoru. My to dali po schodech, ale je tam i vytah :)
4) Jeronimos klaster – hezky, must see, akorat ten okruh byl kratkej. Odpo tam byla taky velka fronta, ale rychle ubihala, cekacka cca pul hodiny. Vedle je kostel. Z venku vypada lip jak zevnitř.
5) Park Eduarda – nic moc, normalni park.
6) Sao Jorge hrad – must see. Hezky vyhledy a da se chodit po hradbách.
7) Vitezny oblouk na namesti Comercio – zas pekny vyhledy na namesti a okoli
8)Ponte 25 de Abril – Pilar 7 bridge experience – da se vyjit na vez s prosklenou vyhlidkou tesne vedle mostu, odhadem to bylo tak 300 schodu. Vytah tam mají rozbitej (rijen 2024). Sli jsme sem z Belemsky veze po promenade – na jednu stranu hezka prochazka, ale na druhou sel velky hluk z mostu. Lepsi je pak prochazka po promenade za mostem smerem k centru. Jinak poslední vstup je v 5. Na netu bylo ale v 6, takze jsme prisli před sestou a měli jsme smolika:) takze jsme si dali opacko další den.
9) Muzeum kocaru, muzeum dlazdicek – tohle mi oboji prislo zajimavy, v podobnych muzeich jsem ještě nebyla
10) Socha Jezise – areal je oploceny a zaviraji v šest. Na Jezise se da vyjet vytahem za 8 ecek, ale popravde vyhledy mi prisly hezci z arealu, ktery je dostupny zadarmo.
11) Od Jezise jsme pak sli pesky přes mestecko az k mori a při pobrezi dorazili na Cacilhas. Je tam hodne restauraci, ponorka a hezky cervenej majak.
12) Pantheon – da se vyjit nahoru, ale vyhledy jsou hezci z hradu nebo Viteznyho oblouku
13) Treasure muzeum – hezky, ale korunovaci klenoty mají hezci v Toweru v Londyne
14) Palac Ajuda – tohle bylo pekny, kazda mistnost je bohate nazdobena. Kousek jsou zahrady, vstup za 2 ecka. Zahrada je mala.
15) Carmo convent – klaster bez strechy v centru. Za me must see.
16) Santa Justa vytah – asi to chce prijit zas rano, odpo jsou mega fronty. Tuhle jedinou frontu jsme vzdali, vytah si obesli ze všech stran a na vyhlidku jsme se dostali z horni pristupovy cesty k vytahu zadarmo.
17) Pink street – místo na typickou instagram fotku
18) Pena palace – z venku vylozene pekny, zevnitř nic extra. Vsude tam bylo prelidneno. Hezka prochazka je v parku, co je kolem. Pekna cesta je i mezi Pena palace a Quinotu – slo se zas jinym parkem a lesem, bylo to ale docela do kopce.
19) Quinta da Regaleira – z venku hezky, interiéry nic extra, ale je moc hezky park kolem. Je tam spousta ulicek, je tam studna, co stoji za videni a pak se tam da chodit ve tme v podzemnich chodbách. Ja si svitila mobilem. Tohle místo mi nadchlo.
20) Moorish castle – vyhledy jsou tady pecka. Hrad je rozlehly, da se tam chodit po hradbách, stoji za navstiveni. Je tam ale hodne schodu.
Evuna procestovala 16 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 2 lety a napsala pro tebe 1 úžasný cestopis.