Makedonské léto na podzim

Země krásné přírody, zajímavých míst a nyní také levných letenek.

Cestopis z roku 2019 napsal Vojtěch Jančík

Zážitky pro tebe sepsal Vojtěch Jančík
Cestopis byl naposledy aktualizován 2022-05-04T10:19:58+02:00

Vojtěch Jančík procestoval 10 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 6 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.

6 komentářů

Avatar uživatele J0x
J0x
před 4 lety

Pěkný deníček. Jen bych pár věcí upřesnil pro ty, kteří by se chtěli inspirovat.

Nevím, jaký (ne)systém mají ve Skopje na autobusáku, ale v MHD se dá vyznat docela dobře, např. pomocí originální mobilní aplikace: https://play.google.com/store/ap...in.jsp_otg

Autobusy na Vodno jedou ne 2, ale 3: č. 25, 25A, 25B, každý odjinud. Ty s písmenem jezdí o víkendu zdarma.

Stavba vedle kříže je televizní věž, má v ní být i restaurace. Mělo být hotovo už loni, ale nějak se nepovedlo. 😊

Autobus č. 60 nejezdí vždy až na konečnou (ve špičce), protože by se tam kvůli spoustě aut neměl kde otočit. Pak je potřeba dojít pár kilometrů pěšky. Jak si i sám autor všiml, nejlepší je si přivstat. 😊

Archeologické muzeum vypadá velké díky sloupům, ale uvnitř je celkem malé. I tak stojí za návštěvu.

Národní jídlo se jmenuje tavče gravče.

Makedonci prý ovládají angličtinu proto, že nemají dabing.

Vojtěch Jančík

Díky moc za doplnění :)

O appce jsem nevěděl, to se třeba bude někdy hodit. Autobusy jsme na Vodnu právě viděli jen dva 25 a 25A, béčko jsme asi minuli.

Tak televizní věž, už to aspoň vím :)

Ráno v kaňonu fakt super, nikdo nikde, takto je to nejlepší.

Angličtina mě fakt překvapila a byl jsem za to rád :)

Avatar uživatele
Milan V
před 4 lety

Dobrý tripreport..vidím, že jste si to užili

Taky přidám pár (dva) postřehů: autobusových společností na trase Ohrid - Skopje je víc, nejen Delfina Tours. Pro inspiraci on-line jízdní řád autobusáku ve Skopje: http://www.sas.com.mk/en/VozenRed.aspx. My jsme jeli tím Galebem a úroveň asi dost podobná. Jeli jsme zpáteční SKP - OHD - SKP, takže jízdenka byla o něco levnější (750 MKD zpáteční), jen to chce najít v destinaci kancelář dané společnosti a potvrdit si místa v určitém buse zpět. K pivu: točeného je fakt pomálu, ale pokud se někomu přepijou jediné dvě značky Skopsko a Zlaten Deb (pivovar ve městě Prilep), je ve Skopje, přesně mezi pevností Kale a Starým Bazarem taková hipsterská knajpa Pivnica Stari Grad s pivem vlastní výroby. Ceny na Makedonii astronomické, ale chuť je fakt někde jinde než Skopsko. Místní IPA byla fakt dobrá. A mají tam i dobrý jídlo.

Avatar uživatele J0x
J0x
před 4 lety

To jídlo mě nezaujalo popisem ani cenou (připadlo mi, že všude jinde ve Staré čaršiji je levnější a zajímavější výběr), ale drahá polovička si pivo pochvalovala. Mají i degustační sadu. 😊

Vojtěch Jančík
před 4 lety

Opět díky za doplnění Milanovi a Joxovi ;) Byl jsem hodně překvapen celkově, takže super výlet to byl.

Avatar uživatele alicehoffmannova1
alicehoffmannova1